Bomba Atar Silahların Kazandığı Yeni Kimlik: ATK XM-25

Bomba atar sistemlerin modern savaşın taktiksellik belkemiğini oluşturan silahlardan olduğunu söyleyebiliriz. Bu tip silahların taşıdığı en büyük özellik geniş çapları dolayısıyla savaş başlığının içerisine mühendisliğin elverdiği hemen her şeyin sığdırılabilmesidir. 40mm’lik standart bir kapsülün içine sizce ne sığabilir?

Biber gazı, Parça tesitli bomba, yüksek patlayıcı kimyasallar, ısıl etkili kimyasallar, zırh deliciler, eğitim başlıkları ve hatta elektro şoklar! Taktiksel ihtiyaçlar dallanıp budaklandıkça, tek merminin bile envai çeşit varyasyonu çıkıyorsa eğer, sizce bomba atarlar ve bomba kapsülleri oldukları yerde durur mu?

Bu gördüğünüz XM-25 sorunun cevabının koca bir “hayır” olduğunun temsilcilerinden! Tam 25mm’lik çapıyla bu silah; adeta bir harekât tüfeği ve bomba atar melezi! Bir bombadan bekleyeceğiniz tahribat gücü ve seçeneklerini, kullanılması kolay ve kompakt bir sistemde birleştirmeyi başaran bu silah Afganistan’da küçük sayılarda test edilmiş ve kendini kanıtlamış olan; ABD ordusu için özel geliştirilmiş olan bir taktiksel bomba atar sistemi. Gösterdiği performanstan dolayı, ABD piyadeleri tarafından sevilen her silahlarına yaptıkları gibi kendisine de bir takma ad verilmiş: “The Punisher(Cezalandırıcı)”. Alliant Techsystems ve Heckler amp; Koch arası ortak çalışmanın ürünü olan silahın mermi kapasitesi ise 4. Lakin silahın küçük çapı ve düşük mermi kapasitesi sizi aldatmasın; çünkü silahın menzili M203 bomba atar sisteminin tam 4 katı! 600 metreden nokta atışı yaptığı doğrulanan silahın maksimum etkili menzili ise tam 1000 metre.

6.35 kiloluk boş ağırlığı ise onun bu kadar yıkıcı bir platform olduğunu düşündükçe kulağa pek de ağır gelmiyor. Silahın en büyük özelliği ise “Airburst(Havada patlama)” özelliği. Patlayıcı teknolojilerinden hassas yerlerinden biri, tuttuğunuz gücün kontrolünün daima sizde olmasıdır. Yoksa silahınızın adeta bir dinamitten farkı kalmaz. 25x40mm’lik kapsülleri; silahın esas özelliğini veren entegre kontrol sistemleri sayesinde, belirlenen menzilden sonra tam 3 metreye kadar kullanıcı tarafından seçilen herhangi bir mesafede infilak edebiliyor! Silahın diğer özellikleri ise 4x Termal Dürbün, 2x optik nişangah, patlama kontrol sistemleri, Balistik bilgisayar, Dijital pusula, lazerli menzil ölcer ve bazı çevresel algılayıcılar içermekte.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here