12/89 ÇAPLI REMINGTON M887 NITRO MAGNUM

Amerikalılar için neredeyse bir gelenek anlamı taşıyan pompalı silah Remington tarafından adeta yeniden icat edildi: Metal aksamı komple polimer “kaplama” olan silahın dizaynı da yeni. Kavrama yüzeylerindeki dikdörtgenlerden oluşan orijinal doku olağanüstü tutuş sağlarken, silahta birbirinden çok farklı fişeklerle bile son derece kontrollü ve mükemmel iş yapıyor.

Amerika’nın 12 super magnum çapta en klasik mekanik tasarımlarından biri olan bu modele Remington tarafından yeni bir versiyon eklendi: Teknopolimer malzemeli süper ekonomik full future gerek yeni çizgileri gerek havasıyla bir anda meraklıların ilgisini topladı.

Remington’un bu yeni modelinde plastik malzemenin kullanılabileceği her yerde bu malzeme kullanılmış ve silah adeta bir “plastik banyosuna” sokulmuş denilebilir. ABD’li ünlü pompalı tüfeğin dış aksamından neredeyse hiçbir bileşen metalden değil. Tabii namlu ve kasa çelikten imal edilmiş, ama üzerleri “ArmorLot” adı verilen bir overmolded polimer tabakası ile kaplı ve bu ince film kaplama en kötü ortam koşullarında bile pas oluşumuna engel oluyor. ABD’li super magnum elinize ilk aldığınızda tuhaf bir duyguya kapılmanıza yol açıyor, zira teknopolimer olarak adlandırılan malzeme dayanıklılığı ve hafifliği nedeniyle operasyonel silahlarda giderek daha fazla kullanılmaya başlandıysa bile, tamamı plastik kaplı bir silaha alışık kişilerin sayısı pek fazla değil. Hatta söz konusu olan bir av silahı olduğunda, kullanıcıların çoğu halâ ahşap kundaklı, parlak siyah namlulu klasik ve romantik tüfeklere gönülden bağlı diyebiliriz.

Silahın mekanizması efsanevi 870 modelinden türetilerek bazı aksamı güncellenmiş. Sürgü döner kafalı ve çift kapanma takozu var. Üzeri, sürgü kapandığında kovan atma penceresinin arka bölümünü örten bir kapakla donatılmış.

Remington ise yıllar var ki rotasını değiştirmiş durumda: Vitrinde saklanıp güzelliği hayranlıkla seyredilecek silahların devri kapanmasa da, giderek sona yaklaşıyor. Bunun yerini ise pratik, dayanıklı, ekonomik ve özellikle de güvenilir silahlar alıyor. Ahşap aksamının çizilmesi veya ezilmesi gibi endişe yok. Üstelik en sıcak havalardan en dondurucu iklim koşullarına, kumlu çöllerden nemli ormanlara varıncaya kadar her ortamda rahatlıkla kullanılabiliyorlar. İşte 89 milimlik fişek yatağıyla donatılmış 12 çaplı yeni Remington 887 Nitro magnum bu özelliklerin hepsine sahip ve onunla Arnavutluk’ta küçük göçmen kuş avından, Kentucky’de yabani hindi veya yaban domuzu avına, hatta Sibirya’da kar altında yapılan kaz avına kadar hangi ava isterseniz gidebilirsiniz.

MEKANİZMASI

Remington’un yeni pompalı tüfeğinin mekanik düzeni artık bir klasik sayılan 870 modelinden türetilmiş olsa da, bazı yenilikler içeriyor. Bunların başında karşılıklı iki kapanma takozu olan döner kafalı bir gövdeden oluşan ve sürgü kapalı durumdayken kovan atma penceresinin arka kısmını kapatan bir kapağın örttüğü sürgü grubu geliyor. Sürgünün gövdesi el kundağına bağlı iki adet gem üzerine kendisi için açılmış dört tane yuvaya oturuyor. El kundağının çizgileri de yenilikçi. Öndeki kısmı standart bir kundağa benzese de, geride kalan bölümü hafifçe genişleyerek açılma aşamasında silahın çerçevesini sarıyor. Kundağın üzerinde çok modern bir doku bulunduğunu söyleyebiliriz. Bunlar öne doğru eğik dikdörtgen şeklinde tırtıklı yüzeylerden oluşuyor ve bu desen silahın şarjörünün tapasından tabanca tipi kabzasına kadar uzanan geri kalan kısımlarında da devam ediyor. Bu dikdörtgen panellerin iç kısımları portakal kabuğu motifli tırtıklı yüzeylerle kaplı ve bu da silahın kullanıcısına olağanüstü bir tutuş ve kavrama olanağı sağlıyor.

