1980’den Bugüne: SmithWesson 686

Smith Wesson kadar köklü bir firma için “en popüler ürün” benzetmesi yapmak pek doğru olmayacaktır, çünkü 155 yaşını doldurmuş olan firma farklı çağlarda farklı ürünlerle birden fazla kez şöhret kazanmıştır. 90’lardan beridir en popüler ürünlerinden biri desek işte o zaman doğru olacaktır emektar 686 için! Sayısız toplu tabancaya ilham vermiş olan 686, şık olduğu kadar da dayanıklı, sağlam ve güvenilir bir tabanca.

Bilindiği üzere Magnum fişekleri kaldırabilmek adına bir silahın fazladan et kalınlığına ve dayanıklılığa ihtiyacı vardır. Aynı zamanda bir silahta patlama haznesini (fişek yatağı ya da top) ve namluyu ne kadar kalın yaparsanız o kadar güçlü bir silah elde edersiniz demektir. Çünkü et kalınlığının artması demek, çelikte patlama anında daha az esneme meydana gelmesi ve barut gazının enerjisinin daha verimli bir şekilde çekirdeğe aktarılabilmesini sağlamaktadır.

Smith amp; Wesson: 686 Target Champion DL

Pahalı keskin nişancı tüfeklerinde gördüğümüz oluklu ve fazlaca kalın namluların da amacı tam da budur. İ yi ama bir tabancayı da ne kadar kalın imal edebilirsiniz ki? İşte Smith amp; Wesson 686’yı elinize aldığınız zaman bize verdiği “bunu da ne güzel yapmışlar be!” hissiyatının kilit noktası tam da budur: Silah, maksimum performansı sağlayacak kadar kalın, ama kütle dengesi ve atıcıyı gereksiz yormama özelliklerini de maksimuma yükseltecek kadar incedir. Kısacası 686’ya 100 gram fazla çelik eklersek eğer hantal; eksiltirsek de bu sefer yeterince dayanıklı ve güçlü olmayan bir metal yığını elde ederiz. Emin olun ki Smith amp; Wesson barut ya da metalürji teknolojisinde dünyayı sarsan bir malzeme keşfedilmediği müddet geleneğini de bozmaya pek yanaşmayacaktır.

Smith amp; Wesson 686’nın topunun ön yüzeyi, top mili yuvası ve top kelepçesi yakın çekim

Çeşitli farklı modellere ve özelliklere sahip olan 686’larda; 1994’lere kadar ahşap kabzalar revaçtaydı, ardından dünyaca ünlü kabza imalatçısı Hogue’n yaptığı kauçuk kabzalar, ucuzluk, konfor ve dayanıklılık gibi özellikler ile ahşap kabzaların yerini almaya başladılar. Buna rağmen “klasik” isteyen kişilerin her daim mevcut bir müşteri kitlesi oluşturmasından ötürü Smith amp; Wesson; Çeşitli doku, desen ve yüzey işçiliklerine sahip şık ahşap kabzaların imalatını hiçbir zaman elden bırakmadı. Malum, modelin 35 senelik bir şöhreti var: dolayısıyla hemen herkesin “işte benim favorim” diyebileceği bir 686 modeli mutlaka mevcut. Çok zor beğenen ya da aradığı detayları geniş 686 vitrininde bulamayan kişilerin de imdadına Smith amp; Wesson Performence Center özel sipariş departmanı yetişiyor! Artık gravürlü mü istersiniz, oluksuz 7’li top mu onlar sizi seve seve dinleyecektir! Ortalama 1.25kg’lık toplu tabancanın o kadar fazla modeli var ki, teknik kart üzerinden yazmamız pek mümkün değil.

Kimler 686 Tercih Ediyor?


Belki de en geniş alıcı kitlesine sahip tabancadır 686. Sırf sadelik, sağlamlık ve güvenilirlik takıntısı ya da revolver aşkı ile yanan müşterilerini saymıyoruz bile. Avcılardan tutun, günlük taşıma tabancası arayanlardan, çantasında “ne olur ne olmaz” diye tabanca bulunduran hanımlara kadar! Bu kadar geniş bir müşteri kitlesinin en büyük sebepleri, Model 686’nın adeta her boy namlu seçeneği (2.5”-8” arası) ve farklı boyut / modellerde envai çeşit kabza seçeneği sunmasıdır. Böylece performans delisi arkadaşınız 8” namlulu ve özel kabzalı model ile arkadaşlar arası atış müsabakalarında herkesi sollarken, 2.5” namlulu ve mini kauçuk kabzalı 686 taşıyan hanımefendi de potansiyel gasp korkusunu neredeyse tamamen yenmiş bir şekilde rahatça gezebiliyor. Malum .357 Magnum bu! Birine sıkarsanız uzvunu, havaya sıkarsanız kıyameti kopartır! Ayrıca 686’nın sunduğu fişek seçenekleri, ülkemizde ve dünyada en sık rastlanan toplu tabanca mermilerinin bazıları arasında: .38 Special ve .357 Magnum. Yani uygun fiyatlı fişek arıyorsanız .38 Special, ya da avcıysanız ve ne olur ne olmaz belinizdeki tabanca saldırgan bir vahşi hayvanı yıkabilsin istiyorsanız .357 Magnum tercih edebilirsiniz. Böylece hem keseniz, hem de aradığınız performans arasında güzel bir denge de yakalayabilirsiniz.

