Sarsılmaz ST9, K2-45’e Karşı!

Armi e Tiro Türkiye olarak, Sarsılmaz’ın yeni ürettiği silahlar arasında olan ST9 ve K2-45’i test etmek ve karşılaştırmak için Düzce’deki tesislerinde yer alan Balistik Test Merkezi’ndeydik.

Gerçi sözkonusu tabancalarımızdan K2-45 yeni bir ürün sayılmasa bile boyutları küçültülmüş olan K2-45 C “.compact” modelinin henüz çiçeği burnunda! Bizler de en yaygın iki tabanca fişeklerinden olan .45 ACP ve 9x19mm Parabellum’un en yeni ve en kaliteli Sarsılmaz tabancalarını incelemek ve teste tabi tutmaya karar verdik!

ST9

Sarsılmaz’ın 9 mm’deki amiral gemisi olarak nitelendirebileceğimiz ST9, gizli iğne ateşlemeli ve neredeyse hiçbir eksiği olmayan bir tabanca. Bilhassa emniyet mekanizması son derece gelişmiş olarak tasarlanan ST9’da akla gelen tüm emniyet ve ikaz sistemleri mevcut: tetik emniyeti, düşme veya silaha alınan sert bir darbe gibi durumlarda ateş almayı engelleyen iğne emniyeti, fişek yatağının durumunu kontrol etmeye yarayan açık tırnak tasarımı ve iğne kurulum durumunu gösteren kırmızı uçlu müşir. Modern taktiksel silahların neredeyse tümü gibi kaliteli bir polimer gövde etrafına inşa edilmiş sade fakat fonksiyonel yapısı silahın maksimum güvenilirliğe ve işlevselliğe sahip olmasını sağlıyor. Gövdede zaten ilk bakışta; değiştirilebilir kabza sırtı, picatinny aksesuar kızağı, eldiven ile kullanıma müsaade eden geniş tetik korkuluğu, kılıftan süratli çekmeye son derece müsait olan pürüzsüz buton ve manivela uzantıları ile kavramaya maksimum destek sağlayan özel tasarım tırtıklar gibi modern taktiksel fonksiyonların tümünü görmek mümkün!

Sarsılmaz’ın ST9 ile bu sene yaptığı en başarılı yenilik ise şüphesiz şeffaf polimer şarjör. Bu şarjör, şeffaf gövdesi sayesinde kaç merminiz kaldığını muhtemelen en süratli bir biçimde öğrenmenizi sağlayan şarjörlerden biri. Sarsılmaz, bu vesileyle üretim masrafını da düşürerek sert ve hor kullanımlarda (ki taktiksel silahların zaten buna hazırlıklı olmaları gereklidir!) eskimesine üzülmeyeceğiniz bir şarjör geliştirmiş. Üretiminde kullanılan modern plastik parçalar ise şarjörün güvenilirliğine dair endişeye mahal gerektirmeyecek cinsten. Üstelik yurtdışı piyasaya 17 kapasiteli şarjörler de sunmakta olan Sarsılmaz yasal kısıtlamalardan ötürü iç piyasaya yalnızca 15’lik şarjörleri vermekte. Özel alaşımlı çelik parçaların ise tümü özel ısıl işlemler görmüş olup yüksek mukavvemet ihtiva ediyor. Tek hareketli bir mekanizmaya sahip ST9, tam 2.5kg’lık bir düşürme ağırlığına sahip. Silahın toplam boş ağırlığı ise 820 gram olup silahın kavrama, mukavemet ve dolayısıyla güvenilirliği gibi özelliklerini artıran irice hatlarını hesaba katarsak son derece makul.

Tüm bunlarla birlikte silahın patentli bir modüler kızak mekanizmasına sahip olduğunu belirtelim: Bu modüler kızak mekanizması aynı gövde üzerinde .45 ACP, .40Samp;W veya 9x19mm Parabellum’luk kızakları değiştirerek kullanabilirsiniz! Bu özellik daha çok askeri kullanımda durum/ görev adaptasyonu ya da acil durumlarda bozulan bir tabancayı süratlice parça değişim yöntemi ile tamir etmeyi sağlayan bir özellik olsa bile tabanca ile ilgili kesinlikle bilinmesi gereken bir detay. Sarsılmaz; cerakote kaplama ve polimer renklendirme yöntemleri ile mümkün neredeyse her renk ve kamuflaj desenleri ile estetik ihtiyaçlarınızı tatmin etme imkanı tanıyor. Askeri kullanım gibi alanlarda kar, orman, toprak ve çöl gibi sayısız ortama hem sürgü hem de gövde için kamuflaj deseni sağlayabilmesi de Cerakote ve polimer teknolojilerinin önemini tekrar göstermekte.