Boydan boya uzanan el kundağı günümüzde artık üreticiler tarafından giderek daha sık bir şekilde bu form ve boyutlarda dizayn ediliyor ve fiziği nasıl olursa olsun bütün kullanıcıların ellerine rahat bir pozisyon aldırma amacı güdüyor. Bu şekilde zayıf elin tutma noktasının da geriye çekilmesine olanak sağlanıyor ve kucaklayan kolun dirseği daha bükülmüş bir pozisyonda bulunduğundan kurma işlemi daha hızlı ve kolay yapılabiliyor.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, sürgünün açılması sırasında kundak çerçevenin yarısından fazlasını örtmüş oluyor.

Tetik geniş ve dikey çizgili yüzeye sahip, emniyet ise çift taraflı geçmeli düğme tipinde.

Tetik korkuluğu da polimer malzemeden. Hafif, sağlam ve akılcı.

ArmorLokt yüzey işçiliği sadece pasa karşı koruma amaçlı değil, aynı zamanda darbe ve çizilmelere karşı da koruma sağlıyor. Dikenler, dallar, taşlar, hatta dikenli tel bile bu film kaplamayı çizemiyor.

Namlu kuyruğu, çelik çekirdek ile ArmorLokt yüzey işleminin polimer “kabuğu” arasındaki birleşme noktasının iyi görülmesini sağlayan bir alan.

Tetik grubu kompakt ve dayanıklı bir bloktan oluşuyor ve sıradan temizlik-bakım işlemleri için çıkarılması gerektiğinde, iki adet pim vasıtasıyla tutturulduğu çerçeveden kolayca çıkartılıyor. Bu elemanda da plastik malzeme bolca kullanılmış, dolayısıyla bir hayli hafifletilmiş bir tetik gurubu mevcut. Tetik yolu biraz uzun bırakılmış, ama av amaçlı bir silah olduğu düşünülürse normal standartlar içinde diyebiliriz. Tetik düşürme ağırlığı da biraz fazla, ama atışı etkilemiyor.

Çift taraflı emniyet düğmesi tetiğin hemen arkasına yerleştirilmiş ve basıldığında tetiği kilitliyor. Tetik grubunda besleme kaşığı adı verilen parçayı görüyoruz ve bunun taban kısmında, tetik köprüsünün ön tarafında bir çıkıntı şeklinde yeni cut-off düğmesi var.

KUNDAK GRUBU VE NAMLU

Dipçik klasik çizgilere sahip ve son jenerasyon Remington ürünlerinde görüldüğü gibi tabanında yumuşak kauçuktan kalın bir ped var. Tabanca tipi kabza üzerinde tüfeğin kundak kısmındaki portakal kabuğu tipi tırtıklı yüzeyler devam ediyor ve atıcının güçlü eline mükemmel bir tutuş sağlıyor. Kundağın imalatında kullanılan malzeme son derece sert ve dayanıklı, yüksek gramajlı mühimmat kullanıldığı zaman namlu şahlanmasına ve elmacık kemiğine zarar verebilecek tepmelere karşı tedbirli olmak gerekiyor.

Namlu 660 mm uzunluğunda, namlu kuyruğunun olduğu noktada sürgü kafası için küçük bir oyuk ile fişek yatağının kapanması için iki adet yuva mevcut. Polimer kaplamanın üst tarafında kabartı şeklinde uzanan namlu şeridini görüyoruz, şeridin sırtında ise nişan almaya yarayan uzunlamasına kanallar var. Namlu ağzına yakın noktada yeşil renkli ve ayarlanabilen tipte fiber optik arpacık bulunuyor. Bir de namlunun ortasına yerleştirilmiş boncuk tipi arpacık var. Nişan sisteminde kullanılan bu teknik çözüm kanaatimce yivsiz bir tüfekle nişan alma hızı-isabet hassasiyeti arasında en iyi uyumu sağlayabilme amacıyla düşünülmüş. Nitekim fiber arpacık namlunun yanal yönelimlerinde bile kolayca algılanabiliyor ve göze oturuyor. Namlunun tam yarısına isabet eden noktadaki referans arpacığı ise namluyu yanlış hizaladığınızda bunu anında anlamanızı sağlıyor ve uzak mesafeli saçma atışlarında bile isabet oranını yükseltiyor.

