4,5 MM ÇAPINDA GAMO DELTA FOX

Gamo bunu iyi biliyor ve bu nedenle gençlere yönelik ince ve çevik yapılı bir tüfekler serisi üretmiş. Delta Fox bunların mükemmel bir örneği: Ağırlığı 2 kiloya bile erişmiyor, çok kullanışlı ve yapımında kullanılan polimer malzemenin fazlalığına rağmen çok da sağlam. İsabet hassasiyeti ise bu kategorideki çok “cüsseli” rakiplerini kıskandıracak cinsten

Gamo firması, malzemelere ve teknolojilere sürekli yatırım yaparak ürettiği havalı silahların kalitesi sayesinde uluslararası pazarda kendisine yer edinmeyi başardı ve devamlı yeni modeller çıkardı. Rakipleri tarafından da benimsenen en son alışkanlıklarından biri, konvansiyonel yapıda (yani yay ve pistonlu, namlu kırma yöntemiyle kurulan, başka deyişle springer break barrel olarak tanımlanan) sağlam ve temel kullanım amaçlarına uygun tipte havalı tüfekleri daha genç bir müşteri kitlesi için üretmek oldu (bu arada örneğin İtalya’da havalı silahlar TSN şampiyonasına 10 yaşında katılmanın mümkün olduğunu hatırlatalım). Delta Fox GT havalı da, kompakt yapısı (970 mm) ve kısa namlusu (405 mm) ve en önemlisi sert olmayan yayı sayesinde “kasları” henüz tam gelişmemiş atıcılar tarafından da kolay kurulabilme özelliğiyle işte bu trendin son temsilcisi.

YAPISI

Mekanik aksamı az ve öz: Sistemin kalbi koyu renkli çelikten klasik silindir ve bunun içinde kendi yayıyla itilerek gidip gelen hava sıkıştırma pistonu. Namluyu kırdığınızda, bir manivela kolu vasıtasıyla piston yayı sıkıştırarak geriliyor ve tetik dişine takılmasını sağlıyor. Bu durumda yuvaya bir saçma yerleştirmek ve ateş etmek için namluyu yeniden kapatmak yeterli.

Silahta metalik aksam mümkün olduğunca az kullanılmış, ama kullanılan polimerler, örneğin kundakta , tetikte, ya da (kendisi çelikten ve içi yivli olan) namlunun dış kılıfında kullanılanlar, alışılmamış sertlikte ve burulma direnci kazandırılmış, çizilme ve aşınma testlerine tabi tutulmuş, dolayısıyla geleneksel metalleri aratmayacak tipte polimerlerden oluşuyor. Tüfeğin kundağı pek sık rastlanmayan çizgilere sahip, Gamo tarafından en son üretilen diğer modellerde olduğu gibi bu dipçikte de thumb hole (başparmak deliği) mevcut, ama bunda daha köşeli hatlar ve adeta yarı otomatik tabancalardakine benzeyen bir kabza var.

Gez ayar aralıkları iyi hesaplanmış mikrometrik ayar düğmeleriyle yükseklik ve sağ-sol ayarı yapılabiliyor.

Tetik köprüsü (kundakla tümleşik) ileri uzayan geniş bir boşluğa sahip, içinde tetikten başka basit bir koldan oluşan tipik Gamo emniyeti mandalını da barındırıyor). Bu emniyet mandalını geriye çektiğinizde silah emniyete alınmış oluyor ve parmağın tetiğe erişimi engelleniyor. Namlu, üstte de belirttiğimiz gibi menteşeli (kırma). Namlu iç yüzeyi çelikten ve saçma hareketinin stabilize edilmesi için helezon şeklinde yiv açılmış. Namlunun üstünde polimer bir kılıf var (üzerinde hafifletme ve estetik amaçlı kanallar bulunuyor); bu kılıf aynı zamanda dönüş hareketine dayanak noktası oluşturuyor ve içinde namluyu kapalı pozisyonda tutmaya yarayan elastik dişi barındırıyor. Birkaç yıl önce üretilen namlusu komple çelik tüfeklere kıyasla, polimer gömlekli namlu çözümü estetik açıdan silahın öndeki yarısına daha güçlü bir görünüm kazandırdığı gibi, hem fazla ağırlık yaratmamayı, hem de silahı kurarken ele daha sağlam bir destek sağlamayı hedeflemiş. Nitekim silahı kurarken çelikteki soğukluk ve kayganlık hissi elinize yansımamış oluyor.

