BENELLI SUPER BLACK EAGLE II LIMITED EDITION, 12/89 ÇAP

Super Black Eagle II “limited edition” bütün dünyadaki su kuşu avcılarına yönelik olarak sadece bin adet üretildi. Kakma desenleri ve işlemeleri Bottega Giovanelli atölyesi tarafından yapılan bu supermagnum yarı otomatik tüfek sadece ABD’de değil, aynı zamanda İtalyadaki Raffaello serisi hayranları için de bir best seller olmaya aday

Super Black Eagle II modelinin “açık” durumdaki kasası Raffaello’nunki ile büyük benzerlikler taşıyor, ama Super black Eagle II hiç kuşkusuz Benelli firmasının en sağlam ve teknik yarı otomatik tüfeği olma özelliğini taşıyor ve adeta başka bir jenerasyona aitmiş duygusu uyandırıyor. Belki bu düşünceden hareket ederek Benelli bu tüfeği daha da ince ve narin bir formda üretmiş. Amerika Birleşik Devletlerinde en fazla satan klasik olan bu model, şimdi sınırlı sayıda İtalyan silah mağazalarının raflarında da yer alacak. Bütün dünya pazarları için sadece 1.000 adet üretilmiş olduğundan, İtalya’ya tahsis edilen sayı da çok sınırlı olacak. Silahın estetik açıdan en önemli öğelerinden biri, nikel kaplama Ergal malzemeden yapılmış gövde üzerine Bottega Giovanelli atölyesi tarafından işlenmiş olan kakma süsler. Tüfek aslında kakma işlemeler için oldukça geniş sayılabilecek yan yüzeylere sahip. Bunlar tüfeğin KDV dahil 2.492 Euro olan fiyatını bir hayli yukarı çekeceği için, tamamı kalemle elde işlenmiş kakma süslemeler değil, ama sıradan işlemelerden de değiller, zira yanlardaki süslemeler lazerle yapılmış ama ördek motifleri kalemle işlenmişler. Ayrıca bu Sbe limited edition için özel olarak tasarlanmış ve imzalanmış işlemeler söz konusu.

Benelli’nin kinetik sistemle çalışan bu supermagnum yarı otomatik tüfeği, daha çok kaz ve ördek avına giden, kalitenin yanı sıra estetiğe de önem veren rafine avcılara hitap ediyor. Yüksek kaliteli ahşap kundağı ve üzerindeki işlemelerle İtalyan ve Avrupa zevkini yansıttığını söyleyebiliriz.

Her fişeği atabilen supermagnum geçmişte “Wood” versiyonunda da satışa sunulmuştu ve o versiyonda kundak grubu standart cevizden, gövde ise düz siyah çelikten yapılmıştı. Bu model ahşap kundaklara bir veda anlamı da taşıyor olabilir, zira Benelli’nin 2013 fiyat listesinde sadece siyah ya da kamuflaj renkte sentetik kundaklı “Comfortech” modeli mevcut (siyah olanı 2.072 Euro, diğeri 2.380 Euro).

İşte bu nedenle, bu tüfeğin tutkunlarının ellerini çabuk tutması gerekiyor, çünkü Benelli firması yetkilisi bakın ne diyor: “Tüfeğe olan talep dikkate alınırsa, bin adetlik bu sayı deryada bir damla gibi. Zaten böyle sınırlı bir sayıda üretmesek bu modeli limited edition olarak tanımlamamız mümkün olmazdı ve bu tüfeği satın alanlar, çok güzel bir silaha sahip olmaktan başka, ileride koleksiyonluk bir parça haline gelecek böyle bir örneğe sahip olma zevkini tadamazlardı.

Fişek yatağı 89 mm

Bu “limited edition” 1000 adet üretildi

4 NUMARA CEVİZ AĞACI

Sbe II limited edition modelinin kundağı üst derece kalitede (4 numara), yani uzun ömürlü olması için yeterince bekletilmiş olan ceviz ağacından yapılmış. Yağ ve lak işçiliği görmüş yüzeyinde aynen Comfort modelinde olduğu gibi AirTouch tırtıklı kısımlar mevcut. AirTouch sistemi ele doğal bir havalandırma sağladığı gibi, silahın her koşulda eldivenli veya eldivensiz olarak sıkıca kavranılmasına katkı da sağlıyor.

