GLOCK 23 GEN 4 – .40 SW KALİBRE

Glock 17 modelinden sonra Avusturyalı kompakt silahın farklı şekilde “giydirilmiş” yeni bir modeli çıkıyor: Kabza, kabza sırtı ve kabza ön kısmının yeni tip yüzeyleri, zayıf elin işaret parmağını dayamak için tasarlanmış özel tetik korkuluğu, iki farklı ölçüde sunulan değiştirilebilir kabza sırtları, daha büyük şarjör düşürme düğmesi, iki adet helezon yaya sahip teleskopik icra yayı mili. Ancak yeni tetik sistemi mükemmel sayılmaz

23 modeli, Gen 4 versiyonunda üretilen Glock compact serisinin ilk çıkanlarından ve ağırlığı ile küçük boyutları arasındaki özel orantı, performansı ve .40 Samp;W kalibredeki mermi kapasitesi (13+1) gibi özellikleri nedeniyle hala ilgi çekmeye devam ediyor. Gizli taşıma amaçları kapsamında değerlendirildiğinde boyutları ve ağırlığı ile sub compact tabancalardan belki biraz daha büyük ama, kontrol edilebilirlik ve mermi kapasitesi gibi özellikleriyle onların önüne geçiyor. Silahın plastik çantasında değiştirilebilir tipte iki kabza sırtı ve uzun sabitleme pimi (lock pin), söküp takmakta kullanılan plastik alet, bir adet yedek şarjör, şarjör doldurma aparatı, ucunda harbi olan bir çubuk ve bir de gez ayarı yapmakta kullanılan küçük tornavida var. Çantadaki basılı malzeme ise ithalatçı firmanın verdiği garanti belgesi, kullanım kılavuzu, ilave bir kılavuz daha ve bir de “dördüncü nesille ilgili ” kısa bilgiler veren İngilizce broşür mevcut.

Silahı elinize alır almaz kabzanın yan taraflarında, kabza sırtında ve önde parmakların oturduğu yuvalarda küçük kare şeklinde tırtıklardan oluşan yeni tipte yüzeylerin sağladığı üstün kavrama özelliğini hemen fark ediyorsunuz. Zayıf elin işaret parmağını tetik köprüsü üzerine dayayanlar için şimdi korkuluk yatay kanallarla donatılmış. Kabzanın arka kısmında iki farklı ölçüde sunulan değiştirilebilir tipte kabza sırtları için kanallar mevcut: L ve M ebatlı sırtlıklar tetik erişim mesafesini (trigger reach) sırasıyla 2 ve dört milimetre kadar büyütüyor. Kabza sırtlığı takmadan tabancanın tetik erişim mesafesi 70 mm. Bu kabza sırtlıkları alt kısımlarından gömme şekilde geçmek suretiyle takılıyor, üstten ise tetik gurubunu yerinde tutan pim vasıtasıyla sabitlenmiş oluyorlar. Standart kabza sırtı kısa olduğundan, silahın paket donanımında bir adet uzun pim veriliyor.

Üzeri tırtıllı şarjör düşürme düğmesi köşeli bir forma sahip, şimdi daha büyük ebatta ve çift taraflı tasarlanmış; sağ ve sol elle kullanılabilen kabza ile birlikte, manuel emniyete alma ve iğne boşaltma kontrolları olmadığından tabancayı solak atıcılar için de ideal hale getiriyor.

YENİ İCRA YAYI MİLİ

Zamanla silahın kavrama kapasitesinde (grip) iyileştirme yapmak amacıyla, full size (tam boy)ile Gen 4 kompakt modelleri teleskopik tipte icra yayı mili ile donatmışlar ve bu sayede atışa tepki daha yumuşak gerçekleşiyor. Yaprak kesitli klasik icra yayından vazgeçildikten sonra, bunun yerine uç kısımlarından sabitlenmiş iki adet helezon şeklinde icra yayı kullanıldığını görüyoruz (Glock subcompact modeller her zaman iki adet yay ve teleskopik icra yayı mili ya da kılavuzuna sahip olmuşlardır). Bunlardan iç tarafta olanı milin uzunluğu boyunca açılıyor. Dış yayın arka kısmına yaslandığı git-gel hareketli borucuk ise, uzunluğu boyunca açılmış iki adet pencere ile hafifletilmiş. İcra yayı milinin bu yeni konfigürasyonuna gövde içinde yer açmak için, buradaki yuvası biraz genişletilmiş. Sürgünün önünde bulunan ve icra yayı milinin buradan dışa uzanan deliğinin çapı da bir miktar büyütülmüş.

