İzzet Artunç “Amerikan pazarına sırtımızı dönmek hıyanet gibi olur.”

Bizim uzun sene Amerika’ya ihracatımız küçük miktarlarda kaldı. Ama bu sene başlayan süreçle biraz artırdık. Şu anda merminin dışına çıkmak istiyoruz.

Dolayısıyla daha önceki senelerde burada teknolojiyi takip eden piyasayı takip eden gözlemci statüsüne gelirken ilk defa bu sene 10 metrekarelik mütevazi bir yerden başladık. Ama önümüzdeki sene için niyetimiz, 70 ile 100 metrekare arası bir stantta daha geniş perspektife dokunmak. Tabi Shot Show’daki perspektifimiz belirli bölüm mühimmat, küçük mühimmat. Shot Show hafif silahla ilgili bir fuar, genellikle avcılık ve bu sektörde sivil piyasaya dönük bir fuar. Dünyada savunma sanayi pazarı küçülüyor, bunu herkes kabul etmiş durumda. Dolayısıyla biz de MKE olarak kendi imkânlarımızı sivil üretebildiğimiz pazara daha fazla açma gayretindeyiz. Amerika da dünyanın en büyük pazarı. Amerika’ya sırtımızı dönmek hıyanet gibi olur. Çok geniş bir pazar ve müthiş bir ilgi, talep var. Talep tabi Amerika’da son dönemde silahların yasaklaması gibi politik tartışmalara bağlı. Gerçek şu ki büyüyen bir pazar var. Şu önümüzdeki 3-4 yıl buradaki pazar çok büyük olacak. Bu fırsatı kaçırmak istemiyoruz, burada kalmak istiyoruz. Önümüzdeki yıllar çok daha iyi olacak bizim açımızdan. Geçmiş yıllarda hep dışarıdaki toplantı salonlarında alıcılarla karşılaşan bir yapımız vardı ama şimdi bizim arkamızda ürünlerimizle kataloglarımızla daha iddialı bir yapımız var. Çok fazla ilgiyle karşılaştık. Şahsen biz bu sene bu kadar ilgiyi beklemiyorduk. Kapasitemizi kapattığımız için buraya kendimizi tanıtmak için geldik. Amerika’nın kalemi çok fazla buraya 500 milyon mermi verseniz 500’ünü de alacak durumdalar. Bizim diğer sanayici arkadaşlar var tabancacılar, onların da durumu aynı. Şimdi gözlemek lazım burayı, talep ne kadar sürecek. Sırf buraya bağlı olarak kısa vadeli yatırım yapmak da çok akıllıca değil; biraz tedbirli gitmekte fayda var. Tek bir firmaya yönelip iş yapmak doğru değil. Ama biz diğer silah üreticisi arkadaşlarla da görüştük onlar da çok mutlular. Şu an Amerika’nın iç sivil piyasası bize bazı imkânlar veriyor.

MKEK standında MP5 çok büyük bir ilgi gördü. Herkes MP5’i soruyor. Dünyada aşağı yukarı bunu üreten tek biz kaldık. Önümüzdeki sene inşallah buraya milli piyade tüfeği bitmiş olarak çıkartacağız. Ama şu anda herkesin sorduğu silah MP5, bunun da bizden başka, pek iyisi kalmadı. 9 mm tabanca niyetine tüfek! Müthiş bir ilgi var. Zaten bizim dünyada diğer ülkelere iyi sattığımız ürünlerden birisi de budur. Bizden başka pek üreten yok bunu ve müthiş de bir ilgi var. Küçük, pratik, sivil maksatlı insanlar kullanıyor. Lisans üzerinde bazı modifikasyonlarımız olan bu silahla ilgili olarak isteğe bağlı piyasanın taleplerine, müşteri ile bire bir görüşme göre değişiklikler yapabiliriz.

İç pazara gelince tabanca açısından bizim iç piyasamız stebil. Türk toplumu genel olarak Amerika’da gördüğümüz gibi değil. Silaha çok merak yok, devamlı tabanca alayım, mermi alayım, böyle toplum değil, belirli bir meraklısı var. O meraklısı kültürel olarak tasvir edilebilir. Bir takım coğrafi bölgelerin merak var. Şu anda ihtiyacı çifte katlayacak bir durum yok. Spor tarafından nedenler çok, ancak Makine Kimya olarak her yerde poligon açamayız. Bizim Ankara’da bir tane poligonumuz var. Çok fazla sportif amaçlı poligonumuz yok. Şu an mermi yıllık 200 adet. Bazen bunu artıralım tartışmaları oluyor; o ihtiyacı karşılayacak kapasitemiz var. Ama öyle sanmıyorum tabancada 100 binler düzeyinde değil. İç pazara dönük bir hareket yok. Zaten doğrusu da o. Biz kendi iç pazara yönelik üretim ve sanayilik yapmıyorsak yanılırız. Çok küçük bir pazar bizimki. Senelik 25 bin- 30 bin civarındadır piyasaya sattığımız tabanca. Onun da 5 bin civarı kamusal satıştır. 20-25 bindir. Amerika ile karşılaştırdığımız zaman 25 bini ciddi bir rakam değil.

MP5’ler

MP5’in standart üretimimiz olan otomatik MP5 ürünlerine, sportif amaçlı ürettiğimiz MP5 grubuna ilgi fazla oldu. Gördüğü yoğun ilgi ve talep nedeniyle ABD pazarına bu ürünlerle girmeyi düşünüyoruz. MP5’lerimizde otomatik olarak hareketli modeli, sabit modeli ve tabanca tipi K modelimiz var. Bununla birlikte MP5’in getirdiğimiz bu 3 modelin dışında fabrikamızda 9 değişik MP5’in sportif amaçlı tüfekleri var. Ama Shot Show’da otomatik olarak susturucu, hareketli ile tabanca tipi modelleri sergiledik. Bunların fabrikamızda değişik ürünü olarak uç kısımda alev gizleyen takabileceğimiz namlu modelleri de var. Bunlar yarı otomatik modeller. Çünkü yarı otomatikler burada, sivil pazarında çok satılıyor.

Sniper Rifle Bora-12

Amerika’ya ilk kez getirip sergilediğimiz namlu kalibremiz 7.62 x 51 mühimmatla çalışan keskin nişancı tüfeğimiz. Bu 10 mermi kapasiteli şarjörümüz var. Yurt dışında yapılan testlerde de birinci olmuş. Atışlarda dağılımı 5’te 4 hedefe toplamış, Kanas ve diğer keskin nişancı tüfeklerini geride bırakmış, atış ve vuruş kabiliyeti çok yüksek olan bir silahımızdır. 660 mm namlu uzunluğu, 1200 metre etkili menzili olan, gerek çatal ayak ve dipçik tabanlı sistemi ile destek sistemi var. Yanaklık ayarlı mesafe ayarlı ve tetik kuvveti atıcı tarafından kullanabilen, geri tepmesi arka kısmındaki dipçik tabanı sayesinde azaltılmış ve minimum etkiye getirilmiş, güzel kendine özgü tasarımımız olan ve dünyada şu ana kadar atış üzerinde rakibi olmayan bir keskin nişancı tüfeğimizdir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here