EVANIX BLIZZARD S10 (MAX)-5,5 MİLİMETRE

Koreliler cesur çözümlerle her zaman sürpriz yaparlar: Şimdi de yarı otomatik atış yapan, elektrikli kumanda sistemine sahip bir PCP bull-pup tüfekle karşı karşıyayız. Gücü beyan edilenin üzerinde ve seri atışlarda daha etkili.

Bu tüfeği İtalya’ya Evanix marka ürünleri ithal eden firmanın raflarında gördüğümde, itiraf etmeliyim ki tuhaf bull-pup beni şaşırtmış, hatta iri çaplı namlu altına yerleştirilmiş olan yüksek basınçlı depo tüpü nedeniyle havalı bir tüfek olup olmadığını pek anlayamamıştım.

Elime alır almaz bütünü halinde silahın boyunun tipik bull-pup karabinalardaki gibi kısa olduğunu fark ettim, ama bunun yanı sıra silahtaki kaliteli işçilik ve benzerlerinde olmayan bazı özellikler de gözüme çarptı. Bu özellikler arasında, bu silahın bizim pazarımızda bulunan benzerleri içinde yüksek güce ve elektronik çalışma sistemine sahip ilk yarı otomatik PCP karabina oluşu da var.

YARI OTOMATİK GÜÇ

Evanix Blizzard S10 modelinin görünümü kesinlikle uzay savaşları filmlerinde gördüklerimizi andırıyor. Hem bütünü halinde silahı hafifletmek, hem de daha agresif bir görünüm kazandırmak için gövdesinin her yerine delikler açılmış. “Thumb hole” tipi kısa dipçik- kundak grubu yağlı yüzey işçiliği görmüş ceviz ağacından yapılmış, tabanca tipi kabzası ve bu tip silahlarda pek rastlanmayan şekilde dizayn edilmiş şık ve yükseklik ayarı yapılabilen tipte kauçuktan bir dipçik pedi var. Küçük boyutta olmakla beraber, yanak dayama desteği de aynı malzemeden yapılmış ve metal nişangahlara sahip karabinaya dürbün takılabilmesi için fazla yüksek olmayacak şekilde dizayn edilmiş. Kabza ile parmak deliği (thumb hole) arasında bir delik üzerinden görülebilen manometre ise 290 cc hacimli depoda kalan hava miktarını gösteriyor. Silahın kullanılması gereken hava basıncı aralığı (range) 200 ile 50 bar arasında (bu seviyenin altına düşüldüğünde üretici firma silahın kullanılmasını tavsiye etmiyor).

Test atışlarımız sırasında silahın gücüne oranla fazla hava tüketmediğini fark ettik, zira performansta bir düşüş olana kadar tam 30 el atış yaptık (silah ayrıca etkin şekilde çalışan bir basınç regülatörü ile donatılmış). Tüfeğe hava doldurmak için öngörülmüş DİN tipi bağlantısı olan bir hortum var ve bunun bir ucunu pompa veya dalış tüpüne, quick fill (çabuk doldurma) tipi bağlantılı diğer ucunu da doğrudan silahın tüpüne takıyorsunuz. Hava doldurma hortumu içeri pislik kaçmasını önlemek için döner tipte bir halka ile donatılmış. Kundağın ön tarafında bulunan küçük bir kapak pil yuvasına ait. Batarya paketinde tüfeğin yarı otomatik şekilde çalışması için gerekli olan 7 adet 1500 mAh, 1.2 voltluk şarj edilebilir pil mevcut. Tetik sistemi elektronik olduğundan, küre şeklinde bir tutucu aparatı olan pratik şarjörü yerine taktıktan sonra silahın kurulması için gövdenin sol tarafında yer alan elektrik düğmesini açmanız ve gövdenin sağ tarafındaki emniyet mandalını da F (fireateş) pozisyonuna getirmeniz gerekiyor.

