9X21 MİLİMETRE GLOCK 19 GEN 4

0
13919

Dört sayısı hem namlu uzunluğunun inç değerini ifade ediyor, hem de Avusturyalıların polimer gövdeli yarı otomatik tabancaları pazarında liderliğini kemikleştiren nesili simgeliyor. “Orta boy” bu silah kabzasının iyi hesaplanmış boyutu ve tutucu yüzeyinin yanı sıra, değiştirilebilen kabza sırtları, geri tepmeyi yumuşatan irca yayı takımı, daha geniş ve çift taraflı şarjör düşürme düğmesiyle göze çarpıyor.

119 modeli; kompaktlık, performans, fişek kapasitesi ve kontrol edilebilirlik gibi özellikler bir arada değerlendirildiğinde en iyi seçimlerden biri ve ayrıca .40 Samp;W kalibreli modellere kıyasla daha az geri tepme özelliği olan bir model. Sivil kıyafetle taşınması gerektiğinde 9×21 çapındaki full size 17 modelinden daha konforlu, hizmet silahı olarak açıkta taşındığında ise belli bir “caydırıcılık” gücüne sahip. Üstelik kabzasının daha geniş yüzeye sahip olması nedeniyle subcompact modeline (26) göre daha iyi kavranabilen ve yönetilebilen bir tabanca. Avusturyalı üretici 19 modeli için de “4. Nesil” versiyonlar üretme kararı aldı ve işte yazımızın konusunu bu son nesil silah oluşturacak.

Paket donanımındaki plastik Glock çanta, yedek şarjör, doldurma aparatı, gez ayarı yapmaya yarayan küçük tornavida, harbi ve temizlik fırçası dışında, Gen4 modeli ayrıca kabza boyutlarını 2 veya 4 mm daha büyütebilmek için (“M” ve “L” beden) iki adet ilave kabza sırtı ile donatılmış. Kabza sırtı kapaklarını takmaya ve tetik grubunu sabitlemeye yarayan daha uzun boyda bir pim ve pimleri takıp çıkarmaya yarayan plastik alet de paket donanımda yer alıyor. Çantada ayrıca garanti belgesi, bakım ve kullanım kılavuzu, sırt kapaklarını takma çıkarma ve şarjör kilit düğmesini ters tarafa alma talimatları var.

Kumandaları çift taraflı olabilen kabza yeterli temas yüzeyine ve iyi tutuş sağlayan Gen4 için geliştirilmiş texture’e sahip. Fotoğrafta görülen örnekte “M” (medium) beden kabza sırtı takılı ve bu parça kabza derinliğini 2 mm arttırıyor.

Dördüncü nesil silahlarda, Colt-Browning sistemi modifiye edilerek türetilmiş ve artık kendisini kanıtlamış olan kısa geri tepmeli kilit sistemiyle çalışan mekanik düzene dokunulmamış, bu nedenle her atışta tetiğin uyguladığı çekişle kurulan hareketli iğne, istirahat pozisyonundaki iğne ateş etme pozisyonuna göre hafif geride durduğundan çoğu kez “yarı-çift hareketli” mekanizma olarak tanımlanan Safe-action çift hareketli tetik sistemi hiç değiştirilmeden aynen bırakılmış. Bu son nesil tabancalarda tetik yolu ve düşürme ağırlığı da eskisi gibi ve herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Çift sıralı şarjör polimer malzemeden, ama iç yapısında metal kullanılmış; dönüşümlü olarak tekli fişek sunumuyla çalışan tipte. Standart şarjör 15 adede kadar fişek alabiliyor. Gen4 modelinde şarjör kilit düğmesi ters tarafa alınabiliyor ve aynı zamanda üçüncü nesil modellerin ve Mb versiyonunun gövdesi ile de uyumlu.

