HOWA TALON THUMBHOLE

Japon tüfeklerinin çok sayıdaki konfigürasyonuna ikili amortisör sistemi sayesinde geri tepmeyi %85’e varan ölçüde sönümleyen bu Blackhawk kundaklı tüfeği de ekleyebiliriz. Amortisör sistemi ayrıca hem namlu şahlanmasını kısıtlıyor, hem de dipçikte aksesuar kutusu olarak kullanılıyor.

JJapon üretici Howa (kısa süre önce distribütörlüğü Monza merkezli Adinolfi firmasına geçti), yivli tüfek üreten diğer üreticilerin alışılageldik tarzlarına bir anlamda aykırı bir yaklaşımla yeni bir sistemi hayata geçirdi. Tüketicilere (kalibre ve gerekirse namlu boyu dışında) sabit özellikler içeren bir dizi farklı model sunmak yerine, yepyeni bir anlayışla piyasaya namlu-sürgü kombinasyonundan oluşan ve kullanıcıların ABD’li tanınmış markalar tarafından üretilmiş kundak gruplarıyla kendi zevklerine göre tamamlayabilecekleri bir ürün yelpazesi sürdü.

Bu kundakların üreticileri de tanınmış Amerikan markaları Hogue ile Blackhawk. Barreled action (namlu-sürgü kombinasyonu) olarak geliştirilen modelin “Classic” versiyonu 560 mm uzunluğunda ince bir namlu ile, .22-250, .223 Remington, .243 Winchester ve .308 Winchester yataklı kısa sürgülere, veya .270 Winchester, .30- 06 ve 6,5×55 yataklı uzun sürgülere sahip. Yine ince ama 610 mm uzunlukta namluyla magnum versiyonu mevcut (7 mm Remington), .338 Winchester ve .300 Winchester). Bunlara alternatif olarak 510 mm ya da 610 mm uzunlukta (siyah yada inox) ağır namluyla .223 Remington ve .308 Winchester yataklı sürgüleri satın alabilirsiniz. Tercih ettiğiniz kombinasyonu seçtikten sonra, bunun için klasik çizgilere sahip Hogue polimer kundak grubunu (askeri yeşil veya siyah), ya da iki Blackhawk kundaktan, yani Axiom veya Talon’dan birini tercih edebilirsiniz. Bu iki kundak grubu kesinlikle alışılagelmedik bir görünüme sahip ve yenilikçi bir amortisör sistemiyle donatılmış. Üreticinin söylediklerine bakılırsa, bu yenilikçi amortisör sistem geri tepme etkisini yüzde 85’e varan oranda azaltabiliyor.

Bu konfigürasyonlardan başka, Classic namlulu kısa sürgü mekanizmasını geleneksel ceviz ağacından kundakla (Howa American wood), veya ağır namlu-kısa sürgü kombinasyonunu Varmint tipi lamine kundakla (Howa Pepper wood) donatabilirsiniz. Howa serisinin modülerlik kavramını sınamak için, avcılık amaçlı kullanıma en yatkın olan barreled action kombinasyonu, yani 560 mm “ince” namlu ve.380 Winchester kalibreli sürgüden oluşan kombinasyonu, en atipik ve alışılmamış kundak grubu olan Blackhawk Talon Thumbhole ile oluşturduğu konfigürasyonda test etmek istedik.

Howa yivli tüfekler, satış fiyatları da dikkate alınacak olursa, bunları kullanan atıcıya veya avcıya azımsanmayacak bazı artılar sunuyorlar. Öncelikle bu tüfeklerde uluslar arası çapta üretim yapan firmaların büyük çoğunluğu tarafından artık terk edilmiş olan bazı teknik özellikler mevcut: Örneğin ayrıca imal edilip sürgüye takılmak yerine, doğrudan buna entegre olarak üretilmiş recoil lug (geri tepme etkisini kundak grubuna dağıtan düşey takoz) donanımlı soğuk dövme sürgü mekanizması bunlardan biri.

