RUGER SR1911

Ruger tarafından Colt 1911 tarzına uygun olarak üretilen Ruger SR1911 kontrast estetiği ön plana çıkarılmış: gövde hassas döküm (mim), namlu ve sürgü paslanmaz çelikten, buna karşın kontrollar ve kabza kapaklarının vidaları ise siyah. Genel olarak kaliteli yüzey işçiliği ve birçok özel ayrıntı mevcut. Çalışma güvenliği açısından birleşim noktalarındaki tolerans değerleri oldukça yüksek tutulmuş.

Kendi Colt sistemini yaratarak kataloguna koyan en son firmalardan (şimdilik!) biri olan Ruger, SR1911 modelini üretirken yine kendisini farklı kılan iki özelliği, yani yüksek güvenlik ve düşük maliyet felsefesini ön planda tutmuş. ABD’de SR1911 modeli gayet iyi bir fiyat/kalite oranı ile piyasaya sürüldü. İtalyada ise ithalat vergileri yine bu denklemi bozacak gibi. Üretim maliyetlerinin düşük tutulması hedefi, gövdenin hassas döküm yöntemiyle üretilmesi sonucunu doğurmuş ve zaten Amerikalı firmanın bu konuda büyük deneyimi var. Sürgü ise dolu çelikten işlenerek elde edilmiş. İşçilikler sayısal kontrollü makinelerle yapılmış. Namlu, yüzük, sürgü ve gövde arası birleşimler ve toleranslar fabrika düzeyinde yapılmış olsa da, tipik Ruger kullanıcıları için bu bir sorun değil, zira her türlü yan sanayi parça piyasada mevcut. Sürgünün kızağı ile gövde arasındaki birleşim toleranslarına göz attığınızda silahın son derece esnek bir çalışma sistemine sahip olduğunu anlamak mümkün.

Sürgünün iç kısmını incelediğimizde işçilik kalitesinin silahın fiyatına oranla gayet iyi olduğunu gördük. Otomatik iğne emniyeti mevcut değil ama, iğne titanyumdan yapılmış ve çok güçlü bir iğne yayı var. Sürgünün alt iç/dış kısımları yuvarlatılmış.

SR1911 müşteriye bir karton kuru içinde teslim ediliyor, bu kutuda ise üzerinde firmanın logosu olan kordura kumaştan fermuarlı bir koruyucu çanta bulunuyor. Ambalaja bir adet 7 mermilik şarjör ile bir adet de 8 mermilik şarjör dahil. Ayrıca yüzük söküp takma işlemlerini kolaylaştıran Ruger markalı plastik bir anahtar, bir adet ateşli silah çantalarında kullanılan tipte kilit, İngilizce dilinde basılmış bir kullanım kılavuzu ve parçaları gösteren şema da ambalajda yer alıyor. Bunların yanı sıra bir de Kuzey Amerikalı müşterilere yönelik bazı belgeler ile, silahın bıraktığı balistik izleri ABD’de arşivlemek için öngörülen ve plastik torba içinde verilen kullanılmış boş bir kovan var. Silah otomatik iğne emniyetine sahip olmadığından, kullanım kılavuzunda kazara yere düşmesi halinde ateş alabileceği şeklinde bir uyarı yer alıyor. Bu sorunu çözmek için titanyumdan yapılmış hafif bir iğne ve güçlü bir iğne yayı kullanılmış. Böylelikle, silah namlu ağzı yere şiddetle çarpacak şekilde düşerse, iğne devinimsel olarak (atalet kuvveti ile) ileri fırlamak istese de, çok hafif olması sayesinde silahın ateş alma riski azalıyor. Son olarak, yine silahın kullanım kılavuzunda yer alan bilgide silah boşken tetiğin çekilebileceği belirtiliyor ve çoğu kez silah kullanıcılarının aklını kurcalayan soruya yanıt verilmiş oluyor. Bu yarı otomatik tabancayı elinize alıp biraz incelediğinizde ilk fark ettiğiniz şey icra yayının çok dirençli olması. Bu nedenle, silahın olağan sökme işlemleri sırasında, yüzüğü (bushingi) döndürmeden önce namlu ağzı altındaki icra yayı burcunu aşağı bastırmak için paket donanımda yer alan plastik anahtardan yararlanmak daha kullanışlı.

Sökme işlemini daha kolay hale getirmek için SR1911 modelinde icra yayı mili yine kısa olarak tasarlanmış.

RENK KONTRASTI

Ruger SR1911 paslanmaz çelikten imal edilmiş, mekanizmasına sahip yarı otomatik bir tabanca. Tek hareketli tetik sistemi, atalet sistemli iğnesi ve içi delik tipte yuvarlak kafalı dıştan horozu var.

