.308 WINCHESTER KALİBRE HAENEL JÄGER.10 SYNTHETIC

Haenel bolt-action şimdi sentetik dipçikli modeliyle daha hafif, darbe ve çizilmelere dayanıklı, üstelik stecher (kıl tetik) gibi custom özelliklere ve ayarlanabilen yüksek görüşlü mekanik nişangahlara sahip olmasına rağmen fiyatı bin euro’luk barajı aşmıyor

Haenel modelin ikizini de üretti: Ortadüşük fiyat bandında yer alan ahşap kabzalı bolt-action modelinden sonra , şimdi de bu modelin sentetik dipçikli versiyonunu piyasaya sürdü. Daha hafif, darbe ve çizilmelere, hava koşullarına daha dayanıklı olan bu model, üstelik bin euro’luk psikolojik barajı aşmayan fiyatıyla ekonomik bir tüfek. Kalitesinin diğeri gibi iyi olduğunu da belirtelim!

İMALAT KALİTESİ

Merkel’in başlangıç seviyesi (entry level) markası Haenel, kendi üretimi bolt-action tüfeklerde oldukça klasik çizgilere sahip bir görünümde kalmaya karar verirken, tanınmış Avrupa yapımı tüfeklerde bulunan teknolojik özelliklerin de bazılarını uygulamak istedi. Örneğin önde sekiz adet (120 derecelik üçerli iki seri) kapanma takozu bulunan sürgü mili, tetiği ve sürgüyü kilitleyen (ama aynı zamanda silahı güvenli şekilde boşaltmak için kilitli sürgüyü serbest bırakan) emniyet tertibatı, tetik grubu üzerindeki Fransız tipi stetcher, paket donanımda yer alan madeni nişangahlar ve noktalama tipi nişan sistemleri monte etmek için bağlantılar bunlardan bazıları. Bütün bu teknolojik donanımı dikkate aldığınızda, fiyatı üç haneli rakamlar içinde tutmak gerçekten mucize gibi bir şey, özellikle de günümüzde. Tüfeğin fiyatının belli bir sınırda tutulması doğal olarak (ahşap olandan 150 € kadar daha ucuz olan) polimer dipçik grubundan kaynaklandığı kadar, daha ufak tefek bazı aksamda, örneğin tetik korkuluğu, şarjör tabanı, gez gibi parçalarda sentetik malzeme kullanılmasından ve sürgünün modüler tarzda imal edilmesinden de kaynaklanıyor. Nitekim sürgü merkezi silindirik bir bloktan oluşuyor ve bunun üzerine kapanma takozlarını barındıran kafa, iğne ve kuyruğu, bir de kurma kolu monte ediliyor.

Bir yıl kadar önce test ettiğimiz ve ilk üretime ait olan ahşap kundaklı tüfeğe kıyasla, bu tüfekte işçilik kalitesinin de biraz daha yukarı çekilmiş olduğunu fark ettik. Özellikle de o zaman kurma kolu sapının sürgüye olan bağlantı noktasının estetik açıdan pek beğenmediğimiz formunda iyileştirme yapılmış. Nitekim ahşap kundaklı Jäeger 10 modelinde buradaki kaynak noktasında çapaklar mevcuttu, sentetik kundaklı bu modelde ise söz konusu iki bileşenin bağlantı noktasını incelediğimizde, kaynak noktasının son derece iyi rektifiye edilmiş ve düz satıhlı olduğunu gördük.

Emniyet mandalı iki pozisyonlu, hem tetik mekanizmasını hem de sürgüyü kilitliyor. Silahı güvenli şekilde boşaltmak için emniyet mandalının önünde yer alan pimi aşağı indirmek yeterli.

Polimer malzemeden yapılmış kundak sağlam ve çizilmelere karşı dayanıklı. Tutuş noktalarındaki portakal kabuğu tipi pürüzlü yüzeyler sağlam bir kavrama sağlıyor.

Sürgü, iki adet üçlü seri halindeki kapanma takozlarıyla basit ve sağlam yapıda.

Silahın namlusu 565 mm uzunluğunda (biri 7 mm Remington, diğeri .300 Winchester olan iki adet magnum kalibreli olanların namlusu 615 mm), av tipi profilinde olduğundan 16,2 mm bir namlu ağzı var, dolayısıyla genel anlamda ağırlık ile fazla ısı transferi olmadan mükerrer atış yapma olanağı arasındaki oransallık iyi ayarlanmış. İğnenin kuyruğu sürgünün arka kısmından dışarı doğru hafifçe çıktığından hem görsel, hem temassal uyarı işlevi var. Belirttiğimiz gibi emniyet tertibatı geriye doğru dönerek çalışan kollu kulanda ile emniyet devredeyken görülebilen bir pimden oluşuyor. Bu pime basıldığında sürgü serbest kalıyor ve atış eylemi gerçekleşmeden mermi namluya sürülmüş oluyor. Besleme sistemi ise dönüşümlü fişek sunan ve 3 fişek kapasitesine sahip çift sıralı bir şarjörden meydana geliyor. Bu şarjörü düşürmek için tetik köprüsünün önüne yerleştirilmiş “ıstakoz kuyruğu” tipi düğmenin iki ucundan birine basmanız gerekiyor.