Silahı elinize aldığınızda kabza yüzeyindeki yeni tip tırtıklı doku hemen fark ediliyor ve daha yüksek tutuş özelliğine sahip olduğu ilk kavramada anlaşılıyor. Üçüncü nesildekilerden farklı olan küçük kare formundaki bu tırtıklar frontstrap ile backstrap üzerinde de mevcut. Üçüncü nesilde rest üzerinde bulunan çıkıntıların yerini ise yatay kabartılar almış. Kabzanın sırtında ankastre geçme sistemiyle takılan kabza sırt kapakları için kılavuzlar bulunuyor. Yüzeyi çizgili olan şarjör kilit düğmesi kare şeklinde ve bir önceki modeldekinden daha büyük. Yuvasının içe çökük olması kazara müdahalelere karşı düğmeyi korunaklı durumda tutuyor. Silaha hafiflik kazandıran polimer gövde üzerinde metalden yapılmış farklı elemanlar mevcut: Sürgünün ileri geri hareketi için ön ve arka kızaklar, tetik grubu bileşenleri, üzerinde seri numarası bulunan dust cover plakası ve iki pimle yerine sabitlenmiş kilit bloğu bu metal parçaları oluşturuyorlar. Kilit bloğu pimlerinden altta olanı tetik ve sürgü durdurma manivelası (hold open) için bağlantı pimi görevi de yapıyor. Ön gövde korkuluğunun (dust cover) iç profili teleskopik irca yayı takımını barındıracak şekilde tasarlanmış ve silahın dayanıklılığını arttırdığı gibi, geri tepme etkisinin algılanmasını da azaltıyor.

Glock 19 gizli taşıma amaçlı edinmek isteyen, ama caydırıcılık ve güç açısından silahın çok küçük olmamasını tercih edenlere uygun bir tabanca.

Namlu 102 mm uzunluğunda ve sağa kıvrımlı altı adet yiv donanımlı. Teleskopik irca yayı takımı sert fişekler uzun süre kullanıldığında silahın dayanıklılığını arttırıyor ve geri tepme algısını yumuşatıyor.

DÖRDÜNCÜ NESİLDEKİ TETİK SİSTEMİ

Gen4 modelindeki tetik grubunun başlıca farkı tetik düşürme ağırlığının artmış olması. Savunma amaçlı modellerin paket donanımında bulunan standart konnektör (tetik manivelası) ile tetik düşürme ağırlığı yaklaşık 2.500 gramı buluyor. Hafifletilmiş konnektör monte edildiğinde tetik düşürme ağırlığı 500 gram kadar aşağı düşüyor. Üçüncü nesil Glock tabancalarda tetiğe basıldığında tetik kolu gövdenin sağına doğru bir sapma hareketine maruz kalıyor. Gen4 modelinde ise, bu kola uygulanmış olan entegre dikey uzantı dışa doğru bir çıkıntı oluşturuyor ve bu sapmayı engelliyor. Bu kol aynı zamanda otomatik iğne kilidini devre dışı bırakma işlevine de sahip. Silahı söktükten sonra tekrar monte ederken, sürgüyü gövdeye yerleştirdiğinizde bu çıkıntı ile sürgünün iç tarafı arasındaki sürtünmeyi fark ediyorsunuz.

Sürgünün iç kısmı incelendiğinde işçilik kalitesinin iyi olduğu hemen göze çarpıyor. Resimde iğne takılma tırnağı ve otomatik emniyet tertibatı görülüyor.

Modelin tamamı otomatik olan emniyet sistemlerinde ise herhangi bir değişiklik yok. Otomatik tetik emniyeti tetiğin geriye hareketine engel oluyor, otomatik iğne emniyeti ise tetik hareketi alanının sonuna kadar dayanmamışsa silahın ateş etmesini engelliyor. Düşme halinde silahın kazara ateş almasını önleyen emniyet tertibatı ise tetik kolu ile bu noktadaki eğimli düzlem arasındaki etkileşimden oluşuyor ve tetik kolunun aşağı inmesi engellenerek, eğer tetiğe sonuna kadar basılmamış ise iğnenin serbest kalmasının önüne geçilmiş oluyor. Namluya fişek sürülü durumda iken kovan çıkartıcı tırnağın kare şeklindeki uzantısı sürgüden dışarı taşıyor ve hem görsel hem de dokunmatik uyarı aracı olarak fişek yatağının dolu olduğunu kullanıcıya haber veriyor.

102 mm uzunluğundaki namlu 6 adet yiv içeriyor ve yivler klasik şekilde sağa kıvrımlı. Besleme rampası havşalı gerçekleştirilmiş ve yüksek kalitede işçiliği hemen fark ediliyor.

Gen4’ün şarjörü (solda) çift taraflı kilit düğmesi uygulamasına göre dizayn edilmiş, “geçiş versiyonu” olarak tanımlanan Mb modelininki ise üçüncü nesil Glock tabancaların hepsinde kullanılabiliyor.

