Mossberg M590A1

Mossberg’in taktiksel yivsiz tüfekler alanındaki başarısı dünyaca kabul edilen bir gerçek. Firmanın son yaptığı yeniliklerden birisi ise yanında bir M9 süngü ile verilecek olan meşhur M590A1 modeline süngü montaj hamili eklemek!

Yakın mesafe çatışmalarında makineli tüfeklerden daha çok korkulan bir silah varsa kuşkusuz ki o da yivsiz tüfeklerdir. Hatta pompalı tüfekler, ikinci fişeklerinin yatağa sürülmesi için atıcının kol enerjisini kullandıkları için otomatik / yarı-otomatik pompalı tüfeklere göre daha bile fazla güçlüdür. Çünkü fişeğin enerjisinden kaybedilen miktar, diğer sistemlere kıyasla çok daha azdır. Mossberg’in taktiksel yivsiz tüfekler alanındaki başarısı dünyaca kabul edilen bir gerçek. Firmanın son yaptığı yeniliklerden birisi ise yanında bir M9 süngü ile verilecek olan meşhur M590A1 modeline süngü montaj hamili eklemek!

Pompalı bir tüfek için Remington 870’e meydan okumak gerçekten büyük bir olay. Yine de Mossberg’in 500 serisinin yıllardır polis güçleri ve ABD silahlı kuvvetleri piyasası üzerinde ilan ettiği baskınlık gerçekten boş yere değil. Bu modeller hizmet görmüş olmalarına rağmen yeni 590A1 modeli 3443G malzeme düzenlemelerini karşılayacak şekilde üretilmiş. Bu düzenlemeye tabi değişiklikleri ise alüminyum tetik korkuluğu ile emniyet mandalı ve kalın namlu gibi özellikler. Kalın namlu, ABD donanmasının dayanıklılığın arttırılması adına bulunduğu talebin üzerine yapılan bir değişiklikti.

Askeri tipteki 590’ın şarjör kapağı, yayı ve gerdeli; boydan boya temizliğin daha yapılabilmesi adına kolay çıkarılabilir olarak tasarlanmış. Neticesinde bu silahın en çok kullanıldığı askeri alanlar kum ve çamur içermekteler. Kalın namlu meselesi ise bazı zorluklar doğurmuş: 3443G düzenlemeleri, 1. Tip taktiksel yivsiz tüfeklerde soğutucuyu ve süngü montaj hamilini zorunlu kılıyor. Dolayısıyla standart mossberg soğutucuları sivil tüfeğe uymuyor. Yine de askeri güçler için özel olarak bazı soğutucular üretilmiş. Süngü düzenlemesi ise muhtemelen deniz piyadelerinin (USMC) taktiksel / muharebe pompalı tüfeklerinin geleneksel imajına süngü ile alıştıkları için yeniden getirilen bir düzenleme!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here