Browning Kısa 9mm’lik 1911 Modelini Çıkarmaya Hazırlanıyor!

Yakın bir zaman önce 22 kalibrelik ve tamamen orantısal olarak küçültülmüş bir 1911 türevinin haberini yapmıştık. Browning hızını alamamış bir şekilde, favorilerinden başlayarak adeta küçük mermi piyasasını kendi 1911’leri ile fethetmeye kararlı!

“Kısa 9mm” ve “M1911” dendiği zaman genellikle insanın aklına “Colt” ismi gelir. Çünkü kısa 9mm yani 380 ACP bile bu ismi taşımaktadır: “Automatic Colt Pistol – Otomatik Colt Tabancası” keza orijinal modeldeki 45 ACP’nin de açılımı aynı ibaredir. Peki Browning’in çıkarmaya hazırlandığı 2015 katalogunda yer alması beklenen M1911-380 için neden şimdiden bu kadar heyecanlanıyoruz?

Birinci sebebimiz hem dünyanın en ikonlaşmış tabancalarından biri haline gelmiş olan hem de kendini bir asrı aşkın süredir kanıtlamış ve kanıtlamaya devam eden bu tabanca nın John M Browning’in bizzat kendi tasarımı olması. Tıpkı .45 ve .380 ACP mermileri gibi!

İkinci sebebi ise kendini ispat etmiş olan bu platformun, bu sefer tasarımına en az Colt kadar yakın bir firma tarafından revize edilerek küçük kalibrelere indirgenmiş olması, Şahsi tercih, .22 LR ya da Kısa 9mm’den yana değişebilir olsa da küçük tabancalarda akla en çok gelen güvenilir mermilerden olduğu kuşkusuz! Zaten iki silah arasındaki en ve tek büyük mekanik fark kenardan ve merkezden ateşlemeli olarak birbirlerinden ayrılmaları. Her iki merminin de oldukça başarılı olduğunu kabul etmeliyiz, lakin tercihini küçük kalibrelerden yana kullanmayı istemeyen kişiler için de aynı silaha kavuşma şansı doğduğu gibi, artık 1911’i gizlenebilir taşıma platformuna uygun da sayabiliriz.

Gizlenebilir taşıma platformunda .22 LR, 6,35 ya da 7,65 gibi çaplardan ziyade kısa 9mm ya da 9×19 kalibrelerinin kullanılması esastır, çünkü buradaki maksat, silahınızı küçültmek değil, silahınızı en kolay “gizlenebilir” hale getirmektir, yani cep silahları ya da şişkin ve bodur kompakt tabancalar bu kategorinin dışında kalmakta. Artık Browning 1911 380 ACP sayesinde, gizlenebilir taşıma standartlarına uygun bir 1911’imiz de oluyor. Neticesinde kategori ne olursa olsun klasikler ölümsüzdür!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here