Poligonal Namlu mu? Yoksa Standart mı?

100 yılı aşkın süredir aynı mantık ile üretilen namlular; imalat kalitesinin bilgisayar kontrolüne geçmesi ile beraber çok daha hassas toleranslarla üretilmeye başlandılar. Bu 100 sene içerisinde namluların kazandığı en büyük değişim ise “poligonal” tasarım olmuştur.

 

Solda klasik yivlere ve setlere sahip bir namlu, sağda ise poligonal bir namlu.

 

Eski zamanlardan bazen köşeli olarak tasarlanmış poligonal namlular karşımıza çıkabilmektedir. Lakin modern poligonal namlu anlayışının kelime kökeni haricinde bunlarla hiçbir alakası yoktur!

“Poligonal” ya da Türkçeleştirirsek “Çokgensel” namlular; standart namluların aksine daha oval ve yumuşak hatlara sahip olan yiv ve setler ihtiva eder. Peki avantajları nelerdir?

Bir poligonal namlu

 

Öncelikle belirtelim ki, performans açısından daha üstün oldukları bir gerçek. Fakat bu katkı, attığınız her mermiyi hedefe tutturacağınızı garantileyen mucizevi bir değişim de değil:

Poligonal yiv ve setler, mermi çekirdeğini eski tip yiv ve setlerdeki gibi keskin hatlarla kavramadığı için, kurşunun balistiği daha az bozulur. Ayrıca oval hatlar sayesinde yivler ve mermi çekirdeği arasındaki boşluğun azalması ve bu sayede barut gazından daha fazla randıman alınması sağlanır. Çünkü daha az boşluk demek, çekirdeğin gazın etkisine daha fazla maruz kalması demektir.

Resimdeki iki saçmadan soldaki klasik yiv ve set izleri, sağdaki ise poligonal yiv ve set izlerine sahip. Deformasyon farkı ve potansiyel gaz kaçış noktaları çok rahat bir şekilde görülebiliyor

Açıkçası bu ufak performans artışı bir çok silah sahibi için çok da mühim olmayan bir fark yaratacaktır. Fakat poligonal namluyu eski tip namlulara tercih etmeniz için uzun vadeli bazı avantajlar sözkonusu!

Birincisi keskin hatları olmadığı için poligonal namluyu temizlemek eski tip namlulara kıyasla çok daha rahat ve zahmetsizdir. Çünkü harbi takımının yiv-set birleşim noktasındaki köşesinden pislik toplamasına lüzum kalmaz.

Solda klasik yiv-sete sahip bir namlu. Sağdaki poligonal namluya kıyasla çok daha fazla barut artığı ve kurşun talaşı tuttuğunu görebilirsiniz.

İkincisi ise poligonal namluların atış performans ömürleri çok daha uzundur. Keskin hatların yerini oval hatlara bırakması, çekirdeklerin namludan çıkarken set köşelerini eskitmesi durumunu ciddi ölçüde ortadan kaldıran bir etkendir. Böylece 1. ve 2000. Merminizin performansı, eski tip namluya sahip bir silaha kıyasla daha tutarlı olacaktır. Kısacası namlu, ömrü boyunca daha tutarlı bir performans izleyecektir.

Kısacası silahınızı çok uzun bir süre daha kullanmayı planlıyorsanız yahut bazı silah severlerin aksine temizlik yapmak sizin için bir çile ise poligonal namluya sahip bir silah tercih etmek sizin için çok daha akıllıca olacaktır!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here