SAĞLAM MEKANİZMA

Tetik korkuluğunda yer alan ve çift sıralı sabit şarjörün kolay boşaltılması için menteşeli kapağını içinde barındıran all metal köprü sistemi de artık terk edilmiş teknik çözümlerden biri. Ama istenirse bunu hi-tech kundağa daha uygun bir alternatifle, yani 5 ya da 10 fişek kapasiteli çıkartılabilen tipte çift sıralı (polimer malzemeden) şarjörlü bir tetik köprüsüyle değiştirmek mümkün. Doğal olarak bu seçenek birbiri ardına birkaç el ateş etmeye daha uygun olan ağır namlulu versiyonlar için çok daha cazip. Sürgü mili tipik Remington şablonunu yansıtıyor, önde iki adet kapatma takozu, harici tipte tırnaklı kovan çıkartıcısı (“saat 2” yönünde) ve bir sustayla kurulan pimli kovan atıcısı (“saat 10” yönünde) mevcut. Sürgü mili, sol kapatma takozunu da barındıran sol iç tarafındaki prizmatik sürgü yatağı içinde gayet akıcı şekilde ileri geri hareket ediyor. Bu akıcı harekete katkı sağlayan diğer bir eleman, besleme/kovan atma penceresinin sağ kenarı üzerinde gidip gelen frezeli ince kılavuz. Emniyet tertibatı sürgünün sağ tarafına, kurma kolunun hemen arkasına yerleştirilmiş kayarak ileri-geri hareket eden tipte düğmeden oluşuyor ve üç pozisyonlu: Ateş etme pozisyonu, tetik kilitli pozisyonu ve tetik-sürgü birlikte kilitli pozisyonu.

1. Sürgü Remington şablonunu yansıtıyor ve iki farklı uzunlukta tasarlanmış. Test ettiğimiz silahtaki kısa olandı ve .308 Winchester sınıfı veya daha küçük fişeklere uygundu.

2. Kurma kolu düz yüzeyli, ama rahat kuruluyor; emniyet düğmesi ise üç pozisyonlu.

3. İmalatta geleneksel sisteme uygun şekilde dövme tekniğiyle üretilmiş ve entegre recoil lug ile donatılmış sürgü var. Bu fiyat bandında artık pek rastlanır bir durum değil.

4. Sürgü basit ve rasyonel, önde iki adet kapatma takozu mevcut, tırnaklı tipte kovan çıkartıcı çok sağlam, kovan atıcı ise sustalı pim tipinde.

Bizim test için seçtiğimiz 560 mm ince namlulu .308 Winchester kalibreli konfigürasyonda, sürgü kısa tipte, derli-toplu ve masif yapıda, bu da ateş etme eyleminin daha stabil olmasına katkı sağlıyor. Sürgünün tamamı 150 mm (önde namluya geçtiği yerden arka köprünün ucuna kadar); kovan atma penceresinin boyu ise 71,8 mm. Gövde köprülerinin üst kısmında hedef noktalayıcı optik sistemler monte etme amacıyla açılmış dişli delikler mevcut ve akıllı bir uygulamayla montaj yuvaları Remington 700 serisi gövdelerle uyumlu olarak tasarlanmış. Bu çözüm kullanıcıya geniş bir tercih yelpazesi açıyor. Silahın namlusu tipik av amaçlı olanlardan, ince uzun gövdesi namlu ağzında sadece 15,8 mm bir dış çapla son buluyor; bunun nedeni namlu ağırlığını mümkün mertebe sınırlı tutmak.

Yivler döndürerek çekiçle dövme tekniğiyle açılmış ve “2 inç (305 mm) hatveli. Yani pratikte bu kalibreye göre hafif ve orta ağırlıkta çekirdeklerin stabilize edilmesine uygun yapıda.

Tetik grubu da birkaç kelimeyle söz edilmeyi hak ediyor: “Howa Actuator controlled trigger” olarak adlandırılan bu tetik sistemi, iki kademeli çalışan üç maniveladan oluşan, bir kilo ağırlığında (fabrikada ayarlanmış) tetik düşürme ağırlığı olan ve gerçekten çok net, pürüzsüz, tetik boşluğu olmadan çalışan kaliteli bir sistem.

