COLT RAIL GUN .45 ACP KALİBRE

Colt firmasının “Colt system” adlı katalogu aksesuar rayı ile donatılmış Government modeliyle güncellenmiş oldu. Profesyonel kullanım için tasarlanmış olan bu model, öne kaydırılmış ağırlık merkezi sayesinde daha rahat kontrol edilebildiğinden sivil kullanıcılara da uygun. Her zamanki gibi mükemmel çalışma mekanizması ve mermi tipinden çok etkilenen bir isabet hassasiyeti söz konusu

1911 tipi yarı otomatik tabancalar, haklı olarak daha geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmek isteyen Amerikalı üreticiler tarafından sürekli olarak farklı bir şeyler eklenerek üretiliyor. Colt firması da bu kuralın dışına çıkmamış ve ünlü Government modeline rail gun versiyonunu ekleyerek silahı hem profesyonel taşıma hem mesken savunma amaçları doğrultusunda optimize etmeye çalışmış. Adından da anlaşılacağı gibi (“rail” İngilizcede ray, kılavuz anlamına geliyor), XSE serisinden türetilmiş olan Rail Gun modeli, taktik fenerler ve/veya lazer noktalıyıcılar gibi yardımcı nişan sistemleri monte edebilmek için ön gövde korkuluğu (dust cover) üzerine yerleştirilmiş bir Picatinny rayla donatılmış. Bu nedenle Rail Gun eğer hizmet sırasında veya mesken savunması gibi amaçlar doğrultusunda kullanılıyorsa, kritik ışık koşulları için de optimize edilmiş bir silah diyebiliriz. Bu tip bir kullanım söz konusu olduğunda silahın boyutları ve ağırlığı herhangi bir sınırlama getirmiyor, ama gizli taşıma gerekli olduğunda bu özellikleri sınırlayıcı sayılır. Hatta ağırlığı ve boyutları, atışa verdiği tepkiyi yumuşatarak, silahın daha kolay kontrol edilebilmesine katkı sağlıyor. Silah plastikten yapılmış, içi köpük malzemeli ve kilitli Colt çantasıyla birlikte teslim ediliyor. Paket donanımda tek bir adet şarjör yer alıyor. Çantada ayrıca kullanım kılavuzu, ateşli silahlarda kullanılan tipte Colt marka bir kilit, namlu ile sürgü arasına konulan ve silahın boş olduğunu gösteren turuncu renkte plastik parça ve Amerikalı kullanıcılara yönelik birkaç döküman mevcut.

Adından da anlaşılacağı gibi (rail İngilizcede ray-kılavuz anlamına geliyor), Colt Rail Gun yardımcı nişan sistemleri takılabilmesi için dust cover üzerinde Picatinny rayla donatılmış.

Rail Gun pratik kullanım amaçlarına yönelik bir silah olarak tasarlanmış, ama sürgünün sol tarafında yer alan şahlanmış at figürü, gövdenin sağ tarafında bulunan ve modele verilen ismin baş harflerinden oluşan RG harfleriyle başlayan sicil numarası gibi bazı ayrıntılarıyla, hiç kuşkusuz bu markanın tutkunlarının ve koleksiyoncuların da iştahını kabartacak bir silah. Sürgünün yan tarafları parlak, gövdenin ve sürgünün diğer yüzeyleri ise kumlanmış mat saten işçilikli olarak tasarlanmış ve bu kontrast silaha hoş bir görünüm kazandırıyor.

