Venetian 28 Numara Fausti

Sınırlı sayıda üretilen ve el işi zengin kakma işçilikleri Venedik şehrinin sembollerini yansıtan bir süperpoze. Ünlü San Marco meydanındaki aslan, gondollar, “buata” olarak bilinen Venedik maskeleri ve bir de mimari ayrıntı desenlerinde gizli. Mekanizması ise endüstriyelleşmiş bir klasik.

Fausti markası için son derece sınırlı sayıda üretilen çok özel süpepozeler tasarlamak pek yeni bir alışkanlık sayılmaz. Örneğin four-lock yani dört kilit takozlu yarım çakmak( box lock) sistemine sahip Brixian modelinin “Vittoria alata” (kanatlı zafer) ve “Battaglie bresciane” (Brescia savaşları) versiyonlarını hatırlayabiliriz. Bu versiyonlar silah fabrikalarıyla ünlü Brescia kentinin tarihinden esintiler sunuyordu. Yine iki alçak kilit takozundan yararlanarak boxlock kapanma sistemiyle çalışan Class modeli, “Regina” ve yuvarlak hatlı basküle sahip “Gheppio” versiyonlarıyla üretilmişti. Bu yeni versiyon “Venetian” (“Venedikli”) ise, Fausti tarafından 16-18-28 ve .410 çaplara adanmış bir süperpoze olan yuvarlak kubuzlu Class modelinden türetilmiş bir tüfek.

Maceralarla dolu efsanevi bir dönemin anısına , yani Seingalt Şövalyesinin, ya da daha iyi bilenen adıyla Kazanova’nın yaşadığı döneme ithaf edilmiş ve Kazanova’nın ölüm tarihinden (1798) esinlenerek sadece 98 parçadan oluşan sınırlı sayıda üretilmesi kararlaştırılmış. Yarım tabanca kabzalı olarak tabir edilen klasik dipçik formuna sahip, kabza tabanı çelik bir parçayla kaplı, tetik korkuluğu ise geniş pencereli ve şerit halinde kabzaya kadar uzanıyor. İngiliz stili ince kundak üzerinde üst zarif işlemelerle süslü sökme mandalı bulunuyor. El işçiliği ile gerçekleştirilen kakma süslemeler Studio Morghen tarafından yapılmış ve çiçekli desenler içinde yer alan figürlerle işlenen ana tema Venedik şehrinin geleneksel mimari sembollerinden oluşuyor. Zaten bugün en üstün ve kaliteli silah endüstrisinin tarihte doğduğu yer olarak bilinen Brescia kenti eski Venedik Cumhuriyeti sınırları içinde kalıyordu ve demir madeninin çıkarılıp işlendiği bu kent söz konusu cumhuriyetin idaresi altında silah sanayini geliştirmişti.

Brescia kenti yıllar yılı Venediklilerin tedarikçiliğini üstlenmiş ve bu şehrin sadece denizcilik alanında değil, ekonomik ve askeri alanda da büyümesine ve bir cumhuriyete dönüşmesine katkı sağlamıştı. Karayla denizin iç içe girdiği kanallar şehri Venedik bugün yine bütün gizemi ve güzelliği ile bir çekim merkezi. Kanalları, kemerli köprüleri, sarayları, San Marco meydanı ve kilisesi, dükalık sarayı, cephanelik binası, San Rocco Kilisesi, Canal Grande adlı en büyük kanalı, Rialto köprüsü, Accademia köprüsü ve daha nice göz kamaştırıcı yapısıyla adeta mimari bir başyapıt. Bunların yanı sıra ünlü karnavalı, sanat etkinlikleri ve sinema festivali ile de farklılık yaratan bir şehir. Venedik Cumhuriyeti ile yaptıkları işbirliği aslında Brescia kentinde üretilen silahlara yıllar içinde estetik bir ruh ve değer kazandırıyor. İşte Fausti firması da rafine ve benzersiz silahlarını üretirken bu ruhu yakalamayı hedeflemiş olmalı ki, bu güzel kentin bazı mimari simgeleri ve ayrıntıları süperpozenin kubuzu üzerine bir nakış gibi işlenerek hayat bulmuşlar.

