Yivsiz “Taser” Fişeği

XREP Taser fişeği nasıl çalışır?

Normalde “Taser” tipi silahları kısıtlı menzile sahip ve kablolu olarak çalışan silahlar olarak biliriz. Lakin gelişen teknoloji ve 12 numaralık fişeklerin sunduğu büyük hacim vesilesi ile mühendisler, kablosuz bir “taser” mühimmatı geliştirdiler: TASER XREP

XREP tamamı transparan olarak imal edilmiş özel bir kovana sahip. Bu sayede olaya müdahale eden emniyet / güvenlik mensubu fişeğini ölümcül mermilerden hızla ayırt edip XREP’i yatağa sürebilir. Tıpkı normal bir fişek gibi XREP’de sevk barutu olarak modern dumansız barut türevlerinden kullanıyor. Yalnız bu sefer sevk barutunun ittiği mermi saçmalar ya da tek kurşun değil de 3.6 gramlık küçük bir elektronik cihaz!


Mermi 3 ana kısımdan oluşuyor: uçuş stabilize eden kuyruk, elektroşok düzeneği ve hedefe çarpan elektrot başlık. Sivriltilmiş 4 adet elektrota sahip bu başlık hedefin kıyafetlerini ve üst deri tabakasını delerek ona şok verilmesine neden oluyor. Silahın aksine, 12 numaralık bir fişeğin devasa boyutunun avantajları kullanılarak elektroşok sisteminin ana silahtan bağımsız olması sağlanabilmiş. Bununla birlikte elektroşok düzeneğinde de batarya, trafo, kapasitörler ve tetikleyici görevini üstlenen küçük bir mikro işlemci mevcut. Kuyruk ise fişek içerisinde yay gergili olarak beklerken namluyu terk eder etmez açılarak hedefe doğru açıda uçmayı sağlıyor. Bu kadar küçük ve aslen zayıf bir şok düzeneği peki nasıl oluyor da koca bir insanı yıkabiliyor?

Elektroşok cihazı basitçe İnsan sinir sisteminin çalışma voltajını kat kat geçen bir gerilime maruz bırakmak suretiyle hedefin uzuvlarını kontrol mekanizmasını bloke ediyor. Ayrıca bu durum ve bundan topralanma süreci de vücutta laktik asit salgılanmasını tetikleyerek uzun soluklu bir yorgunluk hissiyatı ile de “travma sonrası” etkide bulunuyor.

Taser XREP’in yay gergili kuyrukları açılmış halde.

XREP o kadar hassas ki, eğer daha kuvvetli olsaydı şok etkisi kalp krizine neden olmak suretiyle hedefin ölümü ile sonuçlanabilirdi. Eğer daha zayıf olsaydı bu durumda hedef etkisiz hale getirilemezdi. Bu sebeple akım yalnızca bir kaç mili amper civarlarında.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here