MEKANİK ÖZELLİKLERİ

Rail gun; Colt-Browning sistemi ile üretilmiş kısa geri tepmeli namlu hareketiyle çalışan gecikmeli kilit mekanizmasına sahip bir silah. Tek hareketli tetik sistemi, yanları parlak ibiği ise tırtıllı olan içi boş gövdeli dıştan tipte horozu var. İğnesi atalet sistemiyle çalışıyor. Gövdesi, şarjör dahil paslanmaz çelikten imal edilmiş. Şarjörü 8 fişek kapasiteli, patentli elastik tipte gerdel donanımlı ve yan taraflarında üçüncü fişekten başlayıp sekizinci fişeğin olduğu yere kadara uzanan ve mermi kontrolü yapmaya yarayan 6 adet delik mevcut. Gerdelin üzerinde patent numarası yer alıyor, üst tarafında ise üreticinin adı, Colt sembolü, kalibre ve kapasite verileri basılı. Fişekleri yerleştirme işlemi sırasında, son fişeği yerleştirirken fazla bir güç uygulamanıza gerek kalmıyor. Sırtı bombeli olan sürgünün yanlarında kavrama sağlayan 11 adet kertik mevcut, arkaya eğimli ve ince olan bu kertikler iyi dizayn edilmiş olduklarından kurma sırasında sağlam bir kavrama sağlıyorlar. Önde yer alan ve aynı tipte olan kertiklerin sayısı ise 9. Kovan tahliye penceresi ise alçaltılmış ve hafifçe havşalı, elastik kovan tırnağı (ekstraktör) ise iç kısımda. Paslanmaz çelikten yapılmış namlu üzerinde National Match yazısı var ve bunu kovan tahliye penceresinden görebiliyorsunuz. Atım yatağının honlanmış rampasına da saat 6 yönünde ilave bir havşa açılmış ve bu da fişek besleme işlemini kolaylaştırıyor. Siyah icra yayı mili kısa tipte ve Government tarzını yansıtıyor. İcra yayı burcu kendisini yaya bağlayan ve sökme sırasında yayın kazara fırlamasını engelleyen içe doğru bir puntoya sahip. Sürgü tutma mandalı (hold open) yine paslanmaz çelikten mamul ve bu da diğer parçalar, yani beaver tail kabza emniyeti ile birleşen horoz yay muhafazası ve her iki elle kullanılan çift taraflı emniyet mandalı gibi özenli bir işçilik eseri. Emniyet mandalının kolları hem alt hem üst yüzeylerinde ince kanallı. Aynı tipteki tetik de hafif alaşımlı metalden yapılmış ve hafif olması için üzerine üç delik açılmış. Tetiğin ön yüzünde bulunan daha ufak diğer bir delikten de tetik yolu sonunu (trigger stop) ayarlamaya yarayan alyen vidaya müdahale edilebiliyor. Tetiğin yüzeyindeki mat gri işçilik de bunun sürgüye ve diğer aksama estetik açıdan uyum sağlamış. Kabza ön yüzü (front strap) ile tetik köprüsünün alt bağlantısı arasında gövdeye açılmış oyuk, orta parmağın duruşunu stabilize etme amacıyla düşünülmüş.


Bu Colt açıkta taşıma ve mesken savunması amaçlarına uygun tasarlanmış ise de, isabet hassasiyetiyle atıcılığa da uygun. Şahlanmış at logosuyla sembolleşen bu markanın her zaman koleksiyoncuları ve tutkunları var.

Üstte de belirttiğimiz gibi, yardımcı nişan sistemleri monte etmek için konulmuş Picatinny raylar dust cover üzerinde bulunuyorlar ve bu nedenle ön gövde korkuluğu oldukça iri ve köşeli tipte tasarlanmış. Ağız kısmındaki hafif rampa sayesinde aksesuarlar yuvasına kolayca ve hızlı şekilde oturtuluyor.

Yüzeyleri tırtıklı kabza kapakları estetik açıdan güzel ve üzerlerinde parlak paslanmaz çelik vidaların yer aldığı baklava şeklinde küçük düz yüzeylerle(double diamond) süslenmiş. Düz tipte çizgili horoz yay muhafazası plastikten yapılmış. Böyle bir malzemeden imal edilmiş olması kabzanın sağlamlığına olumsuz etki etmese de, detaylara önem veren kullanıcıların haklı olarak burun kıvırmalarına neden olacaktır.

Çelik gövdenin ağırlığı silahın kontrol edilebilirliğini arttırıyor. Resimde 8 mermi kapasiteli şarjörün patentli elastik gerdeli ile, otomatik iğne emniyetini devre dışı bırakan kol görülüyor. Atım yatağının honlanmış rampasına saat 6 yönünde ek bir havşa açılmış, bu da mermi besleme işlemini kolaylaştırıyor.