Namlu kırma mandalının dili Venedik mimarisinin tipik desenlerinden biri olan dört yapraklı çiçek figürüyle delinerek süslenmiş.

Zengin gravürlerle süslü kubuzun tabanı üzerinde eski Venedik Cumhuriyetinin gücünü simgeleyen ve bugün San Marco meydanında bulunan aslanı yansıtan bir figür var.

Baskülün her iki yanındaki çiçek desenlerinin içinde tüfeğin adı özel bir kaligrafi kullanılarak yazılmış olarak yer alıyor.

GRAVÜRLERDEKİ ÖZELLİKLER

Öncelikle modelin adındaki “e” harflerinde kullanılan hat stili Venedik gondollarının burunlarında bulunan ve “tarak” olarak adlandırılan pruva demirini simgeliyor. Bu şekilde stilize edilmiş yazı baskülün her iki yanına, desenler arasına işlenmiş. Göğüs kısmında ise Sam Marco meydanının sembolü aslan figürü yer alıyor. Emniyet ve kilit mandallarının bulunduğu sırt kısmındaki dekoratif gravürlerin konusu ise Antik Venedik kentinin tipik karnaval maskesi “batua”. Kırma, ya da açma mandalının yüzeyi de işlemelerle kaplı, dil bölümünde dört yapraklı çiçek motifli bir delik açılmış ve bu tipik mimari öğeye aynı zamanda tetik köprüsü üzerinde de yer verilmiş. Venetian modeli on sekizinci yüzyıl Venedik’ine nostaljik bir çağrı niteliği taşıdığı gibi, Fausti firması için “geleneksellik, inovasyon ve el işçiliğinin bir araya geldiği antik gelecek kavramına getirilen yeni bir yorum” anlamı da taşıyor. Ama bu süperpoze aynı zamanda mükemmel bir endüstriyel ürün: her bir parçası yekpare çelikten, mikrofüzyon tekniği kullanılmadan elde ediliyor, sayısal kontrollü elektronik tezgahlarda freze ediliyor, oldukça yuvarlak hatlara sahip baskülü NiCrMo (nikel-krom-molibden) alaşımlı çelikten ve ısıl işleme tabi tutularak imal ediliyor.

Kubuz imalatında kullanılan makine, beş akslı sayısal kontrollü çok modern bir tezgah ve burada malzeme ham durumdaki çelik bardan başlanarak işleniyor. Ham olarak satın alınan namlular üç evreli tesviyepolisaj (lapping) işlemine tabi tutuluyorlar, fişek-atım yatakları tamamen Fausti tarafından açılıyor, muhtelif bileşenler aralarından yağ sızmayacak toleranslarla birbirlerine monte ediliyor ve yekpare gövdeye kaynakla tutturuluyorlar. Kasanın, baskülün ve kilit tırnaklarının yüzey işçilikleri ve toleransları en hassas şekilde gerçekleştiriliyor. Tolerans hassasiyeti modern makinelerle sağlandığı gibi, uzman personel tarafından elde yapılan işlemler de önemli bir paya sahip. Bütün Fausti tüfeklerinde olduğu gibi, Venetian modeli de gerektiğinde ısmarlama olarak üretiliyor ve bazı ölçülerinin yanı sıra, gerek namlu uzunlukları, gerek şoklar istenen av türüne göre ayarlanıyor. Bu süperpozeyi test ederken, bir çok çaptan yararlanma olanağı mevcut olduğu halde, daha “sportif” bir ava uygun olması için küçük bir çapı tercih ettim: 28 numara.

Tüfeğin bu bölgesindeki gravürler antik Venedik’te kullanılan, ama günümüzde modern Venedik karnavalında da takılan ve “buata” adı verilen tipik maskeyi simgeliyor.

Tüfeğin sol tarafı sağ tarafın bire bir aynısı, yüzey işçilikleri iyi ama kasa biraz daha iyi olabilir. Gravür işçilikleri Studio Morghen tarafından yapılmış.

Tetik korkuluğu uzun bir şerit olarak devam ediyor, üzerinde silahın numarası yazılı, kabza dipçiği ise çelik kaplı.