Sürek avı tipi nişangahları açık “V” tipi, altında beyaz çizgi bulunan polimer bir gezden ve yükseklik ile sağ-sol ayarı yapılabilen bir rampa üzerine yerleştirilmiş kırmızı renkli fiber optik arpacıktan oluşuyor. Bütünü halinde bunlar basit, ama sağlam ve işlevsel nişan düzenekleri. Mantıksal olarak silahın birinci görevinin seleksiyon, yani seçmeli-ayıklamalı tipi av olması nedeniyle dürbün kesin gerekli, ama silahta metalik nişangahların bulunması sürek avında ikinci bir tüfek veya ikinci bir optik enstrüman (örneğin bir red dot) donanımı olmadan gerektiğinde kullanma olanağı sağlayacak bir artı olarak nitelendirilebilir.

Bir önceki ahşap versiyona göre en farklı eleman şüphesiz bundaki polimer kundak grubu. Oldukça kompakt ve dayanıklı kundak ince noktalarında esneme göstermeyecek kadar sağlam, çizilmelere ve darbelere dirençli, kavrama noktalarında ise etrafları derin bir kanalla çizili portakal kabuğu tipindeki tırtıklı yüzeylerle sağlam bir tutuş sağlıyor. Dipçik profili düz ve simetrik pala ile gayet Amerikanvari, el kundağı ince ve yuvarlak hatlara sahip, yan taraflarında aynı tipte tırtıklı yüzeylerle donatılmış, alt kısmı zayıf elle bile sağlam kavranacak ve destekli atışa uygun alan sağlayacak şekilde geniş tutulmuş. Hızlı bağlantılı kayış kancaları paket donanımda mevcut. Tüfeğin estetik açıdan (ama aynı zamanda kullanım bakımından) en ilginç elemanlarından biri de tabanca tipi kabzası. Oldukça uzun tutulmuş olmasının yanı sıra, boyun kısmının inceliği ile adeta bir kuğu boynu gibi narin yapıda. Yine de, bizim gibi iri elli atıcılar tarafından bile sağlam şekilde kavranabiliyor ve elinizde ince bir süpürge sopası tuttuğunuz hissine kesinlikle kapılmıyorsunuz.

İkincil bileşenlerin polimer malzemeden oluşu fiyatın belli sınırlar içinde tutulmasını sağlıyor. Örneğin şarjör tabanı ve tetik korkuluğu gibi aksam polimerden yapılmış.

Namlu ağzı 16,2 mm çapında, arpacık fiber malzemeden ve ayarlanabilen tipte.

ATIŞ TESTLERİMİZ

Silahı test etme amaçlı atış denemelerini her zamanki gibi ithalatçı Bignami firmasının Bolzano kentindeki kendi poligonunda gerçekleştirdik. Testler için firma bize Zeiss Duraltyt 2-8×42 mükemmel bir dürbün sağladı ve tüfeğe monte edilmiş şekilde bulduğumuz bu dürbün yardımıyla yaptığımız atışlarda Avrupa klasik av tipi bir fişek seçimi yaptık ve165 grain Kegelspitz (konik) çekirdekli RWS fişeklerle ateş ettik. Kumandalar ve sürgü atışlar sırasında sorunsuz ve son derece akıcı çalıştılar. Sürgü çok yumuşak hareketlerle açıldı ve kapandı. Kurma kolunun topuzu ufak ve yüzeyi düz, ama kolunun uzun olması sayesinde iyi kavranabiliyor ve elinizden kaymadan rahatça hareket ettirilebiliyor. Uzun kollu olması dürbüne herhangi bir temas gibi sorunlara da neden olmadı. Şarjör düşürme düğmesi özellikle iyi dizayn edilmiş ve tırnaklarına eldivenli ellerle bile rahatça müdahale edebiliyorsunuz. Şarjörün tutuş sistemi ise yuvasına hangi açıda sokarsanız sokun, yerine doğru oturmasını sağlıyor.