Gövde ile sürgü arasındaki toleranslar, kirli ortamlarda çalışmayı da hesap ederek iyi ayarlanmış ve sürgü hareketi gayet akıcı. Namlu sürgünün kilit diş yarıklarına göre hassas bir şekilde hizalanmış ve çalışma sistemi için yeterli marjlar bırakılmış. Bu nedenle, atış testlerinde özellikle match tipi doldurulmuş fişeklerle sağlanabilen yüksek isabet hassasiyeti üzerinde olumsuz bir etki söz konusu değil. Namlu ile yüzük (bushing) arasındaki birleşme de gayet hassas ve düzgün şekilde gerçekleştirilmiş: Yüzüğü, icra yayı burcuna bastırıp, hiçbir alet kullanmadan kolayca döndürebiliyorsunuz. Silahı olağan bakım için sökme-takma işlemleri komplike aşamalar içermiyor. Silahın bazı iç kısımlarında, örneğin ön gövde korkuluğunun içinde görülen işçilik izleri, bu aksamın gerektiği gibi çalışmasına engel teşkil edecek nitelikte değil. Sürgünün alt kenarlarının biraz önce de belirttiğimiz gibi yuvarlatılmış olması iyi bir uygulama, ama içerde kalan kenarlarının, kovan tahliye penceresinin olduğu bölgenin ve kabza ön cephesinin (front strap) şarjör tabanının oturduğu oyuk kısmının keskin kenarlar bulundurması, bazı hallerde parmaklar için rahatsız edici olabilir.


Arpacık yerine kırlangıç kuyruğu geçme sistemiyle yerleştirilmiş. İri boyutları ve köşeli formu ile hızlı nişan almayı ve isabet yüzdesini arttırmayı kolaylaştırıyor.

Novak tipi gez de kırlangıç kuyruğu geçme sistemiyle yerleştirilmiş, önde alyen başlı tespit vidası var. Alçak profili ve sivri köşeleri olmayışıyla silahın taşınmasını kolaylaştırma hedefine yönelik tasarlanmış. Geniş bakış açısı arpacıkla kolayca hizalanmasını sağlıyor, yanlardaki beyaz noktalar ise zayıf ışık altında nişan almayı kolaylaştırıyor.

Manuel ve otomatik emniyet sistemlerinden oluşan emniyet tertibatı bütünü halinde pratik kullanım amacına yönelik üretilmiş bir silaha uygun. Çift taraflı kullanılabilen manuel emniyet mandalı sadece horoz kurulu iken devreye alınabiliyor ve devredeyken sürgüyü de kilitliyor. Horoz ise ilk çentik (yarım çentik) emniyet sistemi ile donanımlı. Otomatik iğne emniyeti sayesinde silahı ancak tetiğe sonuna kadar bastığınızda ateşleme olanağınız var. Kabza emniyeti ise silahın gereken şekilde kavranmadığı hallerde ateş edebilmeyi engelliyor. Gez, Novak tipi ve siyah renkte, yerine bir alyen vida ile sabitlenmiş ;, sürgü sırtına kırlangıç kuyruğu şeklinde geçmeli ve alçak profilli.

Ön yüzü çizgili tetik alaşımlı metalden ve hafifletilmesi için üç delik açılmış. Ön yüzündeki küçük delik ise trigger stop ayarı yapmak için. Dust cover ile tetik köprüsü bağlantısı arasında kalan bölgeye açılmış oyuk kavrama özelliğini iyileştirme amaçlı.

