MERKEL RC.HELIX EXPLORER

Merkel firmasının straight-pull yivli tüfeğinin bu versiyonu, arama, iz sürme ve sürek tipi avlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş. Sökülebilen namlusu yarı-ağır ve kısa tipte, hızlı şekilde değiştirilebiliyor. Kundak çift taraflı kullanılabiliyor, sentetik malzemeden ve siyah antrasit renklerde. Sağlam, hızlı, hafif, kompakt ve güvenli bir silah

Merkel tarafından üretilen Rx.Helix modeli, ithal edilmeden önce İtalya’da silah komisyonu ve kataloglandırma prosedürleri (ilelebet inşallah) yürürlükten kaldırılana kadar bir hayli beklemek zorunda kaldı. Halbuki 2011 sezonunun en önemli yeniliklerinden biriydi. Ama namlunun değiştirilebilir tipte olması nedeniyle bürokrasiye takıldı. Merkel firması ise, straightpull (düz çekişli sürgü tipi) çalışma sistemi ve yıllardır kırma tüfek mekanizmalarında kullandığı handspannung (sırttan manuel) emniyet tipi türünden özellikleri nedeniyle tüfeği “hali hazırdaki güvenlik teknolojilerinin en ideal kombinasyonuna sahip tüfek” olarak nitelendirmişti. Bu tüfek, sürgüsü yine aynı şekilde düz bir çizgi üzerinde gidip gelerek çalışan Merkel Kr1 modeli ile, yarı otomatik Sr1 modelinin direkt türevi. Üstelik çok “kral” bir başka özelliği daha var: Nitekim Abu Dabi veliaht prensi ve Abu Dabi Investment Authority’nin genel müdürü Hamit bin Zayed El Nahyan, Rx.Helix moelinin geliştirilmesi için önemli parasal katkılarda bulunmuş. Adı geçen şeyh 2007 yılında Alman Suhl firmasının sahibi olan Abu Dabi’li Tawazun Grup ve bu kapsamda Tawazun Advanced Defense Systems şirketiyle temasa geçmiş, dünyanın hemen her yerinde katıldığı avlarda edindiği deneyimler sonucu nasıl bir tüfek istediğini anlatmış. Aynı şeyh zaten daha önce de R93 Duo model Hamed di Blaser modelinin geliştirilmesine katkıda bulunmuştu. Merkel firmasının beş mühendisi şeyhle uzun mülakatlar gerçekleştirdikten sonra proje üzerinde çalışmaya başladılar ve şeyhin izlediği bu çalışmalar sonunda söz konusu tüfek bugünkü haliyle ortaya çıktı. Tüfeğin Abu Dabi’deki 2011 Adihex Fuarında gerçekleştirilen lansmanı sırasında Şeyh Hamit bin Zayed El Nahyan yaptığı konuşmada şunları söylemişti: “Merkel bütün bu orijinal fikirleri hayata geçirerek gerçekten çok iyi bir iş çıkardı. Onlara yaratıcılıkları ve özellikle sürgü mekanizması ve sürgü kafasını değiştirme sistemine getirdikleri harika çözümlerle kanıtladıkları mühendislik dehaları nedeniyle teşekkür ediyorum. Bu tüfeğin bütün avcıların ihtiyaçlarını karşılayacağını düşünüyorum, zira onu İspanya dağlarında yaptığım bir av sırasında deneme fırsatı buldum”.

Dipçik-kundak grubu cam elyafı ile takviye edilmiş kompozit plastikten, ellerle temas eden noktalarda (yeterince) yumuşak ve kaymaz yüzeylerle donanımlı. Tabanca tipi kabza ele iyi oturuyor.

SİYAH-ANTRASİT

Bu silahı ben de defalarca avda test etme fırsatı buldum ve her seferinde de memnun kaldım. Bu seferki versiyonun kundağı siyahantrasit renkte sentetik malzemeden, namlusu ise yarı ağır (semi-weight) tipte. Namlu ağzı iç çapı 18 mm, uzunluğu ise 510 mm. Ahşap kundaklı modeli standart modellerden daha ucuz (yaklaşık 2.590 Euro) ve kundak malzemesi dışında diğer bütün özellikleri aynı; hatta hafif alaşımlı gövdenin sol tarafında bulunan ve estetik açıdan fazla güzel olmayan sarı boyalı model adı bile aynı.

