SW-11 M41-A-ARMAT

Bu tüfek yönetmen Ridley Scott’un “Alien” (Yaratık) adlı filminde kullanılanın replikası: Esinlendiği silah Thompson M1A1, ama bunun (sahte) bomba-atarı, bir de dijital ekranlı atış sayacı var. Balistik performansı idare eder, ama önemli olan görünüm.

M41-A Armat, Alien (Yaratık) filminde USCM (United States Colonial Marine= ABD Koloni Deniz Kuvvetleri) tarafından kullanılan tüfeğin adıydı. Aslında gerçekte böyle bir tüfek hiçbir zaman olmadı. Sadece, yönetmen Ridley Scott’un bu başyapıtı için Baptyamp;Co firması ile Sg Studios film stüdyoları tarafından hayali olarak tasarlanmış ve başroldeki Sigorney Weaver (filmdeki adıyla Ellen Ripley)’in ellerine verilmişti.

M41 şimdi üç farklı silahın bazı noktaları alınarak üretildi: Temelindeki tüfek efsanevi Thompson M1A1, buna İtalyan Franchi Spas 12 modeli ile Remington 870 modelinden alınan bazı eklentiler yapılmış. Geri kalan her türlü aksamı saf kurgubilim, yani hayal ürünü. Filmde kullanılan M41 modeli “caseless” 10×24 fişek yataklı bir tüfek ve olası aksesuarları içinde 30×71’lik bir de bomba-atar var.

Sahte bomba-atar pompalı tüfeklerde bulunanlardan türetilmiş ve sadece batarya yuvası işlevi var. El kundağı geriye çekilince sahte bir fişek görülüyor.

Franchi Spas tüfeği hatırlayanlar bunun namlu altına bir bomba atar takıldığını da hatırlayacaklardır. Bapty firması filmlerde kullanılan silahları üretmek konusunda uzmanlaşmış bir şirket. Bu tüfeği hazırlarken de M16 ile M203 modellerinden esinlenmişler. Kabzaya, gövdenin bir bölümüne (kurma kolunun olduğu kısma) ve silahın emniyet mandalı, atış seçme düğmesi ve şarjör düşürme düğmesinin olduğu sol tarafına bakıldığında, bu parçaların Thompson’dan alınmış oldukları hemen anlaşılıyor. Bu arada, bu modelin “Lage Manufaturing” firması tarafından .45 ve 12 kalibre olarak üretilen bir replikasının mevcut olduğu ve bunun gerçekten çalışan ve iş gören bir silah olduğuna dair söylentiler var, ama sağlıklı bilgi yok.

SİLAHIN TEMELİNDE “THOMPSON” YATIYOR

Bu test için kullandığımız silah Çin malı ve markası ise “Snow Wolf”. Bu firma birkaç yıl önce piyasaya düşük fiyatlı, ama kalitesi de fiyatıyla orantılı bazı silah modelleriyle çıkmış, daha sonra kalitesini biraz düzeltmişti. Snow Wolf modelini üretme fikrinin aslında iyi bir fikir olduğunu kabul etmemiz lazım, zira ellerinin altında zaten hazır şekilde rol modeli olarak bekleyen bir silah (Thompson) ve kurgubilim filmlerine meraklı silah tutkunlarının iyi tanıdıkları bir tüfek vardı.

Önce hemen bazı noktaların altını çizelim. Tüfekteki bomba-atar (veya adına ne derseniz deyin) çalışmıyor. Bu parçanın esas amacı Asg’yi besleyen bataryayı barındırmak. Aynen pompalı bir tüfekte olduğu gibi mühimmatı doldurması gereken kızak ise, ileri geri hareket ediyor ama herhangi bir amacı olmadan ve tabii bu da rahatsız edici bir durum. El kundağı geriletildiği zaman kovan atma penceresinde sahte bir fişek görülüyor ve hepsi o kadar.

Silahın en ilginç özelliği dijital mermi sayacı bulunması. Bunu çalıştıran pil şarjörün ön kısmındaki grup içinde yer alıyor.