NİŞANGAH ELEMANLARI VE TETİK MEKANİZMASI

Silahın boyunun fazla yüksek olmaması, profili ve keskin-köşeli kenarları bulunmaması taşınmasını ve kullanılmasını kolaylaştırıyor. Arka kısmından geniş bakış açısına sahip olması arpacığın yanlarında boşluk kalmasına neden oluyor ve seri atışlarda bunu hızlı şekilde göze oturtmanızı biraz olsun engelliyor, ama nişan alarak yapılan atışlar için herhangi bir sorun çıkarmıyor. Arpacık ta kırlangıç kuyruğu tabir edilen kanal tipi geçme sistemiyle yerine sabitlenmiş, siyah renkte, köşeli ve iri hatlarıyla kolayca göze oturuyor. Aydınlık olmayan veya ışık koşullarının zayıf olduğu ortamlarda nişan almayı kolaylaştırmak için klasik three dot system (üç nokta sistemi) düşünülmüş ve iki adet gezin yanlarına, bir adet de arpacığın yüzüne beyaz nokta yerleştirilmiş.

Kabzanın ergonomik olduğu tartışılmaz. Gül ağacından yapılmış kabza kapakları şık ve iyi kavrama özellikli. Beaver tail kabza emniyeti kabzayı yüksekten kavramaya olanak tanıyor. Kabza emniyeti ve çift taraflı kullanılabilen alttan-üstten çizgili manuel emniyet mandalları kolay ve rahat müdahale olanağı veriyor. Horoz yayı muhafazası sırtı ince kanallı plastik malzemeden yapılmış.

Dust cover üzerinde bulunan Picatinny raylar sayesinde yardımcı nişan cihazları monte edebilirsiniz. Tek hareketli tetik sistemi hafif ve kısa bir tetik ön yolu içeriyor. Tetiğin düşme noktası fazla net olmadığından, alışana kadar atış eylemi sırasında bazı kararsızlıklara yol açabilir. Orta uzunlukta ve istenmeyen sürtünmeler içermeyen düşme noktası, horozun hareket ettiği ana kadar yaklaşık 2.300 gramlık bir tetik düşürme ağırlığı ile müdahale etmeyi gerektiriyor. Trigger stop (tetik yolu sonu) fabrika çıkış ayarı gereken şekilde yapılmış.

ATIŞ TESTLERİMİZ

Atışlarda 226 grain LRNTFL çekirdekli Fiocchi mermiler ile, 239 grain FMJ çekirdekli Winchester mermiler kullandık. Ayrıca, kendi yaptığımız dolumlarda, 230 grain FMJ Fiocchi gömlekli mermileri 6.2 grain dozunda Sipe N barutla, 230 grain Hornady sivri uçlu ve kurşun dumanı çıkarmayan (FMJ encapsulated) çekirdekleri 5.2 grain Vihtavuori barut dozuyla ve yine Fiocchi markalı 200 grain küt uçlu (FMJFN) çekirdekleri 7.5 grain Sipe N barut dozuyla doldurduk. Son olarak, alaşımlı metalden yapılmış küt uçlu (SWCBB) 200 grainCast performans bullets atıcılık tipi çekirdekler kullandık ve bunların kovanına 4.8 grain Vihtavuori N320 barut koyduk. Gömlekli çekirdeklerle yaptığımız dolumlarda Fiocchi, alaşımlı kurşun çekirdekler ile yaptığımız dolumlarda ise MFS kovanlar kullandık. Kapsüller ise hepsinde CCI large pistol idi. Rail gun her şeyden önce esnek kullanım özelliklerine sahip bir silah.

Fişekler, dolum ve çekirdek tipine göre fark etmeksizin fişek yatağına son derece akıcı şekilde sürülüyor. Kovan çıkartma ve fırlatma işlemleri de düzenli gerçekleşiyor. İncelediğimiz boş kovanlar üzerinde deformasyon ve is izleri sınırlıydı, iğne izleri ise güçlü ve merkezi vuruşlar yapıldığını gösteriyordu.

Paslanmaz çelikten atıcılık tipi namlu özel dolum mermilerle çok iyi grupmanlar yakaladı. Fotoğrafta aynı zamanda hold open ve kolayca elle sökülebilen bushing görülüyor. Ayrıca icra yayı burcu ve bunu yaya sabitleyen punta ile, kısa icra mili görüntülenmiş.

