Weatherby, Magnum’u Piyasaya Sürüyor

Weatherby’nin yeni maharetlisi 6.5-300 Weatherby Magnum.Weatherby, baştacı yivli tüfek Mark V’in yeniden tasarımına ek olarak, geçtiğimiz haftalarda yeni bir mermi piyasaya sürdü. Şirketin ne kadar uzun bir aradan sonra mühimmat kataloğunu genişlettiğini göz önünde bulundurursak bu oldukça büyük bir haber. Bu arada, 20 senelik bir aradan bahsediyoruz.

6.5-300 Weatherby Magnum’un şirket tarihindeki yeri dışında farklı kılan özellikleri var. Ayrıca diğer yeni tüfek mühimmatı arasında da tartışmasız bir konuma sahip.
Mermimiz, özetle, diğerlerine tepeden bakıyor. Boğazlı bir .300 Weatherby Magnum kovanından imal edilmiş, ve piyasadaki 6.5mm’lik ticari mermiler arasında en hızlısı.

Ne kadar hızlı? Şirket, her birinin namlu çıkış hızının 3,300 fps’yi aştığı üç mühimmat takdim ediyor:
• 127-grs Barnes LRX — 3,531 fps
• 130-grs Swift Scirocco — 3,475 fps
• 140-grs Swift A-Frame — 3,395 fps
Karşılaştırmak gerekirse, 127-grs’lik merminin dürbün ayarı 180 metre olan bir tüfekle 5 inçlik bir hedefe olan azami düz uçuş menzili (maximum point blank range, MPBR) 0-280 metre. Merminin bu menzildeki sürati, .260 Remington’un namlu çıkış hızını aşıyor.
Ballistics App’inde çizilmiş olan bu balistik tablosu, 6.5-300 Weatherby Magnum’un en yeni ticari mermisinin sürat ve enerji potansiyellerini gösteriyor.
Weatherby’nin cayır cayır bir 6.5mm’lik mühimmat sunması şaşırtıcı değil. Son zamanlarda birçok imalatçı söz konusu kalibrenin balistik kabiliyetlerinin farkına varmaya başladı.
Lâkin bu, California’lı imalatçının 6.5-300’le olan ilk gövde gösterisi değil. Şirketin kurucusu ve simgeleşmiş wildcatter’ı Roy Weatherby mermi için en az iki yivli tüfek üretmiş, ama hiçbir zaman bunu ticari bir girişime çevirecek adımları atmamış.
Elbette bu göz alıcı merminin, diğer mühimmata kıyasla namluları eskitme kabiliyeti daha fazla. Merminin meraklılarını galeyana getirebilecek başka sebepler de var. Şu anda Weatherby’nin 6.5-300’ün mühimmatı için biçtiği fiyat oldukça yüksek —20’lik bir kutu için 95$, yani mermi başına 4.75$.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here