CZ Polimer Ailesinin Son Üyesi: CZ P-09

İlk örneklerini 1950’li yıllarda görmeye başladığımız, 1990’lı yıllarda yaygınlaşmaya başlayan, günümüzde son derece popüler olan polimer gövdeli tabanca ailesi her geçen gün genişlemeye devam ediyor.

Ülkemizde CZ olarak bilinen Ceska Zbrojovka (Çek Silah Fabrikası) 1936 yılından beri dünya çapında şöhreti duyulmuş bir silah üreticisi.
Bu yazımızda CZ’nin dünya çapında çığır açan, pek çok ülkede kolluk kuvvetlerinin güvenini kazanmış P-09 modelini inceleyeceğiz.
Geliştirme çalışmaları sonunda tamamlanan CZ P-09, genel askerlik ve hizmet standartlarını aşarak, en zorlu ortamlarda pek çok zorlu testi, markasının kronikleşmiş maksimum dayanıklılık ve isabet puanlarıyla geçti.

Yenilikçi Malzeme
Modern, mekanik ve termal yönden son derece istikrarlı cam elyaf takviyeli polimer çerçeve kullanılarak üretilen P-09 belirgin korozyon ve mekanik hasarlara karşı son derece dirençli.
Ergonomi ve Konfor
Yeni tasarımı ile atıcının tetiği daha iyi hissetmesi amaçlanmış, ayrıca tetik korkuluğunun daha geniş yapılmasının eldivenli atışlar için çok uygun olduğunu söylemekte yarar görüyoruz. Atıcının kişisel ihtiyaçlarına uyum sağlayan 3 ayrı boyutta kabze arka kapağı da kutunun içerisinde geliyor.

CZ ergonomik olarak rahatlık sağlayan çelik şarjör kullanmış. Metal şarjörün meslektaşı plastik şarjöre göre daha avantajlı olduğu nokta; plastik şarjörün metalle aynı dayanıklığı gösterebilmesi için daha kalın ve geniş olmasını gerektirmesi. Kısaca metal şarjör daha küçük bir kavramaya ihtiyacı olanlar için daha dar bir kabze imkanını sağlamayı başarıyor.
Kabze ve elkundaklarında bulunan, kavrama ve kontrolü sağlayan pürüzlü tasarımının da çok başarılı olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Tetik Tertibatı ve Emniyet
CZ’nin üretmiş olduğu silahlarda bulunan eşsiz Omega tetik tertibatı şirketin yeni polimer silahında da korunmuş durumda.
Bu silahın bir diğer önemli özelliği de isteğe göre silahın hem manuel bir şekilde hem de CZ 75’lerden aşina olduğumuz ‘yarım horoz’ tekniğiyle emniyete alınabilmesi.
P-09’da bulunan emniyet mandalı her iki elle de kullanılabilecek şekilde tasarlanmış durumda. Ayrıca bu silahta bulunan şarjör mandalı da oldukça rahat bir şekilde kullanılabilecek şekilde tasarlanmış. Tüm bu özelliklere sahip olan P-09 müşterilere gönderilmeden önce 25 metrelik mesafeden hedef sıfırlaması yapıldıktan sonra paketlenmekte.
Özellikler CZ P-09
Mühimmat: 9mm Parabellum, .40 Samp;W
Şarjör Kapasitesi: 19, 15
Ağırlık: 0.83 kg (Şarjörsüz)
Uzunluk: 20.5 cm
Namlu Uzunluğu: 11.4 cm
Tetik Mekanizması: OMEGA (Çift Hareketli / Tek Hareketli)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here