Venezuela’nın %100 Yerli Tabancası: Zamorana

Zamorana tabanca 2005 yılında Venezuela’lı ‘CAVIM’ firması tarafından çok fazla bilinmeyen Çek silahı olan CZ-2000’i örnek alınarak üretildi. Örnek aldığı silahla aynı görünüşe sahip olan bu tabanca Venezuela’nın tanınmış savaş kahramanı olan Zamorana’nın ismi ile adlandırılmıştır.

Zamorana’nın üretimi sırasında tamamen devlet kaynakları kullanılması sayesinde Venezuela’nın yüzde yüz yerli malı bir silaha sahip olabildiği iddia edilmekte. Birçok gayri resmi kaynak ise bu tabancanın üretimi aşamasında bazı parçaların Çek Cumhuriyetinden ithal edildiğini söylemektedir.

Zamorana tabanca; standart kısa geri tepme sistemi ile birlikte kilitli sürgü sistemi kullanmakta. Bu silahın gövdesi darbeye dayanıklı polimerden imal edilmiş durumda ancak kapak takımının yerleştirileceği kızaklar doğal olarak çelikten imal edilmiştir. Bu çelik kızaklar gödeye sabit değidir, istenildiğizi zaman çıkarılıp takılabilir. Horozu bulunan bu tabancada, tetik çift hareketli özelliğe sahiptir. Silahın sol tarafında sürgüye sabitlenmiş durumda olan emniyet mandalı bulunmaktadır. Zamaronanın şarjörlerine fişekler çiftli olarak basılır. Bu sayede daha az yer kaplayan bir şarjörde daha fazla mermi bulundurulmuş olur. Tabancada şarjör düşürme pimi tetik korkuluğunun üzerine sabitlenmiştir. Bu silahın nişan tertibatı sürgünün üzerine sabitlenmiştir ve ayarlanamaz.
Son olarak Zamorana’nın temel özelliklerinden bahsedecek olursak;

Şarjörü 15 mermi alan bu silahın kullandığı fişek boyutu 9×19’dur. Namlu uzunluğu 102 mm olan bu tabancanın toplam uzunluğu ise 188 mm’dir. Zamorana’nın boş ağırlığı isse 755 gramdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here