2015’in Dünyada En Çok Konuşulan 10 Tabancası

2015 yılı silah sanayii açısından oldukça renkli geçti. Firmalar için SHOT Show’da başlayan tanıtım maratonu bir çok farklı alanda da hız kesmeden devam ediyor.

Yeni tasarlanmış mühimmatlardan klasik av tüfeklerine kadar bir çok silah, pazarda kendisine yer bulabilmek için kıyasıya yarışmaya devam ediyor. Bu rekabet ortamının en çok kızıştığı alan her zaman olduğu gibi bu yıl da ‘tabancalar’. Firmalar genellikle önceki versiyonlarda farklı geliştimeler yaparak yeni model tabancaları piyasaya sürmekte. Bazı firmalar ise çok yeni ve oldukça ilgici çekici tasarımlarla Pazar payını artırmayı hedeflemekte. Biz de bu yıl tanıtılmış olan ve üzerinde çokça konuşulan yeni tabancalardan 10’unu Armi e Tiro okuyucuları için araştırdık.

1. Springfield Armory Marine Corps (MC) Operator 1911:

Springfield Armory şirketinin yeni tasarımı olan ‘Marine Corp (MC) Operator’; bu şirketin daha önceki tasarımlarından olan Operator 1911’in bir dizi taktik revizyona gidilerek USCM’nin standartlarına uygun hale getirilmiş olan yeni modelidir. MC Operator’a eklenmiş olan Picatinny raylar sayesinde bu silaha ışık ve lazer gibi aydınlatmaya veya nişan almaya yarayan farklı bir çok taktik ekipman takılabilmekte. Bu silah görev silahı olmanın yanında spor müsabakaları için de oldukça kullanışlı bir yapıya sahip. Bunun en önemli nedenlerini silahın iki el ile de kullanılabilen bir emniyet mandalına sahip olması ve horoz mekanizmasının oldukça hızlandırılmış olması gibi basit değişikliklerle sağlanan gelişmeler olarak sayabiliriz. MC Operator’un önceki modele göre bir diğer farklılığı ise kabzanın yapısı olarak karşımıza çıkmakta. Önceki model olan Operator 1911’de kabza küçük tutularak daha daha dengeli bir tasarım sağlanması amaçlanmıştı. Ancak bu yeni modelde kabzanın boyutu etrafını saran tırtıklı yapı yüzünden daha da artış durumda. Silahın tasarımcıları bu değişikliğin amacını iki nedene bağlamakta; silah kavrayışı güçlendirme ve daha hızlı silah çekmeyi sağlama.

2. Smithamp;Wesson Mamp;P Pro Series C.O.R.E. Ported:

Ünlü silah şirketi Smithamp;Wesson’un ürettiği yeni ‘Mamp;P Pro Series C.O.R.E. Ported’ tabanca adeta şirketin mühendislik becerilerinin vücut bulmuş hali! Gaz delikli bir namluya sahip bu tabancanın sürgüsünün üzerine de gazın dışarı atılabilmesi oyuklar açılmış durumda. Barut gazının büyük bir kısmının silahın üstünden atılması sayesinde bu tabancanın şahlanmasının azaltılması amaçlanıyor. Bu silahın hem 9mm hem de 40. Samp;W mühimmatı için; 5 inç veya 4.25 inç namlu uzunluğuna sahip dört farklı çeşidi bulunmakta. Gaz delikli(ported) yapıya sahip C.O.R.E. serisi bu tabancalar Samp;W Performans Merkezinden sipariş edildiği takdirde silahla birlikte; rahatlıkla takılıp çıkarılabilen susturucu, yükseltilebilen nişan tertibatları ve optik nişangahla birlikte gelmekte.