Blackhawk Talon Thumbhole bir teknoloji konsantresi. Estetik açıdan belki hazmı zor, av tipi ince bir namluya kombine edilmiş, ama avcılık amaçlı kullanım için gerçekten bazı artıları var. Atış eylemine verdiği tepki namlu freni kullanmaya gerek bırakmadan son derece yumuşak (zaten namlu freninin atıcının kulaklarını sağır edercesine gürültülü olduğu ve yatar durumda ateş edildiğinde her tarafa toprak ve çim parçaları saçtığı biliniyor). Ayrıca, ahşap kundak grubuna rağmen hafifliği, hava koşullarına, çizilmelere, darbelere ve aşınmaya karşı dayanıklılığı, kullanım sırasında bile hızlı şekilde sökülüp takılabilmesi ve bunun taşıma sırasında sağladığı kolaylıklar silahın diğer artıları.

1. Üç manivelalı Howa Actuator controlled trigger tetik sistemi yağ gibi çalıştığı için bizden tam not aldı.

2. Kundak üç bölüme ayrılmış şekilde görülüyor: Sürgünün sabitlenmiş olduğu ön beşik, kundak palasının üzerinde hareket ettiği hafif alaşımlı metalden “T” kılavuzlu blok ve palanın kendisi.

3. Kundak çıkarıldığında kabza içine gizli amortisör sisteminin mafsalı görünür hale geliyor. Solda ise, polimer malzemeden yapılmış prizmatik blok ile altındaki ikinci amortisör yay görülüyor. Kırmızı anahtar, kundak sökülmek istendiğinde kabzadaki yayı germeye yarıyor, zira bu işlem yapılmazsa tekrar monte etme işi zorlaşıyor.

4. Sürgüyü içinde barındıran polimer malzemeden yapılmış beşik ve birleştirme vidalarının olduğu yere konulmuş alüminyum sütunlar.

PILLAR BEDDING

Kundak grubu polimer malzemeden yapılmış bir taşıyıcı beşik sisteminden oluşuyor; sürgü ise bu sisteme iki adet klasik vidayla sabitlenmiş. Sürgünün bu beşik içerisindeki yerleşim düzeninin sağlam ve dengeli olmasını sağlamak için, vida deliklerinin etrafına alüminyumdan iki adet küçük sütun konulmuş (pillar bedding). Kundağın ön kısmı hem hafifletme amaçlı, hem de komple serbest durumdaki namluyu en iyi şekilde soğutabilmek için geniş kanallarla donatılmış. El kundağının yatay yaslanma yüzeyi 42,5 mm’ lik eniyle destekli atışlarda mükemmel bir stabilite sağlanmasına yardımcı oluyor. El kundağının ön ucunda hızlı sökülüp takılabilen kayış halkası var ve olası bir bipod (ikiz ayak) montajına da uygun. Kundağın arka ucunda hafif alaşımlı metalden prizmatik bir manşon bulunuyor ve bunun altında yer alan “T” şeklindeki kılavuz üzerinde kundağın üçüncü ve son bölümü, yani gerçek anlamda kundak palası hareket ediyor. Bunun iç kısmında iki ayrı amortisör sistem mevcut: Birincisi, yani daha basit ve temel olanı, kundak eksenine paralel yönde uzanan bir yaydan ibaret ve bu yay geri tepmenin etkisi altında hafif alaşımlı metalden yapılmış ortadaki manşonun itmesiyle sıkışıyor.

