ASLININ AYNISI! COLT .22 IR KALİBRE 1911 RAIL GUN VE GOLD CUP

Walther-Umarex grubu tarafından orijinal Colt markası ile üretilen bu silahların, fiyatlarına göre kaliteli olan işçilikleriyle de bu markaya layık olduklarını söyleyebiliriz. Picatinny kızaklı ve uzatılmış emniyet mandalına sahip Rail Gun daha taktiksel bir silah, ayarlanabilir gezi ve ele oturan kabza kapaklarına sahip Gold Cup ise daha sportif tipte bir tabanca. Tetik mekanizmaları daha iyi olabilirdi.

0.22 Ir kalibre silahların replikaları arasına ünlü Colt Government girmeden olmazdı ve nitekim çok sayıda üretici bu modele de talip olarak kolları sıvadı. Bunlardan bazıları daha ucuz, bazıları daha pahalı modeller, bazıları da daha “endüstri” işi ve özenli kopyalar ürettiler. Ama bu sayımızın konusu olan ve Alman üretici Walther-Umarex tarafından Colt için özel olarak üretilen bu model için “aslının aynısı” diyebiliriz. Bu seride üç farklı model yer alıyor: Replikalardan ilki 1911 standart modeli; gaga tipi horozu, kabza emniyeti ve deliksiz dolu tipte tetiği var. Diğer ikisi (şu an için İtalya’ya sadece bunlar ithal ediliyor) ise Rail Gun ve Gold Cup olarak adlandırılan modeller. Bunlar üzerinde daha fazla çalışılmış silahlar ve birincisi daha taktiksel ve “agresif” bir tabancadan vazgeçmek istemeyenler, ikincisi ise sportif atıcılığa daha yatkın bir tabanca isteyenler için üretilmiş. Gerçeği söylemek gerekirse bunlar gerçekten göz alıcı silahlar ve bu sayımızda onları siz okuyucularımız için denemek istedik.

İMALAT ÖZELLİKLERİ

Her iki modelin ortak tarafı gövdelerinin bir metal alaşımı olan zamak malzemeden imal edilmiş olması. Gövde sadece şarjörü değil, tetik grubu ve muhtelif kumandaların yanı sıra, prizma şeklinde bir yuva içine hapsedilmiş ve ön tarafta her türlü hareketi önleyen başka bir yüksükle (bushing)yataklanmış namluyu da barındırıyor. Gold Cup modelinin ön gövde korkuluğu (dust cover) standart tipte, Rail Gun modelininki ise ışıklı ve lazerli dürbün montajı için Picatinny kızak donanımına sahip. Her iki silahın kabza kapakları sert kauçuktan yapılmış, ama Rail Gun standart tipte ayrı kabza kapaklarına sahipken, Gold Cup modelinde yekpare bir kabza kapağı var ve öne doğru uzanıp kabza önünü (front strap) sararak hem fazladan kavrama sağlıyor, hem de eli biraz büyük atıcılar için destek oluşturuyor. Çünkü zaten bu modelin horoz yayı yuvası (mainspring housing) orijinal 1911 modelinde düz-yassı sırtlı tipte.

Kabza emniyeti her iki modelde aslından daha büyük ve “beavertail” tipi. Bu resimdeki Gold Cup diğer model Rail Gun’ın aksine standart tipte manuel emniyete sahip. Yuvarlak ibikli hafifletilmiş (delik) horoz ise her ikisinde de aynı.

Namlu ise, gövdedeki yüksüğün formunu almış olan uç bölümü hariç silindirik yapıda ve kuyruk kısmında minik bir besleme rampası barındırıyor. Namlu uzunluğu orijinalindeki gibi 127 mm ve yine orijinalinde olduğu gibi namlu ağzı ile sürgü yataklanması bir yüksük vasıtasıyla sağlanmış. Bu yüksüğün amacı aynı zamanda icra yayı burcunu tutmak. İcra yayının kılavuz burcu (aynen gerçek Government modelinde olduğu gibi) oldukça kısa, zamak malzemeden yapılmış ve sürgü tutma mandalının eksenine dik açıda.

