Gizli İğne Ateşlemeli Bir “Sig Sauer: P320:

Sig Sauer firması dünyanın en mükemmel çeliklerini kullanarak dünyanın en dayanıklı silahlarını üreten isveç SIG (Schweizerische Industrie Gesellschaft) ve üstün yivli tüfek imalatçısı Alman SAUER firmalarının evliliğinden doğmuştur. Şu an ki merkezi ise ABD’de yer alan New Hampshire’dadır.

Sig Sauer denildiği zaman tutkunları bilir ki insanın gözünün önüne ilk gelen görüntüler şunlardır: Son derece dayanıklı bir metal gövde, et kalınlığı evladiyelik bir silaha yaraşır nitelikte bir sürgü, üstün bir tetik sistemi, güzel ve ele oturur bir kavrama, sol taraftaki özgün güvenli düşürme manivelası ve “Alman imalat kalitesi” kokusu!

TASARIMI VE FARKLARI

Son zamanlarda ülkemizde de iyice popülerleşmeye başlayan SP2022 gibi modellerle çizgisinden çıkar gibi oldu meşhur ve polimer gövdeli silahlar imal etmeye başladı meşhur silah üreticisi. Belli ki klasiği ve çizgisini bozmamayı çok seviyordu Sig Sauer fakat günümüz piyasa rekabetleri ve her gün değişen tüketici talepleri Sig Sauer’dan beklenmedik, fakat ismine yaraşır kalitede değişik ürünler çıkmasına sebep oldu. Örneğin P290’ı ele alalım:

Sig Sauer P290

Tarih boyunca üretilen neredeyse tüm Sig ve Sig Sauer tabancaları hep açık horozlu ve çift hareketli olmuştur. Lakin bu küçük tabanca “gizli horozu”, polimer gövdesi ve alışılmadık hatları ile insanları “Acaba bunu gerçekten Sig Sauer mi üretmiş?” diye düşündürmüyor değildi. Kuyruksuz ve “DAO – Sadece Çift Hareketli” horozu, silahın arkasına tamamen gömülü olup; baş parmak vasıtası ile kurulmak suretiyle “tek hareket”’e çevrilmiyor. Yani horoz “kurma ve düşme” işlemini sanki “tek hareketli” bir tabancaya benzer şekilde yapıyordu. Horozu ayrıca kuyruksuz tasarımı ile adeta düz bir dikdörtgen bloğa benzese de “gizlenebilir taşıma” silahı olarak “minimum hat = maksimum gizlenebilirlik” amacına gayet iyi gizmet etmekte. Kısacası horoz tetik düşüme işlemi haricinde tamamen silahın arkasına gömülerek kendini “gizliyor”.

Ateş etme işlemi haricinde sürgünün arkasına bakacak olursanız sanki orada bir horoz yokmuş gibi görünüyor. Zaten Sig Sauer P320’ye en yakın tabanca, P290’ın büyüğü niteliğinde diyebileceğimiz aynı, hatta daha gömülü “gizli horoz” sistemli P250 tabancası. P250’nin tetik sistemi adeta P320’nin aynısının horozlusu gibi çalışıyor. Zaten tetik grupları arasındaki benzerlik de bunu doğrular nitelikte. Tam da bizler “acaba daha ilginç bir tasarım deneyip gizli iğne ateşlemeli model de yaparlar mı?” diye meraklanırken Sig Sauer P320’yi piyasaya sürüyor ve böylece klasikler ile alakalı bütün çizgilerinin dışına çıkmış oluyor! P320; o alışıldık özelliklere şimdiye kadar en aykırı olan Sig Sauer tabancası: Güvenli düşürme manivelasına sahip değil, Açık ya da gizli herhangi bir horoza sahip değil, direk gizli iğne ateşlemeli, polimer gövde ve daha farklı hatlar ihtiva etmekte, yalnızca çift hareketli “DAO” tetik sistemi… Kısacası sürgüsünün karakteristik tasarımı ve üstün kalitesi olmasa “Sig Sauer” ürünü olduğuna kesinlikle kanaat getiremeyeceğiniz bir görünüme sahip.