El kundağı kısa ve ele iyi oturuyor, borusal şarjörün üzerine geçirildikten sonra geleneksel somun ile sabitleniyor. Bu modeldeki somun Comfortech modelindeki gibi modern dizaynlı olandan değil, geleneksel eski tiptekinden kullanılmış. Dipçikteki Technogel ped’e hem omuza temas yüzeyi arttırılsın, hem de geri tepme efekti asgariye indirilsin diye anatomik bir form kazandırılmış.

Bu tüfekte konfor en fazla dikkat edilen konulardan biri. Kuşkusuz supermagnum fişeklerle ateş edildiğinde açığa çıkan enerji azımsanmayacak miktarda. Kundak pedi dipçiğe temas yüzeyinin girinti ve çıkıntıları dipçik tabanı içinde yer alan yuvalarına oturacak şekilde sabitlenmiş. Çıkarmak için bir taraftan pede baskı uygularken, eş zamanlı olarak yukarıdan aşağıya doğru bir hareket uygulamak gerekiyor. Bu şekilde dipçik uzunluğunu istenen ölçüye getirmek için farklı kalınlıklarda ped takmak hızlı ve kolayca gerçekleştirilebiliyor. Tabii kundak nişan yüksekliğini ayarlamak için kundağı sökme işlemi de hızlandırılmış oluyor.

1. Korkuluğun önünde seri numarası kazılı. Buradaki rakama bakılırsa bu tüfek Benelli firmasında kalacak.

2. Nikel kaplama Ergal kasa Raffaello modelini anımsatıyor ve sol tarafında uçan üç ördeği simgeleyen kakma süsleme var. Bu süsleme Bottega Giovanelli atelyesi elinden çıkma.

3. Diğer dekoratif figürler de Givanelli Atelyesi tarafından lazerle uygulanmış, ama uçan ördek motifleri el işçiliği.

4. Tetik korkuluğu trapez formunda, parmak giriş yuvası oldukça geniş, dolayısıyla eldivenle kullanırken bile konforlu. Emniyet düğmesi biraz büyütülmüş ve çift taraflı.

Kundağın iç kısmında çelikten yapılmış kinetik yay ve bunun kılavuzu yer alıyor ve bu grup aynı zamanda kundak montajı sırasında germe kolu olarak da kullanılıyor. Borusu korozyona dayanıklı malzemeden imal edilmiş ve temizlik işlemleri için kolaylıkla kontrol edilebiliyor. Kinetik yay ise paslanmaz çelikten. Tüfeğin nemli ortamlarda kullanılacak olması düşünülürse bu tip bir malzeme avantajlı, ama tabii ki biriken su ve kiri temizlemek, ya da yayı yağlamak için dipçik pedi ve bu parçaların ara sıra sökülmesi gerektiği unutulmamalı.

Tüfek satıcı tarafından teslim edildiğinde kundağın tabanca kabzası üzerinde plastik kırmızı bir tapa bulunuyor. Tüfeğin ambalajı içinde ise aynı noktaya monte edilmek üzere bir adet gümüş disk var. Bu parça tüfeğin sahibi tarafından Benelli firmasına gönderiliyor ve üzerine kendi adının baş harfleri kazınıyor. Bunu kırmızı plastik olanıyla değiştirmek gayet kolay.

4 numara ceviz ağacı daha az değerli olanlara nispeten daha yüksek yoğunluğa sahip, dolayısıyla ağırlığı da fazla ve bu kalitede cevizden yapılmış dipçik grubuna sahip tüfeklerin 760 mm uzunlukta namlusu olanları toplam 3.450 gram geliyor. Dipçik uzunluğu 360 mm, yanak burnundan hesaplanan nişan yüksekliği 40 mm, topuktan hesaplanan nişan yüksekliği ise 60 mm. Kundak nişan yüksekliğini ayarlamak için paket donanımda yer alan sette bulunan şimlerle yükseklik 50, 55 ve 65 mm gibi ölçülere ayarlanabiliyor.

