Desert Eagle – Çöl Kartalı

0
12409

Magnum Research’ten “Desert Eagle” hedef atış tabancası, muhtemelen dünyanın büyük boylu tabancalarının en ünlüsü.

Ekonomik sebepler doğrultusunda bugüne kadar (hatta halen) Israel Military Industries – İsrail Askeri Endüstrileri(IMI) tarafından üretilmiş olan “Desert Eagle”; ilk defa Pillager/Minnesota’da yer alan Magnum Research Inc.’in mühendisleri tarafından 80’lerin başında üretilmiştir. Yani teknik olarak Desert Eagle, bir Amerikan tabancasıdır. Bugün IMI; Israel Weapon Industries – İsrail Silah Endüstrileri (IWI) olarak bilinmektedir.

Desert Eagle; farklı namlu boyları ve konfigürasyon seçenekleri sunarken, ayrıca üç farklı kalibre tercihi ile piyasada.
Çoğu kişinin düşündüğünün aksine; Desert Eagle “asla” savunma, askeri, görev, çatışma vs. amaçlar doğrultusunda piyasaya sürülen bir silah olmadı. Hatta özel kuvvetler için bile üretilmedi. Desert Eagle’ın asıl amacı; son derece iri cüssesi, heybetli görüntüsü ve revolverler için normal olsa da tabancalar için alışılmadık çaptaki mermileri ile şahsi savunma aracınıza hiçbir yerde bulamayacağınız bir hava katmak; “En Büyük” takıntısına sahip silah kullanıcılarını tatmin etmek ya da revolverlere rakip bir kuvveti tabanca platformunda arayanlara bu imkanı sunmak. Sunduğu kalibreler; .357 Magnum, .44 Magnum ve .50 Action Express olan bu son derece kuvvetli tabanca, barındırdığı ateş gücü sebebiyle susturucu, baskılayıcı vb. namlu uygulamalarına imkan vermemekte. Ayrıca iri mermileri sebebiyle de düşük kapasiteli olduğu için askeri ve özel kuvvet birimlerince ya da polislerce tercih edilmiyor.
Desert Eagle’ı sınıflandırabileceğimiz yegane başlık “spor tabancası” olabilir. Uzun menzilli hedef atışları yapma imkanı sunan Desert Eagle ayrıca Amerikan avcıları tarafından tercih edilmekte. Tabanca avcılığının ve ayı gibi diğer büyük avların serbest olması sebebiyle genellikle Amerikan büyük av tutkunlarının bellerinde yüksek kalibreli bir güvenlik silahına rastlarsınız. Eğer bir büyük hayvan avına çıkarsanız av etiği ve zevki çerçevesince tercihiniz muhtemelen maksimum 2 kapasiteli bir kırma yivli ya da sürgülü yivli tüfek olacaktır. Silahınızı yeniden doldururken doğada sizi iri çeneler, devasa pençelerden, hatta en kötüsü, yaralayarak kızmasına sebep olduğunuz fakat halen hareket kabiliyetine sahip bir iri hayvanın üzerinize gelmesinden korunmak istiyorsanız eğer, işte böyle bir durumda işi şansa bırakmamak ve bir boz ayının ya da yaban domuzunun adeta zırh gibi olan derisini delecek bir güvenlik silahına sahip olmanız gerekecektir. Hollywood kahramanı gibi görünmek haricinde bir Desert Eagle’a ihtiyaç duyabileceğiniz belki de son derece ender durumlardan bir tanesi budur. Bu sebeple Desert Eagle namlusu üzerinde çeşitli optiklerin takılmasına imkan veren bir kılavuz ve ya MIL-STD-1913 “Picatinny” kızağı seçeneklerini sunar.
Tek hareketli, kızağa monte edilmiş çift taraflı emniyet kilidine sahip, 6” ya da 10” namlu seçenekleri ve entegre kompansatör opsiyonu sunan bu canavar için rivayetler ne derse desin, Desert Eagle, küresel silah kültürünün 25 yıldır çok önemli bir parçasıdır. Gazlı geri tepme sistemine göre çalışan tabancanın M16 sürgü grubunun minyatürleştirilmişi diyebileceğimiz bir döner başlı sürgü grubu var. Elbette var olan en güçlü tabanca mermileri ile dayanıklılık ve kusursuz çalışma garantisi verdiğini de kesinlikle unutmamak gerek.
Magnum Research Inc. şirketi, artık Kahr Firearms Group’un dahilinde. Tabancalarının 2014 modellerini Nuremberg’de IWA amp; OutdoorClassics fuarında tanıtan Kahr grubu; aynı zamanda Desert Eagle’ın Avrupa distribütörlüğü için çoğu modellerinde yaptıkları gibi Alman kökenli Ferkinghoff GmbH firması ile anlaştıklarını açıkladı. Ferkinghoff firması; Avrupa’da yaygın olması nedeniyle daha rahat bir Avrupa distribütörlüğü imkanı sunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here