Farklı Bir Çin Malı: M99 Keskin Nişancı Tüfeği

M99 keskin nişancı tüfeği iki temel kullanım için üretilmiş; akeri malzeme yok edici (anti materyal) ve düşman tarafın keskin nişancılarını uzak mesafelerden yok edebilmek (anti sniper). Bir keskin nişancı tüfeği bu görevleri yerine getirebilmek için oldukça güçlü mühümmata ihtiyaç duyar.

Bu yüzden M99; 12,7×108 (M99-I için) ve 12,7×99/.50BMG (M99-II için) olmak üzere ikisi de birbirinden güçlü olan, versiyonlara göre farklılık gösteren iki farklı kalibrede mühimmat kullanır. Elimizde bu silahın isabetliliğiyle ilgi resmi veriler yok bu yüzden NATO ordularının kullandığı eş değer silahlarla net bir kıyaslama yapamıyoruz. Açıkça söylemek gerekirse kullanılan malzeme ve üretim teknikleri yüzünden bu silahın Batılı rakiplerinin açıkça gerisinde olduğu düşünülmekte. Ancak Çin’in ürettiği standart mühimmat kullanıldığında bu silahın da aşağı yukarı muadilleriyle aynı seviyede başarılı olduğu iddia edilmekte.

Başta da söylediğimiz gibi M99 keskin nişancı tüfeği ile ilgili çok fazla bir bilgiye sahip değiliz ancak bu tüfeğin önceki versiyonları gözden geçirdikten sonra dış görünüşünü de inceleyecek olursak silahta gazlı mekanizma ve taktik kullanıma uygunluk sağlama maksadıyla katlanabilir bir kurma kolu olduğundan bahsedebiliriz. Silahı beslemek için tercih edilen çıkarılabilir normal şarjör 5 mermi kapasitelidir. Bu ağır keskin nişancı tüfeğinde çıkarılabilinen bipodla birlikte dipçiğin altıda katlanabilir monopod dayanak bulunmaktadır. Ayrıca kullandığı mühimmat dolayısıyla oldukça fazla geri tepmesi olan bu silahın dipçiğine kuvveti emmesi için yumuşatılmış kauçuk parçadan önce delikli bir tampon görevi gören eklenti monte edilmiştir. Gövdenin üzerinde bulunan standart Picatinny ray sayesinde silaha bir çok farklı çeşit ve boyutta dürbün eklenebilmektedir. Toplam uzunlu 1500 mm olan bu silahın boş ağırlığı ise 12 kg civarındadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here