.22’liklerde Neler Oluyor?

Taktiksel .22’liklerde yeni piyasanın ilgi odağı tüfekler, karabinalar ve makineli tabancalar olsa da tabancaların piyasadaki tahtı pek de sarsılmış sayılmaz! Dolayısıyla biz de .22’lik bazı modellerden biz özet hazırlamak istedik!

COLT 1911A1 .22LR amp; COLT “RAIL GUN” 1911A1 .22LR

Colt Government 1911 A1 .22LR, Walther Arms’ın lisansı ile üretilmiş olup ABD birliklerine onlarca yıl hizmet etmiş olan efsane Colt .45 ACP’nin bir .22’lik versiyonu. 5 inç’lik namlusu, emniyet tertibatı, kabza emniyeti ve tetik irtibat kesme parçası gibi standart parçaların tümüne sahip.

Klasik tasarımın aksine Government .22, yanal yönde ayarlanabilen bir arpacığa, dişli namluya ve isteğe bağlı olarak aksesuar kızaklı “Rail Gun” modeli mevcut.
WALTHER P22
Elbette ki Walther Arms, replika haricinde de mükemmel .22’likler üretebiliyor, bir misal: P22. Merkezden ateşlemeli tüm Walther tabancalarında bulabileceğiniz kaliteyi, ergonomiyi ve taktiksel görünümü bünyesinde ihtiva ederek .22LR’ye adapte etmiş olan P22, 3.42”’lik dişli bir namluya, tek ve çift hareketli bir tetiğe, tetik korkuluğuna entegre bir şarjör bırakma manivelasına, sürgünün ön ve arka tarafında bulunan kavrama artırıcı tırtıklara ve aksesuar kızağına sahip.

Silah, yüzey işçiliği seçeneği olarak ise siyah, askeri taba ve nikel seçeneklerine sahip. Ayrıca siyah ve nikel modellerde 5 inç’lik namlu da sunan Walther P22’nin tüm modelleri uzantısız ve 10 fişek kapasiteli şarjöre sahip.
SMITH amp; WESSON Mamp;P22
Yeni Mamp;P22 Compact serisi ise Smith amp; Wesson’ın tam boyutlu Mamp;P (Military amp; Police) serisinin boyunu %15 kadar küçültmek suretiyle seriyi popüler yapan tüm özellikleri .22’ye uyarlaması ile ortaya çıktı:

3.56”’lik karbon çelik ve dişli namlu, çift yönlü kullanıma müsaade eden emniyet tertibatı, tersinebilen şarjör bırakma manivelası ve tek hareketli gizli iğne ateşleme düzeneği. Toplamda yalnızca 6.65 inç’lik bir boya ve 433 gram şarjörsüz ağırlığa sahip olan Mamp;P, gizlenebilirlik veya küçük elli atıcılar için adeta biçilmiş kaftan! Şarjör kapasitesi ise 10 fişek ile sınırlı.
SIG amp; SAUER MOSQUITO
Kök modelleri ile gayet benzer özellikler ihtiva eden bir diğer “küçültülmüş” .22’lik model ise Sig amp; Sauer’dan gelen Mosquito. Çift ton, Ters çift ton, nikel, siyah, polimer ve benzeri olmak üzere bir çok tercih seçeneği sunan Mosquito’da “abilerinin” özelliklerine sahip:

Klasik Sig amp; Sauer tipi güvenli düşürme manivelası, çift ve tek hareketli tetik sistemi ve aksesuar kızağı. Mosquito bir P226 modelinin %10 küçültülmüş olup klasmanı içerisindeki en dayanıklı tabancalardan. Şarjör kapasitesi ise sanki bütün .22 üreticileri ağız birliği etmiş gibi yine 10 fişek! Muhtemelen bunun sebebi bütün üreticilerin mükemmel ergonomiye ulaşmak adına hep tek sıra şarjör kullanması.
UZI .22
Bunca taktiksel silahın .22’lik klonlarının ortaya çıkıyor olmasını göz önünde bulunduracak olursak eğer, efsanevi UZI’nin de .22’lik bir kardeşi olduğunu söylemek pek de hayret verici olmayacaktır.

Walther Arms’dan bir diğer lisanslı replika olan UZI pistol ise 1950’lerde İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılmış olan ve o günden bu güne sayısız kolluk kuvveti ve askeri güçlerce benimsenmiş ve kullanılmış olan orijinal UZI’yi baz alıyor. 5 inç’lik dişli namluya sahip UZI’nin ayrıca metal gövdesi, ayarlanabilir nişangahları, kabza emniyeti ve 20 fişek kapasiteli bir şarjörü mevcut. Kısa bir aksesuar kızağı ve gövdenin üst kısmında yer alan kurma kolu gibi orijinal detaylar da kesinlikle es geçilmemiş!
MOSSBERG 715P amp; MOSSBERG 715T
Gel gelelim .22’lik AR türevlerine! Ülkemizdeki silah yasalarının mevcut durumlarından ötürü yarı otomatik yivlilerin ne denli zor ihraç edilen ve ruhsat alınan silahlar olduğunu biliyorsunuz. Fakat bu demek değildir ki potansiyel bir yasa değişikliğinin akabininde ülkede yarı otomatik yivli tüfek patlaması yaşanmasın?

Tıpkı bir dönem herkesin peşinden koştuğu 9mm’lik M16 varyasyonları ya da .22’lik Marlin’ler gibi! 715P ve 715T ise AR sınıfı silahların .22’lik Mossberg modelleri. 715P harekat tüfeğinden çok AR mekanizmalı bir makineli tabanca tipine sahip iken 715T ise alışılageldik AR tipine sahip.

Menevişli çelik namluya sahip modellerin 25 fişek kapasiteli şarjörleri ve ayrıca yasal kısıtlamalara sahip ülkelere göre düzenlenmiş 10 fişek kapasiteli fakat tam boyutlu şarjörleri mevcut.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here