Giyotin tipi kovan çıkartıcı (ekstraktör) fişeği elle namluya sürdüğünüzde bile fişek dipçiğine rahatça takılıyor ve fişeği kovan atma penceresine düşürüyor. Ahşap kundaklı modelde gördüğümüz gibi, sentetik kundaklı olan modelle de atış eylemine verilen tepkilerin gayet yumuşak olduklarını gördük ve bunda kalın bir dipçik yastığı (ped) kullanılmış olmasının da etkisi var.

Kundak profili ince ve zarif, çok modern çizgilere sahip. Test atışları sırasında kullandığımız dürbün ise resimdeki Zeiss Duralyt 2-8×42

Hedefte mermilerin düştüğü noktaları incelediğimizde silahın özellikle ilk iki atışta iyi bir isabet hassasiyetine sahip olduğu görülüyor, ama üçüncü atışta (aynen ahşap kundaklı versiyonda olduğu gibi), namlu çapının fazla büyük olmaması nedeniyle ısı transferi bir yerde etkisini gösteriyor ve küçük sapmalar oluyor. Her halükârda üçüncü fişekteki sapma ilk iki merminin isabet noktasına göre minimum düzeyde ve silahın kullanım amacı doğrultusunda olumsuz sonuç doğurucu nitelikte değil. Çünkü seleksiyon tipi gerçek bir avda, üçüncü fişeği yakma gerekliliğinin doğması çok ender rastlanabilecek bir durum. Yaban domuzu türü bir sürek avında ise, nişan alınan hayvana olan angajman mesafeleri nispeten yakın olduğundan, üçüncü ve dördüncü atışlardaki minimal sapmalar sonucu değiştirici rol oynamazlar. Tüfeğin tetik mekanizması çok iyi kalitede: Standart konfigürasyondaki tetik ölçer ile yaptığımız ölçümlerde tetik düşürme ağırlığının 1.350 gram olduğunu gösterdi. Tetiği öne iterek stecher’i devreye aldığınızda ise tam tamına 50 grama düşüyor (bu ölçümü de tetik ölçer ile yaptık).

Kısaca, dürüst ve ekonomik bir tüfek olarak tanımlayabileceğimiz bu Alman malı tüfekle gerçekleştirdiğimiz test atışları son derece rahat ve sorunsuz geçti. Üstelik estetik açıdan da göze hoş gelen bir görünüme sahip. Sonuç olarak, ABD malı bazı low cost (düşük maliyet) bandı silahlarda karşılaştığımız “sadece temel donanım bulunsun yeter”, anlayışı bu silahta söz konusu değil.

TEKNİK KART

Üreticisi: Haenel, www.cg-haenel.de

Modeli: Jaeger.10 Synthetic

Tipi: Mavzer mekanizmalı sürgülü tüfek

Kalibresi: .308 Winchester (.270 Winchester, .30-06, 7×64, 6,5×55, 8×57, 9,3×62, 7 mm Remington magnum, .300 Winchester magnum kalibreleri de mevcut)

Çalışma sistemi: Önden altı adet (iki adet üçlü seri halinde) kapanma takozu bulunan sürgü

Besleme sistemi: Çıkartılabilir tipte dönüşümlü mermi sunan çift sıralı şarjör

Fişek kapasitesi: 3+1

Namlu uzunluğu: 565 mm (magnum modeli 615 mm)

Toplam uzunluğu: 1.100 mm

Tetik mekanizması: Tek zamanlı, stecher mekanizmalı, tetik düşürme ağırlığı 1350 gram, stecher ile 50 gram

Ateşleme sistemi: Hareketli iğne ile

Emniyet tertibatı: Manuel emniyet mandalı, isteğe bağlı sürgü bırakma sistemi var

Nişan düzeneği: Yükseklik ve sağ-sol ayarı yapılabilen fiber optik arpacık, Battue tipi “V” formunda gez; dürbün takmak için gerekli ön hazırlık (test sırasında kullandığımız dürbün Zeiss Duralyt 2-8×42)

Malzeme: Karbon çelik, kundak polimer

Yüzey işçiliği: Yarı mat siyah yüzey kaplama, saten yüzeyli sürgü

Ağırlığı: yaklaşık 3.000 gram

Niteliği: Av silahı

SATIN ALMAK İSTEYENLER İÇİN

Kimlere yönelik: Ekonomik, ama kalite düzeyi düşük olmayan bir bolt-action tüfek sahibi olmak isteyen avcılara.

Neleri gerektiriyor: Tüfeğe uygun bir dürbün ve yine tüfeğe uygun özel dolum fişekler

Neden satın alınır: Dürüst fiyata sahip geçerli bir ürün olduğundan.

Kimlerle kıyaslanır: Remington 700 Xcr II, Sabatti Rover 870 Inox Ss, Savage Axis

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here