Daha alışılmamış ve karmaşık bir sistem olan ikincisi ise, çekme etkisiyle çalışan bir yaydan oluşuyor. Bu yay kabzanın içine gizlenmiş (dolayısıyla geri tepme yönüne dikey konumda) ve dipçikteki madeni parçaya yaslanıyor. İkisinin arasında başparmakla işaret parmağı arasındaki kemere denk gelen bölüme pimle raptedilmiş çelik bir mafsal var. Bu mafsalın kundağın alaşımlı metalden yapılmış parçasına dayandığı noktada temperli çelikten yapılmış ve krom kaplanmış bir pim bulunuyor ve alüminyum alaşımlı mesnet parçanın aşınmasını önlüyor. Atış sırasında, sürgü-namlu-kundaktan oluşan bütün geriye itiliyor, kundağın palası ise atıcının omzunun yarattığı baskı ile yerinde kalıyor. Bunun sonucunda öndeki kundak amortisör yayları sıkıştırıyor ve geri tepmeden doğan enerjiyi dağıtmalarını sağlıyor. Bütün bu güçlü eyleme katkı sağlayan bir de kauçuk “Limbsaver” dipçik pedi var. Kabaca bu amortisör sistemi modern topçu bataryalarında kullanılan sisteme benzetebiliriz. Kundağın polimer malzemeden olması sayesinde fazla kalın olmamakla birlikte sağlam bir taşıyıcı yapı söz konusu.

Kundağın “T” kılavuzlu alaşımlı metalden manşona geçen bölümü. Eğimli kundak dizaynı geri tepme etkisinin namlu şahlanması yönüne zıt yönde gelişmesini sağlamak amacıyla tasarlanmış. Kabzanın kapakları altında değiştirilebilen tipte kauçuk bir alt gövde mevcut.

Dipçik pedi kapaklı açılabilen tipte dizayn edilmiş ve bu şekilde içine bazı aksesuarlar konulabiliyor. Sağda, kabzanın değiştirilebilen kauçuk parçası.

Limbsaver yumuşak dipçik pedi atış konforunu arttırmaya önemli katkı sağlıyor.

Limbsaver yumuşak dipçik pedi atış konforunu arttırmaya önemli katkı sağlıyor.

Nitekim Blackhawk kundağın iç kısmı komple oyuk ve bu nedenle aşağı doğru kırılarak açılan bir dipçik pedi var (sol tarafındaki tutucu pimi bir madeni para yardımıyla 180 derece döndürmek yeterli); bu şekilde içindeki bölmeye kolayca erişim sağlanabiliyor ve burada silahın temizlik aksesuarları veya fişek gibi bazı parçaları saklamak mümkün oluyor.

Dipçikteki bölmenin iç hacmi firma tarafından 14 inç küp olarak beyan edilmiş, bu da 230 santimetre küpe tekabül ediyor. Kundak palası thumb hole (başparmak delikli) olarak adlandırılanlardan ve tabanca tipi anatomik kabzası var. Gerçek kabza sert plastikten yapılmış kabuk şeklinde iki kapakla kaplı; bunların üzerindeki mazgalların altında ise yumuşak kauçuktan yapılmış ve değiştirilebilir tipte bir alt gövde yer alıyor (paket donanımda bundan iki tane var). Değiştirilebilir olması farklı büyüklükte ellere sahip atıcılara adapte edilebilmesini sağlıyor. Bu iki kabuk, ya da kapak, birbirine alyen vidalarla sabitlenmiş ve bunların anahtarı da silahın paket donanımındaki aksesuarlar içinde yer alıyor. Daha büyük olan ikinci bir alyen anahtarı kundak palasını alaşımlı metal bloğa sabitleyen pimi gevşetmeye yarıyor. Ama bunu yapmak için önce kabzadaki yayı gerdirmeniz gerekiyor, bu işlemi de tabanca tipi kabzanın üst ucundaki deliğe özel bir anahtarı sokarak yapabiliyorsunuz. Bu anahtarı 90 derece döndürdüğünüzde, vidayı sökmeden gevşetiyorsunuz ve birkaç saniye içinde silahın kundağını parçalarına ayırıyorsunuz. Bu şekilde taşıma sırasında çanta ebadı da çok yararlı bir şekilde küçülmüş oluyor. Yatay vidanın somunu kundağa bloke edilmiş olduğundan düşme riski yok, dolayısıyla bu işlemi dışarıda av sırasında da yapmak mümkün.

