12 Numara Browning Ultra XT

Çelikten sağlam bir kubuz ve yüksek namlu şeridiyle Trap için tasarlanmış klasik bir Browning. Ayrıca ayarlanabilir yanaklığı var. Bu sporun gönüllüleri onu daha çok sevecekler.

Yüksek namlu şeridi daha doğal bir atış pozisyonu sağlıyor; ayarlanabilir yanaklık da daha iyi nişan alabilmek için dipçiği milimetrik ayarlamanıza yardımcı oluyor. Browning’in yeni Trap modeli Ultra Xt, güvenilirliği denenmiş teknolojisine şimdi bir de bu yenilikleri ilave etmiş. Browning bu modelle birlikte orta fiyat bandındaki süperpozelerinde ilk kez yüksek namlu şeridini (high rib) uygulamış oluyor. Bu versiyon Browning’in “Ultra” serisinin en modern olanı. Browning’in bu kategoride bildiğimiz gibi bir de ayarlanabilir kauçuk yanaklıklı dipçiği olan, ama namlu şeridi yüksek olmayan (biraz daha pahalı) Xtr Trap modeli mevcut. Tabii bir de çok değerli ağaçtan imal edilen, 5 adet titanyumdan yapılma “Invector plus” şok tüpü olan, bazı parçaları gümüşten yapılmış Prestige modeli var.

SÖYLEMESİ KOLAY

Namlu şeridi için sadece yüksek demek yanlış olur. Hatta ayarlanabilen tipte bile değil. Üstteki namlunun fişek yatağının üst kısmında bir rampası var ve yüksekliği 7 ile 10 mm arasında değişiyor. İnce ve düz tipte havalandırma köprüleriyle donatılmış.

Profili için 10×13 mm ebadında konik yapıda diyebiliriz, çünkü uca doğru inceliyor; ortada yer alan arpacık fosforlu olup, sarı, yeşil, beyaz ya da kırmızı renkte olanlarıyla değiştirilebiliyor. Şeridin havalandırma köprüleri ince olduklarından, rampadan sonraki bölümde yer alan tırnakta kırlangıç kuyruğu tipinde bir bağlantı noktası mevcut, böylelikle yüksek derecede ısınmaya maruz kalması halinde namlu şeridi zarar görmeden genleşebiliyor.

Üretici firmanın açıklamasına göre temas noktası hesabıyla aslında bu namlu şeridinin normal boyda olanla bir farkı yok, ama uçan tabaklara ateş ederken görüş konforu açısından bir avantaj sağladığına kuşku yok.

Bu süperpoze özgül kullanım amacı olarak Trap sporu için tasarlanmış. Bu sporun meraklılarının iştahını kabartacak bir başka özelliği de dipçik uzunluğunu, ya da daha doğru bir terminoloji ile “lenght of pull”u yani kol mesafesi tetiğin yakınındaki bir vida vasıtasıyla mikrometrik şekilde ayarlayabilme olanağı.

Tetiğin yüzeyi tırtıklı, ama paket donanımda düz satıhlı iki adet tetik daha var, bunlardan biri daha ince, diğeri ise daha geniş ve sağa doğru “açık”.

B525 GİBİ

Kubuz, B525 modelindekinin aynısı ve çok hassas testlere tabi tutulmuş. Firmanın açıklamasına göre, basit temizlik işlemleri haricinde herhangi bir müdahale gerektirmeksizin 25 bin elden fazla ateş edebiliyor.

Mekanizma 10 yıl garantili. kubuzun bir yanından diğer yanına geçen ve oldukça iri bir çapa sahip olan pimi dahil tamamı 42Cr-Mo4 çelikten imal edilmiş.

Yüzeyler nitrürleme işlemine tabi tutulmuşlar ve bu işlem klasik eskitilmiş gümüş efekti vermekten başka, çeliği güçlendiriyor ve korozyona karşı koruma sağlıyor. Kakma gravürler lazerle yapılmış, altın yaldız işlemeler ise elektrolitik işlem ile uygulanmış. Ultra Xt modelinin kubuzu çok hassas gönyelenmiş, genişliği 39 mm, yüksekliği ise 68 mm. Kapanma tırnakları namluların alt kısmına yerleştirilmiş ve kubuz içine oluk açma makinesiyle açılmış yuvalarına geçiyorlar. Namluların açılmasını bloke eden takoza ise açma anahtarıyla kumanda ediliyor.