3. Glock 40 MOS 10mm:

Geçmişte Glock için bir mini red dot nişangah (MRDS) ayarlamaya çalışmak oldukça uğraştırıcı bir durumdu ve bu ayarladığınız elektronik nişangah silahın mekanizmasında bir çok farklı sıkıntıya neden olabileceğinden ve orijinal tasarıma aykırı olduğundan dolayı silahın garanti sözleşmesine aykırılık oluşturuyordu. Herhangi bir arıza durumunda çaresiz kalıyordunuz açıkçası. Bu durum artık başınızı ağrıtmayacak çünkü Glock Firması bu can sıkıcı durumun çözümü olması maksadıyla yeni ürettiği ürünü SHOT Show 2015’de ilk kez görücüye çıkardı. Glock’un daha önceki bazı ürünleri (G34, G35 ve G41) için uygun olarak tasarladığı Modüler Optik Sistem (MOS) firmanın yeni ürünü olan Glock Gen 4 için de yeni basit birkaç uyarlama aracılığıyla uygun hale getirildi. Bu mükemmel tasarımlı elektronik nişangah tüm MRDS’ler arasında Glock’a en kolay şekilde monte edileni. Firmanın atış müsabakaları için tasarladığı ve üzerindeki optik nişangahla birlikte satışa sunduğu ‘Glock 40 Gen 4 with MOS’ modeli, Glock’un şimdiye kadarki ürettiği modeller arasında en büyük olanı. 6 inç namlusu ve 15’lik şarjör kapasitesiyle bu silah her zaman olduğu gibi bu yıl da Glock’un SHOT Show’a damga vurmasını sağlayacak gibi görünüyor.

4. CZ 75 Tac II Shadow 9mm:

Türk Emniyet Teşkilatı tarafından oldukça uzun bir süre boyunca kimi zaman orijinali kimi zaman da yerli taklitleri tercih edilmiş olan CZ 75 Türk Polisi tarafından hala oldukça beğenilen bir silah. Ülkemizde yaşayan bir çok silah severin de en sevdiği silah olma özelliği taşıyan CZ 75 tasarımının bu yıl 40. yılı. Şimdiye kadarki ürettiği modeller arasındaki en popüler silahı anmak isteyen CZ firması orijinal model üzerinde bir takım küçük değişiklikler yaparak ‘CZ 75 Tac II Shadow’u satışa çıkardı. Bu tabanca şimdiden bir çok klasik silah meraklısının övgüsünü almış durumda.

5. Kimber Desert Warrior TFS .45 ACP:

Kimber Şirketinin; ‘1911’ tasarımına ilgi duyan müşterileri için taktik kullanım amacıyla tasarlanmış olduğu Desert Warrior TFS; bu yıl tanıtılan bir diğer günümüze uyarlanmış klasik tasarım. Bu silahın isminde geçen ‘TFS’ kelimesi İngilizce ‘susturucu için vida dişi açılmış’ anlamına gelen kelimelerin kısaltılmış hâli. .45 ACP mühimmat kullanan bu silahın namlusunun gövde dışına uzanan çıkıntısı üzerine susturucu takabilmek için vida oyukları açılmış durumda. Silah, namlusunun uç kısmı üzerine açılmış bu oyuklar üzerine takılmış olan ve oldukça da hoş bir dış görünüşe sahip bir somun ile birlikte satılmakta. Silahı satın alan kullanıcı istediği takdirde kolaylıkla bu somunu sökerek yerine susturucu takabilmekte. Desert Warrior TSF’nin gövdesi ve sürgü takımı tamamen çelikten imal edilmiş durumda. Bu tabancanın ilgi çeken bir başka özelliği ise çelik sürgü takımı üzerine oturtulmuş olan ‘trityumlu gez ve arpacık.

6. Samp;W PC 460XVR Bone Collector:

460XVR Bone Collector; ünlü profesyonel vcı Michael Waddell’in direktifleri doğrultusunda tasarlandı. Smithamp;Wesson Performans Merkezi bu silahı ayı veya yaban domuzu gibi tehlikeli ve büyük hayvan avlarında kullanmak amacıyla üretti ve piyasaya sürdü. 7.5 inç namlu uzunluğuna ve 5 fişeklik şarjör kapasitesine sahip olan bu tabanca .460 Samp;W mühimmatı kullanmakta. İngilizce’de ‘Muzzle Brake’ olarak tabir edilen namlu ağız freni ve özel tasarıma sahip bir kabza bulundurması bu silahın geri tepmesini aynı kalibrede mühimmat kullanan diğer silahlara kıyasla oldukça azaltmış durumda. Bu toplu tabancanın üzerinde bulunan metal yapılı Picatinny raylar sayesinde istenilen optik aksesuar silaha kolayca takılabilmekte. 460XVR Bone Collector’un tetik ağırlığı Samp;W Performans Merkezinde yapılan deneylerde; tek hareketli atışlarda 3.5 pounds(1.6 kg civarında), çift hareketli atışlarda ise 10 pounds (4.5 kg civarında) olarak hesaplanmış. Silahın krom metalinden imal edilmiş olan horozu ve tetiği oldukça özel bir yapıya sahip. Smith amp; Wesson sınırlı sayıda üretmeyi planladığı bu silahtan şimdiye kadar yalnızca 1500 tane üretmiş durumda.