Yaprak şeklindeki arpacık namlu gömleğiyle bir arada basılmış, oldukça iri boyutlu ve bu nedenle ayrıca koruyucu bir kanal içine alınmamış. Ayrıca keskin kenarlara sahip olmadığından kurma işlemi sırasında el için iyi bir destek görevi de görüyor. Gez de polimer malzemeden yapılmış, kapanma bloğu üzerinde, beyaz rakamları olan ayar tırtıklı yüzeye sahip rahat ayar düğmeleri sayesinde mikrometrik olarak yükseklik ve sağ-sol ayarı yapılabiliyor. Doğal olarak silindirin en tepesinde her zamanki gibi dürbün bağlantıları takabilmek için koyulmuş kırlangıç kılavuz var.

TEST ATIŞLARIMIZ

Delta Fox GT’ yi fazla kaliteli olmayan saçmalarla denedik (bu tip bir silahta özel olarak seçilmiş match’ler kullanmanın ne amacı olabilirdi?), ama Haendleramp;Natermann marka saçmaların kalitesi iyiydi. En hafiften en ağıra giderek önce çok hafif olan Field Target Trophy Green bombe başlı saçmalarla başladık, daha sonra çukur uçlu Crow magnumlara geçtik, en sonunda da sivri uçlu Silver Point saçmalarla test atışlarını tamamladık. Namlu ağzındaki saçma hızları doğal olarak saçmaların ağırlıklarına orantılı oldu, ama 10 metreden madeni nişan düzeneği ile destekli yapılan atışlarda hedefe isabette pek bir farklılık ortaya çıkmadı. Üç farklı saçmaların hepsiyle (silahın kategorisi baz alındığında) standart sapma oranı kesinlikle çok sınırlı kaldı, hatta en hafif ve en ağır olanla isabet yüzdesi birbirinin aynı ve en üst düzeyde gerçekleşti. Bu da silahın imalatına gösterilen özenin bir göstergesi diyebiliriz. Bu üçü içinde silaha en az uyum sağlayan saçma tipi Crow magnum oldu, dolayısıyla o atışlarda elde ettiğimiz grupmanı yayınlamadık.

Yaprak arpacık polimer füzyonla namlu gömleğine sabitlenmiş, sağlam yapılı ve göze iyi oturuyor.

Tetiğin önünde tipik Gamo manuel emniyet mandalı yer alıyor.

Tüfek son derece kolay kullanışlı, kundağın dizaynı ve nişan hattı metalik nişan düzeneği hedefe çok kısa sürede odaklanmanızı kolaylaştırıyor. Kurarken manivela görevi yapan namlu kısa olsa bile kurma işlemi çok kolay. Aslında kundağın uzunluğu “yetişkinlere” uygun boyda olsa da, yaşı çok gençler için de kolay omuzlanabiliyor, yani tüfeği yapanlar hem babalar hem de çocukları kullansın diye tasarlamış olmalılar! Şunu da hatırlatalım: Dipçik pedini söktüğünüzde tüfek boyu birkaç santim daha kısalıyor ve en kısa kollu atıcılar için bile kullanılır hale geliyor. Sonuç olarak tüfeklerinin boyu ve fiyatıyla çok genç yaştaki atıcılara bile hitap ederken, Gamo kaliteye ve sonuçlara çok önem veren bir üretici olduğunu her zaman gösteriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here