Bu replika silahların en ilginç tarafı hem boyutları, hem ağırlıklarıyla, hem de elinize alıp çalıştırırken, asıllarının verdiği duyguyu bire bir yaşatmaları.

Kumanda mekanizmalarında orijinallerine sadık kalınmış ve kullanım şekilleri de .45 ACP kalibreli asıllarındaki gibi. Rail Gun modelinde manuel emniyet mandalı uzatılmış(extended)

Sürgü tutma mandalı gayet iyi çalışıyor ve son mermi atıldıktan sonra sürgüyü açık pozisyonda kilitliyor. Manuel emniyetin(thumb safety) verdiği click sesi net ve güçlü, bunun yanı sıra beavertail tipi kabza emniyeti ve horozun birinci çentiği de gayet iyi çalışıyor ve emniyet tertibatını tamamlıyorlar. Horoz Commander tipinde, yani ibik kısmı yuvarlak ve oldukça hafif. Daha taktiksel bir model olduğunu belirttiğimiz Rail Gun daha uzatılmış bir emniyet mandalına sahip, Gold Cup modelininki ise standart tipte. Her iki emniyet gövdenin sol tarafında konulmuş. Otomatik iğne emniyeti öngörülmemiş, ama zaten bu tip kullanım amacı olan silahlarda fazla gerekli olduğu söylenemez. Buna karşılık namluda mermi olduğunu bildiren uyarı sistemi mevcut. Bu sistem sürgü yüzünün üst kısmında bulunan boşluktan oluşuyor ve buradan atım yatağında bulunan olası bir fişeğin taban kısmı görülüyor (bununla birlikte biz yine de temkinli davranıp namluda fişek olup olmadığının alışılagelmiş yöntemlerle kontrol edilmesini tavsiye ederiz). Tabancanın sürgüsü .45 kalibre Government modelinin orijinal sürgüsünün aynısı ve .22 Ir çapında fişekler kullanılabilmesi için alaşımlı metalden imal edilmiş (ve böylece efsanevi Ace modelinde bulunan Williams tipi oynak fişek yatağı kullanmaya gerek kalmamış). Sürgünün iğneyi barındıran iğne bloğu, güvenilir ve uzun ömürlü olması için kovan tırnağını (ekstraktör) ve ayırıcı (diskonnektör) yuvasını içerecek şekilde çelikten imal edilmiş ve bir pimle gömme şekilde sürgüye sabitlenmiş.

Namlu ile sürgüyü merkezleyen ve icra yayı burcunu tutan ünlü yüksük (bushing) orijinali ile birebir aynı.

Bütünü halinde baktığımızda yüzey işçiliklerinin iyi kalitede olduğunu görüyoruz, tabii bu arada mat siyah yüzey kaplaması da bazı kusurları örtebiliyor. Bir tek horozda basılmış olduğu kalıbın izi görülüyordu. Yani eğer tabancaların üzerindeki yazılar olmasa, ilk bakışta bunların orijinal olmadıklarını anlamak pek mümkün olmayacak.

Diğer ilginç bir parça ise şarjör: Nikel kaplama çelik saçtan yapılmış ve rakip firmaların şarjörleri 10 mermi kapasiteli iken bu şarjör alışılmadık şekilde 12 mermi alıyor.

Silahın sökülme yöntemi Government modelininkini andırsa da, namlunun sabit oluşu bir noktadan sonra sökmeyi farklı hale getiriyor. Önce icra yayı burcuna bastırıp yüksüğü döndürerek işe başlıyor, sonra bu elemanları silahtan ayırıyorsunuz. Daha sonra sürgüyü geriletip gezi sürgü tutma mandalı ile bir hizaya getiriyor ve mandal pimine sağdan bastırmak suretiyle sürgü tutma mandalını çıkartıyorsunuz. Bunun piminin çıkartılması yaya kılavuzluk yapan tüpün yuvasında birkaç milim geri gelmesini sağlıyor ve bu şekilde sürgü de biraz daha geri geliyor ve arka kısmı havaya kalkarak Walther PPK modelinde olduğu şekilde öne doğru itilip yerinden çıkartılıyor.