Atış Testleri

Sarsılmaz’ın tetik ağırlığı, kadifemsi çekme hissiyatı, pürüzsüz bir hareket gibi mühim tetik hususlarında son yıllarda iyice uzmanlaştığını zaten biliyorduk, fakat yine de belirtmeliyiz ki ST9 bambaşkaydı. Diğer Sarsılmaz tabancalarından farklı bir platformda üretilmiş olması ST9’un yeniden tasarlanmasına ve dolayısıyla daha başarılı bir mekanizma geliştirilmesine tetik ve bir çok hususta yardımcı olmuş. Bizler de durumları biraz zorlaştırmak ve dolayısıyla silahın ergonomi ve atış özellikleri gibi hususlardaki esas farklarını hissetmek adına hedefimizi 25 metreye koyduk.

Ortam yeraltı olduğundan ve sıkı bir havalandırmaya sahip olduğundan serindi ve balistik kurallar açısından giymemiz zorunlu olan çelik yelek son derece rahatsızdı. Grupmanlarımızı tüm bu olumsuz koşullarla beraber değerlendirdiğimiz zaman silahın atıcısını yönlendirmeye meyilli olduğunu rahatlıkla görebiliyorduk. Aynı zamanda çift kademeli icra yayı ve entegre icra mili de mükerrer atışlarda grupmanların dar kalmasına yardımcı olduğu gibi silahın süratlice sökülmesine ve temizlenmesine katkıda bulunuyor. Unutmadan ekleyelim ki taktiksel tabancalar söz konusu olduğu zaman minimum parça ve maksimum hızda sökülebilme imkanı son derece önemli bir husus. Böylece hem temizlik işlemleri kolaylaşacağı gibi hem de küçük parçaların kaybolması ihtimali azalmış olur.

K2-45

Sarsılmaz ile ilgili genel olarak söyleyebileceğim en önemli özellik, herhalde tetik hassasiyeti konusunu son derece iyi kavramış olmaları! Bunu bilhassa ST9 modelinde fark ediyor olsanız da diğer modellerin tetikleri hiç de yabana atılacak gibi değil. Hatta diyebilirim ki bazı meşhur yabancı menşeili tabancalardan daha bile iyi! K2-45’in en önemli özelliği ne dersiniz peki? Piyasadaki çoğu .45 kalibre tabancaya iri boyutlarından ötürü fişek kapasitesi neredeyse hep bela olmuştur. Sarsılmaz’ın K2-45 modeli ise tam tamına 14+1 fişek kapasitesine sahip! Hatta daha bile özelleştirmemize izin verin: Sarsılmaz K2-45; Piyasada polimer gövdeli olmayan, yani metal alaşım gövdeye sahip ve 14+1 fişek kapasiteli çok çok az .45’liklerden biri! Bir çok kişi USP .45 ve benzeri yüksek kapasiteli tabancalar hususunda polimer gövde özelliğinden ötürü heves kırılması yaşıyor diyebiliriz. Her ne kadar plastik teknolojisi telaşa mahal vermeyecek kadar ilerlemiş olmasına rağmen “Elimi attım mı tabancam buz gibi, sapasağlam metal olacak, o kadar!” hissiyatının önüne halen geçecek kadar güven hissi uyandırmıyor!

