2 Numara Breda Echo Lusso Professional

Eco Breda, işçiliğine özen gösterilmiş, devinim sistemiyle çalışan bu orijinal modelin lüks versiyonunu gerçekten rekabetçi bir fiyatla pazara sürdü. Geleneksel ve modern çizgiler arasında denge kuran gravür süslemeleri, her zamanki gibi üst düzeyde olan teknik görünümü ile, üretici firma böyle bir versiyon satışa çıkmayı hak ediyordu.

Breda ürün yelpazesinin en tepesinde Classic ve Damasco versiyonlarının yanı sıra yeni versiyonu Gold ile her zaman çelik gövdeli Xanthos modelleri mevcuttur. Ama “Ergal” malzemeden yapılmış iskelete sahip Echo modeli de bu markanın yüksek kalite standartlarına sahip lüks modellerine kafa tutabilecek bir versiyon çıkarmayı hak ediyordu. Nikel kaplamalı gövdesi üzerine özel kakma gravür desenler işlenmiş olan bu versiyon gerçekten de özgün bir tarza sahip.

Bu modelin ilk tanıtımı 2012 yılında İtalya’daki IWA fuarında yapıldı, daha sonra ilk örneği ise aynı yıl Game fair fuarında sergilendi ve daha sergi sırasında ilk parçaya sahip olmak isteyen bir meraklısı tarafından satın alındı.

Echo modeli, oldukça uzun bir süredir Breda markalı diğer tüm tüfeklerde olduğu gibi, hem teknik özellikleri, hem de klas ve şık bir tüfek oluşuyla dikkat çekiyor. Tasarım aşamasından başlayarak silahın en ince ayrıntılarına kadar her parçasına özen gösteriliyor ve bazen Breda markası estetik açıdan fark yaratabilmek için yurt dışı dizayn stüdyolarından da yardım alıyor.

1. Sol taraftaki gravür desenler aynı, ama uçan değil konmuş sülün figürü işlenmiş. Teknopolimer malzemeden tetik köprüsü yuvarlak hatlara sahip, alt kısmından geçen ince bir kanal var.

2. Gerekirse dürbün takmak için açılmış ince yivlerin arkada bittiği noktada gez görevi gören çukur kısım mevcut.

3. Kasanın bu yüzünde uçan bir sülün ile yine onun gibi altın yaldızla işlenmiş marka bulunuyor. Besleme penceresinin alt kısmına ise tüfeğin adı lazerle yazılmış. Gravür şerit üzerindeki uçan kuşlar ünlü ressam Escher’in gravürlerini hatırlatıyor.

Şu an için Breda ürün yelpazesinde Chiron modeli de var ve bu model Xhantos modelinin sıkı bir türevi. Oto Melara grubuyla 2012 yılında yapılan anlaşmalar ve uzun süredir devam eden endüstriyel işbirliği çerçevesinde, Breda markasının dağıtımı bütün dünyada tek yetkili distribütörü olan “CD Europe” firması tarafından yapılıyor. İtalya’daki yetkili satıcı ise Diamant firması. CD Europe şirketi içinde Breda tüfeklerine ayrılmış departmanın sorumlusu Stefano Gervasoni bu özel modelin üretim aşamalarını ta en başından beri yakından takip etmiş.

KLASİK VE MODERN ÇİZGİLER

Echo Lusso Professional modelinin kubuzu Ergal malzemeden yapılmış, sayısal kontrollü elektronik tezgahlarda işlenmiş gövde ana hatları itibarıyla basit, üzeri saten yüzeyli, son kat kimyasal yüzey işçiliği ve nikel kaplaması var. Kakma gravür desenler oldukça özel ve karmaşık bir yapıda, nitekim bunun için ön çalışmalar sırasında elle çok sayıda taslak çizim gerçekleştirilmiş. Kovan fırlatma penceresini çerçeveleyerek gövdenin üzerinde uzayan çizgi, Black, Nickel ve Grey modellerine kıyasla tırtıklı değil, ama buradaki gravür işçiliği ünlü Hollandalı ressam ve gravür sanatçısı Maurits Cornelis Escher’in ünlü uçan kuşlar gravürünü hatırlatıyor (Day and night ve Sky and water, 1938).

Gövdenin diğer kısımları kurdele ve çiçek motifli desenlerle işlenmiş, sağ tarafta uçan, sol tarafta ise konmuş durumda bir sülün resmi var. Gerek sülün gravürleri, gerek her iki yanda bulunan Breda markası, gerek tüfeğin sağ tarafa işlenmiş adı ve gerekse soldaki “made in Italy” yazısı altın yaldız işlemeli. İşte bu çiçek ve peyzaj temalarıyla süslenmiş gövdeye desenlerin arasından geçen kakma şerit gravür modern bir hava kazandırıyor. Geometrik açıdan karmaşık yapısı itibarıyla tüfekteki gravürlerin işlenmesinde kullanılan teknoloji de farklı: zeminde nikel kullanılmış, gravürlerde ise özel bir siyah mürekkepten yararlanılmış.