TEST ATIŞLARIMIZ

Atış testlerini Varese kentindeki Somma Lombardo atış poligonu açık sahasında 100 metre mesafeden gerçekleştirdik. Atışlar sırasında namlunun (özellikle de yivlerin) davranışını daha iyi analiz edebilmek için hem piyasada satılanlardan, hem de özel dolum mühimmat kullandık. Hazır mühimmat 150 ve 180 grain Hornady SST çekirdekli Fiocchi fişeklerden oluşuyordu; özel dolum mühimmat ise, biri 168 grain Sierra matchking çekirdek çakılmış “sportif” atılcığa uygun fişeklerden, diğeri ise 180 grain Sako Hammerhead çekirdek çakılmış “avcılığa” yatkın fişeklerden oluşmaktaydı.

İlk edindiğimiz izlenim, silahın kalbi sayılan sistemin, yani namlu-sürgü kompleksinin gereken şekilde imal edilmiş olması oldu. Sadece bir örnek vermemiz gerekirse, fişek yatağı “tam ayarında”, zira sürgü bir yandan hazır fişeklerle son derece akıcı şekilde kapanırken, özel dolum fişeklerle, kovan kalibrasyonu yapmamıza rağmen ara sıra kapanış hareketinin son bölümünde bir miktar sertleşti (aynı gün farklı fişeklerle test ettiğimiz diğer tüfeklerde bu sertliğe rastlamadık). Fişek besleme ve kovan atma işlemi mükemmel, gerek şarjörden besleme sırasında, gerek fişek yatağına tek tek fişek yerleştirirken en ufak bir sorunla karşılaşmadık.

İsabet hassasiyetine gelince, bu açıdan da silah gereken performansı sergiledi diyebiliriz, ancak tabii ki namlunun küçük çaplı oluşu nedeniyle daha üçüncü el atıştan sonra ısınma kendisini hemen gösteriyor. Ama özellikle avcılık amaçlı kullanım dikkate alınırsa, bu ısınmanın son derece sınırlı ve rahatsız etmez nitelikte olduğunu belirtmemiz lazım. Doğal olarak ateş etmeye başlamadan önce yanıt aradığımız ilk soru, kundağın amortisör fonksiyonunu gösterip göstermeyeceği, gösterirse ne kadar gösterebileceği sorusuydu.

Daha ilk patlamanın ardından bu sorumuzun yanıtını net şekilde aldık: Evet, sistem çalışıyor. Çok yumuşak bir dipçik pedi olan Limbsaver’in de katkısıyla, .308 Winchester adeta bir .223 Remington gibi ehil hale dönüştürülmüş. Geri tepme etkisi elbette hissediliyor, ama kundakta son derece kademeli gelişiyor ve atıcının omzuna en ufak bir rahatsızlık yansıtmıyor. Atış seansını bilerek uzattık ve elimizde mevcut mühimmat ne varsa hepsini yaktık, buna rağmen omzumuzda en ufak bir ağrı, veya dipçiği farklı noktalara yaslama ihtiyacı hissetmedik. Kundak üzerinde ileri geri hareket eden alaşımlı metal bloğun “T” formundaki kılavuzu akıllı bir uygulamayla namluya paralel değil, kundak yönünde bakıldığında yukarıdan aşağı eğimli şekilde yerleştirilmiş. Böylelikle geri tepme eylemi ve dolayısıyla metal bloğun ileri geri hareketi namlu şahlanmasının doğal eğilimine zıt bir harekete dönüşüyorlar. Bunun sonucunda ateş ettikten sonra tekrar hedefe yönelme ışık hızıyla gerçekleşiyor.

Yassı el kundağının sağladığı stabilite iyi, ama ilk elimize aldığımızda parmaklarımız arasında aşırı yumuşak ve oynak oluşu bizi tedirgin etmişti. Nitekim önce ahşap (sert) destek üzerine dayayarak, sonra da kum torbalarından oluşan (yumuşak) destekli olarak yaptığımız atışlarda silahın stabilitesi asla etkilenmedi.

Doğal olarak kalibre büyüdükçe kundağın amortize edici etkisi daha hissedilir oluyor ve magnum kalibreler ya da .223 Remington ve .22-250 Remington kalibrelerle maksimum düzeye çıkıyor. Bu nedenle son söz olarak sistemin layıkıyla çalıştığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here