Zaman, akıllı tabanca zamanı!

Siz dijital çağı sadece “akıllı telefonlar” ile mi sınırlı sandınız? İşte karşınızda dijital çağın geleneksel sivil silah teknolojisi ile buluşmasının meyvesi: Armatix iP1!

Armatix iP1 ya da sadece iP1; .22 kalibrelik, yarı-otomatik bir “akıllı” tabanca. Alman kökenli Armatix firması tarafından geliştirilen ip1, piyasaya silahların daha güvenilir olmasını amaçlayan yeni yasaların teknik kriterlerinin tamamını karşılayan James Bond-tarzı tabanca olarak tanıtılmakta.

Armatic ip1’in boş ağırlığı 518 gram kadar olup şarjör kapasitesi 10 mermilik. .22 kalibrelik tabancanın etkili menzili ise 70 metre. Onu diğer silahlardan ayıran başlıca özellikleri ise elektronik şarjör kilidi, renk şifreli emniyet, entegre kabza emniyeti ve kamera gibi ek donanımlar için konan elektronik arayüz. Elbette silahın özellikleri bunlarla bitmiyor, esas bomba, W1 Active RFID kol saati ile entegre olarak çalışması!

Silahın arkasında yanmakta olan gördüğünüz yeşil ışık, kimlik doğrulamasının gerçekleştiğini ve silahın atışa hazır olduğunu belirtiyor.

Açılımı Radio-frequency identification (Radyo Frekanslı Kimlik Tanılama) olan RFID sayesinde kol saati ile iletişime geçen silah, eğer kol saati ile arasında 25 santimden daha büyük bir uzaklık varsa ateşleme yapmıyor. Dolayısıyla silahın kontrolü sadece siz ve atış yapacağınız elinizde oluyor. Saatin dijital ekranında silah ve saat batarya seviyeleri, belirli zaman aralığında yapılan atış sayısı ve benzeri veriler görülebiliyor.

Ek özelliklerden bazıları ise: isteğe göre silahı devre dışı bırakabilen zaman kontrol protokolü ve isteğe bağlı olan TRS Target Respond System ( Zaman Kontrol Modülü). Bu modül sayesinde ya tanımlanan bir hedefe ya da “izin verilen” bir hedefe atış yapılıyor. Yani silah belirtilen bu hedeflerden başka yöne çevirildiğinde ateşlemiyor.

Böylesi bir teknolojinin hayata ne gibi avantajlar getireceğini sorabiliriz. Cevabı ise zaten firmanın bu ürünü piyasaya sürme amacı olan “güvenlik”. Çocuk sahipleri silahlarına sıkı bir namlu ya da tetik kilidi takmayı unutabilir, siz bir dostunuzun eline verdiğiniz silahınızın dolu olduğunu söylemeyi unutabilirsiniz, fakat entegre elektronik devreler bunu unutmazlar. Yüksek olduğu belirtilen fiyatı ve patentli mekatronik arayüzü ile iP1, ABD – Kaliforniya eyaletinde şimdiden satışta.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here