GEZ ARPACIK VE TETİK MEKANİZMASI

Gold Cup ile Rail Gun modelleri arasında fark yaratan diğer elemanlar da nişangahları. Rail Gun modeli Combat tipi nişangah düzeneğine sahip, beyaz noktalı çatal tipi arpacığı ve yine çatal formunda Novak tipi bir gezi var. Yerine bir pimle raptedilmiş olan gezin kenarlarında beyaz renkli iki adet nokta (dot) bulunuyor. Gezin çatal açıklığı arpacığın boyutuna göre oldukça geniş. Bu şekilde içgüdüsel refleks atışlara avantaj sağlanıyor, ama nişan alarak yapılan atışlar için tersi geçerli oluyor. Gold Cup sportif atış tipine daha uygun gez arpacıkla donatılmış. Siyah lamel arpacığın boyu Rail Gun’dakine göre daha yüksek ve geniş. Gezde ise yatay ve düşey ayar yapılabiliyor. Beyaz noktaları yok, ama anti-röfle yatay çizgileri mevcut. “U” tipi gez bu silahın arpacığına daha uygun ve nişan alındığında çentiğin yanlarında yeterli boşluk kalıyor. Tek hareketli tetik mekanizmasında plastik malzemeden hafif bir tetik kullanılmış ve tetik yolu sonu ayarı yapılamıyor.

İki silahın gezleri görülüyor. Sağdaki Rail Gun Novak tipi beyaz noktalı gez, soldaki Gold Cup ise arkası çizgili, mikrometrik ayar yapılabilen anti-röfle tipte ve dot donanımsız bir gez kullanmış.

İki silahın arpacıkları görülüyor. Sağda Rail Gun beyaz noktalı arpacığıyla, solda Gold Cup daha yüksek, komple siyah ve biraz daha kalın arpacığıyla.

Orijinal .45 acp Gold Cup modelinde bilindiği gibi tetik Government standart modeline göre daha geniş (ayrıca tetiğin gövdedeki hareket alanı da daha geniş). Halbuki .22 kalibre Gold Cup ile Rail Gun modellerinin tetikleri arasında herhangi bir fark yok. Bu orijinal modellerle replikalar arasındaki en önemli fark diyebiliriz, ama esas sorun bu değil: Hem Rail Gun hem de Gold Cup üzerinde Lyman dinamometre kullanarak yaptığımız ölçümlerde, tetik düşürme ağırlığı 2.900 gram çıktı ve tetik yolu son boşluğunun (over travel) da hissedilir şekilde fazla olduğu görüldü. Güvenlik gerekçelerini ve acemi bir atıcının kendi ayağına ateş etmesi riskini önleme amacına yönelik mazeretleri kabul edebiliriz ama, bu kadar fazla bir tetik düşürme ağırlığını diğer bütün özellikleri olumlu olan bir silah için kabul edilebilir bulmadığımızı belirtmek isteriz. Zira bu koşullarla yüksek isabet sağlamak için ancak çok uzun antrenmanlar yapmak ve maksimum konsantrasyon gerektiği gibi, her an tetik boşluğuna “takılma” düşüncesi de atıcının önünde zihinsel bir handikap olacaktır.

Resimde komple sökülmüş tabanca görülüyor. İcra yayı milinin kısa olması sürgü tutma mandalını çıkartmadan silahı sökmeye imkan vermiyor. Sürgü kilit mandalı çıkartıldıktan sonra sürgü Walther PPK tipindeki uygulama ile geriye çekilip yukarı kaldırarak çıkartılabiliyor.

