Kalashnikov tabanca: PL14 ve PLK

Kalashnikov PL14 ilk kez 16-19 Temmuz 2015 tarihinde Kubinka-Moskova’da yapılan “Army 2015” sergisiyle silahseverlerin karşısına çıktı. Merkezi İzhevsk kentinde bulunan “Kalashnikov Concern” firması tarafından piyasaya sürülen PL14, Rus Ordusu ve silahlı kuvvetleri tarafından kullanılan tabancaların yerini alması planlanarak oluşturulmuş bir silah. Ayrıca IPSC, IDPA gibi atış sporlarında kullanılması amacıyla temel bazı sportif atış değişiklikleri de yapılmış.

Rus envanterindeki eskimiş silahlar (ne kadar kıymetli olduğu apaçık ortada olan 9x18mm Makarov 60 yılı aşkın süredir görevde) ve tatmin etmeyen şu anki tabancaların yerini alması sebebiyle bir yenilik hareketine gidilmiş ve Makarov’un yerini 9x19mm’lik bir tabancanın alması amacıyla PL14 tasarlanmış. Kalashnikov Concern firması silahın geliştirilmesi ve üretimi aşamasında sadece kendi finansal fonlarını kullanmış.

 

 

PL14, tabancalar konusunda oldukça deneyimli ve profesyonel tasarımcı Dimitri Lebedev tarafından tasarlandı. Lebedev daha önceleri, Rus silah endüstrisinde ve ülke dışında da oldukça tanınmış olan Rusya’nın en önemli silah tasarımcısı Yefim Khaidurov’un öğrencisi olması sebebiyle adını duyurmaya başlamıştı.

Bu silah geliştirme fikri 2014 yılında, ordu ve kolluk kuvvetlerinin rahatlıkla taşıyabilmesi amacıyla, profesyonel tabanca kullanıcıları ve sportif amaçlı kullanıcılar için ortaya atıldı. PL14’ün tasarım aşamasında Rusya IPSC müsabaka atıcıları ve Spetsnaz eğiticilerinden de yardım alındı.

 

 

PL14’ün en önemli özellikleri ise: tamamen insan mühendisliği (silah kullanıcıya mükemmel bir ergonomi, en iyi denge poziyonu ve elde tutulurken elin biçimini en iyi şekilde alabilme özelliği sunuyor); aşırı derece güvenilirlik ve dayanıklılık (ortalama kullanım ömrü çok sıcak 7N21 AP Rus ordu mühimmatı ile 10000 atıştan fazla ve standart 9mm mühimmatla bu sayının iki veya üç katına rahatlıkla ulaşabilecek düzeyde); çift elle kullanım için tamamen uygunluk; maksimum yükleme ve boşaltma güvenliği. Temmuz 2015 itibariyle PL14 halen gelişiminin final aşamalarında; geniş çaplı bir yapım ve askeri testlerden sonra birtakım değişikliklerle hazır hale gelecek – firma 2016 yılında tamamen hazır hale geleceğini belirtiyor.

Lebedev PL14 kilitli sürgülü sisteme sahip. Geri tepme işletimli yarı otomatik tabancada Browning tarzı kilit sistemi kullanılmış.

PL14’ün gövdesi hafif olması sebebiyle alüminyum alaşımdan üretilmiş. Silah kullanıcya düşük namlu ekseni sunmakta. Mükemmel bir şekilde hesaplanmış kabza şekli ve açısı da hedef alma yeteneğini inanılmaz derece arttırmış. Ayrıca kabza yapılabilecek en ince boyutlarda yapılmış (PL14’ün kabzasının en kalın noktası 28mm).

Üretilen modellerin bir çoğunda farklı boyutlarda güçlendirilmiş polimerden yapılmış, çıkarılabilir kabza panelleri bulunmakta. Bütün kontroller de çift taraflı kullanılabilecek şekilde tasarlanmış.

PL14 gizli horoz ve çift hareketli tetiğe sahip bir tabanca. Bu da demek oluyor ki kullanıcı söküm esnasında veya öncesinde tetiğe dokunmak zorunda kalmamakta. Tetik ağırlığı tutarlı olarak 4 kg ve tetik yolu da 7mm olarak üretilmiş.

Lebedev PL14 çift yığınlı, tek beslemeli 15 mermi kapasiteli metal bir şarjör ihtiva ediyor. Ayrıca standart sabit nişangah, kırlangıç kuyruklu sürgü ve çeşitli aksesuarlar monte edebilmek için gövdenin alt kısmında Picatinny raylar da bulunuyor.

Rus Kalaşnikof Grubu (Rostec devlet kuruluşunun bir yan kuruluşu), Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenen IDEX 2021 savunma fuarında PL14’ün gelişmiş modeli olan yeni Lebedev PLK kompakt tabancasını tanıttı.

PLK, alüminyum bir kızak üzerine inşa edilmiş ve cıvata yakalama, güvenlik ve şarjör serbest bırakma düğmesi dahil olmak üzere çok yönlü ateşleme kontrollerine sahip, darbeli ateşlemeli bir silahtır. 9×18 mühimmat ateşleyen ünlü Makarov PM tabancasının aksine, Lebedev yan silahı 9×19 Parabellum kartuşları için hazneye sahiptir.

Ergonomik bir kavrama ile donatılmış PLK tabanca 180 mm uzunluğundadır ve 92 mm’lik bir namlu taşır. Ateşli silah, bir atıcının mühimmat tüketimini kontrol etmesine izin veren, şeffaf pencereleri olan 14 yuvarlak metal çift sütunlu bir şarjörle beslenir. Lebedev tabancası, şarjörü boşken 0,71 kg ağırlığındadır. Tabanca kızağının alt kısmı, taktik fenerler ve hedef belirleyiciler için bir Picatinny rayı ile donatılmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here