SOG Kiku: Japon Disiplini ve Estetiğinin Yeni Meyvesi

Hepimiz SOG firmasını,emniyet güçleri için ürettiği sağlam ve güvenilir gereç ve bıçaklardan tanıyoruz. SOG Kiku serisi ise 2014 Ağustos’unda birçok yabancı dergide de yüzünü göstererek piyasaya merhaba dedi.

Özellikle günümüzde “Ustalık” kelimesi ağızlardan düşmüyor. Hemen hemen her yerde birçok ürün için ustalıkla hazırlandı, en iyi ellerden çıktı gibi sözlerle sunulan ürünler görebiliyoruz. El işçiliği işin içine girdiğinde verilen emeğe elbette ki saygı göstermemek mümkün değil ancak, ne yazık ki oluşan bilgi kirliliğinde gerçek ustalığı gözden kaçırmak mümkün olabiliyor. İşte SOG Kiku tam da böyle bir dönemde yaşayan gerçek ustaların elinden çıkmış bir eser diyebiliriz.

Hala yaşayan ve bıçak işçiliğindeki büyük ustalardan Kiku Matsuda’nın elinden çıkıyor SOG Kiku. Matsuda ustanın en büyük özelliği yaptığı bıçakların bileme ve parlatma işlemlerini tamamen elleri ile yapması. Bu özelliği, Matsuda ustanın bıçaklarına “Sanatsal Bıçaklar” ve “ Taktiksel Tasarım” bıçakları arasında bir yer kazandırmış ve ustaya da dünyanın en iyi bileyicilerinden biri olma unvanını sağlamış.

15 yaşında babası Seki’nin Japonya’daki atölyesinde çalışmaya başladığından beri bıçak yapan Matsuda usta, SOG Kuki’ye 40 yıllık tecrübesinin getirdiği sanatsal çizgilerini katmış. Bıçağın üzerindeki sanatı incelediğimizde dayanıklı ve kullanışlı olduğu da ilk anda gözümüze çarpıyor. Estetiğini Matsuda ustanın çizgilerinden aldığı kadar, geleneksel “Tanto” yapısı da bıçağın ergonomisi ve taktiksel yönlerini ortaya koyuyor.

Çoğunlukla yekpare bıçaklar yapan usta bu katlanabilir tasarımına bu tecrübesini katarak yepyeni bir tür ortaya koymuş gibi duruyor. Bıçağı temin edebileceğiniz ortalama fiyat ise 100$ civarında değişiyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here