İsabet testlerini 25 metre mesafeden, nişan alarak ve çift elle yapılan desteksiz atışlarla gerçekleştirdik. Sivri uçlu çekirdeğe sahip mühimmatın hepsiyle kabul edilebilir grupmanlar elde ettik. Küt uçlu gömlekli çekirdekli ve güçlü barut dozlarına sahip mermilerle elde ettiğimiz sonuçlar pek parlak değildi ve yıllar yılı System Colt 5” silahların büyük kısmıyla elde ettiğimiz sonuçların gerisinde kaldı. Atıcılığa uygun SWCBB 200 grain çekirdekli mermilerle yaptığımız atışlarda ise elimizdeki Colt bir anda dönüşüm geçirdi ve XSE türevli pratik kullanım amaçlı bir yarı otomatik tabancadan, adeta bir Gold Cup National M atch silahına dönüşüverdi!

Güçlü mermilerle silahın atışa verdiği tepki seri atışlarda isabet yüzdesine etki ediyor ve dolayısıyla atış hızını (aralıklarını) düşürüyor. Küt uçlu çekirdekler kullanılan mermilerle yapılan atışlarda ise geri tepme daha sert ve namlu şahlanması daha ani gerçekleşiyor. Kurşun çekirdekli mermilerde ise bunun tersi söz konusu; yani atıcılığa uygun Cast performance bullet SWCBB ve teflonlu Fiocchi fişeklerle yaptığımız atışlarda silahın daha yumuşak ve kademeli olan tepmeleri , atıcının tetiğe ve nişan hattına daha iyi konsantre olmasına izin veriyor. Nişan elemanlarının dizaynı, tetiğin düşme noktasının net oluşu, kabzanın ergonomisi, silahın ağırlığı ve dengesi gibi özellikler sayesinde Rail Gun kolay kullanılabilen ve kontrol edilebilen bir tabanca. Beaver tail kabza emniyeti horozun eli ısırmasını önlüyor ve aynı zamanda kabzayı yüksekten kavramanızı sağladığından, namlu şahlanması daha iyi kontrol edilebiliyor. Kabza emniyeti büyük olduğundan eli küçük olan kullanıcılar tarafından bile rahatça kullanılabiliyor. Tetik erişim mesafesi (trigger reach) her ölçüdeki ele göre ayarlanabiliyor. Çift taraflı manuel emniyet mandalının da uzatılmış olması sayesinde açma ve kapama işlemi son derece kolay gerçekleşiyor. Sürgü tutma mandalının (hold open) ve şarjör düşürme düğmesinin çalıştırılması fazla güç uygulamayı gerektirmiyor. Front strap ile tetik köprüsü alt bağlantısı arasında kalan oyuk, kabza kapaklarının sağladığı fena sayılmayacak kavrama özelliğine ilave katkı sağlıyor.

SONUÇ

Hizmet tipi açıkta taşımaya ve mesken savunması gibi kullanım amaçlarına yönelik tasarlanmış olan Rail Gun, markanın zaten zengin olan system Colt ürün yelpazesini tamamlıyor. Silaha monte edilebilen taktik dürbün fener ve gerekirse lazer noktalama sistemi zayıf ışık koşullarında önem kazanan aksesuarlar. Silahın boyutları ve ağırlığı, gerek hizmet tipi gerek mesken savunması gibi kullanım amaçlarına herhangi bir sınır getirmiyor, hatta atışa verdiği tepkileri yumuşatarak daha kolay kontrol edilebilen bir silah olmasını sağlıyorlar. Bununla birlikte, Rail Gun profesyonel kullanımın dışında, bu markanın tutkunları, koleksiyoncuları ve sportif atıcılar için de çekici bir silah. Nitekim, resmi görünümünü tamamlayan saten yüzey işçilikleri ve bunlara kontrast yaratan parlatılmış yüzeyleriyle estetik açıdan göze hoş gelen bir tabanca olduğunu söyleyebiliriz. Esnek çalışma sistemi sayesinde hem deneyimli atıcıların, hem de kendi fişeklerini kendisi doldurmaya henüz yeni başlamış amatörlerin gereksinimlerini fazlasıyla karşılayabilir.

Resimde arkadaşımız test atışları sırasında.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here