Silah donanımında tek bir şok mevcut, üç yıldız veya modified tipi şok tüpü olarak seçilebiliyor. Diğer şokları ayrıca sipariş etmeniz lazım ve bunlar özel anahtarlarıyla çok kolay şekilde değiştirilebiliyorlar. Acil durumlarda, şokları değiştirmek için anahtar yerine bir kovan tablasını de şoka yandan sokarak kullanabilirsiniz.

Namlu ucunda Modified dahili şok mevcut ve istenirse farklı tipte şoklarla değiştirilebiliyor. Kırlangıç kuyruğu bağlantılı arpacık yüksek görüş sağlayan yeşil fiberden yapılmış.

Namlunun polimer kaplaması üste uzanarak namlu şeridini de kaplıyor, tam orta noktada ise ilave bir arpacık görülüyor. Resimde şarjörün tapası ve kayış halkası deliği de görülüyor.

Kasanın alt kısmı ve besleme kaşığı görülüyor. Solda ise sürgüyü serbest bırakan düğme var.

TEST ATIŞLARIMIZ

Bu masif Amerikan tüfeğinin gözünü hiçbir fişek korkutmuyor. Ocak ayı ortalarında biraz güneşli biraz karlı, ama kesinlikle güzel bir gün Varese-Uboldo kentindeki dinamik atış poligonunun yolunu tuttuk. İlk seansta saçmalı mühimmatla yaptığımız atışlar silahın nişan düzeninin gerektiği gibi ayar edilmiş olup olmadıklarını anlamaya yönelikti. 18 metre mesafeden yapılan atışlarda beşlik seri 40 mm çapında bir grupman üretirken, mesafeyi 30 metreye çıkardığımızda grupman çapı da 80 mm’e yükseldi. Birbirinden farklı mühimmat kullandığımız zamanlarda bile, saçmaların isabet ettiği nokta nişan alınan noktaya göre hep biraz aşağıda oldu. Bu sapma 18 metrede 5-6 cm iken, 30 metrede 10-12 cm kadar. Atıcının omuzlama tipine doğrudan bağlı olan bu faktöre çözüm bulmak o kadar zor değil, Burun düşüklüğüne müdahale ederek dipçik nişan yüksekliğini değiştirmeniz, veya öndeki arpacığı hafifçe alçaltmanız soruna çözüm getiriyor.

Atışlar sırasında üç farklı tek kurşunlu mühimmat kullandık: 28 gr kurşunlu atıcılık tipi Cervo; 28 gram kurşunlu av tipi Cervo ve 32 gr kurşunlu av tipi Gualandi: Bu mühimmatın üçü de kompakt ve istikrarlı grupmanlar üretti, sadece Gualandi slugların dağılımı sanıyoruz elimizdeki üç yıldız şoka pek uyum sağlayamadıkları için biraz daha açık oldu.

Daha sonra silahın mekanik organlarının akıcı çalışıp çalışmadıklarını test etmek amacıyla 6 ile 20 metre arasında mesafelere yerleştirilmiş hedeflere 5’er el ateş ettik. Remington bu testte de gayet hızlı ve akıcı bir şekilde kurulabildiğini gösterdi ve çoklu- sıralı hedeflere yapılan atışlarda bir atışla diğeri arasında yaklaşık saniyenin yüzde otuz beşi kadar bir zaman, sabit tekli hedeflere yapılan atışlarda ise 28 saniye kadar bir zaman geçtiğini tespit ettik. Silah terazili ve kolay omuzlanan bir yapıda, zaten omuzda ve elde yapılan atışlarda kurma zamanı aralıkları arasında az fark oluşu da bunu gösteriyor. Kurma işlemi basit, iri besleme ağzına hem sağ hem de sol elinizle kolayca erişebiliyorsunuz. Ancak mühimmatı yerleştirirken son evrede biraz kuvvetli ve enerjik şekilde bastırmanız gerekiyor, zira şarjördeki fişek durdurma manivelası şarjörün arka ucuna yakın noktada çalışıyor ve mühimmatın şarjörün başlangıç noktasından biraz ileriden sürülmesini gerektiriyor.

