GENETİK KODLARI DEĞİŞTİRELİM!..

    Atıcılığın sportif tarafında eğer çok başarılı olmak istiyorsak genetik kodlarımızı değiştirmeliyiz. Atıcı anne-babadan olan çocuklarımızı ileride başarılı ve şampiyon olmalarını istiyorsak bu birliktelikleri önermeliyiz.

    Merak etmeyin bu cümleleri ben yazıyorum ama kaynağı çok eskilere dayanıyor. 90’lı yıllara kadar sporda çok başarılı ülkeler arasında yer alan Doğu Almanya, spor adamlarına yazdırdıkları (ya da onların yazdıkları) kitapların ilk 5-10 sayfasında yönetildikleri sistemin övgü sözcükleri ile dolu olduğu görülecektir. Ama kitapların içlerine doğru yol aldığınızda karşınıza şöyle bir tablo koyulmaktadır: “Eğer şampiyon olmak istiyorsan şampiyon anne babanın çocuğu olmalısın!”

    Özellikle yetenekli sporcuların seçilmesi ve yönlendirilmesinde bizim ulaşabildiklerimizin dışında çok farklı faktörlere bakılmaktadır. Önce ailede sporun yapılıp yapılmadığı sorgulanmaktadır. Anne-baba ya da kardeşlerin spor yapmadığının anlaşılması üzerine bilemiyorum başka özelliklere bakılıyor muydu?

    İşin bir başka tarafı, eğer bu faktörde olumlu cevaplar bulunmuşsa her şeyin tamamlandığı akla gelmemelidir. Vücut ağırlığı, boy, büst, ekstremite uzunlukları (kolların ve bacakların uzunlukları, el-parmak genişliği,vb.), vücut yağ yüzdesi gibi bazı kinantropometrik değerler bu seçim çalışmasının ikinci önemli etabını oluşturmaktadır.

    Bu özelliklerin belirlenmesi de yeterli değildir şampiyon sporcu yetiştirmek için. Bu defa bazı fizyolojik değerlerin kontrolü gereklidir. Kalbin bir atımında fırlattığı kan miktarı, kanda taşınan oksijen miktarı, kas kuvveti ve dayanıklılığı çok dikkatli biçimde ve uygun ortamlarda test edilmelidir.

    Diyelim bunlarda uygun değerleri yakaladık. Geriye kalan başka şeyler var mıdır acaba? Çok şeyler daha kontrol edilmeyi beklemektedir. Yıllara göre vücut kompozisyonun değişimi, bazı fakat çok önemli psikolojik özellikler dikkatle izlenmelidir. Motivasyondan konsantrasyona kadar sıralanan bazı ruhsal ve davranışsal özellikler başarının ip uçlarını verirler.

    Ama asıl çözülmesi gereken şey DNA kodlarını çözüp değiştirme üzerine çalışacak olmamızdır. Burada kök hücre çalışmalarından başlayıp, günlük su tüketimine kadar uzayan bir alanda yeni çalışmalar yapılmalıdır.

    Poligonlar, tesisler, antrenörler, yöneticiler, kulüpler, silahlar ve mühimmat yeterli olsa bile başka noktaların varlığı bilinmelidir. Tek bir faktör tek başına bir şampiyon yaratmaz. Çok faktörlü ve çetrefilli bir iştir sportif atıcılık…

    CEVAP VER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here