Tarihin En Kanlı Tabancası: Browning M1910

Browning M1910; John M. Browning isimli ünlü silah tasarımcısı tarafından FN Hertsal silah şirketinin isteği üzerine 1910 yılında tasarlandı. Bu tabanca başlangıçta 7.65 mm’lik mühimmat ile standart 9×19 mm mühimmattan biraz daha kısa olan 9×17 mm mühimmata uygun olacak şekilde iki ayrı versiyon olarak piyasaya sürüldü.

M1910’un geri tepmeye dayalı yarı otomatik sisteminin oldukça kullanışlı olması bu tabancanın dönemin Avrupa’sında çok kısa bir sürede ünlenmesini sağladı. M1910’un günümüz tabancalarıyla farklılık gösteren en önemli özelliği irca yayının namlunun altında bulunan ayrı bir irca mili yerine doğrudan namlunun üzerine yerleştirilmesiydi. Bu silahın bir diğer özelliği de silahın üzerinde üç ayrı emniyet tertibatının bulunmasıydı. Bu emniyet tertibatlarından ikisi şarjöre ve kabzanın üst tarafına gelecek şekilde gövdeye yerleştirilmiş durumdaydı. Üçüncü emniyet tertibatı ise kabzanın arkasında bulunan ve yalnızca silahın ele alınınca kullanılabilmesini sağlayan otomatik emniyet tertibatı idi.

Boş ağırlığı 590 g olan M1910’un; namlu uzunluğu 88 mm, toplam uzunluğu ise 153 mm’dir. M1910’un 7.65 mm mühimmat kullanan versiyonu 7 fişek alabilirken 9 mm mühimmat kullanan versiyonları 6 fişek kapasitesine sahiptir.

Son olarak M1910’un şimdiye kadarki en büyük işinden bahsedelim. Bilindiği üzere I. Dünya Savaşı Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun veliahtı olan Franz Ferdinand ve onun hamile eşinin 28 Haziran 1914’de bir Sırp milliyetçisi tarafından vurularak öldürülmesinin ardından gelişen olaylar sonucunda başladı.

Bu Sırp milliyetçinin adı Gavrilo Princip, veliahtı vurduğu tabanca ise baştan beri teknik özelliklerinden bahsettiğimiz Browning M1910’du. Yani bu tabancadan ateşlenen bir kurşun yüzünden tüm dünyanın o güne dek görmüş olduğu en büyük savaş patlak verdi. I. Dünya Savaşı boyunca 10 milyondan fazla insanın öldüğü tahmin edilmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here