Ayrıca kavrama tırtıklarının ömrü konusunda metal malzemenin plastiğe kaç tur bindireceği de bu konuda akıllara gelen sorulardan. Estetik olarak metalin üstünlüğünden bahsetmiyoruz bile! Yine de estetik demişken şahsi fikirlerimizi de belirtelim: Sarsılmaz’dan bu tabanca için daha fazla kabza çeşidi ummaktayız: Siyah polimer bir kabzanın son derece alışılageldik ve şık görünümüne ve kullanışlılığına rağmen böyle bir tabancaya sahip olsaydım, yağ işçilikli ve kaliteli bir ceviz kabza ile büyük ihtimal tabancamı çıkarmaya kıyamazdım! Yine de kabza hususu kişinin sonradan özel olarak yaptırabileceği, hatta biraz el işi düşkünlüğü varsa kendisinin bile yapabileceği bir durum olduğundan dolayı bu husus K2-45’i beğenmemek için kesinlikle yeterli bir sebep değil. K2’nin 9mm’lik kök modelinin ise birebir aynısının çapça büyültülmüşü kesinlikle değil K2-45. Kabza sırtı kunduz kuyruğu uzantısı da dahil olmak üzere bir tasarım yenilemesinden geçmiş. Picatinny aksesuar kızağı da eklenmiş olan K2-45’in kök modelden belki de olumsuz tek farkı emniyet mandalının çift yönlü kullanıma uygun olmaması. Ayrıca tüm Sarsılmaz tabancalarında olduğu gibi K2-45’in metal parçaların tamamı özel çelik alaşımlarından imal edilmiş olup ısıl işlemlere tabi tutulmuş ve maksimum mukavemet sağlanmış.

Buna K2-45’in aynı şekilde çelikten imal edilmiş olan alt gövdesi de dahil! Yine de K2-45’i en eşsiz kılan özelliği bana sorarsanız en fazla kitleye hitap eden modellerden biri olması! Kuşkusuz bu hususda fişek tercihi olan .45 ACP’nin de payı büyük. Belindeki tabancanın en az karşısına ansızın çıkacak olan öfkeli bir ayıyı ya da yaban domuzunu yıkacak kadar güçlü olmasını isteyen avcıdan tutun; yıkıcı güç arayan bir güvenlik görevlisi ya da korumadan, yalnızca estetik bir tabanca talep eden sivil bir kullanıcıya kadar! Hatta aynı özelliklere sahip (yalnızca daha kısa bir ebada sahip olan) kompakt “K2-45 C” modeli de mevcut! Ayrıca hem yanal hem dikey yönlerde ayarlanabilen noktalı nişangahlarını da unutmayalım! K2-45; bu tip nişangahları, ön gövdede mevcut picatinny aksesuar kızağı, çift hareketli sistemi ve eldiven ile kullanıma da müsaade eden geniş tetik korkuluğu gibi özellikleri sayesinde gördüğünüz gibi taktiksel tabanca gereksinimindeki kullanıcılara yahut müsabık kişilere de hitap ediyor!

Atış Testleri

Silah aslen metal gövdeli ve çift sıra şarjörlü bir .45’lik için inanılmaz derecede hafif olmasına rağmen (K2-45: 1115 gram ve K2-45 C: 1065 gram) 14’lük fişek kapasitesi kapasitesi tamamen dolu bir .45’lik tabancada ağırlık 9mm’ye kıyasla oldukça önemli boyutlarda artıyor. Yine de ağırlık dengesi son derece iyi ayarlanmış bir silah! Büyük çaplı ya da yüksek kapasiteli bir tabancada bu husus son derece önemlidir. Eğer ağırlık merkezi yeterince iyi ayarlanmış olmasaydı, 7-8 fişek sonra elinizdeki tabancanın kütle yoğunluğu adeta elinizde başka birinin tabancası varmış gibi apayrı bölgelerde olurdu ki bu hassas atışlarda nişanınızı fazlasıyla etkileyecek kadar mühim bir durum! Kütle yoğunluğunun ne denli iyi olduğunu ilk fişeği patlatır patlatmaz anladık!

Daha 5 dakika evvelinde 9mm’lik ayrı bir Sarsılmaz tabancası ile ateş etmiş biri olarak silahın sanki bir 9mm gibi şahlanıyor, yalnızca daha büyük bir patlama meydana getiriyor olması hayret vericiydi! Tetiğin kırılma noktası ise zar zor fark ediliyordu. İlk fişek ile de son fişek arasında silahın devasa kapasitesini de düşünecek olursak o kadar ciddi bir hassasiyet farkı da yoktu, neticesinde aşağı yukarı 20.5 gram gelen bir fişeğin 15 adedinden bahsediyoruz ki bu da 307.5 gram yani 1 kilonun üçte biri civarlarında bir fark demek. Fakat yine de birkaç şarjör yakan herhangi bir kişinin fark edebileceği nitelikteydi bu ağırlık. Bu avantaj, iyi hesaplanmış ağırlık merkezinin olduğu kadar metal gövdenin polimer gövdeye kıyasla sunduğu ekstra ağırlığın da sağladığı bir özellik.