Smith amp; Wesson “The Presidents” toplu tabancası

Mermi Atacı Gibi Gereçler Kullanarak 9mm’ye Çevirebilir Miyiz?

Eğer Performance Center’dan gelen özel yapım bir “moonclip – mermi atacı” ve bunu destekleyen bir top söz konusu değilse bunu kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Gördüğünüz üzere .357 Magnum fişek, 9mm’den sadece tabla ve uzunluk cinsinden farklı değil. İlk bakışta 9mm Luger silindirik gibi görünse de aslen konik bir yapıya sahiptir. Bu durumu 8-10 adet 9mm Luger mühimmatı bir araya dizerek daha rahat görmeniz mümkün. Eğer 9mm Luger bir mühimmatı bir şekilde 686’ya uydurup atabilseydik, büyük bir ihtimalle yanlış genleşme ya da fişeğin kusursuz düzlükte konumlanamamasından ötürü topa ya da yiv/setlere zarar verirdik. Ayrıca ateşleme esnasında oluşan kusurların namluda çekirdek sıkışması gibi bir durum da ortaya çıkarabileceğini unutmamak lazım Uzun lafın kısası, Herhangi bir model 686’ya .38 Special (Nam-ı diğer 9,65 Smith amp; Wesson) ya da .357 Magnum’dan başka hiçbir mühimmat uydurmaya çalışmayın!

Nasıl Bakım Yaparım?

Smith amp; Wesson 686, toplu tabanca doğası sayesinde en kolay bakım yapılan tabancalardan biri. Topu çıkarmaya lüzum bile yok! Fakat biz yine de tüm detayları ile aktaracağız: Öncelikle silahınızın boş olduğuna emin olun! Top bırakma mandalına basarak topu serbest bırakın ve işleme başlayın: Namluyu fırça ve pamuklu bez ile harbiledikten sonra temizleme solventiniz(çözücü) ile silah fırçanızı alın ve iğne tablasına girişin. Bu kısımda fişek patlamasından dolayı beyaz hareler oluşmakta. Bunlar silaha iz bırakan pirinç kovan lekeleri olup sert bir ovalama ile çıkacaklardır. Bu yüzeyden sonra topun çıkarıcı yıldız bulunan kısmını ve mermi yuvalarını da temizledikten sonra silahın en çok kirlenen bölgesi olan topun ön yüzüne yönelin: Revolverlerde patlama gazları tabancalara kıyasla çok az kaçsa bile ilk çıkış noktası fişek yatağı ile namlu arasında kalan bu daracık boşluktur.

Buraya da çözücü ve fırça ile girip pamuklu bez ile de artıkları topladıktan sonra silahınıza koruyucu yağ sürerek rafa kaldırabilirsiniz. Lakin uzun süre kullanmamayı planlamanız haricinde lütfen namlu ve fişek yuvalarına yağ sürmeyin. Patlama esnasında oluşan tortular bu yağ dokusuna yapışıp aşınmalara ya da daha kötüsü çekirdek sıkışmasına yol açabilir. Lakin uzun süre kaldıracaksanız oksitlenmeden korumak için ince bir tabaka yağ uygulamanızda fayda vardır. Bu durumda da silahınızın yanına küçük bir not düşün ve atış yapacağınız zaman namlu ve fişek yuvalarından birer kez harbi geçirmeyi unutmayın Topu sökmek için ise bir tornavidaya ihtiyacınız var.

686’nın sol yüzeyinde topun altında bir tespit vidası bulunmaktadır. Bu vidayı söktükten sonra topu açın ve olukları topun çıkması esnasında engel teşkil etmeyecek bir açı ile hizalayın topu ileri doğru ittiğiniz zaman top kelepçesi top ve çıkarıcı yıldız mekanizması ile elinize gelecektir. Kelepçe zaten dışarıdayken toptan kendiliğinden ayrılacaktır. Eğer çıkarıcı yıldızı da sökmeye niyetliyseniz bir mengeneye ve top milini zedelememek için bez parçalarına ihtiyacınız var. Top milini koruyarak sıkıştırdıktan sonra ters dişlilere sahip top milini çıkarmak için topu saat yönünde çevirin ve dönmeye başladıktan sonra mengeneden çıkarıp kalanını elde yapın.

Ama dikkatli olun, top mili dişlileri açıldıktan sonra çıkarıcı yıldız iade yayının mukavemeti ile karşı karşıya kalacaksınız, yani açtıktan sonra yayın fırlamamasına dikkat edin. İçeriden çıkan iki yaydan küçük olanı siz yıldızı iterken elinize mukavemet uygulayan yaydır. Bunun dışındaki büyük olan ise çıkarıcı yıldızın geri gitmesini sağlayan iade yayı. Çıkış sırasına dikkat ettiğiniz müddet parçaladığınız 5-6 parçalık top tertibatını toplamak için bir uzman desteği gereksiniminiz kalmayacaktır. Fakat bizler yine de önce muhakkak emniyete dikkat etmenizi ve işlemleri en az bir kere bilen birisi ile beraber yapmanızı tavsiye ediyoruz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here