Glock bir savaş silahı addedilebilir ama, kullanılan çeliğin kalitesi, üstün işçilik seviyesi ve Tenifer işlemiyle kazandırılan sağlamlık silaha daha farklı özellikler de katıyor ve güvenilirlik, uzun ömür, pasa dayanıklılık ve isabet hassasiyeti bunların başında geliyor. Güvenilirliği arttıran faktörler arasında silahta az sayıda bileşen kullanılmış olması da var. Kullanılan yaklaşık otuz adet parçanın montajında vida kullanılmıyor. Mekanik düzeninin son derece basit oluşu tetik mekanizmasına ve sürgünün iç kısımlarına erişimi de kolay hale getiriyor. Böylelikle olağan bakım işlemlerini son derece kolay bir şekilde gerçekleştirmek mümkün oluyor.

NİŞAN DÜZENİ VE TETİK SİSTEMİ

Polimer malzemeden yapılmış olan gez kırlangıç kuyruğu tipi geçmeyle monte edilmiş, sağ tarafındaki iki küçük vida vasıtasıyla yükseklik ve sağ-sol ayarı yapılabiliyor. Savunma tipi bir silah olduğu dikkate alınırsa, gez aralığının arpacığa göre fazla geniş olmaması normal. Gezde keskin ve sivri köşelere yer verilmemiş olması silahın stres altında kullanımını rahat hale getiriyor. Arpacık ta polimer malzemeden yapılmış ve altı köşeli başlı bir vida ile tutturulmuş. Altıgen parça dişli olduğundan bunu sıktığınızda arpacık sürgüye raptedilmiş oluyor. Zayıf ışık koşullarında nişan almayı kolaylaştırmak için gez aralığının bordürüne beyaz çizgi çekilmiş, arpacık ta da beyaz dot bulunuyor.

Dust cover üzerinde yardımcı nişan sistemleri monte edebilmek amacıyla kılavuz raylar yer alıyor. Tetik boşluğu yok gibi çalışan Safe-action tetik sistemi rodajdan sonra daha da temiz ve pürüzsüz çalışmaya başladı ve 3.500 grama yaklaşan tetik düşürme ağırlığına rağmen son derece kontrol edilebilir olduğunu kanıtladı. Pratik kullanımda tetik ağırlığının pek önemi yok, ama sportif atıcılık türü kullanım amaçları söz konusu olduğunda hafifletilmesi gerekiyor ve aftermarket ( yan sanayii) piyasada bunun için çok geniş bir ürün çeşidi mevcut. Her halükarda gerçek güvenliğin son ana kadar parmağı tetik üzerinde tutmamak olduğunu hatırlatalım.

TEST ATIŞLARIMIZ

Yaptığım atış denemelerinde öncelikle küt uçlu gömlekli Fiocchi ve Sellieramp;Bellot fişekler kullandım, bunlardan ilkinde 123 grain ikincisinde ise 124 grain çekirdek mevcuttu. Bunların yanı sıra 124 grainlik bakır kaplama konik uçlu (truncated cone) çekirdekle doldurulmuş Fiocchi top target fişeklerle de ateş ettim. Kendi doldurduğum güçlü fişeklerde Fiocchi gömlekli 123 grain truncated cone çekirdekler kullandım, daha ekonomik alternatifler için de 124 grain Performance cast bullet ve klasik truncated cone FPBB çekirdekli fişekler hazırladım. Ayrıca aynı ağırlıkta bir de ilginç Semi wad cutter ( yarı kesik uçlu) çekirdekler denedim. Kendi doldurduğum fişeklerde Fiocchi kapsüllerle CCI small pistol kapsüller kullandım.

Polimer gez kırlangıç kuyruğu tipi geçmeli, sağ tarafındaki vidalar ile yatay ve düşey ayar yapılabiliyor

Rodaj süresini tamamlamamış olmasına rağmen 19 Gen4 muhtelif mühimmatı gayet rahat kabul etti, barut dozu ve çekirdek şekli ne olursa olsun fişekler yatağa sürülürken sorun çıkarmadılar. Ateşlenmiş kovanların çıkartılması ve atılması da düzenli gerçekleşti, boş kovanlardaki barut isleri ve deformasyonlar son derece sınırlıydı. İğnenin özelliği ve ucunun şekli nedeniyle kapsüllerdeki iğne izleri ise güçlü ve merkeziydi.

