Okçuluk, Modern Yaşamın Sorununa Çözüm Olabilir mi?

Modern yaşamda bilgisayar kullanımı, araç sürmek hatta akıllı telefonunuzda yazışmak boyun ve omuz duruşunu olumsuz etkilemekten öteye duruş bozukluğunun önemli nedeni haline geldi.

Masabaşı işlerde, direksiyonda omuz doğal konumundan çok daha önde kalır; bunlar kürek kemiğini sırttan uzaklaştıranhareketler olarak düşünülebilir. Uzun sure aynı kasların kullanılması ve aynı duruşun sürekli korunarak tembelleşen ve zayıflayan sırt kaslarının boyun ağrılarına sebeb olduğu çok iyi bilinmektedir.

Ofis çalışanları omuzlarını öne getiren ve başları ekrana yakın tutmak için yaptılları istemsiz hareketlerin sonucu omuz sıkışma sorunları da sıklıkla görülmektedir.

Duruş bozukluğunun yarattığı dizilim bozukluğu kalıcı hale geldiğinde ağır cerrahi tedaviler gerekebilmektedir. Dizilimin düzeltilmesinde omuzun arkaya doğru hareketini sağlayan kasların güçlendirilmesi anahtar rol oynar.

Bu kaslar boynumuzu dik tutmayı sağlamakta ve kürek kemiği yoluyla omuzu arkaya çekmektedir. Güçlendirilmesinin zorluğu, bu kasları çalıştırmak için yapılacak hareketlerin doğru açılarda yapılmaması durumunda daha güçlü omuz ve göğüs kaslarını çalıştırılması sonucu yine hareketsiz kalmasıdır.

Söz gelimi Sırt bölgesinde çekilmeye çalışılan yaylı cihazlar ya da geriye doğru kanat çırpma hareketi eklem sınırlarını zorladığından ağrılı olabilir ve pratiği zordur.

Oysa kadim okçuluk sporunda kullanılan “yay” düzenli çekildiğinde karşıt kasların dengelemesi yoluyla kürek kemiğimizi ve omuzumuz geriye hareketi kolaylıkla sağlanır.

Okçuluk anahatlarıyla üç temel hareketle yapılır.

• Hazırlık: Tutuş ve germe Okçu sol eliyle yayı kavrayarak sağ eliyle oku geriye doğru çekerken göğüs kasları ile başlayan yüklenme omuz kasları ve omuzun geriye çekilmesi ile sırt kaslarına taşınır. Yay son aşamaya kadar geriliri sol kol yere parallel, sağ kol dirsekten bükülü, omuz tam geriye gidecek şekilde olana kadar ip çekilir.

• Dengeleme=Nişan :Gergide beklemeYay tam gerildiğinde sadece sırt ve onu dengeleyen omuz kasları ve göğüs kasları birlikte çalışırlar. Bu faz izometrik faz dediğimiz (kasın uzama yapmadan kasılı halde olması) en sağlıklı ve en az yaralanma riskinin olduğu egzersiz anıdır.

• Atış: Okun hedefe yönlenmesi sırasında yaydaki yüklenme boşaltılırken omuz ve kürek kemiği son sınırına kadar geriye hareket eder. Bu hareket adeta bir kamçı gibi omuzun geriye gitmesi ve derhal omuz kaslarını karşılık vererek omzu öne çekmesini izleyen son derece uyumlu bir geçiş-dengeleme anıdır. Omuz kaslarını sırt kasları ile beraber çalıştırır.

Okçuluğun hedefe odaklana insan zihnini dinlendirmesi, istemli hareketlerin dışında istemsiz bir kasılma alışkanığı sağlaması ile günlük hayat ve iş hayatında olumsuz koşullara karşı güçlü ve reflex şeklinde tepki veren kasların gelişmesini sağlar. Günlük yaşamda farketmeden bir okçu yaralanma riskini okçu kaslarıyla engelleyebilir, özel bir duruşuyla dikkat çekebilir.

Çocuk gelişiiminde özellikle duruş bozukluğu eğilimi saptananlarda çok değerli bir egzersiz yöntemidir. Kamburluk, boyun düzleşmesi ve omuz sıkışması hastalıklardan korunmak için okçuluk sporuna önem verilmelidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here