Test atışları sonunda yerden yaklaşık 8 metre yüksekliğe dikey plak fırlatan bir pepper makinesinin bulunduğu alanda uçan cisimlere atış yapmak istedim. Havada süzülen cisimlere tüfekle yönelme ve nişan alma işlemi gayet sezgisel ve keyif verici şekilde gerçekleşti, yine de nişan hattı yüksekliği benim fiziksel özelliklerime tam uygun olmadığında istediğim atışları yapamadım.

El kundağı açılma evresinde kasayı saran tipte ve modern çizgilere sahip. Bu şekilde kundak daha derli toplu ve verimli kullanılabiliyor.

Kasa üzerinde de kundak üzerinde yer alan tırtıklı desenler var. Silahın estetik görünümü agresif ve dinamik olmayı hedeflemiş.

Kundak geleneksel dizayna sahip, tabanca tipi kabza da yüksek tutuş sağlayan tırtıklı yüzeylerle donatılmış.

Supercell dipçik yastığı kalın ve geri tepmeyi yeterince sönümlüyor.

MÜHİMMAT

Test atışları sırasında kullanılan mühimmatın hepsi Milano’daki Orlandi di San Vito in Gaggiano firması tarafından sağlandı ve bu firma, 28 ile 32 gram arasında değişen saçmalı 12 çaplı sportif atış fişeklerinden başka, daha ağır gramajlı av fişeklerini de kullanımımıza sundu ve 56 gramlık Magnum fişeklerle bile atışlar yaptık.

Test sırasında maalesef 64 gramlık 12/89 fişekler mevcut değildi. Silahın mekanik aksamıyla tanışmak amacıyla önce 28 gramlık klasik Speed Fire fişeklerle atış yapmaya başladık. Bunlar da, aynen 30 gramlıklarda olduğu gibi, çoklu hedeflere çok hızlı ve istikrarlı angajmanlar sağladılar. Geri tepmeye bağlı herhangi bir sorun da ortaya çıkmadı. Hatta silahın atışlar sırasında ortaya çıkan enerjiyi gayet iyi absorbe ettiğini ve omuza sadece çok azını yansıttığını söyleyebiliriz.

34 ile 37 gram arasında değişen saçmalı daha sert fişeklere geçtiğimizde omuzda hissettiğimiz geri tepme efekti daha güçlü oldu, ama hiçbir zaman normal sınırların dışına çıkmadı ve zaten atışlar arası split sürelerinin saniyenin yüzde otuz beşi gibi kısa süreli olması da bunun bir göstergesi. Gerçek sürpriz ise son derece güçlü ve sert olan 56 gramlık Magnum fişekleri kullandığımızda karşımıza çıktı. Remington’un pompalısı bunları da çok iyi kontrol etmesini bildi ve diğer bazı yarı otomatik tüfeklere göre bu fişekleri daha iyi kabul etti. Hızlı ve tekrarlamalı atışlarda split süreleri saniyenin yaklaşık yüzde 45’i kadardı.