DEFALARCA DENENMİŞ MEKANİZMA

Fausti Butik ürünler serisine dahil olması nedeniyle adına yakışır olması için bu tüfeğin süslemelerine bu denli gösterilen özenin aynısı, yine Fausti süperpozelerin bir vazgeçilmezi olarak mekanik aksama da gösterilmiş. Kilit mandalı ile kumanda edilen ve hareli yüzeylere sahip yekpare gövdedeki yuvalarına kilitlenen alçak tipte kilit takozuyla çalışan kapanma sistemi, silahın büyük özenle geliştirilmiş mükemmel işleyen mekanizmalarından biri. Test ettiğimiz 28 numara tüfeğin baskülü 90 mm uzunluğunda, 55 mm yüksekliğinde ve 32 mm kalınlığında. Otomatik kovan çıkarıcılar mevcut. Bir de kullanılan bol miktarda çelik var: sökme mandalı iri boyutlu, tetik korkuluğu bandı ise altta kabzaya kadar uzanıyor. Bütün bu parçaların üzerindeki kakma gravür işçilikleri Studio Morghen tarafından gerçekleştirilmiş.

Namluları oluşturan ve yüksek dirence sahip krom-molibden alaşımlı çelikten imal edilen boruların et kalınlığı oldukça fazla, namlular manşona kaynakla birleştirilmişler. Silindirik yapıdaki namlular 710 mm uzunluğunda (ama 600, 630, 650, 675, 730 ve 760 mm olanları da mevcut), namlu iç çapları 13,9 mm ve masif tipte yanal namlu şeritleri uygulanmış. Namluların ağırlığı 1.061 gram ve sabit şoklu tipteler (***/*). Yüzeyleri koyulaştırılmış renkte, üstte 6 mm eninde yassı bir namlu şeridi ile pirinçten yapılmış küçük küresel arpacık bulunuyor. Gerek namlu içleri gerek fişek yatakları korozyona maksimum dayanıklı olmaları amacıyla krom kaplanmış. Bataryalar tetik tablası altına monte edilmişler ve helezon tipte kinetik yaylar ile iki kademeli horozlarla donatılmışlar. Seçme özelliği bulunan tek tetik de krom kaplı. Tüfeğin terazisi iyi ayarlanmış: Namlular ve kundak 1.324 gram geliyor, dipçik ve kubuz ise 1.340 gram. Dipçikte yüksek kalite (5A) Avrupa cevizi kullanılmış ve yağlı yüzey işçiliği uygulanmış, dipçik pedi ise kırmızı kauçuktan.

Mono-blok (yekpare) gövde ve üzerinde fişek yatakları ile kilit takozları görülüyor. Otomatik kovan atıcıların kurma eksantrikleri namlulara paralel pozisyonda yerleştirilmiş ve yan cephelerde gömülü durumdalar.

Tüfeğin çapına göre boyutlandırılmış kubuz, dolu malzemenin elektronik frezede işlenmesiyle elde edilmiş. Dip kısımda horozları kuran raylar yer alıyor.

Namlularda sabit tipte şoklar bulunuyor, yan ve üst namlu bantları dolu tipte, minik küre şeklindeki arpacık pirinçten.

Yarım tabanca kabzalı dipçik ceviz ağacından ve yağ işçiliğiyle parlatılmış. Dipçik pedi kırmızı renkli kauçuktan.

İstavrozda da bol miktarda çelik kullanılmış.

Sökme mandalı uzun ve üzeri zengin süslemelerle kaplı.

