1911’in küçük kardeşi: Springfield Armory EMP

Çoğu kişi; M1911’in şimdiye kadar tasarlanmış en iyi şahsi savunma tabancalarından biri olarak görüyor. İlk olarak .45 ACP’ye göre kalibrelenmiş olan tabancanın, sonradan başka kalibreleri de çıkmış, lakin hep aynı tasarımın kalibresinin değiştirilmesi üzerinden gidilmiştir.

.45 ACP mermisi de bu silahtan adını almaktadır: “.45 Automatic Colt Pistol – Otomatik Colt Tabancası”. 1911 modelleri ile ünlü Springfield Armory’nin bu tabancasındaki fark ise gerçek 1911’in hiçbir özelliğinden taviz vermeden, tasarımın aynen küçültülüp ortaya 9mm’ye daha uygun bir 1911 modeli olması: Enhanced Micro Pistol (EMP).

Taşıması kolay, çekmesi hızlı olan yeni Springfield Armory EMP; Çoğu kanun görevlisinin canı pahasına güvendiği, emektar 9mm mermisine göre kalibrelenmiş.

9+1 mermi kapasitesine sahip olan tabanca,.45’in kapladığı büyük alandan sonra, küçültülmüş olmasına rağmen epey rahatlamış. EMP’nin inceliği de aynı orijinali gibi olup daha küçük ve dolayısıyla daha hafif. Bu da silahı ağabeyine kıyasla gizlenebilir taşımaya daha uygun yapıyor. Üstelik tüm dünya silah sahiplerince kabul görmüş bir şahsi savunma cephanesini de destekleyerek!

EMP, özel yapım 1911’lerde bulunan hemen her donanımı destekliyor. Daha hızlı nişan alınmasına imkan tanıyan Crimson Trace Lazer kabza, bu silah için adeta biçilmiş bir kaftan.

Silahın diğer avantajı ise .45 kalibreye göre daha az geri tepmesi. Yaygın şehir efsanelerinden birisi de can güvenliğini tehdit eden bir durumun ortasında geri tepmenin hissedilmeyeceği yönünde olanıdır. Lakin tekrar ateş edebilmek için nişanı hedef üzerinde tutmak gerekir, ki bunda da daha büyük tepmenin yarattığı şahlanmanın farkı siz avucunuzca hissetmeseniz de hayati bir önem taşıyabilir. Bu durumun da ötesinde, karşı taraf ta can havli içerisinde olacağından kimi zaman .45 ile vurulmuş olacağı kritik bir bölge bile onu derhal olay yerinde etkisiz hale getirmeye de bilir. Dolayısıyla “.45 kalibre kullanırken ikinci bir atışa ne gerek kalır ki?” düşüncesindeyseniz eğer, büyük bir yanılgı içerisindesiniz demektir.

EMP’nin sahip olduğu özelliklerden bazıları: paslanmaz çelik kızak, alüminyum gövde, tek hareketli ve çıtır hissiyatlı bir tetik ile çift yönlü emniyet mandalı olarak sıralanıyor.

Halen ağabeyinin tek hareketli ve güvenilir tetiği kullanmakta olan EMP ayrıca meşhur kabza emniyetini de içeriyor. Bu kilit sayesinde kaza eseri gerçekleşen patlamaların ihtimali adeta sıfıra düşüyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here