Makyajlı AK: Zastava M76 Keskin Nişancı Tüfeği

M76 keskin nişancı tüfeği; 1970’li yılların sonlarına doğru eski Yugoslavya’da bulunan Crvena Zastava Silah Fabrikası’nda üretilmiştir. Bu fabrika günümüzde hâlâ aynı isimle Sırbistanda üretim yapmakta.

M76, dış görünüşünden de anlaşılacağı üzere AK piyade tüfeği baz alınarak üretildi. Silah üzerinde bulunan tüm kontroller ve tüfeğin düzeni AK ile bire bir aynı. M76’nın üzerine yerleştirilen gece görüş dürbünü ve normal gün ışığı dürbünü tıpkı AK’da olduğu gibi silahın sol yanından eklenmiş olan bir aparat aracılığıyla tüfeğin üzerinde sabitlenmiş durumda.

M76’nın namlusu uzatılarak, normal AK’larda en fazla 415 mm olan namlu uzunluğu 550 mm’lik bir boyuta kavuşturulmuş. Namlunun bu derece uzun olmasının en önemli nedeni namluya sabitlenmiş olan alev gizleyen. Bu namlu uzunluğu sayesinde M76, 800 metreden daha uzak mesafelere son derece isabetli atışlar yapabilmekte. Bu atış kabiliyeti 1970’lerde Sovyet Rusya’da üretilmiş SVD (Kanas) modelleri veya NATO ülkelerinin keskin nişancı tüfeklerine kıyasla oldukça başarılı kabul edilebilir.

Yalnızca yarı otomatik atış modu bulunan M76, gazlı sistemle çalışmakta. Namlunun uzatılmış olması nedeniyle gaz pistonu yuvası da uzamış durumda. Bu keskin nişancı tüfeğinin emniyet mandalı tüm AK tipi tüfeklerde olduğu gibi gövdenin soluna yerleştirilmiş durumda.

M76’nın; 7.62×57 mm Mauser, 7.62×51 mm NATO ve 7.62×54 R olmak üzere 3 farklı mühimmat seçeneği bulunmakta. Bu tüfeğin şarjörü 10 fişeklik bir kapasiteye sahip.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here