Diğer bir göze çarpan tasarım farkı ise şüphesiz Sig Sauer’ın geleneksel çizimlerine aykırı hatlara sahip polimer kabza. Silahın kabzası eski modellerde olduğu gibi “şık” olması için değil, aksine çok iyi bir kavrama yaratmak ve mümkün olduğu kadar fazla el çeşidine uyum sağlamak için tasarlanmış. Buna rağmen kabzanın sürgü ile birleşen sırt kısmındaki özgün Sig Sauer “kırlangıç kuyruğu” motifini bozmamış. Kabzadaki diğer alışılmadık hatlar ise başparmak için tasarlanan ve tetiğe kadar uzanan “parmak izi” ve üçgenimsi tasarıma sahip şarjör bırakma mandalı. Gövde ve sürgü yüzeyi “minimalist” bir tasarıma sahip. Sürgü tutma manivelası adeta bir “Glock”’u andırıyor. Bu tasarım özelliği, 21.yy taktiksel silahlarının hemen hepsinde gözümüze çarpan bir özellik. Amacı ise silahı kılıftan ya da belden çekmek gerektiği zaman herhangi bir yere takılma ihtimalini minimuma indirgemek.

En büyük yeniliklerinden biri ise kuşkusuz çift yönlü kullanıma müsaade eden tasarım: Sürgü tutma manivelası gövdenin her iki yönünde de mevcut iken şarjör bırakma mandalının da yönü dilendiği takdirde değiştirilebiliyor. “Neden diğer Sig Sauer tabancalarına kıyasla bu kadar az özellik ihtiva ediyor?” Modern tasarımlı bir görev tabancası olarak imal edilen P320’nin; Sig Sauer’i özel kılan çoğu meziyeti bünyesinde barındırması, üretim amacının dışına çıkmış olurdu. Sig Sauer sadece, kendi kalitesini Glock, Walther ya da Steyr M1 serisi gibi silahlarla aynı kulvara taşımak istemiş. Bu sayede kolluk kuvvetlerinin karşılayabileceği kadar uygun fiyatlı, karmaşık olmayan bir tasarım ihtiva eden ve en önemlisi hafif bir silah üretmiş olacaktı. Unutmayın ki Sig Sauer P320, “lüks” değil, “işlevsel” bir model olmak üzere üretilmiş.

EMNİYET TERTİBATI

Sig Sauer P320’nin rakiplerinden en önemli farkı 5-noktalı emniyet tertibatı. Siz “horozlu silaha” bile güvenli düşürme manivelası koyacak kadar emniyet delisi bir firmanın, polimer gövdeli ve gizli iğne ateşlemeli silahı çırılçıplak bırakacağını mı sandınız? Hiç sanmıyorum!

İğne emniyeti

Şarjör emniyeti

3 Noktalı söküm emniyeti

İlk iki emniyet mekanizmasına zaten aşinayız: tetik çekilmediği müddet iğnenin kapsüle çarpmasını engelleyen ve şarjör takılı değilken tetiğin düşmemesini sağlayan emniyet mekanizmaları. Peki 3. Sıradaki “3-noktalı-söküm-emniyeti” tam olarak nedir? Unutmadan ekleyelim: Emniyet manivelası da çift yönlü tasarlanan kontrol mandallarına dahil! Bu özellik silahın güvenle sökülebilmesi adına firma tarafından alınan 3 mekanik tedbiri içeriyor:

Sürgü kilidine (yani sabit sökme manivelasına) şarjör varken müdahale edemezsiniz

Şarjör başı yapan bir sürgüyü indirmeden sökmeye kalkarsanız gelmeyecektir

Sökme manivelasına KESİNLİKLE alet ile müdahale yapılmaz. Parmağınızla ittiğiniz zaman kolay bir şekilde gelmiyorsa eğer, o zaman bir kontrol / güvenlik aşamasını atladınız demektir.