Glock subcompact modellerinde sürgülerin ön tarafları yuvarlatılmış ve tabancanın kılıfa girmesini kolaylaştırıyor, ama maalesef bu özellik Gen 4 modelinin bütün versiyonlarında mevcut değil, sadece “üçüncü nesile” ait bazı versiyonlarda var (.45 Gap kalibreli 37, 38 ve 39 modelinde). Gen 4 ile birlikte sürgünün sağlam yüzey işçiliği yeniden daha mat hale getirilmiş.

TETİK SİSTEMİ ÜZERİNDE TEREDDÜTLERİMİZ

Silahın tetik sisteminde yapılan sürekli değişiklikler bizde bir takım kuşkulara yol açıyor: Öncelikle, üretici firma tarafından ısrarla 2.500 gram olarak beyan edilse de, tetik düşürme ağırlığının 3.000 gramı rahatlıkla aştığını görüyoruz. Bu artışın başlıca nedeni değiştirilmiş tetik gurubu içine monte edilmiş olan ayırıcının (disconnector) eğiminin değiştirilmiş olması. Tetiğin ileri geri hareketindeki sürtünme etkisi sadece silahın yeni olmasından kaynaklanmıyor; otomatik iğne emniyetini devre dışı bırakan tetik kolu üzerinde şimdiye kadar hiç görülmedik bir çıkıntı mevcut. Bu çıkıntı ateş etme anında tetik kolunun yana doğru hareketine engel oluyor, yani “üçüncü nesil ” silahlara kadar mevcut olan gövdenin sağ tarafa doğru bir nevi esnemesi şeklinde bu hareket engelleniyor. Bundan tetik kolunun geriye doğru olan hareketi en azından teoride yararlanıyor ve daha doğrusal (lineer) bir yol izleyerek otomatik iğne emniyetini daha güvenli şekilde devre dışı bırakıyor olabilir, ama bunun sürtünmeyi arttırdığı yadsınamaz. Silahı söktükten sonra tekrar monte etme sırasında, namlu-sürgü grubunu gövdeye takarken üstte belirttiğimiz çıkıntının sürgü kızağı ile temasından doğan direnç kolayca algılanabiliyor.

Tetik korkuluğu(tetik köprüsü ön kısmı) zayıf elin işaret parmağını dayamak isteyenlere uygun formda dizayn edilmiş.

Yapılan değişiklikler bir yana, Glock 23 Gen 4 modeli daha önce denenmiş ve Glock markasını başarıya taşımış şemalara uygun üretilmiş, kısa geri tepmeli prensipli namlu kilit sistemi Colt-Browning sisteminin modifiye edilmiş hali. Tetik mekanizması ise Safe-action Yarı-Çift hareketli sistemle çalışıyor. Hareketli iğnenin kurulması tetiğin her atıştan sonra çekilmesiyle gerçekleşiyor ve aynı sistem üç otomatik emniyeti de devreye alıyor: İğne kilidi, otomatik tetik emniyeti ve silahın kazara düşmesi sonucu ateş almasını önleyen tetik grubundaki düşme emniyeti. Kovan tırnağı, yatağa fişek sürüldüğünde sürgüden dışa taşan köşeli çıkıntısı sayesinde atım yatağında fişek olup olmadığına karşı görsel ve dokunmatik bir uyarı sistemi oluşturuyor.

Tetik mekanizmasının çalışma şekli, tetik düşürme ağırlığı ve tetik yolu (trigger stroke) birinci atışla sonraki atışlar arasında herhangi bir değişiklik göstermiyor.

Silahı oldukça hafifleten polimer malzemeli gövde içinde çok sayıda metal eleman barındırıyor. Tetik sistemi bileşenleri, sürgünün lamel tipi ön ve arka kılavuzları, ön gövde korkuluğunun (dust cover) seri numarası yazılı plaketi ve tetik pimi ile başka bir takviye pimiyle tutulan namlu kilit bloğu metal malzemeden imal edilmiş parçalar.

Polimer gövdenin sağladığı göreceli elastikiyet metalik gövdeli silahlara oranla atıcıya ateş ettiği zaman daha yumuşak tepkimeler veriyor. Namlunun nispeten alçak pozisyonu ise daha fazla kontrol sağladığı gibi, namlu şahlanmasını da azaltıyor. 102 mm uzunluğundaki namlu sağa kıvrımlı poligonal yapıda altı yivle donatılmış.

Bütün Glock tabancalarda olduğu gibi, 23 modeli de tipik bir yakın savunma silahı ve çelik aksamının kalitesi çok iyi, yüzey işçilikleri de hiç fena sayılmaz. Çelik aksama uygulanmış olan “Tenifer” koruyucu tabaka bu parçalara olağanüstü bir dayanıklılık sağlıyor. Silahı oluşturan bileşenlerin sayısı sınırlı tutulmuş ve vida kullanmadan monte edilen yaklaşık otuz parça var, bu da güvenilir bir tabanca olmasına katkı sağlayan faktörlerden biri.

