Heckler Koch G36

Heckler Koch G36 Silah Sistemi uzun bir yol kat etti diyebiliriz. İlk olarak 1990’larda 7.62x51mm’lik G3’ün yerini alması için 5.56x45mm NATO kalibresine uyum amacıyla üretildi.

İçlerinde TSK ve Alman Federal Silahlı Kuvvetleri’nin (Bundeswehr) de bulunduğu sayısız ünite ve ordunun kullanmakta olduğu G3, oldukça sevilen bir tüfek olmasına karşın neden kendisine kıyasla daha küçük bir çapa sahip olan 5.56×45 ile değiştirildi?

Bunun için iki başlıca sebep yazabiliriz: Birincisi küçük kalibre tüfeklerin, dağlar gibi uzun menzilli çatışmaları gerektirmeyen koşullarda 7.62mm’ye göre çok daha kullanışlı ve pratik olması. İkinci ve görünmeyen sebebi ise çoğu kişinin 7.62mm’yi savunmasına neden olan “düşük öldürme gücü” etkisinden dolayı. Bu güç görünürde düşük bir avantaj gibi görünürken aslında bakarsanız tam bir vahşet saçıyor. Bir kişiyi 7.62mm ile yıkarsanız muhtemelen orada ölümüne sebep olacaktır. Fakat 5.56 mm ile vurulan kişilerde hayatta kalma ihtimali daha yüksek. Bu da etkisiz halde getirilmiş olmasına rağmen yardım ve acı çığlıkları atan ve bütün takım arkadaşlarının moralini düşüren bir askeri, onu taşıma görevi ile cepheden uzaklaştırılan diğer askerleri ve sayıları gittikçe artan yaralılara yetişemeyen sıhhiyeleri aynı anda devre dışı bırakmak demek!

Yani zaten 5.56 gerçekten yerden yere vuracağınız kadar rezalet bir mermi olsaydı eğer, Bizzat G3’ü tasarlayan firmanın mühendisleri bunu garanti hesaba katmış olurdu! Peki bu mühendislerin elinden çıkan G36C’nin son hali nasıl dersiniz? Eski haline kıyasla eklenen değişiklikler, estetik dokunuşlardan başka özellikler değiller. Çünkü zaten yapılmış denenmiş ve onaylanmış bir platformdan söz ediyoruz. Bu değişiklikler gövdenin göze hemen çarpan uzatılmış üst aksesuar kızağı ile başlıyor. Dilerseniz optik ya da klasik nişangahlar takabileceğiniz bu kızaktan önceki kısa olan modelde entegre optik nişangahlar bulunuyordu. Diğer değişiklikler ise ön kundağa yerleştirilen uzatılmış aksesuar kızağını ve ayarlanabilir polimer dipçiği içeriyor. Ayrıca silah, kendi şeffaf standart şarjörlerinin yanı sıra modern savaş cephelerinde sıkça rastlayabileceğiniz M4 ve M16 şarjörlerini de kabul etmesini sağlayan bir şarjör adaptörü de içeriyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here