MTM Gray RAD – Radyasyon Saptayıcı Kol Saati

MTM Özel Harekat, Entegre radyoaktif serpinti ve ışıma sayacına sahip olan yeni “Gray RAD” teknik/taktik kol saatini tanıttı.

İçlerinde gama radyasyonu detektörüne sahip bir kol saatini bile bulunduran çoğu taşınabilir radyasyon detektörü, Fukushima felaketinden daha önceden beridir zaten piyasada bulunmaktaydı. Yine de Japonya’da yaşanan bu trajik olaydan sonra, bu tarz ürünlerin talebini kayda değer bir şekilde arttı.

Yine de MTM’deki dikkatli araştırmaların ve başarılı mühendisliğin sonucunda, sınırlı sayıda üretilmiş olan ve zararlı iyonize radyasyonları algılamaya yarayan tam fonksiyonel bir Geiger-Müller sayacı entegre edilmiş bu son derece özel taktik kol saati üretildi.

MTM Özel harekat taktik / teknik Gray RAD – Radyoaktif Serpinti ve Işıma Saptayıcı Kol Saati

Radyasyon tehlikesindeki profesyoneller ya da radyoteknoloji uzmanları için ideal olan bu saat, çok hassas ve başarılı ölçümler yapabiliyor. Gray RAD, tek dozlu gama ışımasını ölçebildiği gibi toplam maruz kalınan dozu da ölçebiliyor. Detektörün saptama menzili ise 0.0001 – 9999 millisievert (mSv) arasında olup saat başına da 4000 microsievert’lik (µSv) dozu saptayabiliyor. Eşik değeri olan 9999mSv aşıldığında ise bir alarm sesi duyuluyor ve radyasyon seviyesi grafiksel olarak dijital ekrana yansıtılıyor. Ayrıca Windows bilgisayarlara(Mac desteklenmemekte) veri aktarımı sağlayan bir kızıl ötesi aparat ve yazılım da içeren Gray RAD, adeta bir cankurtaran.

Sievert cinsinden hesaplanan ışıma ya da serpintinin insan hayatına etkisi ise şu şekilde;

10 μSv (0.01 mSv) – Bugün maruz kaldığınız günlük ortalama radyasyon

40 μSv (0.04 mSv) – New York’tan Los Angeles’a kadar olan bir uçuşta maruz kalacağınız doz

100 μSv (0.1 mSv) – Diş röntgeninde maruz kalacağınız doz

800 μSv (0.8 mSv) – Bir kaza anında olay mahallinden 3 mil uzaklıktan maruz kalacağınız ilk radyoaktif ışıma dalgasının anlık dozu

3,000 μSv (3 mSv) – mamografi (göğüs filmi) esnasında maruz kalacağınız doz

50,000 μSv (50 mSv)– (ABD sağlık standartlarında) yılda maruz kalınabilecek maksimum doz

100,000 μSv (100 mSv) – Artmış kanser riski ile bağlantılı yıllık minimum doz

2,000,000 μSv (2000 mSv) – Akut radyasyon zehirlenmesi (bazen ölümcüldür)

Radyasyon ölçme yeteneğinin yanı sıra Gray RAD; adeta sanat eseri gibi bir saat. Trityum ile aydınlatılan göstergelerine ek olarak, arka aydınlatmalı dijital bir ekrana sahip. Gri, kum püskürtme ile tamamlanmış olan gövdesi; işlenmiş titanyumdan imal edilmiş olup, yansıma yapmayan ve çizilmeye karşı dayanıklı bir kristal cama sahip. Değiştirilebilir bir lityum-iyon pili de mevcut olan bu saat tam 100m’ye kadar su geçirmiyor. Fakat bu saatten yalnızca 1000 adet üretilmesi planlanıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here