Kriss “Super-V” Vector .45

IWA OutdoorClassic fuarını dolaşırken KRISS International standında geleceğin silahlarını gördük. Vector CRB-SBR “Enhanced – geliştirilmiş” .45 ACP yarı-otomatik karabina; üstelik artık orjinal MagPul aksesuarlarıyla sanki g elecekten gelmiş gibiydi.

İsviçre kökenli KRISS International Arms Group’un dayanak noktası haline gelmiş olan ürünü “Vector” hafif makineli tüfeği; firmanın ilk oluşumlarından olan Gamma Recherches S.A. tarafından Transformational Defence Industries – TDI (ki artık ABD’ye ait olan KRISS Arms Group’un uzantısı haline gelmiştir.) ile birlikte geliştirilmişti.

Önceden “Super-V” olarak bilinen “Vector”, bir Glock 21 çift sıralı şarjöründen beslenen .45 ACP’lik bir hafif makineli tüfek. Kapasitesi, özel bir “MagEx” uzatma sistemi ile 25 merminin üzerine çıkarılan Vector’un devrim yaratan kısmı ise özgün geri tepme sisteminde. Bu sistem ise şarjör ile tetik arasında kalan kasa kısmında gizli. Vector’un geri tepme mekanizması, normal silahlar gibi tek parçadan değil; bu kasayı eksen baz alarak tepme enerjisini aşağı yönlendiren ve iki ana parçadan oluşuyor. Dolayısıyla şahlanmayı dindirmek için bizzat mermi tarafından yaratılan tepki kuvvetini kullanıyor. Yani bu silahın icra yayı şarjöre paralel bir şekilde duruyor! Bu devrim niteliğindeki mekanizma sayesinde silah, saniyede 20 mermiye ulaşabilen atış hızını oldukça güzel bir şekilde dizginleyebiliyor.

Geçtiğimiz yıllarda, KRISS Arms Group üç farklı yarı otomatik “Vector” modelini piyasaya sürerek ABD ve dışındaki tüm sivil atıcıları heyecanlandırdı. Bu versiyonlardan birisi uzun namlulu olan CRB-SO. Estetik amaçlı (işlevsel olmayan) olan bir alüminyum susturucu ve dokusal detayları ile adeta bir taktiksel hava estirilmiş. CRB-SO: Modern görünümü ile adeta Hollywood silahlarını bile gölgede bırakıyor. Diğer modellerden SBR; orijinal tasarıma yakın olan varyasyon iken SDP, dipçiksiz kullanım seçeneği de sunan kısa namlulu olan bir tasarım.

SBR: Kriss “Super-V” ya da “Vector” SMG’sinin orjinale en yakın olan sivil varyasyonu.

SDP ise tasarımı ile adeta bize Heckler amp; Koch MP7‘yi anımsatıyor, fakat ince ve delici olan 4.6mm’lik mermiler yerine bu denli kompakt bir hafif makineli tüfekten beklenmeyecek kadar iri ve yıkıcı .45 kalibrelik mermiler kullanmakta. Elbette bu silah sivil kullanımı adına yarı-otomatik olarak üretilmiş olanlardan.

SDP: Kriss’in devrim yaratan tepme sistemini eğer SDP’den daha ufak boyutlarda görmek istiyorsanız daha çok beklemeniz gerekecek gibi görünüyor.

KRISS Arms Group; Nurnberg/Almanya’da yer alan 2014 IWA amp; OutdoorClassics fuarında tanıttığı bu heyecan uyandırıcı sivil varyasyonlarının yanında yalnızca askeri ve kanuni güçler için üretilen “geliştirilmiş” SMG(Sub Machine Gun – Hafif Makineli Tüfek) modelini de tanıttı. Geliştirilmiş olan bu SMG modelinde ise katlanabilir MagPul MBUS polimer destekli nişangahlar ve ayarlanabilir polimer dipçik içermekte. Şahlanma hareketi geri tepme enerjisinin bileğinizi yahut eğer dipçik kullanıyorsanız omzunuzu moment noktası olarak alması ve namlunun bu noktayı merkez alarak yukarı kalkması olayıdır. Geri tepme ise direkt olarak omzunuza ya da avucunuza uygulanan anlık ezme kuvvetidir. Hatta çok güçlü bir revolver sıradan bir 9mm tabancadan daha az şahlanabilir, çünkü revolverlerde oynar kızak olmadığından silah düpedüz avucunuza yani ana destek noktasına tepki kuvveti uygulamaktadır. Silahlarda şahlanmaya en çok arkaya fırlayarak silahın kütle merkezini geçen kızak neden olur.

Vector’de bu geri tepmenin kendi gücü kendi şahlanmasını dindirmeye yönlendirildiği için KRISS Vector SMG’nin şahlanma ve tepme önleme kabiliyetleri karşısında şaşıracaksınız: %60 daha düşük tepme kuvveti ve tam %95 daha az şahlanma! Evet, doğru okudunuz. .45 ACP kullanan bir hafif makineli tüfeğin ortalama şahlanmasının bu sistem sayesinde %95 daha az azaltılması söz konusu! Bu sayede durmaksızın yapılan atışlarda; (yani “tarama” atışlarında) devasa .45 kalibrelik yıkıcı mermilerinizi akıl almaz bir sıklık ile peş peşe ateşlerken bile neredeyse tümünü hedef üzerinde odaklamanız mümkün.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here