Karabinanın güvenli kullanımı için, uzun süreli yapılan her atış seansından önce pil bataryasının tam dolu olduğunu kontrol etmek uygun olur, zira pillerde gerilimin düşmesi veya boşalma olması halinde saçma atım yatağına alınabilir ama vuran kütle ateş pozisyonuna dönmeyebilir (bunu sağ taraftaki şeffaf pencereden görmek mümkün) ve dolayısıyla tambur şarjörün çıkartılması olanaksız hale gelir. Silah yetersiz gerilim nedeniyle ateş etmese bile, saçma her halükarda namludadır ve piller doldurulduğunda silah normal şekilde çalışmaya başlasa ve şarjörün yuvasından çıkartılmasına olanak verse dahi, namluda kalan saçmanın atılması için ateş etmek gerekir. Dolayısıyla ateş etmeden önce silahın emniyete alınması hatırlanmalıdır.

Evanix’in gövde iskeleti alüminyum alaşımlı metalden ve güzel bir bronz tonuyla anodize edilmiş. Gövdenin üst kısmında yeterince uzun bir Weaver kızak (rail) var ve boyu büyük dürbünler takmak için bile yeterli. Tetik grubu on/off düğmesinin yanında ve buna polimer tetiğe bir pimle bağlı küçük bir çubukla kumanda ediliyor. Tetik iki zamanlı ve ayarlama sistemi yok, orta uzunlukta bir tetik yolu ve özellikle nişan alarak yapılan ağır atışlarda oldukça hafif bir tetik düşürme ağırlığıyla çalışıyor. Hızlı atışlarda ise küçük çaplı yarı otomatik karabina kullanmaya alışkın olmayanlar için belki biraz fazla hassas bir tetik olarak tanımlanabilir.

Namlu uzunluğu 480 mm ve üzerindeki ses sönümleme fonksiyonuna sahip kılıfla olduğundan daha kısa görünüyor. Ama dikkatli incelediğinizde namlunun şarjörün olduğu noktaya kadar uzandığını görüyorsunuz. Tüfeği test ederken, 30 mm tüp uzunluğuna ve yeşil ya da kırmızı ışığı bir reostayla ayarlanabilen Lp20 miliradyan taksimatlı artıkıla sahip Falcon 1,5-5×30 dürbün kullandık.

TEST ATIŞLARI

Karabinayla ilk tanışıklığımızı hızlı ve enerjik atışlarla oluşturmak istedik ve bu test için Chrony Alpha kronograf ile iki farklı tipte saçma kullandık: 5.51 mm çaplı, 1.37 gramlık Hamp;N Baracuda match ve 5.52 mm çaplı, 1.645 gramlık Jsb Jumbo Monster. İlk sürprizi bu testte yaşadık, zira Hamp;N saçmalarla kronograf üreticinin beyan ettiği hızın (50 joule) üzerinde, yani 69,44 joule enerji saptadı. Hız ise 318,4 metre/saniye olarak tespit edildi. Daha ağır olan Jsb Jumbo Monster saçmalar da daha aşağı kalmadı. Bunlarla 66,71 joule enerji, 284,8 metre/saniye hız tespit edildi! Destek üzerinde dürbün ayarı yaptıktan sonra, dürbünün sınırlı büyütme kapasitesini ve bu karabinanın Bench rest performansı sergileyebilecek bir silah olmadığını da dikkate alarak P10 için 25 metre mesafeye bazı hedefler yerleştirdik. Silahın paket donanımındaki 10 saçmalık iki şarjörü Hamp;N saçmalarla doldurduk ve oturur vaziyette nişan alarak ilk atış serimizi gerçekleştirdik. Farklı yönlerden ve farklı şiddete esen rüzgâra ve Evanix’in bu pozisyonda rahat atışa uygun olmayan stiline rağmen, 5 atışı hedef kağıdının merkezindeki siyah daire içine düşürebildik (dairenin dışına düşen iki atıştan birini rüzgâra, diğerini de benim hatama bağlayabiliriz).

Bu kere aynı mesafeden ama ayakta ateş etmek üzere başka hedefe geçtik ve saniyede iki atışlık bir seri gerçekleştirerek bütün şarjörü hedef kartonuna boşalttık. Grupman bir öncekine göre daha merkezi ve derli toplu idi. Bu atışlar bize Evanix Blizzard S10 modelinin hangi atış stiline daha uygun olduğuna dair fikir verdi ve ondan sonra aklımıza gelen her türden farklı nesneye, tahta parçalarından teneke içecek kutularına varana kadar her tipten hedefe atış yaptık ve hepsinde de aynı isabet oranını yakaladık.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here