Gizli Güç: FNS Compact

Silah firmalarının neredeyse hepsi polimer gövdeli, gizli iğne ateşlemeli tabanca ürettiler. Öyle ki bu tabancaların kendi aralarında çok sıkı bir rekabete girdiğini bile söyleyebiliriz. Her üretilen tabanca diğerlerinin önüne geçmek amacıyla üretiliyor. İşte yarışa katılan tabancalardan biri de FNH USA firmasının ürettiği FNS idi. Fakat FNS diğer rakiplerinin yanında tasarım açısından sınıfta kalmıştı. Firma şimdi tasarımı güncelleyerek FNS-C (Compact) kompakt modelini piyasaya sundu.

FNS ilk üretildiğinde çok iyi bir görev tabancası olarak görülüyordu ancak boyutları dolayısıyla gizli taşımaya pek de imkan tanımıyordu. FNS-C’de bu sorun çözülmüş, silahın boyutları küçültülerek gizli taşımaya daha uygun bir tabanca haline getirilmiş. FNS’te 10.6cm olan namlu boyu, FNS-C’de 9.1cm’ye kadar indirgenmiş ve daha küçük bir mahmuz tasarlanarak tabancanın arka kısmının da kısaltılması amaçlanmış. Böylece tabancanın toplam uzunluğu 1.5cm azaltılıp 17cm olarak tasarlanmış. Küçültme yaparken tabancanın kullanışlılığından da ödün verilmemiş, namlu altında halen lazer, fener gibi aksesuarları takmak amaçlı Picatinny kızaklar bulunuyor.

FNS’in boş ağırlığı 714gr’dı, bu da FNS-C modelinde azaltılan özelliklerden biri, bütün bu küçültmenin sonucu olarak FNS-C’nin boş ağırlığı 663gr olarak belirtiliyor.
Kabza ve sürgü tasarımı konusunda küçültme haricinde pek de bir farklılık bulunmuyor. Bilindiği üzere FN tabancalarının çoğu birbirine benzer tasarımlarda üretilir. FNS-C’de neredeyse FNS ile aynı tasarıma sahip. Sürgü üzerindeki kertikler, kabzada sürtünmeyi arttıran noktasal çıkıntılar, oval mahmuz ve geniş yuvarlak tetik FNS’ye çok benzer tasarımlar.

FNS ile farklılıkları anlatırken şarjörden bahsetmezsek olmaz. Tabancanın 12 ve 17 mermi alabilen 2 şarjör çeşidi mevcut. 12’lik şarjörlerde de iki seçenek bulunuyor: saklanabilirliği maksimuma çıkaran altı düz şarjör ve serçe parmağı boşta kalmasını engelleyen alt kısmı eğimli şarjör. (Glock 42 için genişletirmiş şarjör olarak tasarlanan bu şarjör çeşidi kullanıcılar tarafından çok tutulmuş olmalı ki silah üreticileri bu şarjörleri yeni çıkan her gizli taşımaya yönelik tabancada kullanmaya başladılar.) 17 mermi kapasitesine sahip şarjör ise kabzanın alt kısmını biraz daha uzatarak tabancayı daha fazla mermi kapasitesine sahip hale getirebiliyor.

FNS ve FNS-C modelleri hakında teknik bilgilere ulaşmak için FNH USA internet sitesini ziyaret edebilir, siteden tedarikçilerin listesine ve web sayfasına ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here