Kubuzun dip kısmındaki delik ilk başlarda endüstriyel açıdan kolaylık sağlamak ve yüksekliği azaltmak amacıyla açılıyordu, sonra geçen onlarca yıl boyunca öyle kaldı ve horozları kurma manivelası özelliği kazandı. Kubuzları delen sayısal kontrollü makine Miroku marka ve robot kolu ile kubuzları alıp beş farklı işlemi bir arada yapan oluk açma makinesine (boşaltma tezgahına) sürüyor.

Göğüs kısmında da gravürler var. Çakmak genişliği sadece 39 mm, yüksekliği 68 mm

Dipçik III numara cevizden, yağ işçilikli; resimde kırmızı dipçik pedi ve ayarlanabilen burun görülüyor.

Yanaklık, sökülmüş durumda: İki adet destek pimi hafif alaşımlı metalden bloklar içine geçiyorlar. Yanaklık, 14 mm kadar yükseltilebiliyor.

Kırmızı kauçuktan klasik dipçik pedi görülüyor. Üstte görülen delik ise yanaklığa ayar yapmak için anahtarı sokmaya yarıyor.

ÜST KISIMLARI PAHLI NAMLULAR

Namlular silindirik, iç kısımları krom kaplama, uzunlukları 760 mm ve ağırlıklar ise 1.712 gram. Aralarında yandan havalandırmalı namlu şeridi var. Namlular kalite garantisi veren Fn-Browning üretimi, “made in Belgium(Belçika Malı)”, 34 CrMo4 çelikten imal edilmişler ve yekpare parçadan birleştirilmişler (1994 yılında kadar “demibloc(yarım blok)” imalat yapılıyordu).

Namlu iç çapları 18,7 mm, “back-bored” teknolojisiyle, yani iç kısımlarındaki önemli bir bölüm 18,84 mm çapta pahlanarak üretiliyor (namludan sonra gelen ve “Vector Pro forcing cone” adı verilen konik rakor mevcut), bu şekilde fişeklerin hem hız, hem de dağılım yoğunluğu açısından performansı arttığı gibi, geri tepme efekti de azalıyor. Namlular paket donanımda yer alan beşli şok serisiyle uyumlu. İç-dış monajlı mat siyah şok tüpleri üzerinde altın rengi tanıtıcı bant var. Uzunlukları 80 mm (1/2***, 3/4****, Light full, Full, Extra full). Kovan atıcılar küçük çekiç formunda, baskülün yan taraflarında bulunan pimleri kuran helezon yaylar sayesinde çalışıyorlar ve bu yaylar kundak içine yerleştirilmiş kılavuzları üzerine sarılı durumdalar.

Nitrür kaplama işlemine tabi tutulmuş 2 olan çakmaklarda lazerle işlenmiş gravür ve altın yaldızlar var. Resimde namlu şeridinin rampası da görülüyor.

Yekpare gövde üzerinde kilitleme takozu ve kapanma tırnağının kubuz üzerindeki yuvası mevcut. Orta kısımda ejektör tırnakları ve kapanma sistemi pimlerinin yuvaları görülüyor.

Baskülün dip kısmı kapatma tırnaklarının geçişi içinde delinmiş. Orta noktada ise horozları kurma manivelası var.

KUMANDALAR VE ESTETİK

Tüfekte devinim sistemiyle çalışan tek tetik var, üzeri altın yaldız kaplama. Anson tipi bataryalar helezon kinetik yaylı ve tetik tablası üzerine monte edilmişler. Horozlar ise çift kurma çentikli. Yaylar horozlara tam dikey konumda ve açma anahtarının omuzlarına denk düşen noktada bulunuyor. İleri geri hareketli emniyet düğmesi küçük ve düz satıhlı, ilk namlu seçici selektörü var.