NİŞAN ELEMANLARI VE TETİK MEKANİZMASI

Dust cover üzerinde yardımcı aksesuarlar takmak için Picatinny kızak var.

Polimer malzemeden yapılmış çatal tipi gez kütleştirilmiş kenarları ve küçük boyutlu oluşuyla dikkat çekiyor. Sağ tarafında klikli iki adet vida mevcut ve bunlarla gezin düşey (arkadaki vida) ve yatay nişan ayarı yapılıyor. Gen 4 üzerinde artık sürgüye sabitlenmiş olan ve alt kanatları küçük bir kamayla yanlara ayrılmış klasik tipteki arpacık yok. Yeni arpacık da polimer malzemeden ve içinde metal bir vidanın geçeceği dişli bir delik var. Altıgen yapıdaki 3/16” vida başı ile sürgüye sabitlenmiş olan arpacık son derece stabil yapıda. Işık koşullarının yetersiz olduğu ortamlarda ateş ederken, atıcı arpacığın beyaz noktası (dot) ile gezin üzeri beyaz boyalı kenarından yararlanabiliyor.

Test ettiğimiz örneğin kabzasına M (+2 mm) beden kabza sırtı monte ettik. Bu parçayla tetik erişim mesafesi 70 milimden 72 milime yükseldi. “L” beden kabza sırtı takılırsa 4 mm fark ediyor.

Yardımcı aksesuarlar takılmak istenirse dust cover aksesuar rayları buna uygun. Safe-action mekanizmasının daha hafif olduğu tetikte ön yolu mesafesi yok ve tetik yolu çift hareketli geleneksel bir tetiğe göre daha kısa. Gen 4 için üretici tarafından belirtilentetik düşürme ağırlığı aynı serideki diğer silahlarla aynı, ama bizim denediğimiz örneğin tetik düşürme ağırlığını 3.000 gramdan daha fazla olarak tespit ettiğimizi hemen belirtelim. Tetik boşluğu ise neredeyse yok gibi.

TEST ATIŞLARIMIZ

Atış denemelerimizde 165 grain küt uçlu, gömlekli çekirdekli Federal American Eagle fişekler ile, 180 grain TC (truncated cone – konik, küt uçlu) ve bakır kaplı çekirdekli Fiocchi Top Target fişekler kullandık. Özel olarak bizim doldurduğumuz fişeklerle de ateş ettik ve bunlarda Fiocchi kovanlar, CCI small pistol kapsüller ve 180 grain konik, küt uçlu alaşımlı metalden .401 kalibreye size edilmiş Action Bullet mermi çekirdekleri kullandık. Kovanlara doldurduğumuz barutlar ise, yumuşak ve fazla enerjik olmayan atışlar yapmayı hedeflediğimizden, 4,5 grain dozda “Sipe N” ile 4,0 grain dozda “ Cheddite Granular S” oldu. Atış denemeleri gayet başarılı geçti ve fişeklerin yatağa sürülüşü, çıkartılması ve boş kovanların atılması gibi evreler gerek hazır fişeklerle, gerek bizim doldurduklarımızla hiç sorunsuz gerçekleşirken, hem hızlı ve seri atışlar, hem de nişan alarak yapılan yavaş atışlar olumlu sonuçlar doğurdu. Boş kovanları incelediğimizde üzerlerindeki is ve elastikiyet zafiyetinden kaynaklanan izlerin son derece sınırlı kaldığını gördük. Kapsüllerdeki iğne vuruşlarına ait izler kararlı ve merkezi vuruşlar gerçekleştiğini gösteriyordu.

İsabet yüzdesi tespitine yönelik nişan alarak yapılan atışlar 25 metreden, çift elle ve desteksiz olarak gerçekleştirildi. Test ettiğimiz silah rodaj görmemiş olduğundan, standart ayırıcıyı (disconnector) çıkarıp, tetik ağırlığını yaklaşık iki kg’a indirmesini beklediğimiz hafif tipteki ayırıcıyı monte ettik. Gömlekli çekirdekli Federal fişeklerle iyi grupmanlar elde etmemize rağmen, test atışları sırasında elimizde 170 gain Fiocchi FMJTC çekirdekler bulunmayışı daha yüksek isabet sağlamamızı engelledi, zira bu çekirdeklerle isabet oranı daha yüksek ve performanslı fişekler oluşturmak mümkün oluyor.

Polimer gez kırlangıç kuyruğu kanala monte edilen geçmeli tipte ve klik sistemiyle yatay ve düşey ayar yapılabiliyor. Zayıf ışıkta ateş ederken beyaz bordüründen yararlanma şansı var.