Şarjörlerinin her ikisinde de patentli (patent no. 6.560.907) bir gerdel mevcut, ama bu gerdele başka marka silahlarda da rastladık. 7 mermi kapasiteli şarjörün tabanı çıkartılabilir tipte değil ve her iki yanında mermi kontrolü amaçlı 5 adet delik bulunuyor. Bu delikler üçüncü mermiden yedinci mermiye kadar uzanıyor. 8 mermi kapasiteli olan şarjör ise diğerinden daha uzun ve şarjörden dışarı uzanan kısmı iri boyutlu plastik şarjör tabanına sahip. Bu taban üzerinde Ruger logosu yer alıyor. Daha fazla mermi kapasitesine sahip olan şarjörün her iki yanında 2 ile 8 arası rakamlarla numaralandırılmış 7 adet delik mevcut. Nitekim bu rakamlar ikinci ile sonuncu arasındaki mermilere karşılık geliyorlar. Saten yüzey işçiliği uygulanmış gövde, sürgü tutma mandalı (hold open) susta pimi ve manuel emniyet mandalının susta pimi yuvası ile bir bütün oluşturuyor. Şarjör yuvası ağzının havşalı olması ise şarjörün yuvasına daha kolay ve hızlı yerleştirilmesine yardımcı oluyor. Yüzeyleri komple tırtıklı olan ve Ruger amblemi taşıyan kabza kapakları gövdeye alyen başlı vidalarla tutturulmuş. Siyah olan bu vidalar, silahın inox çelikten yapılmış aksamıyla, yani hold open, üzeri tırtıklı şarjör düşürme düğmesi, üzeri tırtıklı çelikten kabza sırtı, uzatılmış ve üzeri kanallı manuel emniyet mandalı ve içi delikli horoz ile güçlü bir kontrast oluşturuyor.

Namlu 5” (127 mm) uzunluğunda. Atım yatağı rampası havşalı ve parlatılmış olduğundan mermi yükleme sorunlu mermilere bile çok kolay gerçekleşiyor. Kısa icra yayı mili sökme işlemini kolaylaştırıyor. İcra yayı ise çok güçlü.

Aynı zamanda kovan tırnağı, muhtelif pimler ve manuel emniyet ile sürgü tutma mandalının küçük susta pimleri da siyah olarak düşünülmüş. Hafif alaşımlı metalden yapılmış tetik, üzerine açılmış üç delik sayesinde daha da hafifletilmiş ve önünde bulunan delikten de ayarlanabilir tipte olan trigger stop’a (tetik yolu nihayet vidası) erişebiliyorsunuz.

Ön gövde korkuluğu (dust cover) altındaki baskı yazıda silahın kullanım kılavuzu okunmadan kullanılmaması gerektiğine dair uyarı var. Sürgünün işçilik kalitesi iyi, kenarları hem içten hem dıştan gerektiği şekilde yuvarlatılmış, ön kısımlarında da keskin köşe bırakılmamış. Sürgünün de siyah renkte bileşenleri mevcut: iğne tututma plakası, elastik iç tırnak ve tabii ki Novak nişangah elemanları. Sürgünün hafif eğimli kurma kertikleri yeterince tutuş sağlıyor ve eli rahatsız edici keskinlikte değiller. Paslanmaz çelikten namlunun işçiliği de fena sayılmaz (ama atım yatağında mermi olup olmadığını anlamaya yarayan yarı dairesel kısmının işçiliği iyi değil). Namlu ağzının dış kenarı yuvarlatılmış. Atım yatağı dolum rampasının ağız kısmı derin ve geniş ve ayna gibi parlatılmış. Buna şarjör yuvasının önünde yer alan gövdedeki rampa karşılık geliyor. Namlunun uç bölümü ile sürgü birleşimi uygun bir şekilde yapılmış olan yüzüğü elinizle kolayca döndürebiliyorsunuz. Sürgü tutma mandalının çıkartılması ve tekrar yerine yerleştirilmesi kolay olduğundan silahı sökme takma işlemleri de oldukça kolay.

Manuel emniyet sadece silah kurulu iken devreye alınabiliyor ve devrede iken horozu ve sürgünün hareketini kilitliyor. Tabancanın horozu birinci çentik donanımlı. Kabza emniyeti ise silahı elinize doğru oturtmadığınızda ateş etmesini önlüyor. Başta da belirttiğimiz gibi, otomatik iğne emniyeti yerine bu tabancada güçlü bir yaya sahip hafif titanyum iğne yöntemi tercih edilmiş.

Kırlangıç kuyruğu geçme sistemiyle yerine sabitlenen Novak gez sağlam ve fonksiyonel. Silahın yuvarlatılmış kenarları ve profili ile kolay kullanım, kolay taşıma ve kolay kılıftan çıkarma olanağı sağlıyor. Gezin iç genişliği arpacığa göre oldukça açık. Zayıf ışıkta yararlanılması için beyaz renkli three dot system kullanılmış.