Saçmalı mühimmatlarla yaptığımız atışların hepsinde grupmanlardaki saçma dağılımı gayet istikrarlı ve konsantreydi. Bu arada deneme yanılma yöntemiyle bir de basit ama yararlı bir deney yapmak istedik ve farklı mühimmatın aktardığı enerji miktarları arasındaki farkları görmek istedik. Atıcıdan 15 metre mesafeye bir kilo ağırlığında IPSC tipi metal plakadan bir hedef yerleştirdik ve buna nişan alarak atışlar yaptık. Bu şekilde farklı mühimmatlarla yapılan atışların bu hedef plakasını üzerine konulduğu taşıyıcıdan kaç metre uzağa fırlatacağını tespit etmek istedik. Saniyede 400 metre gibi bir hızla yol alan 28-30 gram saçmalı fişeklerle, saniyede 390 metre hızla yol alan 34-36 gram saçmalı fişekler arasındaki fark, plakanın düştüğü noktalar arasındaki farkın yaklaşık on santim kadar olduğunu gösterdi. Saniyede 390 metre hızla yol alan 56 gram saçmalı fişeklerle yapılan atışlarda ise hedef plakası diğer fişeklerle düştüğü noktanın bir metre daha ilerisine düştü. Dolayısıyla, gördük ki en hafif gramajlı fişeklerle orta gramajlı olanlar arasında fazla büyük bir fark yokken, Magnum fişekler kullanıldığında hedefin merkezine düşen enerji miktarı daha fazla oluyor ve hedef havada saçmaların gittiği yöne doğru adeta “sürükleniyor”. Bu arada 9 saçmalı 11/0 tipi mesken savunma amaçlı mühimmatı da denedik ve hem 15 hem de 20 metre mesafeden çok iyi grupmanlar ürettik.

Namlunun 660 mm olan uzunluğu silahın genel yapısıyla uyumlu.

SONUÇ

Remington 887 Nitro Magnum ekonomik olduğu kadar güvenilir de bir av arkadaşı. Testler sonunda sağlam ve kompakt, makul derecede hafif, birbirinden oldukça farklı türde mühimmatı sorunsuz şekilde kabul edebilen bir silah olduğunu tespit ettik. Silahın paket donanımında verilen aksesuarlar fazla zengin olmasa da, farklı beklentileri karşılamak için küçük bir masrafla bir çift şok tüpü daha satın alındığında, eksikler giderilmiş olur. Tüfek, sadece 3 yıldızlı şok donanımı ve bunun anahtarıyla birlikte, bir adet şarjör takozu, bir emniyet kilidi, bir adet yedek kırmızı fiber optik arpacık ile bunu değiştirme aleti ve bir de kullanım kılavuzu bulunan özel Remington karton ambalaj içinde satılıyor. Satış fiyatının 657 Euro olması ambalajı içinde yer alan aksesuarların sınırlı olmasını mazur gösteren bir neden. Bu fiyat piyasadaki 12/89 çaplı silahlarla rekabet için de son derece geçerli diyebiliriz. Bu arada bize silahı test etme olanağı sağlayan Belloni di Legnano silah mağazasına da teşekkür etmeyi unutmayalım (www.armeriabelloni.it).

SATIN ALMAK İSTEYENLER İÇİN

Kimlere yönelik: Çok farklı amaçlarda kullanıp, uzun süre kullanabileceği modern ve sağlam bir tüfek isteyen avcılara. Neleri gerektiriyor: Uygun fişek, uygun fişek, uygun fişek.

Neden satın alınır: En kötü hava ve ortam koşullarına bile dayanıklı, 24 ile 66 gram arasında saçmalı her fişekle sorunsuz ateş edebilen bir silah olduğu için.

Kimlerle kıyaslanabilir: Benelli Nova ile.

TEKNİK KART

Üreticisi: Remington, www.remington.com

Modeli: M887 Nitro magnum

Tipi: Pompalı tüfek

Çapı: 12/89

Çalışma sistemi: El ile kurmalı

Kapanma sistemi: Döner kafalı sürgüyle stabil kapanma mekanizması

Besleme sistemi: 12/89 çapında 3 fişek kapasiteli tüp şeklinde şarjör

Namlu: 660 mm uzunluğunda (26”), içten değiştirilebilir şok donanımlı

Toplam uzunluğu: 1.182 mm

Kovan çıkartıcı (ekstraktör): Tırnaklı tipte

Kovan fırlatıcı: Sustalı pimli tipte

Nişan düzeneği: Yeşil fiber optik arpacık ve namlunun yarısına isabet eden noktada boncuk tipi arpacık

Tetik mekanizması: İki manivelalı direkt tetik sistemi

Emniyet tertibatı: Tetik korkuluğu üzerinde çift taraflı düğme tipinde

Kundak: Tabanca tipi kabza ve SuperCell dipçik pedi donanımlı polimer kundak grubu

Saptanan ağırlığı: 3.220 gram

Malzemesi: Namlu ve kasa çelik, kundak grubu sentetik

Yüzey işçiliği: ArmorLokt overmolded

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here