4,5 mm Gamo Bull Whisper

Polimer dipçikli bu hafif karabina, namlu içerisindeki diyaframlar sayesinde çok da sessiz. 4×32 dürbünle takım halinde 300 Euro’nun altında bir fiyatla satılıyor. Üstelik ateş etmesini de biliyor.

Gamo katalogunun sayfalarını her çevirişte içinde kaybolma riski var diyebiliriz. Buna karşın meraklılarının kendi ihtiyaçlarına uygun bir springer karabina bulamamaları ihtimali ise çok zayıf. İspanyol üretici sürekli bir araştırma geliştirme faaliyeti içinde ve bunu otomotiv endüstrisinde kullanılan ileri üretim işlemleri ile birleştirince gerçekten üst düzey malzemelerle üretilen, yenilikçi özelliklere sahip karabinalar ortaya çıkıyor ve üstelik bunlar son derece rekabetçi fiyatlarla satılıyor. İşte bu testimizin konusunu oluşturan karabina da onlardan biri: Bull Whisper.

ÖZELLİKLERİ

Bu karabina Whisper X modelinden türetilmiş (bkz Armi e Tiro, ekim 2009 sayısı). Bu modelden öncelikle silindir-kubuz grubu ile ileri teknoloji profile sahip başparmak delikli polimer dipçiği almış; namlu grubunun düzeni ve madeni nişan düzeneklerine yer vermemesi ise onu diğer modelden ayıran özellikler. Metal nişan düzenekleri yerine paket donanımında yer alan ve montaj halkalarıyla birlikte verilen 4×32 bir dürbüne sahip.

İki kademeli tetik “Sat” olarak adlandırılıyor ve son derece temiz ve net bir tetik hareketi elde etmek için tasarlanmış.

Namlusu (doğal olarak) çelikten yapılmış ve içine 12 adet yiv açılmış. Namlu adeta bir polimer havuzunda boğulmuş denilebilir. Polimer blok (saçmayı yerleştirmek için gerçekleşen) dönüşün destek noktasını oluşturmaktan başka, esnek kilit dişinin de yuvasını barındırıyor ve ileri doğru uzayıp oluklu bir doku meydana getirdikten sonra namlu ağzının da birkaç santim ötesine geçiyor. Susturucunun namlu ağzının ilerisine geçen bölümünde bazı genleşme hücreleri yer alıyor ve bunların amacı saçmayı izleyen havanın yolunu kesip onu dışarı atmak. Bu şekilde ateş ederken çıkan sesi de bastırmış oluyorlar. Üstte de bahsettiğimiz gibi silahın metalik nişan düzenekleri yok ve namlu haliyle dümdüz ve pürüzsüz bir yapıya sahip. Buna karşın susturucunun iri çapı (26,4 mm) tüfeği doldururken atıcının zayıf eli için mükemmel bir tutuş desteği sağlıyor.

Tüfeğin “SAT” (Smooth action trigger) adı verilen yeni tasarım bir tetik grubu var; iki kademeli ve ayarlanabilir tetik özel olarak yumuşak bir dokunuş ve pürüzsüz bir tetik hareketi sağlamak için tasarlanmış. Nitekim, ikinci kademedeki tetik hareketinin yumuşak akıcılığı ortalamanın üzerinde. Dipçik bir dizi köşeli profilden oluşuyor ve uzay silahlarınınkini andıran tasarımı ile ilgi çekiyor. Bizim görüşümüze göre tasarımı ve boyutlarıyla hem yetişkinlerin hem de çocukların kullanabileceği gibi olması istenmiş. Dipçiğin arka ucunda çıkartılabilen küçük jel yastıkları olan bir dipçik pedi var (SWA = Shock wave absorber); bu ped zaten yok denecek kadar zayıf olan geri tepmeyi sıfırlamaktan başka, atış sırasında ortaya çıkan titreşimleri de sönümlemek ve omuzda hissedilmemelerini sağlamak gibi bir göreve sahip.