Arpacık ta kırlangıç kuyruğu tipi geçmeli. Köşeli formu ve boyutları gez-arpacık hizalamasını hızlı yapmaya yardımcı oluyor, nişan alarak yapılan yavaş atışlarda ise hedefe odaklanma hassasiyetinden bir şey eksiltmiyor.

NİŞANGAH ELEMANLARI VE TETİK MEKANİZMASI

Novak tipi siyah sabit gez fazla yüksek değil ve kırlangıç kuyruğu tipi geçme sistemiyle sabitlenmiş,. Üzerinde alyen kafalı bir tespit vidası var. Bunun ve arpacığın yuvarlatılmış, fazla sivri ve yüksek olmayan bir profile sahip olmaları silahın taşınmasını, kılıfından çıkartılmasını ve tekrar kılıfa koyulmasını kolaylaştırıyor. Gez çentikleri arasındaki genişlik serihızlı atışlarda ve zayıf ışık koşullarında kolay nişan almayı sağlayacak şekilde arpacığın iki yanında yeterli boşluğu bırakıyor. Nişan alarak yapılan yüksek isabet amaçlı atışlarda ise , yine kırlangıç kuyruğu tipi geçme sistemiyle yerine oturtulmuş olan siyah ve köşeli arpacık iyi iş görüyor ve ışığın zayıf olduğu hallerde de three dot system (üç nokta sistemi) atıcıya katkı sağlıyor.

Sadece tek hareketli olan tetik yolu orta uzunlukta ve gidiş-geliş hareketi temiz. Tetik düşme noktası çok net. Tetik düşürme ağırlığı toplamda aşağı yukarı 2.200 grama ulaşıyor. Tetik düşme noktasında istenmeyen yürüme ve direnç belirtileri yok, yol boyu ise normal. Fabrika ayarı iyi yapılmış olan trigger stop sayesinde fazla hafif olmayan tetik daha kolay kontrol edilebiliyor.

Resimde görülen küçük delikten atım yatağında mermi olup olmadığını kontrol edebiliyorsunuz. Ama bu delikteki işçilik hiç iyi değil.

TEST ATIŞLARIMIZ

Uygulamalı testlerde 230 grain FMJ çekirdekli Winchester mermilerle 226 grain LRNTFL çekirdekli Fiocchi mermiler kullandık. Ayrıca, kendi doldurduğumuz mermilerden de yararlandık ve bunlarda Fiocchi kovanlarla gömlekli çekirdekleri, Mfs kovanlarla dökme kurşun çekirdekleri çaktık. Kullandığımız kapsüller “CCI large pistol”, barutlar ise “Sipe N” ile “Vihtavuori N320” oldu. Fiocchi FMJ 230 grain ve FMJFN 200 grain çekirdekli mermilere sırasıyla 6.2 grain ve 7.5 grain Sipe N barut doldurduk. 230 grain encapsulated (düşük kurşun dumanı salan) tam gömlekli Hornady çekirdekler kullandığımız mermilere ise 5.2 grain dozunda Vihtavuori N320 barut koyduk. Bunlardan başka bir de alaşımlı metalden kesik küt uçlu (SWCBB) 200 grain “Performance cast bullets” çekirdekler kullandık ve bunlardaki barut ise 4.8 grain dozunda Vihtavuori N320 idi. Silah çok iyi çalıştı diyebiliriz, ancak düşük enerjili güçsüz fişeklerle iyi sonuç alabilmek için tabancayı çok iyi ve sağlam şekilde kavramanız gerekiyor.

Alaşımlı metalden ön yüzeyi kanallı tetik üzerine delikler açılarak hafifletilmiş, trigger stop ayarı yapabilmek için alyen başlı bir vidası var. Tetik sürtünmelerden yoksun temiz çalışıyor, tetik düşürme ağırlığı ise yaklaşık 2.200 gram.

Ruger kullandığımız muhtelif mermilerin tamamını sorunsuz kabul etti ve çekirdeklerin farklı profillerinden etkilenmedi. Kovanların çıkartılması ve fırlatılması düzenli ve sorunsuz gerçekleşti, güçlü tipteki mermi kovanlarının fıratılması ise daha şiddetliydi. Atılmış fişeklerin kovanlarını toplayıp incelediğimizde üzerlerindeki is ve deformasyon izleri kullanılan barutun tipine ve dozuna göre normaldi. En güçlü dolumlar bile esneme ve deformasyon açısından anormal tutum sergilemediler. Kapsüllerdeki iğne izleri de merkezi ve yeterince belirgindi. SR1911 modelinin ağırlığı ateş etme eylemine silahın verdiği tepkiyi yumuşatıyor, ama kontrol edilebilirlik derecesi özellikle performanslı fişeklerle zorlayıcı.