7. Ruger SR1911 Lightweight (LW):

Ruger Şirketi, daha önceki ürünü olan SR1911 modelinin ağırlığını minimuma indirebilmek için tasarladığı ‘SR1911 LW’ modelini SHOT Show 2015’de piyasaya çıkardı. Olabildiğince hafif bir silah üretmek için tasarımlar geliştiren Ruger, bu yani modelini ağırlığı yalnızca 200 gram olacak şekilde tasarladı. Oldukça küçük boyutlara sahip bu tabancanın gövdesi karartılmış alüminyumdan, sürgü mekanizması ise paslanmaz çelikten üretilmiş durumda. Alüminyum yapılı 1911 tasrımlarında fişek rampasının aşırı olarak aşınması tüketicileri pişman eden en büyük sorunlardan biridir. Bu sorunun üstesinden gelmek isteyen Ruger Şirketi, fişek rampasını alüminyum yerine titanyumdan yapmayı tercih etmiş. Bu sayede fişek rampasının aşınma sorununa kökten bir çözüm bulunmuş. Ruger Şirketinin en yeni silahı olan SR1911 LW’de üç nokta nişan tertibatı sistemi, büyük çaplı bir şarjör çıkarma düğmesi ve standart kabza arkası kunduz kuyruğu emniyet tertibatının yanı sıra başparmakla rahatlıkla kullanılabilen bir emniyet mandalı bulunmakta. Kabza üzerinde silah kavramayı kolaylaştıran tırtıklar yerleştirilmiş durumda. Sürgünün arka tarafında bulunan oyuklarda silah dolduruşunun oldukça pratik ve de hızlı olmasını sağlamış durumda.

8. Beretta M9A3:

Beretta Şirketine Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığına bağlı Mühendislik Değiştirme Bürosu (ECP)tarafından 10 Aralık 2014 tarihinde gönderilen, ABD Ordusu tarafından kullanılan M9 modelinin taktik yeterliliğini geliştirme talebi üzerine yeni M9A3 modeli tasarlandı. Standart Beretta M9 üzerine bir kaç taktik yenilik eklenerek tasarlanan bu tabancanın 2015 yılının sonlarına doğru sivil halka satışı yapılmaya başlanacağı duyuruldu.

9. Colt MK IV/Series 70 Gold Cup National Match 1911:

Colt’un daha önceden tanıtmaya başladığı ‘Gold Cup’ serisi, şirketin ürettiği tüm 1911 tasarımlarının en güzellerini barındırıyor. Bu seneki SHOT Show’datanıtılan yeni MK IV/Series 70 Gold Cup National Match 1911’in üstün performans için ayarlanmış olan ‘Series 70’ ateşleme sistemi ve üzeri yassı bir yapıya sahip olan sürgüsü onu silah meraklıları için daha bir çekici hale getirmiş durumda. Alçaltılmış ve genişleyen bir görünüme sahip olan kovan atma boşluğu, tetiğin geniş yapısı ve ayarlanabilir yapıya sahip nişan tertibatı silahın albenisini artıran başlıca özellikler arasında. Bu silahın sade görünüşü ve menevişlenmiş çelikten imal edilmiş olan sürgü ile gövdesi, silaha oldukça şık bir dış görünüş kazandırmış durumda.

10. Nighthawk Custom Guns amp; Ammo 1911:

Gunsamp;Ammo’nun yöneticisi Eric R. Poole ile Nighthawk Custom Şirketinin işbirliği ile üretilen ‘Nighthawk Custom Gunsamp;Ammo 1991’ sınırlı sayıda üretilen bir tabanca. Şirket tarafından yalnızca 100 tane üretileceği tahmin edilen bu el emeği silah ilgi çekici bir çok detaya sahip. Silahın sürgü takımı üzerine Gunsamp;Ammo yazısı oldukça ilgi çekici bir şekilde kazınmış durumda. Silahın bir diğer ilgi çekici özelliği ise yalnızca 100 tane üretilmiş bu silahtan kaçıncısı olduğunun tabancasının gövde mekanizmasının ön tarafında yazması.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here