Glock 42

İyice küçük boyutlara taşınan “Gizlenebilir Tabanca” rekabetine meşhur Avusturyalı firma Glock’un beklenen cevabı: Glock 42

“Gün gelecek, Glock’u tek sıra şarjörlü modeli ile de göreceksiniz!” deseydik eğer çok da inandırıcı olmazdı muhtemelen! Firmanın kuruluşundan beridir böyle bir olaya tanıklık etmiyoruz, Lakin günümüz piyasası ve müşteri talepleri sebebiyle sitemizde de sıkça rastladığını “gizlenebilir taşıma” talebine uygun üretilen silahlar son derece revaçta. Glock zaten kompakt silah üretiminde bilinen ve başarılı bir firma olmasına rağmen gizlenebilir taşıma meselesi, “kompakt’ın da kompaktı” denebilecek kadar hassas bir mühendislik.

“Kompakt’ın kompaktı da ne demek?” diyecek olursanız eğer resme iyi bakın: sağdaki tabanca glock’un meşhur kompakt modeli olan 26. Sağdaki ise gizlenebilir taşıma piyasasında Glock’u temsil edecek olan yeni 42 !

6+1 kapasiteli ve son derece kibar yeni Glock’un görünüş haricinde diğer glocklardan bir farkı var mı peki? Öncelikle kalibre seçiminden başlayalım: Glock’un mühendisleri için boyut, gizlenebilir taşıma küçüklüğüne inene kadar kalibre kısıtlaması anlamına gelmemiştir, dolayısıyla çoğu tabanca fişeğine uygun kompakt tabanca ürettiler. Yine de kompakt söz konusu olduğunda iki favorileri vardı: kısa 9mm ve .45 GAP! .45’lik Glock Automatic Pistol (GAP) kalibresi durdurucu gücü yüksek olsa da balistik performansı çekirdek ağırlığı ve az barut hakkı dolayısıyla düşük olan, Glock tarafından üretilmiş ve çeşitli piyasalarda talep görmüş olan bir küçük .45’lik mermi. Meşhur .45 ACP’nin kısası olduğunu da söyleyebiliriz kısaca. Yine de Glock, 42’yi; boyutları en küçük ve performansı, kontrolü ve güvenliği ise en yüksek tutmak amacıyla .380 ACP yani kısa 9mm olarak üretmek istemiş. Çünkü .45’lik mermiler Glock 42’nin küçük boyutları söz konusu olduğunda engel teşkil edeceklerdi, .357 SIG ise gizlenebilir taşıma boyutları için fazlasıya tehlike meydana getirebilecek bir güce sahipti.

Teknik kısımlara indiğimiz zaman ise gözümüze ilk olarak yeni iğne emniyet tertibatı çarpıyor. Solda gördüğünüz resimdeki küçük çıkıntı direk olarak iğne ile karşılıklı pozisyonda. Her yanı aynı olan silindirik emniyet piminin aksine bu çıkıntılı pimin montajı sadece tek yönde mümkün

Diğer belirgin değişikliklerden birisi ise kızak tutucu manivelada karşımıza çıkıyor. Bu parçada kullanılan yeni yay tertibatı ise silahın sökülüp takılma adımlarının sırasının değişmesine neden oluyor, fakat Glocklarda sıkça rastlanan bir acemi hatasının da önüne geçilmesini sağlıyor: kızak tutucu manivela yay tertibatının hatalı montajı. Kısacası Glock silahının bu tip bir yay ile daha tertipli olacağına karar vermiş olup zaten kolay olan sökamp;tak işlemini daha bile basitleştirerek ilk silahını almaya hazırlananların ekmeğine de yağ sürmüş.

Glock’un diğer değişikliklerinden de anladığımız kadarıyla amacı; parçalar küçüldükçe sökamp;tak ve bakım işlemlerini kolaylaştırmak amacı taşıyan bir takım teknik değişiklikler getirmek. Son büyük teknik değişiklik ise tetik yay tertibatında yapılmış. Solda 42’ye ait olan yayın kendi pimi ve çentikleri var ve sağda yer alan standart Glock tetik yayına göre hem sökmesi daha kolay hem de istemsiz bir şekilde fırlayarak sizi zorla yerlerde minik bir yay arayışına sokmuyor!

Silahın nişangahları ise tam boyutlu silahlarınkine çok yakın boyutlarda olup hedefinizi vurma olasılığınızı ve nişan alma konforunuzu yüksek tutuyor. Boş ağırlığı ise yalnızca 390 gram olan silahın dolu olması da bu durumu fazla değiştirmiyor: 407 gram. 151 mm uzunluğa, 105 mm yüksekliğe ve 24mm genişliğe sahip silah adeta bütün geçmiş Glocklara boyutları ve ağırlığı ile meydan okuyor. Gizlenebilir Silah piyasasını oldukça kızıştıracak olan bu silahın yaratacağı rekabet ortamını ve diğer firmaların vereceği karşılıkları heyecanla takip etmekteyiz!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here