Arpacık ta polimer malzemeli, içindeki dişli deliğe metal bir vida ile tutturulmuş.

Özel dolum fişeklerde Cheddite barut ve alaşımlı metalden çekirdeklerle hazırladığımız fişeklerin poligonal yivli namlulardaki iyi performansını biliyorduk ve yine yanılmadığımızı gördük. Sipe N barut, 180 grain FPBB Action Bullets çekirdeklerle hazırladığımız fişeklerle elde ettiğimiz grupmanlar ise fena sayılmasalar da, denediğimiz 23 modeli tabancanın poligonal (çokgen) yive sahip kısa namlusuna pek uyum sağlamayan güçlü Fiocchi Top Target fişeklerle elde ettiğimiz grupmanlara göre biraz daha geniş çaplı oldular. Genelde mermi çekirdeği kurşun alaşımlı olan dolumlar ekonomik ve stressiz atışlar yapmak için çok iyi bir seçim, ama Glock tabancalarla gereken isabet hassasiyetini elde etmek için barut dozu düşük, çekirdeklerdeki metal alaşımı birinci kalite, çekirdek çapları ise gömlekli olanlardan daha geniş tutulmalı (örneğin .40 Samp;W için .400 yerine .401 kalibreye “size” edilmiş çekirdekler).

Kurşun çekirdekli mühimattan maksimum performans almak isteyenler radikal çözümlere başvurabilir ve örneğin Roberto Dallera tarafından bir Glock 17 modeline takılan match tipi geleneksel yivli setli “KKM Precision” namlunun bir benzerini monte edebilir. Bazı matematiksel veriler teorik olsa da bize silahın atışa tepkisi hakkında fikir veriyorlar: Fiocchi fişeklerle geri tepme enerjisi 12,3 joule oldu, Federal American Eagle fişeklerle ise daha yumuşak bir tepkimeye eşlik eden 10,6 joule değerinde bir enerji değeri ortaya çıktı. Kurşun çekirdeklerle yaptığımız dolumlarda Cheddite Granular S barutla 8,4 joule, Sipe N barutla da 9,0 joule enerji üretildi. Hızlı atışlarda geri tepme ve namlu şahlanması seri atışları biraz yavaşlatsa da, atışa sert tepme vermesine rağmen atıcıyı fazla rahatsız eden seviyelere hiçbir zaman çıkılmadı. Kullanım ve kontrol edebilme açısından baktığımızda, üstün kavrama yeteneği sağlayan kabzası ile Gen 4 büyük konfor sağlıyor. Ellerimiz küçük olduğundan biz atışlar sırasında kabza sırtlarını monte etmedik. Şimdi daha büyük olan şarjör çıkartma düğmesi eli küçük olanlara da kolay erişim sağlıyor. Kazara müdahaleleri önleme amacıyla fazla çıkıntılı değil. Sürgü tutma mandalının (hold open) kolu kısa olduğundan hızlı çalıştırabiliyorsunuz ve o da az çıkıntılı olduğu için silah iwb tipi iç kılıflarda taşındığında bile rahatsızlık vermiyor. Glock tabancaya alışkın olanlar için üstü kanallı tetik sorun yaratmaz, ama isteyen bunu düz bir tetikle değiştirebilir. Tetik erişim mesafesi (trigger reach) eli nispeten küçük atıcılara göre ayarlanmış, emniyet tertibatı ve iğne boşaltma mandalı olmayışı bunun daha kolay kullanılmasını sağlıyor. Silahın yan cephelerinin yassı oluşu ve sivri köşeleri bulunmayışı gizli taşıma amacına çok uygun.

Arkadaşımız atış testi sırasında

SONUÇ

Glock 23 uzun süre üstte taşıma ile gizli taşıma amaçlarına uygun hafif bir tabanca. 102 mm (4”) uzunluğunda namlusu ile hazır fişeklerin çoğunun potansiyelini iyi kullanabiliyor, ayrıca .40 Samp;W kalibrede 13+1 mermiyle sahip olduğu atış kapasitesi önemli bir özellik.

“Dördüncü nesilde” yapılan değişiklikler hem bazı avantajlar, hem de bazı sıkıntılar getirmiş: Gövde ve kabzalardaki doku kavrama yeteneğini arttırmış, değiştirilebilir tipte kabza sırtları farklı boyda eli olan atıcılara kolaylık getirmiş, çift taraflı ve daha büyük şarjör düşürme düğmesi de konfor sağlayan bir değişiklik olmuş. Hem daha ağırlaşmış olan, hem de sürtünme efektleri daha hissedilir olan tetik mekanizması ancak bu tabancaya çok alışkın ve çok seven atıcıları rahatsız etmez.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here