Dipçik gerçekten çok güzel. III numara özel seçim cevizden imal edilmiş, üzerindeki paralel damarlar ve yağ işçiliği görmüş yar mat yüzeyi dipçiğin estetiğini daha da belirgin şekilde gözler önüne seriyor. Tırtıklı yüzeyler klasik tipte, lazerle işlenmişler ve hem yüksek konfor, hem de iyi kavrama sağlıyorlar. Kunduz kuyruğu tipindeki ön kundağı 52 mm genişliğinde, açılmasını kolaylaştıran bir mandal ile donatılmış.

Dipçik pedi sert kauçuktan ve her zamanki geleneksel kırmızı rengini korumuş. Üzerindeki pencerelerle sağladığı süspansiyon geri tepmeyi yeterince sönümlüyor. Dipçiğin temel nişan hat eğimi burundan 31, topuktan ise 34 mm, ama burun 44’e topuk ise 48 milime kadar ayarlanabiliyor. Silahın paket donanımında yer alan 3 adet alyan anahtardan biriyle (orta ölçüdekiyle) dipçik pedindeki delikten müdahale ederek burun sökülebiliyor. Burunun iki adet mesnedi dipçiğe paralel hareket eden ve burun açısını tayin eden iki alüminyum parçanın içine oturuyor.

Namlu ağızları ve Invector Plus Midas şoklar görülüyor. Şok tüpleri mat siyah, ağızları ise altın rengi şeritli. Burada görülen fiber arpacık yeşil renkte olan.

Tetik değiştirilebiliyor ve erişim mesafesi de yaklaşık 20 mm kadar ayar yapılabiliyor.

Horozları kurmaya yarayan diş ve kovan çıkartıcı ejektörleri iten yaylar görülüyor.

Kunduz kuyruğu tipindeki el kundağı rahat ve kullanışlı, eni yaklaşık 52 mm, uzun bir mandal ile donatılmış.

Yassı emniyet butonu içinde aynı zamanda horozları dönüştüren inverteri de barındırıyor. Açma anahtarı düz, her iki yanı tırtıklı ve hafif gravürlü.

Tüfeğin paket donanımında beş adet 80 mm uzunlukta Investor Plus Midas şok tüpü (1/2***, 3/4****, Light full, Full, Extra full), farklı renklerde arpacıklar ve iki ayrı tipte düz satıhlı tetik mevcut.

Bu süperpoze 4.017 gram ağırlığında, 760 mm uzunluğundaki namlularla boyu toplamda 1.230 mm.

ATIŞ PLATFORMUNDA!

Silahı kişiselleştirme ve ayar işlemleri oldukça hızlı. 365 milimlik kol mesafesi gerek yazın gerek kışın benim bedenime çok uygun. Ben dipçikte düşük burun tercih edenlerdenim, zira kafam yukarıdayken daha iyi görüş açım oluyor. Tabağın çıkışını namluyu nispeten yukarda tutarak bekliyorum ve tarıyorum. Atış denemelerini her zamanki gibi Milano yakınlarındaki Arluno poligonunda gerçekleştirdim. Bu süperpoze aynı zamanda Double Trap kategorisine de uygun olmalı. Plaka hedeflere yaptığım atışlarda grupmanların tipi ve saçma dağılımı tipik atıcılık tüfeklerindeki gibi: Saçmaların yaklaşık yüzde 50 kadarı dairenin içinde, diğer yarısı dışında. Kim ne derse desin, elinizde işin “uzmanı” bir alet olduğu zaman bunun hemen farkına varıyorsunuz. Sağlam, gerekli dengeyi sağlayacak kadar ağır, ele tam oturan bir tabanca kabzası, rahat bir el kundağı, hızlı ve net çalışan bir tetik mekanizması. Artık tabağı vuramazsam demek ki bende yolunda gitmeyen bir şeyler var…

Browning Ultra Xt Arluno’da yer alan atış poligonundaki testte görülüyor.