İsabet hassasiyeti testlerini 25 metre mesafeden nişan alarak çift elle ve desteksiz atışlarla yaptık. En iyi grupmanlar gömlekli küt uçlu wad cutter çekirdeklerle elde edildi. Bunun aksine, genelde bizi her zaman memnun bırakan “Performance cast bullets” çekirdeklerle SR1911 vasat atışlar yaptı ve gerek piyasa işi gerek özel dolum yuvarlak uçlu çekirdekli mermilerle elde edilen grupmanlara benze grupmanlar üretti.

Ruger firması basınçlı hassas döküm prosesinde çok deneyimli, silahın gövdesi de bu teknikle üretilmiş. Sürgü tutma mandalının (hold open) ve manuel emniyetin susta pimi yuvası silahın iskeleti ile bir bütün oluşturuyor.

Burada yayınladığımız fotoğraf, Fiocchi FMJFN 200 grain çekirdekli fişeklerle elde ettiğimiz grupmanlardan en iyisini gösteriyor. Bu grupmanı düzenli olarak elde edemediğimizi belirtelim. Nitekim Ruger ile yapılan atışların hassasiyetinde, tetik mekanizmasından çok silahın ana parçaları arasındaki bileşim noktalarının tolerans fazlalığı etkili oluyor. Tetik düşürme ağırlığı oldukça fazla ama istenmeyen takılmalardan arındırılmış net çalışan bir tetik söz konusu olduğundan gereken şekilde yönetilebiliyor.

Hızlı atışlarda, kurşun çekirdekli mermilere birbiri ardına kısa aralıklı, yani seri atışlar yapabiliyorsunuz, zira hem geri tepme kademeli gelişiyor, hem de namlu şahlanması sınırlı. Daha güçlü mermiler kullandığınızda silahın kontrolü zorlaşıyor ve dolayısıyla atışlar arasındaki zaman aralığı da haliyle artıyor.

Arkadaşımız test atışları sırasında.

Atışlar sırasında tetik mekanizmasının özelliklerini, tetik erişim mesafesini ve hem isabet hassasiyetine hem de hızlı nişan alabilmeye katkı sağlayan nişangah elemanlarını takdir ettiğimizi ifade edelim. Kabza emniyetinin konumu kabzayı yüksekten kavramanıza yardımcı oluyor, hem de elinizin buraya yapışan kısmını horozdan yeterince koruyor. Silahı kullanırken manuel emniyeti devreye alıp çıkarmak için fazla zorlamanıza gerek yok, aynı şekilde sürgü tutma mandalı ( hold open) ve şarjör düşürme düğmesi de yeterince hafif ve atıcıyı zorlamıyorlar. Kabza kapaklarının sağladığı kavrama da yeterli.

SONUÇ

Ruger, system Colt üreticileri arasına doğru dizayn edilmiş bir 1911 ile giriyor diyebiliriz. Yıllar içinde biriktirdiği deneyimle artık sağlam bir temele oturttuğu güvenilirlik, sağlamlık ve doğru fiyat/kalite oranını bu üründe de muhafaza etmiş. SR1911 kaliteden fazla ödün vermeden üretim maliyetleri kısılarak üretilmiş bir silah. Bu amaç doğrultusunda gövdesi Amerikalı üreticinin zaten önemli bir deneyime sahip olduğu hassas döküm yöntemiyle imal ediliyor. Sürgüsü, namlusu ve yüzük gibi parçaları ise dolu çelikten sayısal kontrollü makinelerde işlenerek elde edilmiş bileşenler.

Resimde testte kullandığımız mermiler görülüyor. Soldan: Performance cast bullets SWCBB 200 grain çekirdekli mermi, Fiocchi FMJFN 200 grain çekirdekli mermi, Hornady FMJ 230 grain encapsulated ve Fiocchi FMJ 230 grain çekirdekli mermi. Diğer mermiler piyasa işi: Winchester 230 grain FMJ ve klasik siyah çekirdekli Fiocchi 226 grain LRNTFL mermi.

Novak nişangah elemanlarından trigger stop’lu tetik mekanizmasına , emniyet mandalı ve kabza emniyetine kadar bir dizi parça, SR1911 modelini aktüel ve daha sonradan satın alınıp ilave edilecek parçalara gerek duymayan bir silah yapıyor. Ana parçalar arasındaki birleşimlerde toleranslar biraz fazla bırakılmış ve bu durum silahı daha güvenilir hale getirse de isabet hassasiyetini olumsuz etkilemiş. Tetik mekanizması da öyle: Kontrol edilebilir olsa da oldukça ağır sayılır ve bu silahı sadece pratik kullanım amacına yönelik bir silah haline getiriyor. İtalyadaki satış fiyatının ithalat vergisi ve distribütör marjından dolayı bir miktar yüksek olduğunun da altını çizmeliyiz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here