İsabet oranı testleri 25 metre mesafeden çift elle desteksiz nişan alarak yapılan atışlarda gerçekleştirildi. Glock tabancaların yiv tipine daha iyi uyum sağladıkları için gömlekli çekirdeklerle yapılan atışlarda daha yüksek isabet sağlandığı biliniyor, ama alaşımlı metal kullanılmış olan Performance cast bullet çekirdeklerle kendi doldurduğumuz fişekler de iyi sonuç verdi. Küt uçlu gömlekli çekirdeklerle ve Fiocchi çekirdeklerle doldurduğumuz fişekler de sürprize yer bırakmadı ve Avusturya yapımı yarı otomatik tabancaların bu tip çekirdeklere uyumlu oldukları bir kez daha teyit edilmiş oldu.

Fiocchi FMJ çekirdekli mermilere kıyasla Sellieramp;Bellot mermiler biraz daha geniş grupmanlar ürettiler. Top target bakır kaplı çekirdekli mermiler ise daha gezgin grupmanlar ortaya çıkardılar. 25 metreden yapılan atışlarda merminin hedefe isabet noktasındaki değişiklik kullanılan fişeğe göre bayağı farklılık gösterdi.

Polimer arpacık içindeki deliğe geçen bir vida ile tutulmuş ve bu vidanın da altı kenarlı bir başı var. Bu vida sıkılarak sürgünün üst yüzeyine sabitleme işlemi gerçekleşiyor.

Hızlı atışlara geçildiğinde 19 modeli Glock projesinin temelinde yatan vasıfları ortaya koymaya başladı, ama belli ki bu son nesille birlikte yapılan iyileştirmeler de isabet oranının yukarı çekilmesine katkı sağlamış. Nitekim teleskopik irca yayı takımı sürgüyü hareket alanı sonuna dayandığında daha yumuşak durduruyor ve polimer gövdenin elastikiyeti ile birlikte ateş anında ortaya çıkan reaksiyonların daha zayıf algılanmasını sağlıyor. Namlunun daha aşağı konumlandırılmış olması da namlu şahlanmasının sınırlanmasına olumlu etki ediyor. Bütün bu faktörler sayesinde ateş ettiğinizde tabancanın metal gövdeli yarı otomatiklere kıyasla daha yumuşak ve hafifliğine rağmen kontrol edilebilir bir silah olduğunu fark ediyorsunuz. Kompakt bir silah için en uygun boyutlara sahip kabza çok iyi kavranıyor. Gen4 kabzasında kullanılan texture çok tutucu bir yüzeye sahip ama, üçüncü ile dördüncü nesil arasında geçiş tekstürü olarak bilinen ve birçokları tarafından “agresif” olarak nitelendirilen Rtf2 gibi eli tırmalayıcı değil.

Yüzeyi kanallı tetik yanlardan gelebilecek sürtünmelerle istenmedik şekilde geriye gitmesini önleyen emniyet manivelasıyla donatılmış. Üçüncü nesil tabancaların tetik korkuluğu ön yüzünde yatay çizgiler bulunuyor.

Kabza sırtı kapağını değiştirmeden bu haliyle tetik erişim mesafesi (trigger reach) eli küçük olan atıcılar için ideal. Şarjör kilidinin şekli ve iri boyutları ise bu işin daha kolay yapılmasına yardımcı oluyor. Silahın paket donanımındaki nişan düzeni yeterince işlevsel, ama bunları değiştirmek isteyenler piyasada Glock veya diğer firmalar tarafından üretilmiş, kalite, fiyat ve tür olarak farklı birçok çeşidini bulabilir. Test atışları sırasında kullandığımız örneğin gezini istediğimiz gibi ayar yapmak mümkün oldu, ama paket donanımdaki gez, örneğin Glock 26 Gen4 modeli üzerindeki sabit geze göre sağlamlık açısından daha zayıf ve yuvasında stabil değildi. Tetik paketini değiştirme olanakları da çok fazla, ama savunma tipi bir silah olduğunu göz ardı etmemek ve tetik düşürme ağırlığını çok aşağı çekmemek gerekiyor. Sürgü tutma mandalını (hold open) çalıştırmak için kararlı ve sert şekilde müdahale etmek gerekli, ama bu mandalın yuvarlak ve dışa fazla çıkık olmayan şekli gizli taşıma amacına ve ceket içi kılıflara çok uygun. Şarjör yuvasındaki havşa da şarjörün yuvasına daha hızlı sokulmasını kolaylaştırıyor.

Fotoğrafta atış denemelerinde kullandığımız fişekler. Soldan: 123 grain FMJ çekirdekli Fiocchi; 124 grain bakır kaplama TCPP çekirdekli Fiocchi top target; 124 grain FMJ çekirdekli Sellieramp;Bellot; 123 grain Fiocchi FMJTC çekirdekli kendi doldurduğumuz fişekler ile 124 grain FPBB ve SWC Performance cast bullet çekirdeklerle kendi doldurduğumuz fişekler.