Ultra Xt gerçekten dengeli ve kullanışlı, “öngörülebilen” bir tüfek diyebiliriz, zira kötü sürprizlere yer bırakmıyor. Yapması gereken neyse onu yapıyor ve üstelik işini iyi yapıyor. Atışlar sırasında hareketlerimin akıcı, hızlı ve verimli olduğunu görüyorum. Bu sayede ağırlığı 4 kilogramın üzerinde olsa bile fazla yormuyor. 3.715 Euro olarak belirlenen ve bu fiyat bandındaki tüfeklerin ortalamasını yansıtan fiyatı da, atıcısını tatmin eden ve keyif veren bu kaliteli tüfek için makuldür.

TEKNİK KART

Üreticisi: Browning international sa, Parc industriel des Hauts-Sarts, 3ème avenue 25, 4040 Herstal (Belgium), fax +32.42.40.52.12,

www.browningint.com

Modeli: Ultra Xt

Tipi: Atıcılık amaçlı süperpoze çift namlulu tüfek Kalibresi: 12/70

Namluları: Silindirik, iç kısımları krom kaplama, uzunlukları 760 mm, ağırlıkları 1.712 gr, namlu iç çapları 18,7 mm, Pahlanmış (18,7 / 18,84) namlular. Havalandırma köprülü namlu şeridi, 5 adet değiştirilebilir tipte ve 80 mm uzunluğunda Invector plus Midas şok tüpü (1/2***, 3/4****, Light full, Full, Extra full).

Kapanma sistemi: Kubuzun dip kısmında yer alan kapatma takozu ve kapatma tırnaklarıyla.

Kovan çıkartma sistemi: Otomatik ekstraktörlerle (Ejektör)

Kovan atma sistemi: Yaylarla kurulan ejektör tırnaklarıyla

Müsademe (çarpma) sistemi: Devinimsel hareketli iğnelere vuran horozlarla, dolaylı tipte

Tetik mekanizması: Devinimsel (ataletle çalışan) tek tetik; Tetik tablasına takılı kinetik helezon yaylı Anson tipi bataryalar ve çift kademeli (çentikli) horozlar

Nişan organları: Fiber malzemeden çubuk şeklinde fosforlu arpacık; 13×10 mm konik ve havalandırma pencereli (köprülü) namlu şeridi

Emniyet tertibatı: Kubuzun sırt kısmında ilerigeri hareketli (kürsör) tipinde emniyet düğmesi ve ilk namlu seçme selektörü

Dipçik: Ayarlanabilir yanaklıklı ve tabanca tipi kabzalı II numara cevizden dipçik, yağlı yüzey işçiliği, klasik tırtıklar, yumuşak kauçuktan köprülü tipte dipçik yastığı (pad); dipçik uzunluğu 365 mm, nişan hat eğimi burundan 31 topuktan 48 mm; el kundağı kunduz kuyruğu tipinde

Saptanan ağırlığı: 760 mm namlularla 4.017 gram

Saptanan uzunluğu: 1.230 mm (760 milimlik namlularla)

Malzeme: Altın yaldız gravürlü baskül ve namlular krom-molibden alaşımlı çelikten

Yüzey işçiliği: Nitrür işlemi görmüş baskül, lazerle işlenmiş gravürler, koyu parlak namlu

Donanım: Ultra X Abs çanta; emniyet kilidi; değiştirilebilen arpacıklar; 2 adet tetik; 1 yıllık garanti

SATIN ALMAK İSTEYENLER İÇİN

Kimlere yönelik: Sağlam ve prestijli, ama aynı zamanda modern bir tüfek arayan atıcılara

Neleri gerektiriyor: Yüksek namlu şeridi ve dipçik burnu kullanmaya alışkanlık kazanmayı gerektiriyor

Neden satın alınır: Tüfeğin ait olduğu sınıf ve fiyat etiketi arasındaki uyumdan

Kimlerle kıyaslanabilir: Beretta 692 Caesar Guerini Summit Trap, Fabam Stl competition, Fausti Primatist P4, Marocchi 100, Rizzini Premier Trap, Salvinelli armi Sydney, Zoli Kronos Trap.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here