STAR WARS Serisinin Starı: DL-44 Blaster

Dünyaca ünlü Star Wars (Yıldız Savaşları) serisinden Harrison Ford’un canlandırdığı Han Solo karakterinin ikonlaşmış tabancası “DL-44 Blaster”; Mauser C96 ile gerçeğe dönüşüyor!

Star Wars senaryosuna göre DL-44 Heavy Blaster Pistol; bir çeşit lazer patlamalı silah. BlasTech Industries tarafından üretilmiş olup Galactic Republic (Galaktik Cumhuriyet) ve Age of the Empire (İmparatorluk dönemleri) esnasında kullanılmıştır. Ayrıca yakın mesafeden çok güçlü olmakla birlikte çabuk ısınmak gibi bir sorunu vardır. Lazerli versiyonunu üretmek şimdilik mümkün olmasa bile gerçeğine bire bir sadık ve son derece isabetli bir ateşli replikası yapıldı. Han Solo’nun ikonlaşmış tabancasına dönüştürülme onuru ise Mauser C96’ya verilmiş.

Kasalı Mavzer olarak bilinen C96 Mauser, 1896 ile 1938 seneleri arasında üretilmiş olan, yüksek isabet kabiliyetine sahip bir Alman tabancası. Kabzasına takılarak dipçikli hale gelmesine müsaade eden tahta muhafaza kutusu sebebi ile Türkiye’de “kasalı mavzer” olarak anılmaya başlamıştır. Orijinal olarak “7,63x25mm Mauser” fişeğine göre kalibrelendirilmiş olup çeşitli ülkelerce farklı farklı kalibrelerde taklit edilmiştir.

Silahın alışılmadık şekli haricinde en belirgin özelliklerinden biri, mermi dolumunun ataç vesilesi ile yapılmasıdır. Silahın sürgüsü önce geri çekili ve şerit halinde doldurulmuş olan bir mermi atacı, silahın gez kısmının bitimine dayanarak fişeklere yukarıdan aşağı baskı uygulanır. Fişekler de atacın klavuzunda aşağı doğru kayarak sabit şarjöre dolarlar. Zaten dürbünün eski tip bazı tüfeklerde olduğu gibi nişan eksenine dik olmayan bir şekilde konumlandırılmış olmasının da sebebi silahın dolumuna müsaade etmek içindir. O kadar pratik bir sistem olmadığı malum, Lakin dönemine göre değerlendirir ve 2 dünya savaşı görmüş olduğunu düşünürsek kesinlikle başarısız bir model olmadığını görebiliriz!

Star Wars: The Force Awakens (Güç Uyanıyor) vesilesiyle, 32 senenin ardından, Han Solo’yu yine Harrison Ford’un canlandırması ve DL-44 Lazer tabancası ile birlikte beyaz perdede görmekteyiz. Güç Sizinle Olsun!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here