YÜKSEK TEKNOLOJİK İÇERİK

Dünyanın 89 mm veya 3,5 inçlik supermagnum mühimmatı için tasarlanan ilk yarı otomatik tüfeğinin güncellenmiş bir değişkeni olan Sbe II çok yüksek teknolojik içeriğe sahip bir silah. Döner kafalı klasik sürgü aşınmayı sıfıra indiren çelik bir armatürün içinde hareket ediyor. Kapanma sisteminin kusursuz çalışmasını sağlayan sürgünün iki takozu namlu kuyruğundaki yuvalarına mükemmel şekilde oturuyorlar. Sürgü mekanizması her zamanki gibi 452 gram ağırlığında. Benelli’nin bu modelinin çalışma şekli de, silahın geri tepme eyleminden doğan kinetik enerjiyi kullanan sabit namlulu kinetik sistem prensibine dayanıyor. Bildiğimiz gibi, çalışma sistemi kapatma kafası ile sürgü arasına koyulmuş bir yaydan yararlanıyor. Ateş edildiğinde, tüfeğin geri tepmesine verdiği tepkiyle (atıl) sürgü mühimmatın gücüne orantılı olarak ileriye doğru yaklaşık 4 mm kadar bir hareket gerçekleştiriyor. Bu şekilde gerileyen sürgü yayı sıkıştırıyor ve önce sıkışan yay daha sonra açılarak sürgü grubunu geri itiyor. Böylelikle geleneksel sistemde kovanın çıkartılması ve silahın tekrar kurulması sağlanıyor. Yaydaki yük, gerek açılma eylemini yeterince geciktirecek, gerek muhtelif güçteki fişeklerin ürettiği basıncı dengeleyecek şekilde ayarlanmış ve ilave ayar gerektirmiyor.

1. Silindirik şoklu namlu ağzı görülüyor. Arpacık kırmızı fiber optik, namlu şeridi ise anti röfle işçilikli.

2. Super Black Eagle II modelinin kaşığı paslanmaz çelikten. Tetik mekanizması tipik Benelli, yüzey işçiliği ise her zamanki gibi en üt düzeyde.

3. Dipçik tabanında Tecnogel ped var, omuzla temas yüzeyi anatomik ve geri tepme efektini mükemmel sönümlüyor.

4. Şarjör somunu klasik tipte. Kundakta olduğu gibi, el kundağı üzerinde de ahşaba işlenmiş Air Touch işçilik mevcut.

Tetik korkuluğu trapez şeklinde ve hem tetiğe eldivenli elle bile daha rahat ve hızlı erişimi sağlamak için, hem de geri tepme şiddetiyle parmağın darbe almasını önlemek için bütün keskin kenarları yuvarlatılmış. Tetik köprüsünün arka kısmında emniyet düğmesi var, eskiye oranla daha iri boyutta ve solaklar için çift taraflı kullanılabilecek şekilde ayarlanabiliyor. Korkuluğun ön kısmında sol tarafta ise yatağa sürülmüş fişeği değiştirmeyi sağlayan ve ayrıca horoz kurulu uyarısı yapan cut-off mandalı bulunuyor.

Benim test ettiğim Super Black Eagle II limited edition tüfek 89 mm fişek yataklı 12 numara çapında ve 760 mm uzunluğunda bir namluya sahipti. Namlu soğuk dövme tekniğiyle üretilmiş ve kriyojenik temper işlemine tabi tutulmuş. Ağırlığı 1.307 gram, namlu ağzı iç çapı ise 18,4 mm. Değiştirilebilir tipte uzun Variochoke şok tüpleri var (çelik saçmaya uygun olanları da mevcut), namlu şeridi havalandırma köprüleri olan tipte, namlu içi ise krom kaplama. İsteğe bağlı olarak 610, 650 ve 700 mm uzunlukta namlularla satın alınabiliyor, ayrıca solaklar için ve 610 slug versiyonları da mevcut.

“Uzun” şoklarda, çaplarının en fazla olduğu bölüm ile boğum noktası arasında çok yumuşak bir geçiş söz konusu. İç profilleri saçma deformasyonunu asgariye indirecek şekilde dizayn edilmiş. Benelli firması tüfekle birlikte bir ile beş yıldız arasında değişen beş adet şok tüpü veriyor, bunlardan en fazla şok daralmasına sahip olan iki tanesi dışındakiler çelik saçma atmaya da uygun tipte.