Logo ve yazılardaki altın yaldız işlemeler siyah desenler ve krom zeminle çok hoş bir kontrast oluşturuyor. “Made in Italy” yazısında altın yaldız kullanarak üretici firma ürün imajına vurgu yapmak ve İtalyan ürünlerinin bütün dünyada gördükleri itibarın altını çizmek istemiş.

1 ve 2. Echo modelinin ahşap aksamındaki türden tırtıklı yüzeyler ancak lazer işçiliğiyle elde edilebiliyor. İnce kanallar ve noktalı desenlerin kombinasyonundan oluşan tırtıklı yüzeyler kundağın ve tabanca tipi kabzanın neredeyse tamamını kaplıyor.

3. Sürgü sayısal kontrollü elektronik tezgahlarda işlenen çelik barlardan elde ediliyor, üzerinde kalın bir tabaka krom kaplama var.

4. Kubuz namluyu oluşturan boruya hem kaynakla hem vidayla tutturulmuş, ayrıca yapısı itibarıyla silahın kasasıyla bağlantısı kolay olacak şekilde tasarlanmış. Resimde kovanı fırlatmaya yarayan ve yayla kurulan uç da görülüyor.

Özenli işçilik ve kaliteli malzemeyle üretilen gövdeye eşlik eden ahşap aksamların da kaliteli olmasına dikkat edilmiş. Fancy kategorisindeki dipçiğin her iki tarafı aynı dizaynda ve yüzeyi yağ işçiliği ile parlatılmış. Kundağın ve kabzanın büyük kısmını (hatta Breda logosu olan yeri bile) kaplayan tırtıklı yüzeyler noktalı ve kanallı tiplerin bir kombinasyonu şeklinde tasarlanmış. Gravürlerle beraber çok uyumlu ve göze hoş gelen bir görüntü oluşturuyorlar. Sadece Breda Echo modelinde kullanılan bu tırtıklı yüzeyle aynı zamanda üstün tutuş özelliği de sağlıyor. Dipçik tabanında kauçuktan Breda yapımı ped var. Dipçik uzunluğu 360 mm ve üstte belirttiğimiz gibi çift taraflı kullanılabilen bir dipçik söz konusu. Burundan nişan yüksekliği 23, topuktan 50 mm (nişan yüksekliği ayar kiti ile 45, 55 ve 60 mm olabiliyor).

Estetik açıdan Echo gerçekten çok beğenilen bir tüfek. Teknopolimer malzemeden yapılmış yuvarlak hatlara sahip tetik korkuluğu da tüfeğin yumuşak çizgileriyle uyumlu. Kundak zarif ve ince, fişek haznesi tüpünü sıkı sıkıya sarar gibi, zira icra yayı klasik Benelli şemasına uygun şekilde bir hayli “geride”. Breda’nın her bir modeli, aynen bu “Lusso” (=İtalyanca “Lüks”) versiyonu gibi uzun yıllara dayalı bir deneyimin, emeğin ve tutkunun ürünü.

ÇALIŞMA SİSTEMİ

Çok sıkı tolerans kontrollerine tabi tutulmadan önce tamamen robot makineler tarafından monte edilmiş olan sürgü grubu et kalınlığı yüksek krom çelikten yapılıyor. Fişek yatağının ağzındaki yuvalarına geçen iki adet kilit tırnağı, sürgünün devinimsel geometrik kapanma sistemini oluşturuyor. Yani aynı zamanda silahın kinetik kalbi diyebiliriz, zira namlu sabit ve gaza gerek yok. Ateş etme sırasında tüfeğin verdiği doğal geri tepme nedeniyle kapak takımı fişeğin açığa çıkardığı enerjiye orantılı şekilde ileri doğru 4 mm kadar bir hamle yapıyor ve kilitleme kafası ile yatak arasındaki yayı sıkıştırıyor. Bilahare bu yay açılarak kapak takımını geriletiyor ve kafanın üzerindeki kanca vasıtasıyla kovanın çıkarılmasını, kubuz uzantısındaki sivri uç vasıtasıyla da dışarı atılmasını sağlıyor. Sürgü geriye geldiğinde hazneden alınan ve gerdelle yukarı itilen yeni bir fişek yatağa sürülüyor, dipçik içine yerleştirilmiş olan icra yayı ise kapak takımını tekrar kapanma pozisyonuna getirmek için gereken itme gücünü uyguluyor. Kapak takımı ile gövdesi arasındaki yayın kurulma yükü hassas şekilde ayarlanmış ve böylelikle sertliği hem kapak takımının güvenli açılması için gerekli gecikmeyi yaratacak , hem de farklı güç ve gramajdaki fişeklerin açığa çıkardığı enerji etkisini ayarlayacak şekilde belirlenmiş.