Kompozit plastikten yapılmış dipçik-kundak grubu cam elyafı ile güçlendirilmiş ve ellerle temas halinde olan bölgeleri daha yumuşak ve tutuş sağlayıcı yüzeyleri olan küçük panellerle donatılmış. Tabanca tipi kabza ele iyi oturuyor ve normal büyüklükte eller için gayet konforlu bir tutuş sağlıyor. Benim denediğim model oldukça kısa, sadece 360 mm, zaten 510 mm uzunlukta namluya sahip olması nedeniyle tüfeğin kendisi de yalnızca 1020 mm uzunlukta.

Dipçikte yanak dayama desteği yok, zira Almanya’da pek tercih edilen bir şey değil, bu nedenle simetrik ve çift taraflı kullanılabilen bir kundak söz konusu. Yekpare gövdesi sayesinde ahşap dipçik-kundak gruplarıyla gayet rahat şekilde değiştirilebiliyor ve yarı ağır tipte namlulara uygun. Ayrıca her türlü hava sıcaklığına son derece dayanıklı, üstelik sentetik malzemesi sayesinde kir tutmaz özellikte. Dipçik pedi hem ahşap hem sentetik kundaklar için aynı tipte, 17 mm kalınlığında ve kundakla kombinasyon halinde geri tepme efektini çok iyi absorbe ediyor. Bu konuda sadece .30-06 kalibreler için değil, daha “sert” olanlarda da gayet başarılı.

Kundağın içi görülüyor. Receiver’in çıkıntısının ucundaki küçük plastik tampon (buffer) amortisör vazifesi görüyor.

Kurma kolu rahat ve hızlı şekilde hareket ettirilebiliyor, elle temas eden noktaları hafifçe tırtıklı bir yüzeyle kaplanmış.

Silahı kurarken veya emniyete alırken gövdenin sırtındaki ileri-geri hareketli düğmeye müdahale ettiğinizde çıkardığı klik sesi neredeyse duyulmayacak kadar hafif. Bu sırt emniyeti rahat kullanımlı ve avcı için gayet güvenli bir sistem olarak tasarlanmış ve silahta başka bir kumanda yok gibi. Tek sıralı şarjör .30-06 Springfield, 7×64, 8×57 Js ve .270 Winchester kalibreler için 3 fişek kapasiteli. Her zamanki sırayı izlediğinizde (yerleştirme, önce ön taraf, kararlı bir hareketle itme) şarjörü çıkarmak ve takmak çok kolay.

Tetik köprüsü yine geleneksel oval formunu korumuş, fazla geniş olmamakla birlikte eldivenli ellerle bile rahat müdahale edilebiliyor. Merkel’in bu yeni tüfeği hali hazırdaki teknolojinin bir sentezi gibi ve temel amacı avcıya her türlü avda kullanabileceği bir tüfek sunmak olmuş. Sürek avında yarı otomatiklerin yerini alırken, arama-seleksiyon tipi ava da çok uygun, ayrıca H-s precision, Mauser M03, Sauer 202, Steyr-Mannlicher Luxus gibi diğer takedown rakiplerine göre çok daha kolay bir şekilde sökülebiliyor.