1. Benelli devinim sisteminin kalbi olan kilit mekanizması iki takozlu döner kafalı.

2. El kundağı oldukça kısa ve ince. Aynen kundak gibi bu da 4 numara üst kalite cevizden.

3.Kasanın üst kapağı namluya kalıcı şekilde sabitlenmiş ve bu sayede isabet hassasiyetinin muhafaza edilebilmesi amaçlanmış. Resimde sustalı kovan fırlatıcı görülüyor.

4. Tüfek 760 mm namlu ile 1.300 mm uzunlukta ve 3.450 gram ağırlıkta.

“AĞIRLIKLA” İMTİHAN

Supermagnum fişeklerle ateş etmek için tasarlanmış bir tüfek hiç kuşkusuz sağlam olmalı, hele mekanik açıdan onu zorlayacak tipte, örneğin su kuşları avı gibi avlarda yoğun şekilde kullanıldığında (başka deyişle bir biri ardına çok sayıda ateş etmek zorunda kalınan, nemli, çamurlu ortamlar ve aşırı hava şartlarında ) sağlamlık önemini dahada arttırıyor. Ama supermagnum fişek yatağına sahip bir tüfeğin magnum veya standart fişekleri de sorunsuz atması gerekiyor elbet; aksi takdirde çok yönlü kullanılabilen bir tüfekten bahsedilemez.

v Nitekim Benelli Super Black Eagle II modelinin bu sınırlı sayıda üretilen serisi de hiç bir ayar yapmaya gerek bırakmadan ve hangi uzunlukta olursa olsun her türlü fişekle (24 gramlıklar hariç) sorunsuz ateş edebilecek kapasitede.

Bu yarı otomatiğin hızı ve “yumuşaklığı” beni bir kez daha hayretleri içinde bıraktı. Tüfeği 32 gramlıklardan 57 gramlık (iki onz) fişeklere kadar her tipte fişekle denedim. Bunlar arasındaki farkı hem omzumda hissettim, hem de kovanların atılış şiddetinde. Test fişeği olarak 32 gramlık 8 numara saçmayla dolu Fiocchi Pl 32 fişeklerle plak hedeflere yaptığım atışlarda sonuç çok iyiydi; öyle ki, 35 metre mesafeden yapılan atışlarda saçmaların %85,4’ü hedefe isabet etti. Bunların %42,6’sı ise hedefin ortasındaki 350 mm çapındaki dairenin içine düşmüştü.

1 ve 2. Test atışlarını yapan arkadaşımız Urbino kentindeki Benelli atış tünelinde ateş ederken.

3. Test atışlarında kullandığımız fişekler: 8 numara 32 gram saçmalı Fiocchi Pl32 ve 4 numara 57 gram saçmalı Federal Premium Mag-Shok lead high velocity.

Sağlam ve pürüzsüz çalışan Benelli Super Black Eagle II Limited Edition mekanik açıdan en ufak bir problem çıkarmadı. Oldukça enerjik olan (hızları saniyede 400 metrenin üzerinde) 2 onzluk (yaklaşık 57 gram) Federal Premium fişeklerle yaptığım atışlar da kendilerini omuzda hissettirdiler, ama tüfek çizgisinden hiç sapmadı ve her zaman rahatça kontrol edilebildiğini gösterdi. Dolayısıyla çok daha uzun mesafelerden de atış kalitesinin bozulmayacağı besbelli.

Av sahasında yaptığım atış denemelerinde uzaktan fırlatılan plaklara daha düşük gramajlı fişeklerle ateş ettim. 760 mm uzunluğundaki namlu çok isabetli atışlar gerçekleştirdi.

Amerikalı avcıların en çok sevdikleri tüfek olan bu silahın sınırlı sayıda üretilmiş versiyonu daha önce lanse edilmemişti. Estetik olarak çok güzel bir tüfek, altın yaldızlar, aşırıya kaçmış kakma işçilikleri ve abartılı süslemeler içermiyor. Güzelliği sadeliğinde gizli ve inceltilmiş narin gövdesiyle şimdi daha şık bir tüfek olduğu kesin.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here