1. 700 mm ağırlıktaki namlusuyla tüfek 3.005 gram geliyor, uzunluğu ise toplamda 1.240 mm

2. Fişek tutucu manivela yekpare bir parçadan oluşuyor.

3. Değişken geometrili tetik grubu teknopolimer malzemeden yapılmış, horoz yayı bir kapsül içine alınarak korunmuş. Tetik altın rengi kaplamaya ve hafif bir eğime sahip.

4. Namlu ağzı çelik saçmalara dayanacak şekilde test edilmiş, resimde *** şok tüpü monte edilmiş durumda. Silindirik ince çubuktan oluşan arpacık kırmızı renkte ve fosforlu, 7 mm enindeki namlu şeridi altı adet soğutma deliği (köprü) ile donatılmış.

Tetik korkuluğunun sağ tarafında görülen emniyet butonu, yatay yönde bir yandan diğerine uzanarak tetik manivelasının arasına girip onu bloke eden tipte bir emniyet mekanizmasına kumanda ediyor. Tetik korkuluğunun önündeki blokaj mandalı kırmızı renkli uyarısıyla horozun kurulu olduğunu bildiriyor. Kapak takımı manivelası ise tek bir parçadan oluşuyor. Tüfeğin tetik sistemi direkt tipte, tek kademeli, tetik düşürme ağırlığı da 2.587 gram (10 ölçümün ortalaması)

DÖRT ADET NAMLU

Namlu uzunluğu 700 mm (ama 610, 660 ve 760 mm boyunda tipleri de mevcut); vanadyum ve krom alaşımlı çelikten imal edilmiş, 963 gram ağırlığında ve 18,3 mm namlu iç çapına sahip. Namluda 5 adet içten takılan tipte değiştirilebilir şok tüpü mevcut: F (full,*), Im (Improved modified,**), modified,***, improved cylinder,**** ve Cl (silindirik,*****). Bunlardan ilk ikisi hariç diğerleri çelik saçmalarla da kullanılabiliyor. namlunun köprüleri 7×7 mm ebatlı ve anti röfle (ışık yansıtmaz) yüzeyli bir şeritten oluşuyor, hizalamayı kolaylaştırmak için madeni ara arpacık sistemi kullanılmış, ama gerçek arpacık fosforlu kırmızı renkte küçük silindirik bir çubuktan oluşuyor. Echo Lusso modeli 700 mm boyundaki namlu ile 1.240 mm uzunluğunda bir tüfek ve ağırlığı da 3.005 gram.

28 gramlıklardan başlayıp magnum fişeklere varana kadar bir yığın fişekle çok rahat ateş edebiliyor. Breda firmasının deklare ettiğine göre, 24 gramlık fişeklerle bile ateş edilmesi mümkün, ama bunların 500 bar enerji açığa çıkarabilen fişekler olması lazım.

1. Internal Choke değiştirilebilir tipte şoklar ilk ikisi dışında çelik saçma kullanımına uygun. Resimde değiştirme anahtarı da görülüyor.

2. Dipçik “fancy” olarak tanımlanan kalitedeki ceviz ağacından, yağlı yüzey işçiliği görmüş, Breda imalatı ince omuzluk ise kauçuktan.


ATIŞ TESTLERİ

Ateş ettiğinizde gerçekten keyif veren bir tüfek: Kullanışlı, kolay omuzlanabilen ve avcıların her zaman isteyebileceği özelliklere sahip. Ayrıca, Arluno (Milano)’daki atış poligonunda ve birkaç av parkurunda yaptığımız denemeler sırasında sadece avcıların değil, sportif atıcıların da ilgisini çekti. Bu yarı otomatik tüfek atış denemelerinde kullandığım farklı fişeklerin hiç birisiyle sorun yaşatmadı. Grupmanlardaki saçma dağılımı çok iyiydi, ancak nişan alınan noktaya göre hafif bir aşağı düşüş gözlemledim.

8 numara 32 gram kurşun yüklü Fiocchi PL fişeklerdeki 454 saçmanın yüzde 86’sı (yani 391 adedi) 750 mm çapındaki hedef çemberinin içine düştü. Özellikle iç çemberdeki dağılım çok iyiydi (%45,8 = 175 saçma).

Her avcının bir tüfeği eline aldığında içgüdüsel olarak ilk yaptığı hareketi, yani omuzlamayı ben de yaptım ve tüfeğin hiçbir ayar gerektirmeden nişan hattı hizasına oturduğunu gördüm. Hafif yarı otomatiklerde savrulma görülen yanal yönde hareketleri bu tüfekle gayet kolay ve doğal şekilde yapabiliyorsunuz. Swing hareketi uzun namluyu monte ettiğimizde de çok rahat gerçekleşiyordu. Atış-kovan atma- kurma serisi oldukça hızlı gerçekleşiyor, tüfeğin yüksek bir konfora sahip olduğu tartışılmaz. Bu tüfek içi kumaş kaplı kırmızı lüks bir çanta içinde veriliyor ve fiyatı KDV dahil 2.124 Euro. Modelin diğer lüks ya da sınırlı üretim versiyonları ile karşılaştırıldığında, bunun makul bir fiyat olduğunu söylemek mümkün.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here