Shotgun-bomba atar çalışmıyor ama, bu Asg tüfekte hiçbir işe yaramayan ama gayet güzel çalışan başka bir şey var: Nitekim silahın sağ tarafında bulunan dijital bir ekran fişek sayacı görevi yapıyor ve şarjörde kaç pellet kaldığını gösteriyor. Tek sorun şu: Şarjör 190 mermi alıyor, ama sayaç 95 rakamından başlıyor. Bu sempatik fonksiyondan yararlanabilmek için şarjör bölmesine 9 Voltluk bir pil yerleştirmeniz gerekiyor. Bu bölmede ayrıca dijital ekranı çalıştırıp kapatmaya yarayan bir de düğme mevcut.

Bizi şaşırtan başka bir şeyden daha bahsedelim: Nişangah düzeni. Gövdenin üzerinde boydan boya uzanan 1 santim genişliğinde bir kanal var ve işte bütün nişan düzeneği bundan ibaret. Bu kanalın içine oturtarak hedefe baktığınızda en azından mermileri o yöne atabilirsiniz. Bu Asg* hakkında başka değerlendirme yapmayalım artık.

GİZLİ ŞARJÖR

Ridley Scott’un Yaratık adlı filmindeki silahların, aşağı yukarı bütün kurgubilim filmlerinde olduğu gibi kendilerine has bir dizaynı vardı ve şarjörün olduğu bölüm sanki orada bir kutu varmış gibi oldukça iriydi. Bu tüfekte ise alt kısımda yer alan bir kapak şarjör yuvasını örtüyor. Şarjör Thompson’da kullanılanın birebir aynısı. Ama bu yerleşim düzeni ergonomik açıdan önemli bir sorun yaratıyor. Şarjörü takma sistemi aynen M1A1 modelindeki gibi olduğundan şarjörü takarken üzerindeki girintinin silah üzerindeki yuvasına tam merkezlenmesi ve oturması gerekiyor, siz de bunu neredeyse karanlıkta el yordamıyla yapıyorsunuz. Şarjörde alışılageldik şekilde otomatik besleme tertibatı mevcut, bu nedenle yayı kurmak için periyodik olarak dip kısmındaki tırtıklı halkaya müdahale etmek lazım ve şarjör deposu bu kapağın içinde kapalıyken bu işlemi yapmak olanaksız. O zaman silahla kapağın dibindeki tapa olmadan ateş etmek (ya da oyun oynamak) mümkün, ama bu durumda düşürmemek için mermi sayacı pilini çıkartmanız gerekli.

Tüfeğin yegane nişan elemanı, gövde üzerindeki kılavuz kanal. Bu haliyle nişan almak için biraz yetersiz denilebilir.

Balistik özelliklerinden henüz bahsetmedik: Donanımındaki batarya asgari ihtiyaç için yeterli, ama daha enerjik bir batarya ile daha sık ve hızlı yanıt alınacağına kuşku yok. Menzil olarak da 30-35 metre ile yapması gerekeni yapıyor, ama HopUp mekanizmasına küçük bir rötuşla daha iyisi olabilir. Taramalı atışlarda pelletler belli bir alan içinde toplanabiliyor ve bu da hiç fena sayılmaz. Dolayısıyla silahla ateş edebilirsiniz (pardon, “oynayabilirisniz”).

Pek tabii iki hoşumuza gitmeyen bir yığın şey var, ama bütün bunlara rağmen sonuç için pek olumsuz bir not veremeyiz. Bir kere en iyi tarafı tek oluşu, yani benzerlerinin bulunmayışı: Yaratık filmindeki Ellen Ripley’in tüfeğini duvarınıza asmak istiyorsanız, bundan başka alternatifiniz yok. İkincisi bu tüfekle ateş edebilir (yani oynayabilirisiniz). Üçüncü iyi tarafı: Yaratık filmi en küçük ayrıntılara dikkat edildiği için büyük başarı kazanmıştı ve bu M41 de imalat açısından belli bir inanılırlığa sahip, üstelik fiyakalı bir silah. Dolayısıyla meraklıları bunu da koleksiyonlarına ilave edeceklerdir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here