AR Parçalarıyla Uyumlu İlk Havalı Tüfek: Crossman Benjamin Armada Magpul

Yeni Benjamin Armada dünyanın ilk AR parçalarıyla uyumlu havalı tüfeği ve resmi olarak lisanslı Magpul’un M-LOK (birimsel kilitleme sistemli) teçhizatını üzerinde bulundurmaktadır. M-LOK sistemi sayesinde tüfek üzerindeki bir boşluğa teçhizat veya aksesuar takmak için herhangi bir boyutta picatinny kızağı ekleyebilirsiniz. Armada’da pazar imkanları sürekli büyüyen AR parçaları ve çok fazla övgü toplayan M-LOK sistemi tercih edilmiştir.

Armada PCP tüplü olması ve kullanıcıya geniş bir ayarlanabilirlik imkanı vermesi sayesinde AR tutkunlarını çok eğlendirecek bir havalı tüfek. Uygulama nezdinde M-LOK arayüz sistemi ve tüfek tasarımı askeri özellik ve ölçülerde kabza ve kundak tasarımı için yapılmış. Böylece Armada kullanıcılara diğer AR parça ve teçhizatlarını kullanabilme garantisi veriyor.

.22 kalibrelik Armada’nın üretimi Amerika’da yapılmaktadır. 1000 FPS’nin üzerindeki saçma hızı ve her dolduruluşunda 30 saçma atabilmesi onu ideal bir eğlence ve isabet tüfeği haline getirmektedir. Armada AR-15 dipçik ve kabzası aynı zamanda 10’luk bir şarjör ve susturucu bulundurmakta. Sürgü ise solak kullanıcılar için tersine çevrilebilir özelliktedir.
Kısacası Armada barutlu tüfek dünyasından bütün artıları almış ve kendi alanında saygın bir yer edinmiş görünüyor. Sadece bir dürbün montaj kızağı yerine Armada, birçok montaj noktasına sahip. Picatinny kızağı tüfeğin bütün gövdesini sarmakta ve M-LOK eklenti noktaları tüfeğin yanlarına ve altına aksesuar ekleme imkanı vermektedir.

Armada 10’luk bir şarjörle kullanıcıya geliyor. Şarjör kullanıcıya çıkarmadan kaç saçma kaldığını görme ve şarjör değiştirme imkanı sağlıyor.
Armada henüz Türkiye’de satışa çıkmamakla beraber Amerika’daki dürbün ve Bipod’lu (çatal ayak) satış fiyatı yaklaşık 1000$ civarı.
TEKNİK ÖZELLİKLER
KALİBRE: .22
GÜÇ SAĞLAYICI: PCP Tüp
SAÇMA HIZI: 1000 fps’nin üzerinde
MEKANİZMA: Sürgülü Mekanizma
UZUNLUK: 1.1m
AĞIRLIK: 3.7kg
NAMLU HAMMADDESİ: Çelik
OMUZLUK: Çıkarılabilir
ARPACIK: Yok
HAMMADDE: Sentetik
MONTAJ KIZAĞI: Picatinny
SUSTURUCU: Var
TETİK: 2 Kademeli
ARMADA İLE ATIŞ
Tam teçhizatlı haliyle Armada’nın ağırlık merkezi öne doğru kaymakta ancak bipod üzerinde veya herhangi bir yere destek alarak yapılan atışlarda bunun olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.
Armada 10 saçmalık şarjör içermektedir. Şarjör gövdede gömülü halde, şekillendirilmiş plastik mandal tarafından herhangi bir şekilde hareket etmeyecek şekilde tutulmaktadır. Daha önce de belirttiğimiz kaç saçma kaldığını gösterebilen özellik tüfeğe çok fazla değer katmaktadır. Kaç saçma kaldığını saymak veya hissetmek yerine şarjör etrafında dönen rakamları takip edin, saçmayı namluya sürün ve kalan saçmaları da yükleyin.

Şarjörün gömülü olması ve sürgünün yapısı şarjörü yuvasına sıkıca sabitliyor. Sürgü kolunu kaldırınca sürgü serbestçe hareket edebiliyor, bu da diğer saçmanın yanlışlıkla yüklenmesine sebebiyet verebiliyor. Ancak iyi bir ekleme olarak konulan bir mandal sürgü kolunu tutarak bir nebze de olsa yanlışlıkla sonraki saçmanın yüklenmesini engelliyor. Her ateşlendiğinde sürgü çevrilerek şarjörün dönmesini ve diğer saçmanın yerine oturmasını sağlıyor. Sonraki atış için sürgü itilerek saçmanın mermi yatağına yerleşmesi sağlanıyor.
Tetik başlı başına ilginç bir mekanizmadan oluşuyor. Neredeyse diğer AR tetikleriyle yarışabilecek düzeyde tasarlanmış. Az bir kavis ve keskin köşelere sahip. Tetik ve emniyetin her ikisi de çıplak metalden yapılmış, üzerilerinde herhangi bir kaplama bulunmuyor. Bu yüzden belli bir zaman sonra renklerinde solma ve renk değişimleri gözlenebiliyor. Bu durum her ne kadar kullanıcıları hayal kırıklığına uğratsa da tüfeğin diğer özelliklerinin yanında göz ardı edilebilecek bir sorun gibi görünüyor.
Tetik düzeneğinin iki kademeli olduğunu belirtmiştik. 0.85 kg’lık ezme boşluğu ve 0.5 kg’lık diğer son çekiş boşluğuyla beraber toplamda 1.3 kg’lık tetik ağırlığına sahip.

Tüfeğin geri tepmesi yok denecek kadar az. İsabet hassasiyeti testi 45 metre mesafe, 25°C hava sıcaklığı ve %50 nem oranında kapalı alanda tamamlandı. 45 metreden kendi paketinde gelen dürbün ve bipod’la yapılan atışlarda atışların 5’i 1,5cm², maksimum grupmanda ise atışların 30’unun ise 2,5cm²’lik alanda toplandığı gözlenmiştir.
Sıradan havalı tüfeklerden sıkılan ve havalı tüfeklerde yenilik isteyen okurlarımız için Armada’nın Magpul donanımı ve eklenebilecek aksesuar çeşitliliği sayesinde farklı ve heyecanlı bir deneyim olacağı kesin.
OLUMLU YORUMLAR:

-Şarjörlü mekanizma kusursuz bir şekilde beslemeyi ve saçmaların korunmasını sağlıyor.

-Pompalama sistemi denenmiş diğer tüfekler arasında en etkili olan sistem.

-Uzak mesafeye atış yapmak için üretilmemesine rağmen uzak mesafelerde dahi yeterli isabetliliği göstermekte.
-Kullandığı .22 kalibrelik (5.5mm) saçma kolay bulunabilir.
-Tetik iyi bir atıcının elinde çok küçük hedefleri bile vurabilecek ölçüde rahat ve iyi.
-M-LOK sistemi sayesinde kolayca aksesuar ve teçhizat eklenebilir.
OLUMSUZ YORUMLAR:
-Magpul teçhizatı ve namlu arasındaki yarım santimlik boşluk bulunuyor ve namlu bazen biraz gevşiyor ve sallanıyor gibi hissediliyor.
-Nadiren saçmayı hedeften bambaşka yerlere fırlatıyor.
-Kaplama yapılmamış tetik ve emniyet üzerinde renk bozulmaları görülebiliyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here