Elbette ki üretici firma aldığı bunca mekanik önleme rağmen silah kullanımı esnasında atıcının tedbiri ne olursa olsun elden bırakmaması gerektiğini bir kere daha hatırlatıyor!

TETİK TERTİBATI

Tetik tertibatını bütün halde sökebiliyor olmanızdan daha avantajlı ne olabilir ki? Daha detaylı temizlik deseniz mümkün, daha rahat müdahale deseiz mümkün! Ayrıca “daha basit sistem = daha düşük mekanik aksama ihtimali” eşitliğini de unutmamak gerek. Tetik tertibat yuvası, sadece tetiği tutmakla değil, aynı zamanda sürgü tutucu manivelayı ve sürgünün kendisinin geçmekte olduğu kızakları bulundurma görevini üstleniyor. Emin olun bu yeni sisteme her ne kadar kendilerini en az ziyaret edenler Sig Sauer sahipleri olsa bile silah sahibinden daha fazla sevinecek birisi varsa o da silah tamircileridir! Tetik diğer polimer görev tabancalarının büyük bir kısmının aksine polimer olarak değil de metalden imal edilmiş.

Belki de bunu toplam ağırlığa ve parça masrafına olumsuz bir puan olarak görebilirsiniz fakat tetik intikal manivelası ile tetik arasındaki sürtünme katsayısı hususunda metal-metal ikilisi, kesinlikle metal-plastik ikilisini geçiyor. Üstelik metalin plastiğe oranla sahip olduğu daha düşük burulma (torsiyon) katsayısı, düşük sürtünme özelliği ile birleşince tetik düşürme hassasiyetine kazandırılmış olan puan, “parça maliyeti ve ağırlığı” önermelerini adeta yerle bir ediyor. Nitekim firma, geçmişinde SIG P240 gibi bir model üretmiş! Tutup “dünyanın en iyi tetiğini” imal etmiş olmanın üzerine ucuz birkaç hata yapmak Sig Sauer’a kesinlikle yakışmazdı. Tetik tertibatı ile gövdedeki diğer metal parça ve saplamalar da kaliteli paslanmaz çelikten imal edilmiş. Efsanevi SIG P210’un müsabaka modeli olan P240’ın tetiği, Tereyağından geçen akkor bir bıçaktan daha pürüzsüz dersek abartmış olmayız…

Sig Sauer P320’nin iğnesi ateşleme tertibatı ile birlikte

TEKNİK ÖZELLİKLER

Sig Sauer P320; 4 farklı boyutta üretilmiş: P320 Full, P320 Carry, P320 Compact ve P320 Subcompact. Modeller biribirlerinin küçültülmüş halleri olup tasarım hemen hemen hepsinde aynı. Yalnızca grubun en küçük üyesi olan Subcompact’da tetik korkuluğu ve benzeri yerlerde ekstra bir daraltma ve bombeleme çalışmaları görülmekte. Şarjör kapasiteleri ise uluslararası kısıtlamalardan ötürü bazı modellerde opsiyonel olarak düşünülmüş: Örneğin 9mm’lik Full model orijinalinde 17 fişek kapasitesine sahip olmasına rağmen 10’luk bir şarjörü de mevcut! Carry ve Full arasında sürgü amp; kalibre değişimi yapmak mümkün. Böyle bir işlem ülkemizde aslen yasa dışı olsa da üretici firma, rakipleri tarafından sunulan hiçbir imkandan geride kalmak istememiş ve silahları modüler olarak tasarlamış. Aynı zamanda 4 farklı kalibre seçeneğine sahip olan P320’nin teknik bilgileri ve boyutları, tabloda yazdığı gibi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here