HATSAN Gladius ABD’de İncelendi.

Hatsan Arms; ilk Bullpup havalı tüfekleri olan Gladius’u tanıttı



Gladius, tamamen ayarlanabilir bir polimer gövdenin etrafında kurulmuş.


Türk Hatsan Arms Company tarafından ülkemizde imal edilmiş olan Gladius, Hatsan USA tarafından Kuzey Amerika’ya ithal ediliyor. Ayrıca (en çok Polonya’da olmak üzere) bir çok Avrupa ülkesinde de bir Hatsan havalı tüfeğine rastlamak oldukça mümkün.



Gladius, besleme mekanizması kabza ile dipçik arasında yer alan “Bullpup” tipinde tasarlanmış bir ön kurulumlu Pnömatik (PCP) havalı tüfek. Polimer gövdesi, tamamen iki elle kullanıma da elverişli olacak şekilde tasarlanmış. Gladius, hangi seviye olursa olsun tüm havalı tüfek atıcılarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir tüfek.

Ayarlanabilir omuzluğunun ve yanaklığının bulunduğu dipçiğin hemen alt kısmında, oldukça rahat erişebilecek bir bölgede ise üç adet yedek şarjör gözü bulunuyor. Yanaklığın hemen ötesinde ve kabzadan biraz geride ise kolayca müdahale edilmesine imkan tanıyan bir kurma kolu mevcut.

Gladius’un 4,5mm/.177, 5,5mm/.22 ve 6,35mm/.25 kalibrelik varyantları mevcut.

Gladius ayrıca da atış gücü ayarlanabilen ilk Hatsan havalı tüfeği. Eğitim, idman, müsabaka ve avcılık amaçlarından size uygun olan namlu çıkış hızını ayarlayabileceğiniz 6 kademeli bir basınç ayarı mevcut. Bu özellik ayrıca havalı tüfeklerin ömrünü oldukça uzatan bir uygulama. Nitekim fazla güce ihtiyacınız olmadığı zaman daha düşük bir basınç ayarında atış yaparak silahın mekanik ömrünü daha uzun tutabilirsiniz. Ayrıca daha düşük basınçla atış yaparken toplam atım sayısını da artırabileceğinizi unutmayın! 2900 psi’lık bir basınca ulaşabilen 225cc’lik tüpü ise basınç göstergesine sahip. Seçeceğiniz moda göre 35 ila 90 atış arasında yapabilmektesiniz. Eğer Hatsan Gladius’un tüpünün 2900 psi’lık basıncının ne kadar ciddi bir değer olduğunu merak ediyorsanız binek aracınızın aşağı yukarı 30 psi’lık bir lastik basıncına sahip olduğunu belirtelim.


Hatsan Gladius, 10’ar kapasiteye sahip revolver tipi silindirik şarjörlere sahip. Bukapasite 6,35’de ister istemez 9’a düşse de namlu çıkış hızları muntazam:

Kalibre

Minimum Namlu Çıkış Hızı

Maksimum Namlu Çıkış Hızı

4.5mm / .177 Cal.

326m/s (1070 fps)

362.7m/s (1190 fps)

5.5mm / .22 Cal

295,6m/s (970 fps)

326m/s (1070 fps)

6.35mm / 25 Cal.

265,1m/s (870 fps)

295,6m/s (970 fps)

Ayrıca Hatsan; bu sene uzun namlulu bir versiyon daha piyasaya sürerek daha iyi bir performans elde etmeyi planlıyor.


Hatsan Gladius’un diğer meziyetleri ise “Quattro” tetik tertibatı, kazara birden fazla saçma yüklemeyi önleyen “anti double-feed” kesme sistemi, istenmeyen darbeler sonucu oluşan gaz kaçaklarını önleyen patentli “anti-şok” sistemi. Ayrıca firmanın imzası haline gelmiş olan QuietEnergy teknolojisi. Bu sistem, entegre bir ses düzenleyiciden oluşuyor ve bu kategorideki diğer tüfeklerden %50 daha az ses meydana çıkarmasını sağlıyor. Hatsan Gladius, alıcılarını plastik kutu ve 4 şarjör ile bekliyor. Nişangah mevcut olmasa bile Gladius’a picatinny kızağı vesilesiyle bir katlanabilir nişangah yahut kızıl nokta işaretleyicileri (reddot) gibi aksesuarlar takabilirsiniz.

Silahın fiyatı set halinde 1.199$ olup uzun namlulu versiyonu 1.299$ kadar. Avrupa fiyatları ise ortalama olarak 750 ila 850 Avro arasında değişiyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here