Sürgü strokunun 130 mm olmasına rağmen (.30-06 “sınıfı” fişekleri kullanabilmek için gerekli), kurma kolunun gidiş-geliş mesafesi sadece 65 mm. Bunu sağlayan sürgü yatağının sağ tarafına konulmuş inovatif ve dahiyane bir kremayer sistemi. Bunun sayesinde fişek besleme işlemi son derece akıcı ve hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. (Kremayer, doğusal hareketi dairesele “veya tersi” dönüştüren bir dişli gurubudur) Sürgünün gövdesi kamlı (eksantrikli) bir profile sahip ve kurma kolu ile sürgüyü gerilettiğiniz zaman bu hareket kafayı dönmeye zorluyor. Bu şekilde kafa üzerindeki altı adet (iki sıra halinde 120 derece açıyla dizili) takoz, namlu kuyruğu uzantısındaki bağlantı yuvalarından kurtuluyor. Bu mekanizmanın tamamı alüminyum gövdenin içinde, siyah anodize yüzey işçiliği çok iyi, ayrıca kire ve toza karşı koruma sistemi var. Gövde uzunluğu 290 mm, kovan atma penceresi ise 82 mm uzunluğa, 15 mm yüksekliğe sahip.

BASİT SÖKME İŞLEMİ

Gerçek anlamda bir take-down olarak Rx.Helix birkaç saniye içinde iki parçaya ayrılabiliyor. Kalibre değişikliği veya taşıma kolaylığı açısından onu hemen demonte edebilirsiniz (480×680 mm ebadında bir çanta rahatça silahı, iki namluyu ve iki dürbünü içine alabilir).

Sökme işlemini yerine getirmek için kundakta bulunan düğmeye basmak ve el kundağını öne doğru çekmek yeterli. Bunu yapınca gövde iskeletinin sol tarafında bir kol görünür duruma geliyor, bunu aşağı indirdiğinizde namlu yerinden çıkıyor. Namluyla birlikte sürgünün kafası da doğrudan sökülmüş oluyor ve yerinden ayrılıyor. Sürgü yatağı ise hafif alaşımlı metalden yapılmış iskeletin içinde kalıyor. Sürgünün kafasını çıkartmak için birkaç derece döndürmek yeterli olurken, tekrar yerine takmak için bunun gövdesinin üzerindeki ve namlunun ucundaki kırmızı noktaları birbirine çakıştırmak gerekiyor.

Bu nedenle bakım işlemi yapmak da, kalibre değiştirmek de çok kolay (örneğin .223 Remington kalibreden .300 Winchester magnum kalibreye geçmek için), çünkü yeni namlu sürgünün yeni kafasıyla birlikte direkt olarak monte edilebiliyor. Namlu çelikten soğuk dövme yönemiyle imal edilmiş, yüzey işçiliği askeri modelleri andırıyor. Gri-siyah ve mat yüzey kaplaması ile dayanıklı ve sağlam bir namlu. Namluyu her koşulda, çok sıcakken bile kolayca çıkartabiliyorsunuz. Her sökme takma işleminde dikkat edilecek nokta, bir montaj işlemiyle diğeri arasında temas noktasını kaydırmamak, çünkü dürbün bağlantıları örneğin Blaser silahlardaki gibi doğrudan namluya değil gövdeye sabitlenmiş. Merkel firması namlunun bir sökme- takma işlemiyle diğeri arasındaki sıfırlama kaybını 100 metrede en fazla 15 mm sapma şeklinde garanti ediyor. Bu garantinin verilmesi, hem namlunun patentli sabitleme sistemi sayesinde, ki bu sistem namlunun kendini otomatikman ayarlamasını ve gerginliği sabit tutmasını sağlıyor, hem de namlu manşonu ile receiver üzerindeki yuva arasındaki birleşme noktalarında toleransların çok sıkı (5 mikrondan az) olması sayesinde mümkün oluyor. Namlunun manşonu yan tarafında freze ile şekillendirilmiş bir bölüme sahip ve burası kremayerin ön ucu ile çakışıyor ve namlunun yuvasına sadece doğru şekilde geçirilmesini sağlıyor. Defalarca sökme-takma işlemi sonrasında receiver içindeki yuvasının köşesine herhangi bir şekilde zarar verilmesini önlemek amacıyla, buraya polimer malzemeden ince bir burç konulmuş. Yine polimer malzemeden başka bir ray ise gövde içinde kurma kolunun gidip geldiği yarığı koruyor.

