Gabala ISSF Dünya Kupası Son Gün Özeti

Rus trap şampiyonu Alipov Gabala’nın son madalyasını aldı.

ISSF tarafından Gabala’da düzenlenen tüfek, tabanca ve pompalı tüfek Dünya Kupası bugün yapılan Erkekler Trap finali ile son buldu. Rio 2016 Olimpiyatları için ayrılmış 34 kota, 25 ülkenin atletlerine 15 atış yarışmasıyla dağıtıtıldı. Ayrıca üç adet Dünya rekoruda kırılmış oldu.


Yarışmanın son altın madalyası 2004 Olimpiyatları Şampiyonu Rus atlet Alexey Alipov tarafından kazanıldı. 40 yaşındaki atlet Hırvat Giovanni Chernogoraz’I altın madalya maçında 15’de 14 yaparak yendi. Alipov yarışmanın finaline neredeyse mükemmel sayılabilecek bir skor olan 125’de 124 yaparak finallere gitmeye hak kazandı ve hem yarı finalde iki mükemmel round (15’de 15) hem de finalde bir mükemmel round yaparak rakiplerine şans tanımadı. Bu rus atletin Azerbaycan’da kazandığı ilk madalya değil. Alipov Bakü’de düzenlenen Avrupa Oyunları’nda da bir altın madalya kazanmıştı.

Chernograz hem bugünkü gümüş madalyayı hem de Olimpiyat kotasından Hırvatistan için de bir yer aldı ve bu sayede Rio’da önceki ünvanını korumak için savaş verebilecek. Bronz madalya 32 yaşındaki İtalyan atlet Erminio Frasca’ya gitti. Böylece Frasca üç yılın ardından ilk kez podyuma çıkmış oldu. Frasca ilk kez finalist olmayı başaran Türk atlet Erdinç Kebapçı’yı sadece 1 atışla geçerek bronz madalyayı almış oldu fakat Erdinç Rio Olimpiyatları için olan kotadan kendine bir adet yer ayırtmayı başardı.

Alipov maçla ilgili şu sözleri kullandı; “Tekrardan podyumda olmak mükemmel bir duygu. ISSF kuralları birkaç oyun önce değişti ve o kurallara göre kendimi adapte etmem biraz zaman aldı fakat bunu başardım ve ben podyuma geri döndüm.” dedi.

90 ülkeden gelen 1100 atlet yarışmalarda boy gösterdi ve Olimpiyat kotalarından yer alabilmek için çaba gösterdi.

Çin’li atletler 6 altın, 4 gümüş ve 2 bronz ile toplamda 12 madalya kazanarak eşsiz bir başarıya imza attılar. ABD’li atletler ise 2 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalya ile ikinci sıraya yerleştiler. Rusya ise 2 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalya ile üçüncü sırayı aldı.


Üç adet Dünya rekoru’da Gabala’da kırıldı. Erkekler Trap kategorisinde Jean Pierre tarafından 75 hedef ile, Kadınlar 50m 3 pozisyonda atış kategorisinde Sylwia Bogacka tarafından 592 puan ile ve Kadınlar skeet kategorisinde Aleksandra Jarmolinska tarafından 75 hedefle üç adet Dünya rekoru kırıldı.

34 Olimpiyat kotası ise 25 farklı ülkeye tüfek, tabanca ve pompalı tüfek kategorilerinde dağıtıldı. 267 Rio 2016 atış kotası ise ISSF tarafından dağıtıldı. Kalan 90 kota ise İtalya’da yapılacak olan ISSF Dünya Pompalı Tüfek şampiyonası’nda ve 2015 Kahire Afrika Şampiyonası, Kuveyt Asya Şampiyonası, 2015 Sidney Okyanus Şampiyonası ve 2016 Gyor Avrupa Şampiyonası’nda dağıtılacak. Dokuz adet Olimpiyat kotası ise Rio Olimpiyatlarında ev sahibi olacak ülke olan Brezilya için ve 24 adet kota ise Tripartite komisyonu için ayrıldı.


Gabala Dünya kupası sezonunu normal bir şekilde kapattı. ISSF Dünya Kupası Finalleri (Tüfek ve Tabanca) ise 1 ve 7 Eylül arasında Münih’te gerçekleştirilecek. Pompalı tüfek yarışmaları ise 15 ve 21 Ekim arasında Lefkoşa’da gerçekleştirilecek.

Finallerde ise sezonun en iyi atletleri geçen senenin şampiyonları ile karşılacaklar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here