Bir Gen4 modeli denediğinizde yapılan değişikliklerin önceki serilere göre temel farklılıklar içerdiğini görüyorsunuz. Özellikle 19 modelini büyüteç altına aldığınızda, ağırlık ve ebat arasındaki oran, balistik performans, ateş kapasitesi ve kontrol edilebilirlik gibi faktörlerin kombinasyonu sonucu ortaya çıkan bütünün mükemmel olduğu görülüyor.

Silahı hem çekip çevirirken, hem ateş ederken gövdenin tutuş sağlayan sık tırtıklı yüzeyleri sağlam bir kavrama olanağı veriyor. Şarjör kilidi de eskiye oranla daha kullanışlı ve çift taraflı olma özelliği edinmiş. Eli büyük olan atıcılar silahın paket donanımında yer alan kabza sırtlarından birini tercih edebilirler. Teleskopik irca yayı takımının silahın ateşe verdiği reaksiyonları yumuşatması önemli, ama daha da öncelikli görevi taktik fener takıldığı zaman namludaki ağırlaşmanın silahın kinetiği üzerindeki etkilerini sınırlamak.

Tetik düşürme ağırlığı bu modelde arttırılmış, ama rodaj tamamlandıktan sonra daha kullanışlı hale geliyor ve üstelik aftermarket piyasaya başvurarak tetik mekanizmasını değiştirebilme olanağı da unutulmamalı.

TEKNİK KART

Üretici: Glock Ges.m.b.H., po box 9, A-2232

Deutsch-Wagram, Austria, www.glock.com

Modeli: 19 Gen4

Tipi: 9×21 yarı otomatik tabanca

Çapı: 9x21mm

Özel kullanım amacı: Kişisel savunma, savunma amaçlı atıcılık

Mekanizması: Modifiye Colt-Browning sistemi kısa geri tepmeli kilitleme

Tetik mekanizması: Safe-action (yarı çift-hareketli) tetik sistemi; beyan edilen tetik düşürme ağırlığı yaklaşık 2.500 gram

Besleme sistemi: Tekli fişek sunumlu çift sıralı şarjör

Kapasite: 15+1

Ateşleme sistemi: Her atış için tetiğin çekişiyle kurulan hareketli iğne. Her atış sonrası iğne yarı kurulu durumda kalır

Emniyet tertibatı: otomatik iğne emniyeti, otomatik tetik emniyeti, düşürme halinde ateş almaması için tetiği kilitleyen emniyet sistemi, görsel ve temassal uyarı veren kovan çıkartma tırnağı (ekstraktör)

Namlu: 102 mm uzunluğunda, 6 adet sağa kıvrımlı yiv, hatve oranı 1:10 (bir tur 250 mm)

Nişan düzeneği: Yükseklik ve sağ sol ayarı yapılan kırlangıç kuyruğu geçme gez, polimer arpacık, zayıf ışık koşullarında nişan almayı kolaylaştıran beyaz çizgiler ve nokta, yardımcı görüş ve nişan sistemleri montajı için dust cover üzerine yerleştirilmiş kızaklar

Toplam uzunluk: 185 mm (sürgü)

Yükseklik: 127 mm

Kalınlık: 30 mm (sürgü)

Nişan hattı: 153 mm

Ağırlığı: 595 gr (şarjörsüz); şarjör ağırlığı 70 gram

Malzeme: Namlu ve sürgü karbon çelik; gövde ve şarjörün dış kısmı polimer

Yüzey işçiliği: namlu ve sürgüde yüksek dayanıklılık sağlayan anti röfle işçilik (tenifer)

ÖZETLE

Estetik: İşlevselliği ön plana alan bir estetiğe sahip.

Kalibre: Güç ve kontrol edilebilirlik oranı iyi hesaplanmış.

Pratik kullanım: Sadece kişisel savunma amacına değil, üniformalı hizmet silahı olarak da mükemmel bir seçim. Aynı zamanda atıcılığa da uygun.

Kullanışlılık: Hedefe yönelme ve nişan alma çok rahat, ateşe verdiği reaksiyonlar rahatsız edici değil.

Yaygınlığı: Bir önceki 19 modelinin elde ettiği başarıya ulaşan satış rakamları var.

Fiyatı: Glock tabancalarda kalite/fiyat oranı her zaman en iyisidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here