ALMAN İŞİ GÜVENLİK

Merkel teknisyenleri silahın yanlış kullanımı veya sakarlık neticesinde ortaya çıkabilecek kaza olasılıklarını tam olarak ortadan kaldırmak istemişler. Gövdenin sırt kısmına yerleştirilen irice düğmeyi ileri ittiğinizde silahla ateş edebiliyorsunuz, butonuna basıp geriye çektiğinizde ise tetik mekanizması ve sürgü kilitleniyor, daha da önemlisi horoz yayı istirahat pozisyonuna geçiriliyor ve tüfek kazara sertçe yere düşüp tetik dişi kırılsa bile horoz kilitli kalıyor.

Emniyeti sürgü açıkken de devreye alabiliyorsunuz ve bunun mekanizmaya bir zararı yok. Sürgüyü tekrar kapattığınızda emniyeti açmadıkça sürgü kilitli kalıyor. Silahın özel take-down tasarımı başka risk faktörlerini de beraberinde getiriyor, ama Merkel bütün bu risklere bir çözüm getirmeyi bilmiş. Örneğin sürgü gerektiği şekilde tam kapanmamışsa, iğne kapsüle erişemiyor; namlu yerine tam oturtulmamışsa sürgüyü açmak mümkün olmuyor; yine hatalı namlu montajı ve sürgü kafası takılmadan namlunun monte edilmesi halinde, sürgünün açılması yine mümkün olmuyor.

Şarjör ağzı yandan iki bağlantı noktasına sahip. Tek sıralı şarjör 3 fişek kapasiteli, ama şimdi 5 fişeklisi de çıktı.

İKİ “TEST” ATIŞI

Neyseki bu tüfeği iyi tanıyorum. Çünkü bu sefer Suhl şehrinden fazla uzak olmayan Fraunweld yakınlarındaki Turingia ormanında yapılan av seansı sırasında tek el ateş edebildim, o da dişi bir geyik vurmama yetti. Aslında bu yeni modelle ilk atış denememi Suhl poligonunda 100 metre mesafeden yapmıştım. O zaman .30-06 Norma Vulkan fişeklerle yaptığım 5 atış hedef tahtasında neredeyse birbirine teğet delikler açmıştı (hatta iki mermi aynı delikten geçmişti).

100 metreden 180 grain çekirdekli Norma Vulkan .30-06 fişeklerle yapılan atışta elde edilen grupman görülüyor. Beş delik neredeyse birbirinin üzerinde.

Tüfeğin dipçiği epey düz, dolayısıyla namlu neredeyse omuzla aynı hizada. Ateşleme sırasında namlu şahlanması minimum, mükerrer atışı ise çok iyi çalışan kaşık formundaki ön ve arka yüzeyi tırtıklı kurma kolu sayesinde gayet hızlı bir şekilde yapabiliyorsunuz. Çekme eylemi ve sürgü hareketleri son derece akıcı. Kovan çıkartma ve atma fonksiyonları da kusursuz, aynı şekilde fişeği fişek yatağıyla aynı eksende sunan tek sıralı şarjörü sayesinde besleme sistemi de çok iyi çalışıyor. Ama buna karşılık maalesef fişek kapasitesi 3 adetle sınırlı. Yine de 5 fişek kapasiteli ve standart kalibreler için plastik tırnaklı şarjör seçeneği mevcut.

Silahın toplam uzunluğu 1020 mm, ağırlığı yaklaşık 2700 gram. Son derece ince, zarif ve ergonomik çizgilere sahip.

Tetik düşürme ağırlığı yaklaşık 2000 gram, biraz ağır ama gayet net çalışıyor ve tetik boşluğu az. Stecher öngörülmemiş. Aylar önce denediğimiz modellere kıyasla genelde daha iyi bir izlenim edindiğimizi belirtmeliyim. Tüfek yaklaşık 2.700 gram ağırlığında, bu da gerçekten bu tip bir silah için oldukça sınırlı bir ağırlık ve o nedenle arama tipi av, köpekle yaban domuzu sürek avı ve yaralı hayvanın izini sürme türü aktiviteler için ideal bir tüfek.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here