ARTIK ATEŞ ETMEYE BAŞLAYALIM

Silahın ithalatçısı olan Bignami firmasının kendi poligonunda yaptığımız atış testleri için oldukça canlı olarak nitelendirebileceğimiz üç fişek tipi seçtik: RWS High Velocity, Federal American Eagle ve CCI Mini-Mag. Söz konusu olan bir tabanca namlusu olsa da, bu fişeklerin hepsi de saniyede 300 metrenin üzerinde bir hıza ulaştılar. Her halükarda üretici firma silahların hem standart hem de high velocity (hızlı) mühimmatla çalışabildiği garantisini vermişti.

İcra yayının fazla sert olmaması ve sürgünün üzerinde manevrayı kolaylaştıran kertikler sayesinde silah kolay kurulabiliyor. Kabza ise bugüne kadar kısa namlulu silahlar kategorisinde üretilmiş olan en güzel kabzalardan biri olduğundan, atıcının elinin küçük veya büyük olduğuna bağlı kalmaksızın ele mükemmel oturuyor. Ama eli normalin üzerinde büyük olanlar muhtemelen kabzayı saran ve front strap (kabza önü) kısmına fazladan kalınlık oluşturan tipte kabza kapakları olan Gold Cup modelini tercih edecektir.

Ancak biz atış testlerimiz için daha açık ve Combat tipi nişangah düzeneğine sahip olan Rail Gun modelini seçtik. Zira ayarlanabilir tipte ve perspektif açısından biraz daha orantılı nişan elemanlarına sahip Gold Cup ile eşit şartlar altında daha yüksek isabet sağlanabilirdi. Silahla daha ilk buluşmamızda tetik düşürme ağırlığının aşırı oluşu kendini hemen hissettirdi, ama bu etki sadece elde etmek istediğiniz isabet oranına ulaşabilmek için tam konsantrasyona ihtiyaç duyduğunuzda belirginleşiyor.

Atış testlerimiz tetik düşürme ağırlığının aşırı olmasından olumsuz etkilendi.

Nitekim ilk mermi namludan atıcının acaba emniyet kapalı mı kaldı diye düşündüğü anda çıkıyor ve hedefin ortasına isabet edeceğine yaklaşık bir metre sola kayıyor. İlk şarjörü bu şekilde “israf ettikten” sonra işin farkına varıyorsunuz ve tetiği ona göre kullanmaya başlıyorsunuz. Ama yine de isabet sağlamak için büyük bir konsantrasyon sağlamanız gerekiyor. Aslında bu sorun tetik grubuna yapılacak bir makyajla radikal şekilde çözülebilir diye düşünüyoruz ve bu tip bir iyileştirme sonradan ehil bir silah ustası tarafından yapılsa bile maliyet açısından büyük bir yük getirmeyeceğine inanıyoruz. Çünkü silahın tetik mekanizması dışında kalan bütün öğeleri övgüyü gerçekten hak ediyor: Sürgü mükemmel çalışıyor, besleme sistemi gayet akıcı, atıcıya sağladığı tatmin duygusu ise son derece tatminkar.

Atış sonuçlarına baktığımızda en fazla hayal kırıklığı yaratan mühimmatın (beklenmedik şekilde) RWS fişeklerden oluştuğunu görüyoruz. Bu fişeklerle 15 metreden yapılan atışlarla 60 mm çapında bir grupman elde edebildik. 45 mm çapında gurupmanla CCI Mini-Mag fişeklerle yaptığımız beş atış daha iyi sonuç verse de, en iyi sonucu Federal fişeklerle aldık (gerçi gurupman ortalamasinda standart dışı bir sapma söz konusu olsa da, bu mesafeden atışlarda pek önemli olmadığını zannediyoruz). Bu fişeklerle yaptığımız beş atış sonunda 26 mm çapında bir grupman elde edildi. Son olarak şunu belirtmeliyiz ki, tetik mekanizmasında yapılacak küçük bir iyileştirme ile bu sonuçların çok daha iyi bir noktaya taşınacağından eminiz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here