TEST ATIŞLARIMIZ

Test atışlarını (bu tip silahlar söz konusu olduğunda) her zamanki gibi 10 metre mesafeden ve önden destekli olarak gerçekleştirdik, atışları ise nişan alarak değil genellikle avda refleksle yapılan atışlara uygun yeni tasarım bir dizi saçma kullanarak yaptık. Silahın tipini de dikkate alarak, biraz “enerjik” saçmaların daha uygun olacağını düşündük ve bu nedenle Wad Cutter tipi Gamo Pro match saçmalardan başka, bir de tepesinde pirinçten yapılma küçük bir yarım küre bulunan yeni RWS Power Ball kurşun saçmalar ile, yine yeni piyasaya çıkan Gamo Lethal ve Zombie saçmaları denedik. Bunlardan “Zombie” modeli olarak adlandırılanlar (evet, zombi manyaklığı havalı silahlara da sıçramış durumda!) kurşundan yapılıyor ve tipik profile sahip saçmalar, ama burun kısımlarında polimerden yapılmış sivri bir uç var ve -şaşıracaksınız ama doğru- bu uç fosforlu olduğundan gece karanlıkta atıldığında arkasında yeşil bir ışık izi bırakıyor! “Lethal” modeli olanlar ise “lead free” yani kurşunsuz, yine ikili konik yapıda gövdeye sahipler ama bu sefer gövdeleri tamamıyla polimerden; tepelerinde ise küt burunlu mantar şeklinde bakırdan bir çekirdek mevcut. Kısaca, avangart dizayna sahip bir karabina için avangart malzemelerle üretilmiş mühimmattan söz edebiliriz.

Testte kullandığımız saçmalar, soldan sağa: Gamo Pro match, Rws Power ball, Gamo Zombie ve kurşunsuz Gamo Lethal.

Silahın donanımındaki dürbüne gelince, sabit agrandizörlü, Duplex tipi iç taksimatlı ve MOA hassasiyetle ve bozuk para kullanarak ayarlanabilen ayar somunları olan bir dürbün. Gerçekten çok basit yapıda, ama kompakt, hafif ve mercekleri iyi ışık alıyor. Yani işini iyi yapan bir dürbün diyebiliriz. Özellikle (sabit) paralaksının kısa mesafeler (10 yard) için optimize edilmiş olması hoşumuza gitti, zira hem iç taksimatı odaklayabiliyorsunuz, hem de 10 metreden hedefi odaklamak sorun olmuyor. Üstelik Bull Whisper bunun iki misli menziller için de etkili (ve keyifli!).

Parmak delikli dipçik köşeli çizgilere sahip bir tasarım içeriyor ve silaha dinamik bir görünüm kazandırıyor. Ama başparmağın girdiği pencere eli büyük olanlar için biraz dar.

Hız açısından bir değerlendirme yapacak olursak, silah dört farklı saçmanın hepsine de çok “adil” davrandı diyebiliriz, çünkü bunların her biri şekil ve ağırlık olarak birbirinden farklı olsalar da, ortalama hızları birbirine çok yakında ve hızlarında saniyede 10 metreden fazla bir fark ortaya çıkmadı. Hedeften standart sapma oranı da çok düşük oldu. İsabet yüzdesinde çok akıcı ve pürüzsüz çalışan iki kademeli tetiğin de olumlu etkisi var, ancak kanaatimizce fabrikada ayarlanan tetik düşürme ağırlığı biraz fazla. Silahın tipini ve yer aldığı fiyat bandını nazarı dikkate alırsak, isabet yüzdesini gerçekten çok başarılı bulabiliriz: Gamo Pro match saçmalarla grupman çapları ortalama 20 mm kadarken (bu saçmalardan daha fazlasını beklerdk), Rws saçmalarla daha yüksek isabet sağladık ve grupman çapları 12 milimetreye düştü. Lethal saçmalardan ümidimiz yoktu, çünkü polimer saçmalar genelde havalı silahlarda yüksek performans ortaya koyamıyor, ama bu silahla aynen madeni saçmalar gibi başarılı sonuçlar ürettiler. Manşondaki ses sönümleyici diyaframlar da kesinlikle etkiliydi ve atış sırasında yegane gürültü; yayın hareket sonundaki titreşimi ile saçmanın hedefe çarptığında çıkardığı “çınlama” oldu.

Teknik Kart

Üreticisi:
Gamo, www.gamo.com
Modeli: Bull Whisper
Tipi: Piston ve yaylı (springer) karabina Çapı: 4,5 mm
Çalışma sistemi: Pnömatik tek kırma (break barrel)
Besleme sistemi: Tekli atışlardan sonra doldurarak
Namlu: Çelikten, 12 yivli, 487 mm uzunlukta polimer manşon içinde ve namluya bütünleşik Bull moderatör mevcut
Toplam uzunluk: 1.135 mm
Tetik mekanizması: Ayarlanabilir SAT tipi, iki kademeli
Nişan düzenekleri: Dürbün montajı için 11 mm uzunlukta kılavuz kızak, silah donanımında 4x32Wr dürbün var
Dipçik grubu: Parmak deliği donanımlı polimer dipçik, “SWA” çıkartılabilen jel amortisörlü dipçik pedi
Malzeme: Namlu ile susturucu, Karbon çelik. Dipçik ise polimer
Ağırlık: Dürbünsüz 2.800 gram
Uygunluk numarası: 242 (serbest satılan silah)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here