ERGONOMİ VE KULLANIŞLILIK

İnce, zarif ve “yuvarlak” hatlara sahip 28 numara Fausti Venetian çok kullanışlı bir tüfek ve bu nedenle omuzlama, hedefe yönelme, insiyaki ve hızlı yapılan atışları büyük kolaylıkla gerçekleştirebiliyorsunuz. Üzeri çok zengin süslemelerle dekore edilmiş bir tüfek, ama modern, dengeli ve kolay erişilebilen kumandalarla donatılmış. 28 kalibre bildiğimiz gibi uzun mesafeli atışlara uygun bir çap değil, köpek eşliğinde ferma avına veya sığınak kulübede pusu avında ise bir yere kadar kullanılabilir. Buna rağmen ben test atışlarını 35 metre mesafeye yerleştirilmiş hedeflere yaparak gerçekleştirdim. Brescia kentindeki Valle Duppo di Lodrino poligonunda yaptığım atış denemelerinde 24 gram 5 numara kurşunlu (=kurşun saçmalı) Fiocchi HP fişekler kullandım (375 metre/saniye hız yaptılar). Namluların performansı çok iyiydi: İlk namluyla (***) saçmaların %92,3’ü, ikinci namluyla (*) %97’si hedef dairelerine isabet etti ve iç çemberle dış çember arasındaki dağılımları yaklaşık %70-%30 gibi oldu. Fabio Rizzini bana daha geniş şoklu namlularla farklı mesafelerden atışlar gerçekleştirmeyi de önerdi.

Kullandığımız 28 numara fişeklerden bazıları: 6 numara 30 gram kurşunlu Bamp;P Extra rossa; 7,5 numara 28 gr kurşunlu Cheddite Super; 7,5 numara 28 gr kurşunlu Fiocchi F28; 7,5 numara 24 gr kurşunlu Danesi Asso Trap ve 7,5 numara 24 gr kurşunlu Bamp;P Extra rossa Hv.

Resimde arkadaşımız Lodrino (Brescia) atış parkurunda test atışlarını yaparken.

İsabet hassasiyeti açısından aldığım memnuniyet verici sonuçlar aşağıda. Daha sonra av parkuru sahasına geçtim ve üstte belirttiğim Focchi fişeklerin yanı sıra 6 numara 30 gr kurşunlu Bamp;P Extra rossa; 7,5 numara 28 gr kurşunlu Cheddite Super 28; 7,5 numara 24 gr kurşunlu Fiocchi F28; 7,5 numara 24 gr kurşunlu Danesi Asso Trap ve 7,5 numara 24 gr kurşunlu Bamp;P Extra rossa (ekstra kırmızı) Hv fişekler kullandım. Bunların hiçbiriyle bir sorun yaşamadım, ama kendimden kaynaklanan bir temayül sonucu grupmanlar biraz sağa-yukarıya kaydı diyebilirim. Bunun dışında pozisyonda beklerken, omuzlarken, hedefe yönelirken ve ateş ederken hiç zorlanmadım ve tabakları birer birer kırdım. Bu parkurda sağdan sola doğru yükselerek uçan sülünü, düz kalkış ve uçuş sergileyen çulluğu ve zikzaklı kaçış seyri izleyen tavşanı simule eden tabaklar fırlatılmış olması da test açısından yararlı oldu. Yuvarlaklaştırılmış kubuzlu Venetian modeli de bütün Fausti tüfekler gibi kişiye özel hale getirilmeye çok uygun. Sadece yarım kabzalı dipçiğinin boyun kısmının çok ince yapılmış olduğunu belirtmeliyim; bu durumda eli küçük atıcılar için çok uygun olabilir ama, eli büyük atıcılar için biraz fazla ince kaçabilir.

710 gr uzunlukta namlu takılı Venetian süperpoze 2.664 gram ağırlığında ve boyu 1.080 mm.

Tüfek bir hayli hafif (2.664 gram) ve kısa (1.080 mm); dolayısıyla bu durum atış hızına olumlu yansıyor. Küçük inci tanesi formundaki pirinç arpacık da iyi görüş sağlıyor. Geri tepme şiddeti zayıf, ama İngiliz stilini andıran kırmızı kauçuk pedi de zaten görevini gayet iyi yapıyor. Fiyatı nedeniyle bu süperpoze sadece belli bir “kesime” hitap ediyor ve o kategoride bile çok ağır rekabet koşulları söz konusu. Ama Fausti arkasında yılların deneyimi olan bir firma ve yıllar içinde gerek İtalya’da gerek dünyanın her yerinde oluşmuş sağlam bir müşteri portföyü var. Bu nedenle ana teması Venedik kenti olan bu tüfek de muhakkak meraklılarının ilgisini çekecektir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here