Peki Ya Sonuç?

Aynı klasmandaki tabancaları bile çevre etkisi göz önünde bulundurmadan karşılaştırmak aslında çok da mantıklı bir fikir değil. Dolayısıyla biz de “İhtiyaca göre hangisi tercih edilmeli?” karşılaştırması yapmak suretiyle aslen bu iki tabanca arasında kalmış olsaydınız hangisini tercih etmenizin daha doğru olabileceğine dair farklı bir bakış açısı getireceğimizi düşünüyoruz! Öncelikle çapları ele almamız gerekirse; çap standartlarınıza belirli sınırlamalar getirmekte olan resmi bir kurumun elemanı olmadığınız müddet hangi fişeğin daha rahat temin edilebileceği hususu gerçekten göz önünde bulundurmamıza değmeyecek farklarda. Dolayısıyla tercih edeceğiniz çap tabancayı kullanım alanlarınızı alakadar edecek olan bir husus. Örneğin bir av tutkunu kişinin .45 ACP’den aşağı bir kalibre taşıması pek doğru değil; nitekim av tüfeğine tek kurşun ya da şavrotin fişekler sürmesine zaman kalmamış olan bir vahşi hayvan saldırısı durumunda belindeki tabancanın yıkacak ya da kalın bir deriyi delecek güce sahip olduğundan emin olması bizce son derece önemli bir etken. Mermilerin deliciliği ya da yıkıcılığından sadece çapa göre bahsetmek de pek doğru değil, nitekim bu cephanenin mevcut çekirdeğini ilgilendiren bir durum.

Fakat unutulmamalıdır ki daha büyük mermi daha büyük güç demek! Yani delici bir .45 ACP çekirdeği, delici bir 9mm’den daha etkili ya da aynı şekilde oyuk uçlu bir .45 ACP çekirdeği, aynı şekilde oyuk uçlu bir 9mm’den daha etkilidir. Yani size bütün durumu şöylece özetleyen bir soru yöneltsek: “Ne kadar güçlü bir fişek tercih ediyorsunuz?” o halde tercihiniz hangi tabanca olurdu? Varsayalım ki çap seçimi konusunda sorun yaşamıyorsunuz! K2-45’in çiftsıra şarjörü vesilesiyle şanslıyız ki fişek kapasitesi şartları da yalnızca bir mermi farkıyla elenebilecek bir şık. Ayrıca solak iseniz, piyasada zaten çok az bulunan solak tabancalardan başka tek opsiyonunuz çift yönlü kullanıma uygun olan modern tabancalar diyerek seçenekleri bir sınıf daha eliyoruz! Eğer klasik estetik değerlere sahip ve daha uzun bir ömürlü (ya da evladiyelik olmasını umduğunuz!) bir tabanca istemekteyseniz, o zaman kuşkusuz metal gövdenin plastik teknolojisini halen domine ettiği bir bölgedesiniz ve sizin tabancanız K2-45 demektir!

Fakat sadece işleve özen göstermekteyseniz, yani; kavrama, ağırlık, mümkün olduğunca pürüzsüz bir tetik, ergonomi, başarılı mükerrer atışlar ve benzeri hususlar sizin için daha önemliyse, ya da sadece modern tabancaların estetiğini klasikten daha çok beğeniyorsanız o vakit size nişan alan tabancanın ST9 olduğunu görmektesiniz demektir!

TEKNİK KART

ÜRETİCİSİ: Sarsılmaz – www.sarsilmaz.com

MODELİ: ST9

ÇAP: 9x19mm Parabellum

KAPASİTE: 15+1

NAMLU BOYU: 116 mm

TOPLAM BOY: 198 mm

TOPLAM YÜKSEKLİK: 148 mm

TOPLAM GENİŞLİK: 32 mm

BOŞ AĞIRLIK: 820 gr

TEKNİK KART

ÜRETİCİSİ: Sarsılmaz – www.sarsilmaz.com

MODELİ: K2-45

ÇAP: .45 ACP

KAPASİTE: 14+1

NAMLU BOYU: 120 mm

TOPLAM BOY: 212 mm

TOPLAM YÜKSEKLİK: 147 mm

TOPLAM GENİŞLİK: 35 mm

BOŞ AĞIRLIK: 1115 gr

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here